Mircea Miclea: „Cum explicăm peste 10 ani…?”

Mircea Miclea: „Cum explicăm peste 10 ani că într-un judeţ cu 17 infectaţi nu s-a ţinut şcoala? În 1918, vârf de gripă spaniolă, au venit, la Alba Iulia, 100.000 de oameni”

„În 1918 era vârful de criza al epidemiei de gripă spaniolă. Toţi fruntaşii transilvăneni, animaţi de un ideal naţional au mers din sat în sat, au organizat alegeri şi s-au întrunit la Alba Iulia 100 de mii de oameni, pentru că au avut un ideal. După 100 de ani, ceea ce vedem acum este umbra umbrei acelor oameni. E ruşinos… o astfel de atitudine”, a spus fostul ministru al educației Mircea Miclea, preluat de Romanian Global News.

“În Buzău sunt 17 oameni infectaţi, în Harghita sunt 19, în Vâlcea sunt 24, oare cum o să explicăm noi peste 5-10 ani că într-un judeţ în care erau 17 infectaţi (probabil nici unul dintre ei copil) nu s-a ţinut şcoala? De aceea mi se pare că această decizie este greşită. Nici nu mai are rost să venim cu soluţii, soluţiile se puteau găsi, însă e mult mai uşor să spui nu, nu se poate. Statul a spus că nu se poate redeschide şcoala şi cu asta s-a spălat pe mâini de orice altă gândire de a găsi soluţii.”, a spus Mircea Miclea, în cadrul emisiunii „România te priveşte”, de pe Look Plus.

Fostul ministru a propus, în urmă cu 10 ani, înfiinţarea unei platforme şcolare de e-learning, care să includă programe şcolare, exemple de lecţii pentru toate temele din programele şcolare. „Măcar astăzi se putea lua decizia ca într-o lună de zile de acum încolo toţi elevii din ţara aceasta să fie dotaţi cu câte un laptop sau o tabletă, astfel încât, din toamnă, dacă cumva iarăşi vine pandemie peste noi, măcar atâta să aibă la dispoziţie. Nu, nu s-a luat această decizie pentru că nu-i interesează de fapt educaţia”, a mai spus Miclea pentru Look Plus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Author

18 Comentarii

  1. In 1918 nu ereau supermarketuri…nu erea trafic de tiruri nu ereau atatia muncitori traficati. Fiecare avea porcul lui..vaca lui..gaina si pita lui. Acum virusul seara e in germania …dimineata la supermarket si la ora 12 pe masa romanului.Posibil ca epudemiile sa fue si mai puternice ca atunci.Daca moare poporul ramane scoala goala.

  2. Sanatatea a devenit (temporar) prioritate, pentru ca ne-a lovit molima. Educatia nu a fost, nu este si nu va fi niciodata prioritate nationala. Statul te vrea prost, ca sa votezi pe cine decid structurile, care sunt de fapt prioritate permanenta.

  3. Se urmareste demantelarea sistemelor de invatamant asa cum au fost pana acum. Si nu numai, ci prin restructurarea programelor educationale si re-organizarea modului de functionare a claselor se urmareste si remodelarea unui noi tip uman, unul caruia eu ii spun „inuman”, izolat, autistic, robotic ceea ce va duce la distrugerea coeziunii sociale. „Distantarea sociala” ca opus toxic la coeziune, adica opusul uneia din tradaturile care defineste fundamental, intrinsec omul, ca fiinta sociala.
    Ceea ce modeleaza acum coordonatorii globali se va implementa cu mici variatii pretutindeni. Dement si sinistru!

    What schools will look like when they reopen: Scheduled days home, more online learning, lots of hand-washing – USA TODAY
    https://apple.news/AqeZSUwCAR5u02nD4UZVybA

  4. Felicitari pentru ce ati spus. Aveti dreptate, si scoala si educatia ar trebui sa fie prioritare, ca sa ne putem descurca, inca de la varste mici, in interiorul si exteriorul casei. Se pot gasi solutii, spatii, transport pentru elevi, pentru a continua scoala si interactiona cu profesorii, elevii. Ma bucur ca vorbiti despre copii, au fost neglijati, au nevoie de miscare, de socializare, nu sunt roboti pe care sa-i scoatem din priza pana trece virusul. Nu doar daca merg la scoala ‘plimba virusul’, oriunde poate fi aceasta situatie, dar tocmai de-asta se face educatie pentru a’trai cu virusul’pe viitor asa cum ni se spune. Daca numarul de cazuri dintre cei care l-au avut e mai mare,dupa cum spun specialistii,inseamna ca o imunizare exista deja si oricum trebuie sa ne obisnuim sa fim atenti si la aceasta noua provocare, decat sa inchidem tot si sa nu mai putem face nimic. De asemenea, parcurile trebuiau deschise, nu sa fie goale, iar copiii in case. Nici cei varstnici nu vor sa stea numai in casa,avand motivatia de a trai daca-i vad pe cei dragi, daca ies la aer..m-as fi bucurat sa fiti dvs acum Ministrul Educatiei.

