Misterioasa „boală X“ și pericolele ei

„Boala X“ este o afecțiune  misterioasă și letală,  și nicio țară din lume nu este pregătită pentru pericolele provocate de ea. Nu știm mai nimic despre ea. Doar că ar putea fi următoarea epidemie mondială, potrivit experților de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează Science Alert.

Cu această denumire, „Boala X“, acest misterios agent patogen nici măcar nu a fost descoperit, dar amenințarea serioasă la adresa sănătății și vieții oamenilor i-a adus un loc sigur pe lista celor mai periculoși: un catalog al posibilelor viitoare epidemii pentru care măsurile de contracarare sunt insuficiente sau inexistente. Dar cum poate o boală care nici măcar nu a fost identificată să fie considerată atât de periculoasă pentru oameni?

Boală letală, imprevizibilă

Oamenii de știință ne spun să ne gândim la această boală ca și cum ar fi deținătoarea unui element contagios pe care nu l-am mai întâlnit până acum, dar care este posibil. Este acest „necunoscut cunoscut“ despre care OMS spune că trebuie să fim pregătiți, motiv pentru care misterioasa boală se află pe lista agenției ca fiind prioritate.

„Boala X ar putea reprezenta o epidemie internațională foarte serioasă care ar putea fi cauzată de un agent patogen necunoscut deocamdată, care va îmbolnăvi oamenii“, se arată într-o declarație a reprezentanților OMS. Includerea acestui ucigaș misterios pe lista celor mai periculoase boli, alături de altele opt binecunoscute cum sunt cea cauzată de virusul MERS și cea de virusul Marburg, înseamnă atenționarea OMS că aceste boli infecțioase sunt imprevizibile.

 

Răspândire rapidă

Ideea din spatele includerii „bolii X“ pe această listă nu este de a speria oamenii,  ci de a-i impulsiona pe cei implicați pentru a fi siguri că sunt pregătiți pentru aceste amenințări, spun cei de la OMS. „Intensitatea contactului dintre oameni și animale a devenit și mai puternică odată cu dezvoltarea societății“, a declarat Marion Koopman, consilier OMS, pentru The Telegraph. „Asta face și mai posibilă apariția unei astfel de boli, și că metodele moderne de călătorie și comerț vor contribui la răspândirea ei“. De cele mai multe ori, o epidemie nu se „anunță“ mai întâi – așa cum Zika a izbucnit în America de Sud și Caraibe în 2015-2016.

Folosită ca armă biologică?

Este pentru a treia oară când OMS a convocat comitetul de experți în viruși, bacterii și boli infecțioase pentru a lua în considerare potențiale epidemii și pandemii. Este pentru dată când „Boala X“ a apărut pe listă. O pisbilă sursă a unei pidemii ar putea fi eliberarea deliberată a „bolii X“ ca armă, cum s-ar putea întâmpla în state ca Nord Coreea sau Siria, cunoscute pentru folosirea de arme chimice, fie de o organizație teroristă precum ISIS sa Al-Aqaeda. Abilități noi științifice cum este modificarea și editarea genetică duc la dezvoltarea armelor biologice mai ușor decât atunci când SUA și URSS le-au experimentat în timpul Războiului Rece.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.