„Ministerul Covidului” aude? Apel disperat pentru bolnavii de cancer

Numărul deceselor cauzate de cancer s-a dublat sau chiar triplat în timpul pandemiei de coronavirus în România. E concluzia la care a ajuns Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, cea mai mare asociație care reprezintă pacienții oncologici din România. Federația descrie într-o scrisoare calvarul prin care au trecut și trec în țara noastră pacienții cu cancer în timpul pandemiei și cere imperativ autorităților: „Deschideți spitalele până nu este prea târziu!”.

Integral scrisoarea deschisă a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer:

DESCHIDEȚI SPITALELE PÂNĂ NU ESTE PREA TÂRZIU!!!

LIPSA ACCESULUI LA DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENT PENTRU PACIENȚII CU SUSPICIUNE DE CANCER,  VICTIME COLATERALE ÎN LUPTA CU COVID-19

Am început anul 2020 copleșiți de amenințarea unui nou virus și îl vom încheia cel mai probabil sufocați de cancer. În ultimele trei luni, lupta împotriva COVID-19 s-a extins și în spitalele de pneumologie, iar majoritatea pacienților cu suspiciune de cancer pulmonar nu au mai avut acces la bronhoscopii și drept urmare la confirmarea diagnosticului și a unui tratament adecvat care să le salveze viața. Cancerul pulmonar avansează galopant, într-o dinamică similară pandemiei. E un cancer perfid, care, pe fondul crizei din sistemul de sănătate, pare scăpat de sub control. Situația este similară pentru toti pacienții cu suspiciune de cancer, pe toate formele acestei patologii. Dacă nu se acționează rapid și nu se facilitează accesul la diagnostic, vom avea încă un segment numeros de victime colaterale ale unui sistem care s-a dovedit neputincios să lupte pe doua fronturi cu COVID-19 și cu afecțiunile oncologice, iar în cazul deceselor prin cance, numărul este de ordinul zecilor de mii.  Acesta poate fi de fapt al doilea val al pandemiei de COVID-19, pentru care trebuie să ne pregătim cu toții.

 

Măsurile pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (COVID-19) au salvat mii de vieți, cu siguranță. În egală măsură însă, coroborate cu lipsurile din sistemul de sănătate la nivel de resurse, organizare eficientă, infrastuctură, disponibilitate, empatie, au condus la un risc crescut de mortalitate prin cancer, tocmai prin lipsa de confirmare a diagnosticului în timp util. Afecțiuni oncologice care ar fi putut fi vindecate s-au transformat rapid în cancere incurabile, au avansat din stadii incipiente în stadii terminale. În cazul cancerului pulmonar, Ministerul Sănătății și Comisia de Pneumologie consideră că diagnosticul unui caz nou “reprezintă în principiu o urgență și nu poate fi amânat până la încheierea pandemiei. Prin urmare, pacienții cu suspiciune de cancer pulmonar trebuie să facă investigațiile necesare diagnosticului (examen CT, bronhoscopie cu biopsie, evaluare a funcției pulmonare și a statusului cardiac) prin internare într-un serviciu de pneumologie non-Covid sau programare a investigațiilor în ambulator”.

 

În realitate, în toată această perioadă o singură unitate medicală, respectiv Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, a realizat bronhoscopii, însă și acesta a funcționat la capacitate minimă. Restul unităților sanitare care ar fi putut să asigure acces la investigațiile specifice, nu s-au putut organiza în direcția asigurării unor circuitele funcționale pentru pacienții aflați în căutarea unui diagnostic. Astăzi încă nu se fac bronhoscopii, astăzi încă nu se fac tratamente chirurgicale, astăzi înca nu ne găsim medicamentele care pot face diferența între viață și moarte. În aceste condiții, este de așteptat ca o mare parte a celor peste 11000 de pacienți diagnosticați în fiecare an cu cancer bronho-pulmonar, să piardă oportunitatea de a începe un tratament, să ajungă din stadii avansate în stadii terminale ale bolii și astfel să le fie compromisă șansa la viață. Acestora li se vor adauga persoanele care deși au simptome specifice unui cancer pulmonar – infecţii pulmonare repetate, creşterea intensităţii tusei, greutate în respiraţie – nu au avut acces la servicii de medicină primară și nu au putut ajunge la un medic specialist. Dacă situația accesului la servicii medicale nu revine la normalitate, toți acești pacienți se vor număra probabil printre cei care primesc un diagnostic de cancer pulmonar abia dupa deces. Iar de cancer pulmonar mor peste 10,000 de oameni anual în România, aproape 20% din numărul total al deceselor prin cancer.

Daca inainte de pandemie, mureau zilnic 142 de pacienti din patologia oncologica (cf. Globocan 2018), astazi, cu ce am semnalat anterior, această cifră s-a dublat sau triplat! Si cine raspunde de aceste decese evitabile?

In România, NIMENI! Cine să se ocupe de pacienții cronici, dacă Ministerul Sănătății nu mai există, ci doar Minesterul Covidului??? NIMENI!!!

Opriți acest genocid si deschideți spitalele până nu este prea târziu!!!

