Grăsimile trans, pericolul letal din alimente

Aproape jumătate din populaţia globală este de acum protejată de acţiunile nefaste ale acizilor graşi trans prin intermediul unor reglementări stricte, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le-a îndemnat pe ţările rămase în urmă din acest punct de vedere să îşi dubleze eforturile, informează AFP.

OMS nu şi-a atins deocamdată obiectivul de a eradica acizii graşi trans din alimente cel mai târziu în anul 2023, în contextul în care aceste grăsimi cauzează 500.000 de decese premature în fiecare an.

OMS a amânat obiectivul pentru 2025, dar, de acum, 53 de ţări ce acoperă 46% din populaţia globală implementează bune practici, comparativ cu 11 ţări şi 6% în 2018, când organizaţia pentru sănătate din cadrul ONU a lansat această campanie.

Se estimează că prin adoptarea de către toate ţările a unor politici de reglementare ar putea fi salvate aproximativ 183.000 de vieţi pe an.

„Acizii graşi trans nu au niciun efect benefic cunoscut pentru sănătate, dar prezintă riscuri enorme”, a reamintit directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Suntem foarte bucuroşi că un număr atât de mare de ţări au introdus politici care interzic sau limitează acizii graşi trans în alimente”, a adăugat el.

Directorul OMS le-a îndemnat pe celelalte ţări să urmeze acest exemplu şi a cerut continuarea dialogului cu reprezentanţii industriei alimentare.

Acizii graşi trans cresc concentraţia de colesterol LDL („colesterol rău”), o lipoproteină ce provoacă blocarea arterelor şi infarcte miocardice şi care duce la decese cauzate de boli ale inimii.

Majoritatea acizilor graşi trans provin din uleiuri vegetale parţial hidrogenate artificiale şi produse la scară industrială, iar acestea sunt utilizate în numeroase produse de patiserie, uleiuri de prăjit, alimente prăjite şi grăsimi întărite, cum ar fi margarina şi ghee-ul vegetal, subliniază OMS pe site-ul său.

Aceste uleiuri sunt ieftine şi prelungesc durata de conservare a alimentelor transformate.

OMS recomandă fie să se limiteze la doar 2 grame de acizi graşi trans industriali la fiecare 100 de grame de grăsime în toate alimentele, fie interzicerea obligatorie la scară naţională a producţiei sau a utilizării de uleiuri parţial hidrogenate.

Luni, Tedros Adhanom Ghebreyesus a decernate primele certificate OMS care recompensează progresele obţinute în lupta împotriva acestui flagel.

Danemarca, Lituania, Polonia, Arabia Saudită şi Thailanda au fost premiate.

Pentru a fi eligibile, ţările trebuie să fi implementat cele mai bune practici, apoi să asigure durabilitatea lor graţie unor sisteme riguroase de monitorizare.

Statele premiate vor trebui să transmită la fiecare trei ani date actualizate pentru a spera să îşi conserve aceste distincţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

8 Comentarii

  1. Pai am mâncat margarina pe paine adusa din import de către binefăcătorii noștri NEOCOMUNISTI timp de 34 de ani,acum ne spun că nu.i buna.Adica Țăranii noștri inculți care mâncau mămăligă cu oua brânză jumeri, fasole cu butrel și ceapă și muraturi,ciorba de legume cu pui , pastramă de oaie, brânză cu iaurt vin de buturuga și fructe din gradina,de asta lucrează și la 90 de ani.Mai să fie și comuniștii ziceau că s ultimii prosti,inculți, analfabeți iar ei eminente cenușii de renume internaționalist 😉🤔🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  2. Romania trebuie să fie pe locul 1 fiindcă nu mai are nici o fabrică de ulei și nici o fabrică de margarină și importă majoritatea produselor de patiserie și dulciuri. Dacă citești ce conțin bomboanele de ciocolată sau înghețata te intrebi de ce nu sunt atenționările de pe țigări. Cât despre cifra de 500 000 decese din cauza acţiunile nefaste ale “acizilor graşi trans”, războaiele și malnutriția produc de 10de ori ma multe decese adică 5 000 000.
    PS De neacceptat cuvântul “trans” poate produce confuzie.

  3. eu prpun ca acestea sa se dea doar pe reteta ca sa nu mai moara atatia…

  4. @goguta: 😂😂😂😂😂😂 Corect! Ar fi ceva de Nobel pentru îndrăzneală😂😂și executare 😂.

  5. Sa se interzica dom’le mancatu’, ca e periculos. Unde mancare nu e, nici urinare, nici defecare, nici fatulenta nu e. OMS, OMS, fratele meu e!

  6. IAR se ventileaza PROSTIA Veche cu LDLuu’ RAU!

    Si cica AiaCARE consuma IN PUBIC NeConsumabila ASTA Veche in Coaja de peste 50 de Ani sunt Specialisti in NUTRITIE!
    Cu GRASIMILE TRANS, este ADEVARAT.

  7. ” colesterol LDL („colesterol rău”), o lipoproteină ”

    -au intrat ziaricii in biochimie…să spună de-a dreptu:
    lipoproteină spike,
    poate se da un premiu nobel!

    @Câtuvencu
    -bravo!
    nici „cis” ca in cis/trans, „grasimi cis” nu e de acceptat,
    vezi cis-iordania si gaza.

  8. Cum să fie ceva „trans” periculos?! Cum puteți spune așa ceva?! Câtă discriminare, imediat trebuie sesizat Bruxellesul…!😘

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.