Milionarul ANAF, Marius Gaga, şef la Administraţia Finanţelor Publice București

Fostul șeful al Corpului de Control al ANAF, Marius Simion Gaga, s-a îmbolnăvit brusc când a început iureşul din vămi.  Avea și de ce. Între timp boala l-a părăsit, iar el a ajuns șef-adjunct la Administraţia Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii București.

La finalul anului trecut aproape toată presa relata despre afacerile cu statul pe care le face firma lui Marius Gaga, şeful Corpului de Control al ANAF la aceea vreme. În articolele respective erau scoase la iveală multe chestiuni scandaloase legate de societatea comercială care aparţine lui Gaga şi la care, coincidenţă sau nu, lucrează şi soţia sa, aşa cum reiese din declaraţia de avere a demnitarului de la ANAF.

Spre exemplu cotidianul.ro scria căîntre 2009 şi 2011, de exemplu, cifra de afaceri a firmei s-a umflat de trei ori. Evenimentul semnificativ care a avut loc în această perioadă este numirea lui Marius Gaga în funcţia de şef al Corpului de Control de la Fisc, în aprilie 2009. Astfel, în 2009, Piomar a avut o cifră de afaceri de 10.904.078 RON, zece salariaţi şi un profit de 15.663 RON. În 2010, cifra de afaceri a sărit la 30.906.942 RON şi profitul la 1.849.973 RON. şi numărul de angajaţi a crescut, la 33. Pînă în 2009, cifra de afaceri a societăţii lui Gaga a fost de 10,93 milioane RON (în 2008), 9,6 milioane de lei (2007), 5,15 milioane de lei (2006), trei milioane de lei (2005) şi 917.951 lei (2004, anul înfiinţării”).

Cotidianul.ro atrăgea atenția instituţiile abilitate ale statului, DNA, ANI şi DIICOT să îşi facă datoria şi să demareze cercetările în legătură cu manevrele financiare pe care le face firma unui potentat al zilei. Cu atât mai mult cu cât era vorba despre unul dintre demnitarii de prim rang din ANAF.

În continuare cotidianul.ro arăta ce se întîmplă cu concurenţii Piomar (firma lui Marius Gaga) cărora nu le place să piardă în faţa lui Gaga. Întîmplător, ajung să ia amenzi uriaşe de la Fisc. În iulie anul trecut, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a semnat un contract de 81,4 milioane de euro cu un consorţiu de patru firme din care face parte şi Piomar Development. Celelalte trei erau Azvi, Straco Group şi Tractebel Engineering. Obiectul contractului era modernizarea drumului naţional 73 Piteşti-Cîmpulung-Braşov, pe o porţiune de 103 kilometri. La acea licitaţie au participat şase consorţii, dar oferta celui din care face parte Piomar a fost singura acceptată. O singură asociere din cele şase a făcut contestaţie. Este vorba despre cea compusă din firmele lui Dorinel Umbrărescu, unul dintre baronii asfaltului. Umbrărescu, câştigător obişnuit al licitaţiilor de la CNADNR, nu s-a lăsat aşa uşor şi a insistat. Mai întîi a contestat decizia Companiei la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, unde a pierdut. Ulterior, a mers mai departe cu contestaţiile la Curtea de Apel Bucureşti, care a decis şi ea în aprilie anul acesta că Umbrărescu n-are dreptate. Potrivit unui articol publicat pe 25 septembrie de gandul.info, ANAF a decis apoi să-i confişte lui Umbrărescu 2,85 milioane de euro şi să-i aplice amenzi de 40.000 RON pentru că ar fi comercializat en detail combustibili fără licenţă. Baronul asfaltului declarat la acel moment că Fiscul nu se duce «la cei care au treaba rezolvată» şi «stă de un an în controale» la firmele lui.

