Miliarde în centrale nucleare. Greenpeace critică „anunţurile grandioase” ale Londrei

Guvernul britanic a anunţat joi că are în vedere o altă mare centrală nucleară în ţară, pe lângă proiectele în curs Hinkley Point C, în construcţie, şi Sizewell C, în dezvoltare, ambele derulate de compania energetică franceză EDF, transmite AFP.

Executivul britanic a publicat joi o „foaie de parcurs a energiei nucleare”, care prevede în special „să exploreze construcţia unei noi centrale electrice majore”, potrivit unui comunicat.

Regatul Unit, care urmăreşte neutralitatea carbonului în 2050 şi a pus accent pe securitatea energetică încă de la începutul războiului din Ucraina, caută să accelereze dezvoltarea energiei nucleare, care nu eliberează CO2 în mediu.

Londra, care speră să-şi acopere un sfert din necesarul de electricitate prin energie nucleară până în 2050, construieşte mari centrale tradiţionale, dar vrea să se bazeze şi pe reactoare modulare mici – mai ieftine şi, prin urmare, mai uşor de finanţat, dar care necesită încă ani de dezvoltare.

În octombrie, au fost selectate de către executiv şase companii ca finaliste într-o licitaţie pentru construcţia acestor reactoare nucleare mici, printre care britanicii de la Rolls Royce, precum şi EDF.

Compania energetică franceză, care este din 2009 operatorul parcului nuclear existent dincolo de Canalul Mânecii, a anunţat marţi într-un comunicat că „prevede să investească alte 1,3 miliarde de lire sterline (1,5 miliarde de euro) în cele cinci centrale nucleare în producţie în Regatul Unit în perioada 2024-2026”.

Duminică, Londra a informat despre lansarea unui program de producere a combustibilului de tip HALEU (high assay low enriched uranium), care să alimenteze următoarea generaţie de reactoare nucleare şi care deocamdată este produs doar comercial de Rusia, cu o investiţie de 300 de milioane de euro de lire sterline (348 de milioane de euro).

Anunţul de joi „oferă o anumită speranţă, dar această foaie de parcurs trebuie să devină realitate – şi rapid -, altfel riscăm un alt start fals energetic”, a reacţionat sindicatul GMB într-un comunicat.

La rândul său, ONG-ul Greenpeace UK a criticat „anunţurile grandioase” regulate ale Londrei privind energia nucleară, în speranţa de a atrage investitori pentru a „finanţa această tehnologie a secolului XX”.

Dar „sectorul energetic ştie că argumentele economice în favoarea energiei nucleare lente (de implementat) şi costisitoare pur şi simplu nu rezistă şi că viitorul este (în energiile) regenerabile”, a adăugat Doug Parr de la Greenpeace UK.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

 1. cine este Greenpeace ???sa popularizati Greenpeace ,ce degradare,mai schimbati si voi tigarile

 2. DA GREENPEACE-UL CÂND ANUNȚĂ O ACȚIUNE „MARE” ÎMPOTRIVA FABRICILOR DE ARMAMENT;ÎMPOTRIVA BOMBARDAMENTELOR DISCREȚIONARE,INCENDIEREA CÂMPURILOR PETROLIERE,….???

 3. E ca la Radio Erevan. Nu e centrala e submarin nuclear. Si nu e british e rusesc. Si poate asigura energia unui val de 50 de metrii pe intreaga insula. Energie verde bleu.

 4. “Verzii” se opun oricarei solutii, indiferent ca solutia este de fapt “verde”. Ei nu accepta hidrocentralele si nici atomocentralele, care de falt nu produc emisiile asa-zis incalzitoare de planeta si care pot produce energie electrica in mod continuu, nedepinzand de soare sau de vant.

 5. TOATE astea in timp ce OROPSITII 🙁
  de nemti
  parca-s batuti de DUMENEZEUL CHIR c-un singur OCHI
  de pe banii yankeilor ❤️❤️❤️
  (asa numitii DOLLARI🎶🎶🎶 care au crestineste 😉 si-o PIRAMIDA pagana pe ei 😀 PUP!)

  IQ=?
  😉

  APROPOS: … „IN GOD WE TRUST!” scrie pe banii verzi ca „miscarea verde” mondiala 🙂 … in ce DUMENZEU cred americanii LGBTQ-uristi americani „nuladieri”(=SHALOM LOR!) azi ?

  SHALOM evreilor normali-la-cap ai lui TRUMP nu si evreilor spurcati, cazuti in tikie ai lui BIDEN ! PUP !
  Exista EVREI RAI si exista EVREI BUNI …si nu e ca doar un INDIAN MORT/SCALPAT e un INDIAN BUN ! 😐

  SHALOM ! ❤️❤️❤️

 6. Mai BINE mai TARZIU decat NICIODATA!
  Clasa POLITICA Engeleza, de o Duritate NeSIMTITA fatza de PROPRII Cetateni, inca din Perioada COLONIALA de INCEPUT !
  La CAT au FURAT din TOT Imperiul Colonial, NU s-a vazut in FIZICUL BOBORENILOR LOR!
  ACUM se VAD Urmarile PROASTEI Hraniri SUCCESIVE, Generatie dupa Generatie …
  DESI era de UNDE !
  Deci, ma mira da’ si ma binedispune placut FAPTuu’ (Sper REAL) al acestei Initiative de a construi Centrale ATOMICE care sa LED dea, ELECTICITATE la Discretie !
  Apa Calda la Baie, Bucatarii cu PLITE Electrice, Calorifere ELECTRICE cu TOATE Avantajele de Siguranta, Igiena, Civilizatie.
  ASHA era in Germania, pana la NeBUNA Turbata de ”MUTTI” care a INTERZIS Centralele ATOMICE SI a ADUS Valuri de Indivizi NeFericiti, dar care ADUC cu EI si NeFercire ALTORA, care NU au nicio Vina !
  DACA este adevarat si NU CineStieCeZmeckerieVopsitaInCinste, atunci Indianuu’ PrimMinistru este Om Valabil!
  Sa se UITE si GIGEII lu’ Zapacituu’ care STAU in Carcile NOASTRE si NE imputineaza drastic si ne SI deGenereaza PLANuit, JAVRELE DREACuu’ … 😊

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.