Ministrul Energiei: Am semnat un „acord istoric” pentru Valea Jiului

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat marți că a semnat „acord istoric” pentru Sistemul Energetic românesc și pentru Valea Jiului. Concret, CET Paroșeni ar urma să funcționeze cu peleți, activitatea devenind astfel sustenabilă din punct de vedere al emisiilor de CO2.

E vorba despre o scrisoare de intenție semnată cu o companie norvegiană.

„Acord important pentru CET Paroșeni! Astăzi împreună cu Bjørn H. Knappskog, CEO al companiei Arbaflame, am semnat o scrisoare de intenție pentru a tranforma activitatea CET-ului de la Paroșeni în una sustenabilă din punct de vedere al emisiilor de CO2! Astfel, colaborarea cu Arbaflame, companie norvegiană, va presupune înlocuirea cărbunelui care stă la baza funcționării Centralei de la Paroșeni cu peleții produși de Arbaflame, iar, pe termen lung, include și construirea unei fabrici de producție a acestor peleți în România. Aceste fabrici vor utiliza resurse de biomasă sustenabilă, care vor contribui cu reducerea cu mai mult de 90% a emisiilor de CO2. Am promis, am făcut! Astăzi am semnat un acord istoric pentru Sistemul Energetic românesc și pentru Valea Jiului. Acest parteneriat presupune o decarbonificare masivă, pentru că vom înlocui huila arsă în CET Paroșeni cu peleți produși în mod sustenabil, cu o rată scăzută de emisii de CO2. Este un prim pas pe care îl facem pentru Valea Jiului și mai avem încă multe de făcut. Am susținut că România trebuie să atingă niște ținte ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și le vom atinge. În plus, nu doar că asigurăm căldură și energie electrică în mod sustenabil, dar aducem și o gură de oxigen economic în Valea Jiului, pentru că la Paroșeni se va construi și fabrica în care vor fi produși aceși peleți. Surplusul va fi exportat, astfel că România va avea un beneficiu dublu. Știu că locuitorii din Valea Jiului au avut mult de suferit, știu că tranziția energetică poate îi sperie pe mulți dintre ei, dar vreau să-i asigur că nu-i vom abandona, că vom găsi cele mai bune soluții pentru economia locală, pentru ecosistemul românesc și pentru Sistemul Energetic Național. Testele vor începe în prima parte a anului 2022, ceea ce ne face să fim foarte aproape de momentul în care va începe decarbonificarea Văii Jiului!, a scris Popescu pe pagina sa de Facebook.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

26 de Comentarii

  1. “ iar, pe termen LUNG include și construirea unei fabrici de producție a acestor peleți în România”. Adică nu începem cu fabrica de paleți întâi ca să avem depozit de materie primă? Că norvegienii cei care iau copiii de la familiile creștine cu mulți copii și-i împart la cupluri de homosexuali când află de un protest anti căsnicie între persoane de același sex devenit gen, în România cum ne taie peleții. Până să înceapă să producă in 2003 Holzindustrie Schweighofer Siebeș, pe sute de hectare cu 2 ani înainte au strâns grămezi de lemne mai mari decât Munții Apuseni. Parcă le-a luat Dumnezeu mințile și mai de tot, de cànd ne-a vândut la USA pe o șapcă domnul Iohannis, la toți miniștrii in guvernele slugarnicului la PPE Ludovic Orban și vânzătorul de țară pe împrumuturi Câțu să acepte ca abrica de peleți să o facem când va fi interzisă în UE producerea peleților!!!

  2. Dacă Germania reduce extracția / utilizarea cărbunelui TREPTAT PÂNĂ ÎN 2038, tu ministrul care ești tu ministru, de ce nu ai știut, de ce nu faci tot ce poți, să fie și în România posibil? Îți aștept DEMISIA DE ONOARE mâine! Dacă nu ȘTII ce înseamnă onoarea, întreabă-ți părinții, bunicii, prietenii. Dacă nu primești raspuns: du-te cu Dumnezeu!

  3. Aceasta gogoasa este a doua mare ineptie citita,dupa grupuri nucleare de putere mica NuScale,care nu are nici o instalatie industriala,care sa produca en electrica 6000 ore pe an, dar semneaza acorduri si papa banii pe ‘cercetare”ai SUA, Canadei,Poloniei acum si a romanilor

    1.Tehologia fabricarii peletilor,practic biomasa, este de 5 ori mai scumpa decat extragerea huilei
    2,Peletii,adica biomasa ,produc prin ardere cu 10% mai mult CO2 decat carbunele(studiul american Indiana Center for Coal Technology Research)mai mult studiul Manomet Center for Conservation Sciences for instance, argue that for smaller scale utilities, with 32% conversion efficiency for coal, and 20-25% for biomass, coal emissions are 31% less than for wood chips.
    Cand inca mai putem amenaja 4000-5000 MW in hidro,prostocratia din Min Energie viseaza cai pe pereti,deloc dezinteresata Peletii isi consuma slaba putere calorica prin transportul din Norvegia sau de la Sluzer(eternul ) din Elvetia!
    Plus ca padurea europeana nu mai poate fi taiat aiurea din 2030!
    Cred ca suntem o tara de lepre si idioti..

