Audit pentru fonduri elveţiene. Oradea, cel mai mare punctaj din ţară

Municipiul Oradea a obţinut cel mai mare punctaj din ţară în auditul pentru fondurile elveţiene, ceremonia de decernare a diplomei de Comunitate Sustenabilă – „European Energy Award” având loc vineri, la Primăria Oradea, în prezenţa reprezentanţilor România Green Building Council (RoGBC) şi ai Ambasadei Elveţiei în România.

„De astăzi, odată cu decernarea acestei diplome, Oradea face parte din reţeaua European Energy Award. În urma auditului realizat anul trecut, Oradea a obţinut un punctaj de 46,2% care este cel mai bun punctaj din ţară în acest moment, din alte câteva oraşe din ţară care au fost auditate, cum ar fi Alba Iulia, Cluj-Napoca, Turda, Deva, Sibiu, Braşov sau Iaşi. Asta înseamnă că ceea ce am făcut până acum în Oradea am făcut bine şi că ceea ce vom face de acum înainte, cu sprijinul tuturor celor implicaţi, va fi şi mai bine pentru a încerca să atragem şi mai multe fonduri europene, elveţiene, norvegiene, mai ales în domeniul energiei”, a declarat primarul municipiului Oradea, Florin Birta.

Auditul a fost realizat de RoGBC în baza anumitor criterii şi indicatori, pe şase domenii: dezvoltare şi planificare spaţială; clădirile municipale şi facilităţi; aprovizionare şi eliminare; mobilitate urbană; organizare instituţională; comunicare şi cooperare; adaptarea la schimbări climatice.

Reprezentantul Ambasadei Elveţiei în România, Giacomo Solari, şeful Biroului Contribuţii Elveţiene, a menţionat că acest audit este un instrument de management necesar, ce evaluează mai multe domenii pe care municipalitatea le oferă comunităţii locale, în condiţiile în care oraşele se vor confrunta cu probleme din ce în ce mai complexe şi vor trebui să facă faţă unor provocări pe termen lung. Acest instrument de management este utilizat de 1.800 de oraşe europene, majoritatea în Elveţia, Germania, Franţa, Italia şi Austria, o reţea în dezvoltare, cu alte oraşe din UE, chiar şi din Ucraina.

Potrivit acestuia, o nouă perioadă de finanţare prin programe elveţiene va fi lansată în cursul anului 2024, în septembrie, pornind de la evaluarea realizată prin audit, urmând să fie accesate cinci domenii de finanţare.

Preşedintele RoGBC Transilvania, Dorin Beu, a vorbit despre istoricul, evoluţia şi importanţa sistemului de certificare energetică European Energy Award, lansat în urmă cu 33 de ani în Elveţia, o iniţiativă a unor foşti angajaţi din primării, care şi-au dat seama că e nevoie de o certificare unitară a oraşelor. Sistemul a fost preluat ulterior de guvernul federal ca o modalitate de a finanţa comunităţile.

În 2016, Guvernul elveţian a delegat această responsabilitate pentru România Green Building Council – Consiliul Român al Clădirilor Verzi care a început colaborarea cu autorităţile locale şi puţin mai dificil, afirmă Beu, cu cele naţionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

3 Comentarii

  1. Ce criterii au fost ,probabil pe zona Transilvania ,ca restul țării nu a participat ,sau eRomania de peste Carpați nu exista ,e buna doar sa dea bani de la buget !

  2. De ce as crede ca nu exista compromisuri si escrocherii politice romanesti de la hulubatii de lux din politca romaneasca? Fereasca sfantul sa fie prinsi cu mata in sac escrocii din politica romaneasca, sau poate ca sunt cativa români care sub ‘tutela’ elvetiei, vor sa mai suga din bugetul statului roman! Sper ca nu ati uitat grupul de escroci romani care aveau o firma in elvetia si dupa ce au dat tunul financiar pentru masti si ce trebuia in perioada covid, au inchis firma fara a se achita de contract, si, prinde orbul…ciuci, scoate-i ochii…canci! Tunul de milioane a fost furat din bugetul statului cu complicitatea guvernului din acea perioada.

  3. Poate explică cineva care este motivația acestor clasamente. Din articol se înțelege că dacă cineva „punctează bine”, adică are resurse administrative, economice, financiare, etc, primește finanțările respective, iar dacă nu, „nu”. Dar cine este bine dezvoltat, de ce să mai primească fonduri pentru … dezvoltare? Este ca și cum s-ar da ajutoare sociale la cei care dovedesc că au de toate, că sunt chiar bogați. De fapt asta este și capcana așa numitor fonduri europene, una dintre multele capcane ale fondurilor UE, cum este și capcana „statului de drept”:

    UE spune că Ungaria nu poate primi fonduri europene pentru Ungaria că „nu respectă statul de drept”. Atunci de ce Comisia Europeană acceptă finanțarea de la Ungaria, dacă „nu este stat de drept”? Adică ungurii cei „fără stat de drept” pot cotiza la UE, dar nu pot primi. În mod normal C.E. ar trebui să respingă cota de bani primită de la Ungaria, pe motiv că nu se pot mânji cu bani primiți de la un „stat lipsit de drept”.

    Iar pe de altă parte aceeași Comisie Europeană tocmai ce a donat Iordaniei aproape 1 miliard de euro. Regele Iordaniei, Abdulah, efectiv plângea, avea lacrimi în ochi, când a primit banii respectivi, la o întâlnire cu reprez. UE. Doar nu crede cineva că Iordania respectă statul de drept mai mult ca Ungaria. Raportul oficial al SUA pentru anul 2022 privind drepturile omului în Iordania consemnează că „Problemele semnificative legate de drepturile omului au inclus rapoarte credibile despre: tortură și alte tratamente sau pedepse crude, inumane și degradante din partea autorităților guvernamentale; arestarea și detenția arbitrară; deținuți politici sau deținuți; interferență arbitrară sau ilegală în viața privată etc.”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.