  5. A zis SparAngela că nu se întâmplă nimic cu elevii? Da! Deci, mergem înainte: la cules sparanghel! „Școala te face prost”! Au zis și alții, înaintea Marelui Profesor cu multe, multe, muuuulte case! Dixit!

  6. Restrictiile acestea ar fi trebuit aplicate diferentiat, in mod gradual cu pericolul din fiecare judet, iar autoritatile judetene sa decida masurile.
    S-a luat in schimb o masura total inepta, radicala, care a paralizat intreaga tzara. La mintea lui Iohannis si a lui Mandolina nici nu se putea o masura mai ilogica.
    Asta inseamna sa dai turma pe mana unor imbecili…..[Leo]

  7. Chiar atât de puțin vă duce capul domnule ex ministru al învățamântului? Sunt atât de puțini îmbolnaviți fiincă nu s-a ținut școala, fiindcă omenii au fost disciplinați și au stat în izolare. Sau cei 17 infectați în Buzău și și alte județe trebuia să le meargă copii sau nepoții la școală să mai transmită la 17 familii gripa Covid 19 și tot așa. Și dacă unul din noii îmbolnaviți era cadru medical să ne mai mândrim cu o Suceva. Dar mai ales puteți amesteca 1 Decembrie 1918 atât de jalnic și de conveniență serbat în 2018 când nu ați aparut vorbind în piețe, cu situația actuală? Unde vreți să ne înghesuim cu sutele de mii în plină epidemie, la anticipatele pentru Parlamentul Meu Iohannis? V-a amintit cine trebuie că rezerviștii și după 55 de ani trebuie să acționeze la comandă?

  8. 1918 a fost urmarea fireasca a ceea ce s-a intamplat la 1848, care a fost urmarea fireasca a rascoalei lui Horea.
    Nici macar nu mai meritam sa la pronuntam numele.
    Horea nu s-a dus la imparat in genunchi, Avram Iancu la fel.
    Cred ca vorbim despre doua natii diferite.
    Ro nu mai exista de mult.

  9. Cine eate autorul acestui punct de vedere ? Va rog frumos sa atasati si CV-ul domniei sale . Din 1990 pana azi sa fi fost vreo 30 de ministri ai educatiei .

  10. Pai ar trebui sa se interzica si sofatul sau transportul cu avioanele pentru ca mor oamenii si din aceste cauze… sa se interzica tot, sa raman in case… comunistii …

  11. La scoala dupa conceptia lu’ Miclea nici nu-i cazul sa te duci.Nu pierzi nimica. Ghiveci!

  12. Primul program, cu care se falea KWJohannis, a fost tocmai „Romania Educata”, program dat uitarii, ca si cel intitulat „Romania normala”.
    Asteptam urmatoarele lansari de programe ale lui KWJ, avand titluri si mai pompoase.
    Cand isi va epuiza si acest al doilea mandat de presedinte, va publica, desigur, un volum alcatuit numai din numeriase titluri, ale unor programe lansate de el pe aripile vantului.

  13. Simplu Bila Poarta nu era in urma cu 100 de ani. S-a nascut mai tarziu…

  14. Cum explicam ? Globalism si plagiat ..daca OMS-ul a zis trebuie facut ….adica daca „Biserica a hotarat că planeta Pamant este Plata ” tu un biet ARISTOTEL esti un condamnat pe rug …ars pârjolit si trebuie sa fi omorat PROST …de ce ??? Lasa ca poate ai facut tu ceva…… Ca doar nu degeaba … articolul bun dar uite ca indiferent de nume „Democratia” „Comunism” „fascist” „nationalist ” „UE” sau „Globalizare” tot in jurul cozii ne invartim … Ps avem o presa libera si colorata corect dar sursa de informatii este protejată (intodeauna sunt oameni din structuri secrete ) dar nu este un secret ca structurile sunt doar servicii militarizate …adica functioneaza fix pe sensul opus Democratiei ….atunci care mama dracului spune adevarul ? Presa care apara presedintele sau cei care il critică ? Si de ce ai putea sa critici un presedinte proaspăt ales ??? ” Doar sa provoci revolte impotriva firii ? Sau sa-l lauzi ??? ” Cu ce beneficii si interese ? ” Ca daca sunt doar obiective cam care ar fi profitul lor ? Intr-o lume condusa de bani ? In care totul are un pret ?

  15. Prioritatea este sa nu moara poporul. Daca moare educat la ce ne foloseste?..La suedezi care au lasat liber la scoli au 2500 morti si 0 mie de vindecati. Din 7 milioane cat sunt ei o sa mai ramana
    2 milioane. Asa vreti sa fie si la noi sa mai ramanem o treime adica 6 milioane??? Si dupa aia vin asiaticii si indienii sa ne preia teritoriul.

  16. S-a trezit Miclea din somnul politic tocmai cand nu trebuia! Ai fost ministru si om politic, ce mama naibii ai facut bun pentru educatie si invatamant?! Ciuciu! Taci dreacu din gura!

  17. Peste 10 ani aceste vremuri vor deveni ‘o pagină’ a istoriei noastre, ‘cetitorul’ de atunci își va pune întrebări, dar, este posibil ca la rândul său acestuia să i se pună în față alte probleme existențiale care-l vor îndepărtă de această tentație !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.