  4. bai freza de sobolan oparit, ai semnat pe dracu sa te pieptene! du-te invirtindu-te cu sustenabilitatea ta si bagati-o in …! da drumul la termocentrale ca avem carbune! v-ati strins toate bestiile la guvernare… viata romanilor este mai importanta decit sustenabilitatea ta! da drumul la termcentralele pe carbune ca se distrug instalatiile! unde sint banii pe care noi, romanii, i-am dat pentru cogenerare? de mai bine de 10 ani platim niste nemernici sa fure banii! hoti, mincinosi, tradatori!!! astia sinteti! virgil popescu, un nume de tinut minte si lipit de definitia mizeriei imorale. da drumul la termocentrale! acum!

  5. a semnat, dragul de el, o scrisoare de intentie… in urmatorii 3 o sa se intimple… sau nu. unde l-or fi gasit pe bula asta de l-au pus ministru, era in sant si-si stergea voma de pe rever?

  6. Și ăsta are aceiași strigătură ca Câțu: „am promis, am facut”. Și se vede unde a ajuns vasilică, în șanț. Vorba comentatorului de la 18:42: nu trebuia mai întâi fabrica de peleți? Că altfel nu ați reușit decât să cumpărați produsul de la norvegieni, mare brânză. Și totuși mă întreb, țara asta, oamenii de afaceri români, nu sunt in stare să construiască fără „ajutor” de afară, o amărâtă de fabrică de peleti?

  7. Taie padurile novregiene sa le ardem in Romania sii nu folosim huila cu coeficient energetic mare , doar ca este romaneasca , da de lucru la romanii care inca nu au plecat din tara , este pe lei si nu pe valuta sa slabeasca si mai tare leul , e adusa de la 5km si nu platesti transport de la Kuka Macaii . Baiat destept nea Popescu aata si in trend cu toti tradatorii neamului de dupa lovilutia straina .
    Est josnic si siret men !

  8. Handicapatii se lauda singuri! Ce are Romania de la asta? Isi inchide minele de carbune , disponibilizeaza oameni iar fabrica de pelleti o sa fie facuta cu banii prostilor mai mult! Termocentrala va plati pt asta mai mult si pretul pe giga calorie va creste! Banii vor pleca din tara si noi raminen cu pantalonii in vine! Cita inteligenta se revarsa din hazna!

  9. Aberatii istorice, abureli de om beat, cam asta este nivelul ministrului popescu. Nu vad ca zilnic sa soseasca trenuri incarcate cu peleti de la mii de km tocmai din Suedia. Cat va costa transportul peletilor in pretul kw-ului ? Mai aveti limita in prostie si nemernicie?

  10. Cu peleti? Nu cumva e cu strujitura de la copaci ca la suceava?! Peletii nu scot fum sau gaze? Cui ii spuneti, unui o care foloseste pentru aprins gratarul in aer liber, patrate tratare cu combustibi.

  11. Si materia primă pentru peleti de unde o iei??…din defrișări!!!..halal contract sau scrisoare de intentie..
    Pentru proști și cretini o scrisoare de intentie e un căcat pe varză, nu reprezintă nimic..din o sută de astfel de scrisori dacă una sau două se pot materializa….

  12. „presupune înlocuirea cărbunelui care stă la baza funcționării Centralei de la Paroșeni cu peleții”…
    Adeca, dragi to’ar’și și pretini mineri, LA REVEDERE ȘI VĂ MULȚUMIM, așa cum v-a spus și Ilici în iunie 1990, după ce i-ați bătut cu răngile și cablurile de mină pe „golanii” cu cămăși albe întîlniți pe străzi, pe „țărăniștii” seniorului Coposu, și pe ștudinții de la Universitate!
    https://www.youtube.com/watch?v=pRgB0IK6jgs
    Și cum v-au spus și țațele din Bucale, alea venetice din Oltenia și Moldova, care vă instigau împotriva celor mai-sus-pomeniți, că „erea Golani”…
    Acuma, putorilor, n-o să mai puteți vinde pămînt pe facturile de cărbune, la C.E.T. Paroșeni, cum ați făcut timp de decenii. Iar cu Mintia ați terminat-o deja… LA REVEDERE și „Noroc bun”! :)))))))

  13. Da’ bravo. Mi se pare supercombinație, știi ce zic. Nu era de ajuns că taie pădurile suedezii și austriecii, trebuia să vină și frații lor norvegienii. Așa că la cât o să taie ăștia toți împreună, să vezi ce de rumeguș de peleți rămâne la români, după ce cară aia buștenii la ei acolo..O să fie o gălăgie de kilaveți, fratele meu, știi ce zic.

