Ministerul Sănătății respinge orice modificări care fac mai permisivă legea antifumat

Ministerul Sănătății (MS) se pronunță împotriva oricăror modificări care ar face mai permisivă legea antifumat, precizând că bolile legate de fumat sunt în scădere.

„A scăzut numărul îmbolnăvirilor care au legătură directă cu fumatul ca urmare a aplicării Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, reiese din datele furnizate de Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar. Datele oficiale arată că implementarea legii care interzice fumatul în spațiile publice a condus la scăderea numărului de externări pentru boli atribuibile fumatului în 2016 versus 2015, ceea ce se traduce prin mai puține îmbolnăviri acute provocate de tutun”, se arată într-un comunicat de presă al MS transmis.

Potrivit sursei citate, în perioada martie — august, comparativ cu aceeași perioadă din 2015 s-au înregistrat mai puține cazuri externate: cu 5,4% (1.267 cazuri) mai puține pentru adulții spitalizați pentru boli ischemice coronariene, cu 11,5% (88 cazuri) mai puține pentru adulții spitalizați pentru accident vascular cerebral, cu 1,7% (638 cazuri) mai puține pentru adulții spitalizați pentru exacerbare a bronhopenumoniei obstructive cronice sau astm și cu 5,4% (708 cazuri) mai puține cazuri pentru copiii spitalizați pentru exacerbare a astmului sau pentru o infecție acută de căi respiratorii superioare (IACRS).

„Dacă urmărim datele statistice, vedem că 1.993 adulți și 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015. Implementarea legii a fost singura schimbare semnificativă produsă în acest interval, deci putem considera în mod rezonabil că îmbunătățirea este în directă legătură cu aplicarea legii. Acest fenomen s-a înregistrat și în alte țări în care s-au aplicat măsuri ferme de reducere a fumatului în spații publice”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, citat în comunicat.

Ministerul Sănătății arată că face aceste precizări în contextul în care parlamentarii discută din nou modificarea legii pentru prevenirea și combaterea consumului de tutun, prin care se încearcă redefinirea „spațiului public închis” și „spațiul închis de la locul de muncă” și se propun excepții care permit, în realitate, să se fumeze în spațiile destinate petrecerii timpului liber, dar și la locul de muncă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.