Ministrul Finanțelor: Sunt aşteptate ieftiniri considerabile

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi că proiectul aflat în dezbatere publică referitor la reducerea preţului la unele alimente,  că sunt aşteptate ieftiniri considerabile ale preţurilor la aceste produse alimentare.

„Legat de ieftinirea preţului la produsele alimentare care sunt luate în discuţie şi urmează a fi dezbătute la nivelul Guvernului, contextul actual este acela în care populaţia aşteaptă aceste măsuri din partea Guvernului şi a coaliţiei de guvernare. Am asistat la o creştere a preţurilor la produsele alimentare şi, în general, a preţurilor în perioada de criză. Ele au crescut atât pe componenta de utilităţi publice, dar şi în zona aceasta de produse alimentare. După cum ştim, proiectul care este acum în dezbatere publică, legat de ieftinirea la produsele alimentare a fost iniţiat de Ministerul Agriculturii şi a fost explicat în cadrul coaliţiei de guvernare. El are ca obiectiv final ieftinirea preţului la produsele alimentare prin această plafonare a marjelor de adaos comercial, la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distibuitor cu 5% şi la nivel de vânzător final cu 20%”, a precizat Boloş, la sediul PNL.

El a precizat că proiectul urmează să fie implementat pe o perioadă de trei luni de zile.

„Sunt aşteptate ieftiniri considerabile ale preţurilor la aceste produse alimentare. Desigur, aici trebuie să fim atenţi ca această ieftinire să apară pe tot lanţul, de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor, pentru a putea fi implementat aşa cum a fost discutat şi susţinut de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi lista pe care deja o avem anexată la proiectul de ordonanţă aflat în dezbatere publică cuprinde o serie de produse alimentare de bază pe care le folosesc toţi românii. Sigur, perioada de implementare, aşa cum am precizat, este de trei luni de zile, după aceea se va face o analiză a impactului pe care aceste măsuri le-au avut în ceea ce priveşte preţul la produsele alimentare şi apoi se vor lua deciziile următoare în ceea ce priveşte consecinţele pe care le-au produs măsurile luate la nivel de procesator, distribuitor şi vânzător final de produse alimentare”, a adăugat ministrul.

Marcel Boloş a menţionat că „este de văzut dacă, după cele trei luni de zile, preţurile s-au ieftinit, dacă preţurile au rămas tot la fel”.

„Este o măsură care în alte state ale Uniunii Europene a produs şi a avut efecte pe anumite categorii de riscuri. Este prematur să discutăm continuarea. Eu spun că trebuie să vedem modul în care va produce efecte şi, în funcţie de asta, să luăm pe mai departe măsurile corespunzătoare. Dacă preţurile scad şi în piaţă se vede la raft o scădere a preţurilor, este limpede că această măsură este în folosul românilor şi trebuie continuată”, a adăugat ministrul.

Boloş a mai spus că din discuţiile avute cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a reieşit că adaosul comercial a ajuns 80% la nivel de retailer şi de 40 – 50% la nivel de procesator.

„Este o măsură bine venită, pentru că pe perioadă de criză am văzut cum preţurile la alimente şi la celelalte materiale, dacă vreţi materialele de construcţii, şi preţurile la utilităţi au crescut simţitor, deja s-a mai produs acest lucru şi este firesc ca astfel de măsuri să fie luate, mai ales atunci când discutăm de interesul românilor şi al populaţiei”, a menţionat ministrul.

Proiectul privind reducerea preţurilor la alimente va figura pe agenda şedinţei de Guvern de vineri, a informat Executivul.

Marţi, premierul Marcel Ciolacu a avut discuţii pe această temă cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi cu miniştrii Finanţelor, Agriculturii şi Fondurilor Europene. Înaintea întrevederii, premierul remarca faptul că, până în prezent, reducerea TVA „nu a funcţionat”, deoarece a determinat ieftiniri pe o perioadă „foarte limitată” de timp.

„Eu nu vorbesc de preţuri plafonate. Eu vorbesc de un întreg ansamblu şi o schemă aplicată pe întreg lanţul. Voi veni cu această schemă în Guvernul României, indiferent dacă vorbim de acord. Acordul nu poţi să îl faci numai cu retailerii. Aici vorbim şi de producători şi de distribuitori şi de importatori. (…) Am să îmi asum acest lucru pentru că trebuie făcut”, a afirmat Ciolacu.

El a menţionat că există o recomandare a Comisiei Europene pentru a avea „doar” două praguri de TVA, dar nu se poate ca aceasta să fie zero.

„Am văzut foarte des în spaţiul public discutându-se despre TVA zero. Vă anunţ oficial că acest lucru nu se poate. Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun fel de produs. Ca să închidem odată această propunere de a avea TVA zero”, a explicat premierul.

Cele 14 alimentele care se vor ieftini – lista integrală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Este de văzut dacă, după cele trei luni de zile oamenii, fiind prinsi cu altele mai stringente, nu vor uita de promisiunile demagogice cu care incercam sa va ducem de nas. Oricum, pana vineri se mai schimba multe. Sa vedem, cautam solutii, se vor face analize, vom discuta, vom freca menta degeaba, stiti voi. Totul pentru interesul românilor şi al populaţiei.

  2. Doamne ferește,voi chiar credeți asta?
    Mai mult de un leu,doi la kila se pui ieftinire nu o să vedeți

  3. …nutret pt prosti!…este sezon, va fi abundenta de legume, fructe, pt. faina si celelalte trebuie golite silozurile pt recolta noua, oricum se intampla asta…

  4. Se ieftineste prostia, se vinde la pret de dumping. Investiti acum si castigati la anul! Si la multi ani!

  5. Singura poveste de succes a unei masuri in rromania a fost reducerea TVA-ului… Oricum, ce va faceti atatea griji cand copiii vostrii o sa manance doar ratii. Sunt curios cum o sa supravietuiasca restaurantele, macelariile, procesatorii si producatorii… cand fiecare o sa aiba cota de xx grame pe saptamana.

  6. Se mai gandeste acolo sus macar cat o gaina ? Asa au facut si ungurii nu demult si au luat teapa,pur si simplu patronii au scos de pe rafturi produsele care trebuiau sa fie vandute ieftin.Nu i poate obliga nimeni pe vanzatori sa tina in raft cele 14 produse ieftinite timp de 3 luni de zile.Nici nu-i greu de ghicit ca si in Romania se va intampla exact la fel ca in Ungaria.Mult zgomot pentru nimic.N-ai cu cine..Sa repti acceiasi formula economica esuata e de cascadorii rasului.

  7. Mai o fredonati mult cu aceste ieftiniri, sau vor fi facute la fel ca desfintarea pensiilor speciale ? Ia sa fi fost ceva in avantajul parlamentarilor sa vedeti cum se modifica legea de la o zi la alta.Cind trebuiesc modificate legi pt. romani ,dureaza saptamani si luni in care presa si televiziunile au un subiect asigurat pt.latrat zilnic si pana la urma tot nu se face nimic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.