  14. Adica inca un act de tradare a intereselor Romaniei, si care are la baza explicatii care nu stau in picioare la o simpla analiza stiintifica. Prin arderea peletilor se emite aceeasi cantitate de CO2 ca si in cazul arderii huilei pentru producerea aceleiasi cantitati de energie. Cand am citit titlul articolului am sperat ca le-a venit mintea la cap astora de la conducerea tarii si ca vor redeschide minele de carbune ca sa avem energie ieftina, si cand colo e vorba de inca o tradare ☹️☹️☹️
    Lasati padurile sa creasca si sa absoarba CO2 emis prin arderea carbunilor! Faceti impaduriri masive! Solutia arderii peletilor nu este deloc “verde”! Pentru a produce peletii se mai consuma niste energie! Plus ca trebuie retehnologizate termocentralele ca sa mearga cu peleti, cand ele functionau foarte bine cu carbune, deci alti bani si nu putini dati catre firme din afara Romaniei! Ce ne mai place sa ne scarpinam cu mana stanga la urechea dreapta! Uite asa se duce de rapa tara asta! ☹️☹️☹️

  15. @Calin
    Corect! Termocentralele trebuie repornite, ideal pentru a produce energia de care avem atata nevoie, dar macar sa functioneze la nivelul minim ca sa nu se strice instalatiile din cauza inghetului. Sa vezi ca nemernicii astia o sa le lase sa crape, si nimeni nu va fi tras la raspundere, ca la atatea acte de tradare a interesului national de pana acum ☹️☹️☹️

  16. La ce creier neted are si cat de obedient este acest Popescu ar trebui sa mearga repede in partidul vandutilor al lui Ciolos.

  17. Popescu ăsta după ce că-i prost, mai e și fudul.Acesta e nivelul ‘telectual al celor din ministere , iar apoi ne miram ca Romania e dărîmată din toate punctele de vedere !

  18. vor taia padurile si le vor toca pt a face peleti cand in pamant zac zeci de paduri…poate este bine si asa, le raman urmasilor o rezerva de combustibil cand se va termina alte rezerve planetare…

  19. Laude desarte ale lui Galagie. O scrisoare de intentie ramane o fituica nesemnificatuva. El nici macar nu stie ca nu mai este in cartile noului guvern. Afaceristule veros!

  20. De unde draku ne luăm rumegusul ca să facem peleti („brichete”)? Taiem padurile noastre ori ale lor ? Ce mi-e lemnul sau carbunele ? Care nu face codoi si fum ? Alt certificat verde !?

  21. Bai baiete, bai Popescule, intai trebuia sa asiguri producerea de astfel de brichete in Romania si apoi sa te lauzi cu contractul! O sa faca astia brichete la noi, incolo prin 2035! Ne vor aduce de la ei si gata! Se va repeta excrocheria Kverner( distrugerea IMGB)!

  22. Peletii sunt potriviti in centrale termice care functioneaza cu asa ceva si care nu cred ca si le poate permie populatia din zona care are sobe obisnuite in care ar trebui sa bage peleti continuu toata noaptea ca sa nu se scoale dimineatza cu tzurturi la nas,sau sa se scoale…decedati,vorba lu’ Tzurcalaia.Dar de unde sa stie nefericitul ala de minishtrul care nu stie ca peletul este cam ca ciocalaul de porumb si nu face jar care sa stea in soba si sa tina pana dimineata asa precum cel de lemn plin,sau si mai consistent cum este jarul carbunelui.Poate ca aia vin cu peleti si poate si cu fabrica astfel sperand aiurea ca lumea saraca din zona si din Romania toata,care mai baga lemne si carbuni in soba,o sa-si permita sa-si instaleze centrale pe peleti,cumparate tot de pe la ei,iar daca nu,au sa consume lemnul din padurile romanilor ca sa produca peleti mai ieftini pentru cei din Austria si Germania care au deja centrale pe peleti.Si astfel va fi fericire fara carbuni in sobe langa mine pe Valea Jiului ca si fericirea marionetelor si sefilor lor bruselezi care le taie accesul la carbunii patriei mioritice si care,dupa tampeniile din capul lor,mai bine sa decedeze lumea si copiii ei decat sa nu salveze ei planeta cu viziunile lor aiurea,care nici nu stie nimeni daca are nevoie de salvarea lor asa cum isi imagineaza ei cu decarbonarea,la care nu pun nimic in loc acum,si nu peste enspe ani,care mai bine si mai urgent s-ar ocupa de lichidarea gunoaielor si de poluarea masiva a apelor,marilor si oceanelor,ca de acolo,mai degraba,din poluarea apei se produce incalzirea globala.

  23. Ardere fara CO2 ? Lipsa grava de cunostinte elementare ? Oare asta este parerea tuturor specialistilor ministerului?

  24. tare.. pretul peletilor din import e de 10 ori mai mare decatcarbunele scos de minerii din valea jiului. pretul curentului va fi ajustrat corespunzator. inapoi la anii 1700, asta inseamna „build back better”

  25. Si prostia poate fi istorica, iar organul de conducere al peneleului nu duce lipsa de acest lucru
    Vivat Organus Liberalus precum Falus !

  26. Mare prostovan acest ministru numit Popescu Virgil !! Are vreo școală făcută pe bune ? Măcar profesională și, tot ar fi fost mai descebaluit. Unde vom ajunge cu toți neisprăviții ăștia, care culmea se cred deștepți ??!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.