Ministrul Barbu trimite corpul de control la stuful din Deltă

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dispus o investigație a Corpului de control pentru a verifica legalitatea acordării subvențiilor destinate paludiculturii.

Această decizie vine în contextul informațiilor conform cărora Ștefan Stănescu, fiul liderului PSD Paul Stănescu, ar fi fost beneficiar al unor cereri depuse de două firme pentru obținerea a 5 milioane de euro subvenții destinate recoltării stufului din Delta Dunării.

Ministrul Agriculturii a solicitat, de asemenea, ca inspectori ai Antifraudă să facă parte din echipa de control.

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a dispus o anchetă a Corpului de control în vederea verificării legalității acordării subvențiilor pentru paludicultură, având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la modalitatea de acordare a acestui nou tip de subvenții.

Ministrul agriculturii a solicitat ca din echipa de control să facă parte și inspectori Antifraudă”, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

Pe parcursul elaborării fișelor de intervenție din cadrul PNS 2023-2027 au fost organizate mai multe reuniuni tehnice consultative, acestea având rolul de a asigura  pe de o parte transparența procesului decizional în raport cu partenerii relevanți, si, pe de altă parte, de a îngloba contribuțiile acestora în procesul de elaborare a documentului programatic cu scopul asigurării eficienței și îmbunătățirii adresabilității viitoarelor intervenții.

Astfel, în cadrul acestui amplu proces de consultare, MADR a primit din partea mediului asociativ mai multe solicitări referitoare la posibilitatea de finanțare a activității de paludicultură – recoltarea stufului.

Acest tip de sprijin se acordă și de către alte state din Uniunea Europeană, respectiv Austria, Franța, Lituania sau Suedia.

În urma analizei efectuate de către MADR privind posibilitatea finanțării zonelor unde are loc activitatea de recoltare a stufului, s-au constatat următoarele:

Din materialele științifice elaborate de institutul de specialitate INCDDD Tulcea se constată că paludicultura are efecte benefice atât pentru mediu, cât și din punct de vedere economic.

În acest sens, fermierii care utilizează astfel de suprafețe cu respectarea condițiilor de eligibilitate stabilite în PS PAC și legislația subsecventă, ca de exemplu, desfășurarea unei activități agricole, pot beneficia de aceste plăți.

În conformitate cu articolul 4 alin.(2) din Regulamentul (UE) 2115/2021 activitatea agricolă implică atât cultivarea inclusiv prin paludicultură, cât și menținerea suprafeței agricole pentru cultivare.

Un proiect de 5 milioane de euro a fost foarte aproape de a primi aprobarea din partea instituțiilor statului.Printre cei care urmau să beneficieze se numără și fiul liderului PSD, Paul Stănescu.

Două companii strâns legate de acesta au depus cereri de subvenție pentru recoltarea stufului din Delta Dunării. Acest demers reprezintă o premieră în sectorul agricol și a fost posibil datorită implicației Parlamentului, Ministerului Agriculturii și altor instituții.

În prezent, întregul proces este supus verificării din partea Agenției pentru Plăți în Agricultură și a Comisiei Europene.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, susține că nu avea cunoștință că printre beneficiarii subvenției se află și fiul liderului PSD Paul Stănescu, Ștefan Stănescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Mai bine sa trimita tot parlamentul, ministerele, Cotroceniul, partidele, pensiile speciale, etc etc la stuful din Delta, ca a crescut cam mare si trebuie taiat …

  2. ‘Pajiștea cu stuf’ nu-i pentru oricine, ce o să se întâmple, probabil … nimic !