Declarația de avere a lui Marius Gaga de acum un an arată că acesta avea trei terenuri, 62 de apartamente la Constanţa şi Cluj, bijuterii şi ta­blo­uri în valoare de 450.000 de euro, la care se adaugă datorii de aproximativ două milioane de euro la bănci. Aceasta este averea pe care o deţinea oficial şeful ANAF, Marius Simion Gaga. Pe lângă salariul de bugetar, acesta figura şi pe statul de plăţi al Piomar Development SRL, de unde a încasat puţin peste 80 de mili­oane de lei vechi, ca jurist. Pe lângă banii primiţi de la Piomar, Marius Gaga mai era asociat cu itali­a­nul Giorgio Zabeo în firma Essestudio Project Internaţional SRL. Dar această asociere nu a mai fost men­ţi­onată în declaraţia de avere. Agenţia Naţională de Integritate la solicitarea Jurnalului Naţional, preciza că funcţionarii publici pot exercita activităţi şi în alte domenii de activitate din sectorul privat, „care nu sunt în legătură directă sau indirectă” cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public potrivit fişei postu­lui.

Afaceristul Marius Simion Gaga a ajuns direct de pe piaţa imobiliară în fruntea Corpului de Control al Agen­ţiei Naţionale de Administrare Fis­cală, fără să fi deţinut anterior vreo funcţie în administraţia publică. Cum a reuşit? Simplu. În aprilie 2009 s-a prezentat la un examen la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici un­de a obţinut statutul de funcţionar pu­blic. Astfel, el a renunţat la costu­mele fine pentru a îmbrăca straiele de bugetar. Dar nu o să îl vedeţi în stra­dă protestând că i s-a redus leafa cu 25%, pentru că plăteşte lunar rate de aproximativ un miliard de lei vechi.

Tot în aprilie 2009, preşedintele ANAF Sorin Blejnar anunţa că instituţia se reorganizează pentru „efi­ci­en­­tizarea activităţii”. Potrivit unui comunicat de presă al ANAF, în acea perioadă au fost reduse în total 993 de posturi de conducere la nivel naţional pentru a reduce cheltuielile bugetare. Tot atunci, agenţia scotea la concurs funcţia de director al Corpului de Control. Întâmplător sau nu, proaspătul funcţionar public Ma­rius Simion Gaga şi-a depus candidatura pentru ocuparea postului. Nu a avut emoţii, pentru că imediat a fost uns pe funcţie, deşi nu avea nici urmă de experienţă în administraţia publi­că. „Chiar nu mai ştiu dacă am avut contracandidaţi pentru ocupare postului”, spunea Marius Gaga. Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, declara la acea vreme pentru Jurnalul Naţional că el a făcut doar numirea după ce a primit rezultatele concursului: „Concursul a fost organizat de ANFP, iar în urma rezultatului am dispus numirea. Aceasta nu are nici o legătură cu partidul de guver­nă­mânt”. Anterior numirii pe aceas­tă funcţie, Marius Gaga a fost membru marcant al Partidului De­mo­crat Libe­ral – filiala Sector 5, unde se ocupa de relaţia cu oamenii de afa­ceri. Legat de relaţia cu PDL, Gaga declara acum un an că nu poate spu­ne dacă a fost sponsor al partidului: „Sunt oarecum membru al PDL. Am fost membru la PDL Sector 5. Nu mai ştiu când am renunţat la cali­tatea de membru de partid. Eram ad­junct la oamenii de afaceri. Aveam în­tâlniri cu membrii partidului, cu oamenii de afaceri…”

De afacerile făcute de Marius Gaga cu statul nu s-a legat nici o instituție a statului până în prezent. Poate că procuratura nici nu are timp tot anchetând votanții de la referendum. Între timp Marius Gaga și-a găsit un nou loc de muncă. Este șef-adjunct la Administraţia Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii București. Și aici face tot ce știe. Iar ce știe cel mai bine este evidențiat în materialul prezentat mai sus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.