Biroul de presă FABC

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8520 Articole
Author

15 Comentarii

  1. De măcar ar fi vorba doar de ei! E vorba de toți bolnavii cronici de 3 luni de zile și de toate intervențiile chirurgicale amânate! În județul Satu Mare unde stau eu avem 1-2 bolnav covid și de 2 săptămâni nici un bolnav nou!

  2. De cand tot repet ca acesti alogenii trebuie condamnați pentru genocid. Dar cine s-o faca, cand justiția si serviciile sunt mâinile lor? Săracă țară, bolnavă unii te ucid, altii te vand si altii te doboară.

  3. Arafat, acest pion otravit. O merita din plin populatia dintre granitele adunaturii numita România.

    Vorba lui Stalin : ” Nu avem noi atatea topoare cite cozi de topor aveti voi (romanii) sa ne dati”

  4. Marele Normal are Cancer la Kur de atitea saruturi toxice de la Licovid…

  5. De acord. Ne ucid si ne-au ucis cu zile. Ne-au strivit si ne-au ingenuncheat. Atat au stiut. Frică, teroare si inocularea sentimentului ca nu trebuie sa mai traiesti. Au fost maestrii. Concluzia: daca puteti plecati cat mai repede din țară. Daca sunteti pensionar GHINIONUL vietii.

  6. Bine v-au facut ca v-au ucis cu zile si continua sa o faca !!!
    Si inca nu a omorit destui dementi care au votat cu 4(patru) miini pe cretinii tradatori ca iohaniss si lucovid, lovind astfel cu toporul mina care le-a dat si i-a aparat.
    Nu mai plingeti si mergeti sa va comandati sicriu si haine de inmormintare fiindca faceti umbra Pamintului degeaba !!
    Popor de jagardele expirate !

  7. nU STIU DE CE VA MIRATI? nu asta a spus FMI: pensionarii traiesc prea mult! si oms: este timpul sa scoatem batranii din case ! asta este inceputul maretului plan gates/oms/soros – decimarea persoanelor dependente de pensii / ajutoare sociale, munca trebuie sa fie de sclavete corporatist – distrugerea totala a initiativei private – exact cum au facut comunistii – desfiintarea familiei, proprietatii, inexistenta suveranitatii statelor libere, democratice, anihilarea ideilor de patriotism, credinta / religie, apartenenta si independenta. eradicarea institutiei mostenirii. ROMANIA TREZESTE-TE! oamenii astia din servicii, primesc bani negri la discretie pentru DISTRUGEREA ROMANIEI! soros / gates sunt numai niste papusi, in spatele lor se afla viermele, scursura globala a bancherilor elitisti – Rothschild, grupul bilderberg, merovingian, rockefeller etc. sunt vreo 300 de familii vechi din dinastii cabalisto-satanice. AU O SINGURA SLABICIUNE: NU POT STA IN LUMINA! pentru ca taratoarele se ascund.

  8. Ha, ha, ha! Cum va permiteti sai spuneti de alt diagnostic daca pentru acesti criminali crizati exista doar coro?

  9. cred ca inca esti in gimnaziu, daca nu stii care este diferenta dintre UN MINISTRU, TATARU, si UN SECRETAR de stat Arafat, dar cum esti pus sa comentezi sau din xenofobie vezi incrucisat, Strabismul se poate corecta daca este tratat la timp altfel poti pierde un ochi. Vorba lui Eba:succesuri…

  10. Rarirea populatiei planetare conform cu „programul covid” global… care se bizuie pe supunere oarba in fata „stiintei infailibile” si incompetentele fara numar ale sistemului.
    Si cand criza economica globala isi va arata roadele otravite, o sa le multumim ca sunt mai putine guri de hranit… Dixit!

  11. @@@Vlad Țepeș,cu siguranță că oricare dintre partide ar fi fost la conducerea țãrii,la fel ar fi procedat;asta e hiba majoritãții romånilor,cred că alții sunt altfel;nu uitați:toate partidele aceeași mizerie!!!

  12. @Vlad Țepeș: ai un fel foarte ciudat de a comenta. Te adresezi celor de pe forum ca și cum ar fi toți
    votanți ai lui Iohannis. Cum ai ajuns la concluzia asta? Fii sigur că sunt destui care nu l-au votat
    nici măcar o dată pe Werner. Pentru cine a avut atenția concentrată, a fost evident, încă de la începu-
    turile de liberal ale lui Klaus, că este un fake din cap până-n picioare.

  13. Mi-au ucis fratele la IOB. L-au lasat trei saptamani conectat la un aparat de aspiratie, drenaj pleurl fara insotitor de desi legal avea dreptul.A contact o bacterie care i-a produs o diaree de necontrolat.In plus a facut doar sase sedinte e chimi oterapie , la care a raspuns foarte bine ceea ce a facut-o pe doctorita sa-i opreasca tratamentul timp sase luni. A urmat dezastrul.Pleurezie masiva evidentiata de CT la sase luni. A vazut greseala motiv de ingrijorare pentru dansa:il suna acasa sa vina la tratamet.L-am inmormantat de doua zile.Nu avea covid .Era testat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.