  3. ….premierule și psd-ule -DEMISIA URGENTĂ! INTRĂ ÎN REFACERE! CÂT DESPRE PROTECTORATUL DEVESELU, LĂSAȚI-L PE MÂNA PROTECTORULUI CĂ DE AIA E PROTECTOR!!!CHIAR NU TE-AI PRINS -ȘI PREȘEDINTELE(ASCUNS SIBIANU) ȘI PNL-UL(RĂREȘUC BATISTEL) ÎȚI DAU LA GIOALE,TE TRÎNTESC ȘI APOI ÎȚI ÎNTIND UN MĂNUNCHI DE RĂMURELE DE GLEDTSCHIA TRIACANTHOS= (SPINI CU 3 COARNE) CU URZICI–pretinzând că te ajută-?! JUDECĂ MAI REPEDE: NICUȘOR MAI FACE UN RĂU BUCUREȘTENILOR! AUZI TU -50 DE CAPURI DE TRACTOR ȘI 50 DE TRACTOROAIE- ÎN MIJLOCUL BUCUREȘTIULUI(iar voi bucureștenilor -răbdați și-l mai votați)! PREDICȚIE: ÎN DOUĂ LUNI (până la BLAGOVEȘTENIE) PNL-UL SE VA CONTOPI CU FORȚA DREPTEI,USR,PMM! PROCURORII ÎȘI ASCUT DEJA PENELE (DOAR AVEȚI DESTULE -PRECEDENTURI-sîc-sîc-sîc-PREMIERULE CHIAR NU VEZI CÂTE CUȚITE ÎN SPATELE TĂU ȘI A PSD SE ASCUT?

  4. Vrea să șteargă urmele! Fostul șef de la ANIF nu are nicio tangenta cu agricultura. La agricultura trebuie numit un agronom plecat de la coada vacii nu unul cu „decolmatarea” canalelor de irigații fara irigații. Cum e colonel, daca nu e colonel!

  5. E pentru export stuful? Fabrica de hârtie Letea Bacău fondată la 1879 cu producție de hârtiei și celulozei (Produse hârtie pentru ziar, bancnote, cu filigran, cărți, uz general, țigarete, mașini de calcul, fotografie, etc) naționalizată la 11 iunie 1948 și denumită Combinatul de Celuloză și Hârtie – C.C.H. „Letea”. După naționalizare fabrica s-a dezvoltat în continuu, fiind sunt puse în funcțiune instalații cu efect antipoluant: instalația pentru recuperarea oxidului de sulf și a căldurii din degajările fierbătoarelor de celuloză, instalația de evaporare borhot și fabricare a drojdiei furajere (3.500 t/an, centrala de ars deșeuri lemnoase, stația de epurare a apei uzate și s-a construit o nouă capacitate de producție pentru fabricarea hârtiei de ziar (80.000 t)
    În anul 1979 întreprinderea a produs 107.417 t de hârtie. Producția de hârtie de ziar mergea la export în țări ca SUA, Elveția, Olanda, Belgia, Austria, Republica Federală Germană, Japonia, Turcia, Egipt, Iran, Irak, Liban… În iunie 2003, societatea a fost privatizată! În prezent demolată. Importăm hârtia de la caietele de școală cu tiranozauri pe coperte și nu tabla înmulțirii, la hârtia igienică. E bine. Ăia de la BNR în față pustiului industrial chemat România, dau declarații despre cât de performant industrializată este țara noastră care de la mâncare, izmene, pantofi, veselă, cuie, șuruburi importă tot și ca atare Deficitul Făt Frumosul democrației în care băltim crește într-o zi cât la alții într-au an.

  6. Buna seara,
    Terenurile din Delta Dunarii sunt in administrarea Consiliului Judetean Tulcea, al carui prea-puternic lider Teodorescu Horia se destanuia in mas media la intronizarea dumnealui in aceasta onoranta functie de decident al statului roman citez ca sunt exploatate nemilos in dauna interesului public si ca astfel importante resurse financiare sunt deturnate catre diversi beneficiari de contracte de concesiune – dovada stau chiar desele dumnelaui luari de pozitii in mas media locala si centrala.
    Te intrebi firesc oare chiar acei 6 milioane de euro primiti legal de familia celebrului lider de partid acest personaj cu nuemle de Stanescu din concesiunile terenurilor din Delta Dunarii nu puteau sa fie directionate direct in bugetul Consiliului Judetean Tulcea dupa modelul pe care domnul Teodorescu Horia il aplica cu multa daruire, pasiune si chiar sacrificiu personal in raport cu terte parti la preluarea functiei de presedinte al C.J. Tulcea, sau poate ca chiar nu stie ce se intampla in judetul dumnealui si i -a scapat asa ceva !?

  7. Sa fie stuful de pe Canalul Bîstroe ?
    măRog…😜

  8. Era vorba de bani europeni, ca daca era din banii nostri 100%,nu se sesiza nimeni si treaba mergea inainte.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.