Ministrul Constantin anunţă renaşterea CAP-urilor

În maxim două săptămâni Guvernul va aproba o ordonanţă care va crea fiscalităţi fiscale fermierilor care se asociază în cooperative, a declarat marţi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Constantin.

„Încă avem în România peste 600.000 de fermieri în registrele de la APIA care primesc subvenţie, dar care lucrează ca persoană fizică şi au suprafeţe foarte mici. Am venit cu primul avantaj, în special către aceştia, nu către cei care au arendat deja terenul în altă parte, pentru că nu vrem să stricăm zonele în care s-au creat exploataţii cât de cât viabile, dar cei care lucrează încă individual vor beneficia de scutirea impozitului pe norma de venit dacă intră cu terenul respectiv într-o cooperativă.

Sigur că aici vom avea grijă, pentru că se ştie foarte clar că românul este legat de proprietate, este legat de pământ, şi vrem să ne asigurăm că, prin modificarea Legii 566 prin această ordonanţă de urgenţă, el va rămâne proprietar în continuare, atât pe bunul pe care îl are, fie că vorbim de teren, fie că vorbim de animale – şi va rămâne proprietar inclusiv pe producţia pe care o obţine: lapte, carne, cereale”, a spus oficialul Guvernului în cadrul conferinţei „Taxe mici=afaceri prospere.

Cum ajută relaxarea fiscală dezvoltarea afacerilor în România?”, organizată la Camera de Comerţ şi Industrie a României. Conform lui Constantin, fermierii care îşi vor pune pământul în comun vor avea obligativiatea ca o parte din producţia pe care o obţin prin activitatea în comun să fie comercializată în comun de către cooperativa respectivă.

„Procentul îl vom stabili mâine, la ultima dezbatere pe care o vom avea la minister pe această zonă: 50%-60%-70%, în speranţa că, după ce vor vedea avantajele, probabil că într-un an de zile vor comercializa toată producţia pe care o vor obţine prin cooperative”, a afirmat Constantin.

Oficialul Executivului a ţinut să spună că un alt avantaj fiscal se referă la reducerea cu 20% a impozitului pe profit pentru cooperativa respectivă timp de cinci ani.

„Cred că, de asemenea, va fi un element de stimulare pentru cei care vor să creeze astfel de cooperative sau asociaţii lor care se gândesc să se transforme din asociaţii – constituite pe Ordonanţa 26 -, adică nu au scop lucrativ prin acea ordonanţă, vor să treacă cu scop lucrativ în cooperative de producţie. Un alt avantaj fiscal, pe care nu sunt sigur că îl putem trece, pentru că înseamnă o diminuare consistentă a bugetelor locale, se referă la scutirea totală a impozitului pe proprietate pentru bunurile cu care se merge în cooperativă: teren, animale, investiţii, utilaje etc.

Ministerul de Finanţe şi-a dat acordul. Dacă reuşim să trecem aceste avantaje fiscale, putem vorbi despre o micro-revoluţie în zona de agricultură pentru că sunt avantaje pe care toţi vor să le îmbrăţişeze”, a mai declarat ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.