
În fotbal, de-a lungul timpului, au existat multe echipe care au reușit minuni și despre care s-au scris file importante ale istoriei, iar printre acestea se află și Unirea Urziceni.
În sezonul 2008 – 2009, trupa condusă de fostul jucător al lui Chelsea, Dan Petrescu, avea să câștige primul titlu în Liga I, urmând ca mai apoi să învingă în Champions League, echipe precum Rangers și Sevilla.
În acest articol, îți voi da toate informațiile despre cum a fost posibilă această aventură a unei echipe mici din România pe scena europeană și cum a fost supranumită „Minunea fotbalului românesc”.
Istorie FC Unirea Urziceni
Fc Unirea Urziceni a fost un club de fotbal din micul oraș Urziceni, județul Ialomița, înființat în 1954. De la apariția acestui club până în anul 2002, echipa a evoluat în mare parte în al treilea eșalon fotbalistic din România, și a avut mai multe denumiri, precum Aurora, Avântul, Ferom, Agricultorul, după care Unirea.
În anul 2002, echipa a fost preluată de un sponsor, Valahorum SA, iar la finalul sezonului, fanii din Urziceni sărbătoreau pentru prima dată în istorie promovarea în Divizia B, liga a doua din România.
Timp de trei ani, echipa finanțată de Dumitru Bucșaru a construit un lot competent, cu jucători care aveau experiență în ligile secunde, reușind ca la finalul sezonului 2005 – 2006 să promoveze în prima ligă.
După o mare sărbătoare, la echipă, vine ca antrenor marele Dan Petrescu. Bursucul avea să debuteze cu o înfrângere împotriva celor de la Iași pe 29.07.2006, scor 0-2.
Primul sezon termină pe locul 10, după care în cel de-al doilea sezon în Liga I, reușește un meritat loc 5 și o calificare în finala cupei României, pe care o pierde la loviturile de departajare împotriva campioanei CFR Cluj.
Ceea ce avea să urmeze în al 3-lea sezon în Liga I pentru Unirea Urziceni nu putea să anticipeze nici cel mai optimist fan al echipei. Dacă în prezent, pe unele dintre cele mai importante case de pariuri noi din România, FCSB este clar favorită la câștigarea titlului, în 2008, Urziceni nu avea nici măcar o șansă.
Pentru prima dată campioană
Cu un lot cuprins din jucători care cunoșteau foarte bine competiția interna, Unirea Urziceni pășește cu stângul în sezonul 2008 – 2009 și pierde primul meci pe terenul echipei FC Brașov, cu 1-0.
Dezamăgit și plin de nervi, Dan Petrescu anunță o revoluție la echipă dacă lucrurile nu se schimbă în teren pentru jucătorii săi, iar acel moment a reprezentat un factor decisiv în ceea ce avea să urmeze.
Cu 6 victorii consecutive, Unirea trece pe primul loc și întregul sezon se menține în față, într-o luptă continuă cu Poli Timișoara, Dinamo București, CFR Cluj etc.
După 34 de etape, în Urziceni se anunță o mare sărbătoare, asta după ce Unirea câștigă primul său titlu din istorie chiar în ultima etapă împotriva FCSB-ului.
Acest titlu avea să aducă automat și prima calificare în Champions League a echipei, iar tot acest parcurs a făcut parte din ceea ce avea să se numească „Minunea fotbalului românesc”.
Unirea Urziceni în Champions League
În sezonul 2009 – 2010, patronul Dumitru Bucșaru avea să facă multe investiții la Urziceni, atât pe plan administrativ, cât și pentru a-i satisface necesitățile antrenorului, Dan Petrescu.
Pe scurt, au fost aduși jucători foarte talentați din România și străini care aveau să uimească prin calitățile tehnice și prin aportul fizic avut pe întreaga durată a partidelor.
Planul pentru noul sezon era acela de a nu se face de râs în Champions League și de a obține la final de sezon, în Liga I, un loc onorabil.
Zis și făcut, iar toate planurile au fost realizate. În Liga I, Unirea Urziceni termină pe poziția a doua, cu 66 de puncte, la doar 3 puncte diferență de prima poziție ocupată de CFR Cluj.
De partea cealaltă, în Champions League, Urziceni a uimit nu doar oamenii de fotbalul din România, ci și pe cei din întreaga lume, după ce într-o grupă cu Sevilla, Stuttgart și Rangers, obține 8 puncte.
Minunea fotbalului românesc a obținut cele mai multe puncte acumulate de o echipă din țara noastră într-o grupă de Champions League, iar parcursul a început cu o înfrângere cu 2-0 la Sevilla.
Au urmat apoi un egal cu Stuttgart, o victorie uimitoare cu 4-1 pe terenul celor de la Rangers, un egal pe teren propriu cu Rangers și o victorie în Ghencea cu 1 la 0 în fața celor de la Sevilla.
Cele 8 puncte obținute îi aduce automat o calificare în șaisprezecimile Cupei UEFA, unde pierde în dublă manșă contra celor de la Liverpool cu 4 la 1 la general.
Finalul unei minuni
După tot acest parcurs european, patronul echipei FC Unirea Urziceni a strâns peste 20 de milioane de euro, însă nu a fost suficient ca această echipă să își continue tradiția în fotbalul românesc.
Sezonul 2010 – 2011, Unirea încheie pe locul 17 din 18 echipe și retrogradează în Divizia B, iar Federația Română de Fotbal anunță că trupa lui Bucșaru se retrage din toate competițiile fotbalistice.
Fiscul anunță că Unirea Urziceni are datorii de peste 6 milioane de euro, iar la scurt timp sunt scoase la licitație toate bunurile echipei pentru a recupera din datorii.
Din nefericire, o întreagă istorie se încheie prin dizolvare, iar Unirea Urziceni, supranumită și minunea fotbalului românesc, dispare din fotbal.
În 2016, clubul a fost reînființat de primărie sub denumirea de AS FC Urziceni și concurează în Liga a-4-a din Ialomița, disputându-și partidele de pe teren propriu pe Stadionul Tineretului din Urziceni.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.