
(Cronică-Pamflet)
Motto:
,,Se prăbușesc statuile-n muzee
și Dante a rămas un simplu craniu…
Noi tropăim mai sus pe curcubeie,”
(RADU GYR- Grotescă)
În emisiunea Digi 24-JURNALUL DE SEARĂ din 31 ianuarie 2018, în emisiunea TVR 1-PERFECT IMPERFECT din 05 februarie 2018 și în emisiunea Radio România Actualități-SERVICIUL DE NOAPTE din 16 februarie 2018, o asociație se lăuda că ea, în luna martie 2018, va ridica un ,,faimos privat spital de copii” bucureștean MARIE CURIE-2 sau MARIE CURIE cel Nou. Și asta, după ce, din vara 2017 au început lucrările de,,curățare,, a curții Spitalului Marie Curie-1 sau Marie Curie cel Vechi. Despre aceste lucrări de ,,curățire,, dărâmătoare, purătorii de cuvânt ai asociației de sănătate nu amintesc în emisiuni. Este straniu, de cum s-a întâmplat ca abia după peste un sfert de veac postdecembrist să i se aprobe unei asociații necunoscute (înființată doar de câțiva ani) o inițiativă demolatoare, spre binele (,,în perspectivă,,al) unor diagnostice. De menționat faptul că managerii asociației au relatat la emisiunea radio/ 16 februarie 2018 că nu au studii medicale și nici nu cunosc istoricul locului, cu date despre legendarul apostol medical Profesorul-dr. chirurg pediatru Alexandru Pesamosca, ctitorul spitalului, ctitorul bisericuței, înmormântat pe locul unde dânsele ridică noul șantier, noua construcție… Deci și ctitorul primului cimitir parohial de spital cu un singur mormânt, mormânt devenit ,,bun sacru,,.. Rețineți: conform Regulamentului Administrației Cimitirelor Parohiale, orice mormânt dintr-un astfel de cimitir este considerat Bun Sacru Funerar și nu se poate umbla la el…!!! Dorința-testament a savantului a fost locul de veci lângă bisericuța sa (dorință spovedită Patriarhului Teoctist, pentru a-i binecuvânta, acolo, adormirea), pentru ca de acolo să vegheze la bunul mers al consultațiilor și al operațiilor vechilor și noilor medici.
Mormântul lui nu este așezat întâmplător, cu fața (crucea) spre blocul lui operator, ci că așa și-a dorit, ca să vegheze din mormânt, precum din cer, la binele internaților. De observat, pentru cine are ochi de văzut, că Axa bisericuței lui se intersectează cu Axa mormântului său, formând o tainică Cruce. Cine vede această Cruce invizibilă, îl și aude pe Savant în spațiul dinrte cele două ctitorii ale sale (biserica lui și cimitirul parohial cu un mormânt).
Istoricul locului spune că pentru renumele artei medicale a acestui savant (Jurământul lui Hipocrate/ aliniat.5: Sacră și curată îmi voi păstra arta și-mi voi conduce viața), s-a hotărât nașterea unui spital pediatric modern. Președintele României Socialiste a aprobat terenul spitalului, iar polonezii au construit spitalul cu firma Budimex. Legenda spune că, într-o Epocă atee, doctorul Pesamosca, titan de talie internațională al medicinei românești, pentru faptele lui miraculoase, atât științifice, cât și duhovnicești, a fost ,,poreclit,, de colegii lui: PATRIARHUL CHIRURGIEI PEDIATRICE, de către părinții copiilor consultați și operați: ÎNGERUL COPIILOR SUFERINZI, iar de către mini-pacienții lui: TATA PESI.
De ce este valoros acest OM-SPITAL, medic fără de arginți, precum Sfântul medic Luca al Crimeii, contemporan cu el ? Pentru că a pus nonstop timp și sânge în zidurile Castelului Budimex, făcând gărzi fără limite, operând ziua și noaptea, consultând, rugându-se și predând în acest lăcaș pediatric. Ana lui Manole, Ștefan Vodă în Putna și Alexandru Pesamosca în Budimex sunt 3 prototipuri de misionari jertfelnici. Lepădarea de lux și jertfa sa pentru copii l-au turnat în cărămida clădirii sale importante. A fost chinuit de dorul lui după pământul locului de spital, spre a-l primi în el, după moarte. La doi patriarhi a cerut garanția înmormântării sale în curtea spitalului lui de ctitorie, apoi în curtea bisericuței lui de ctitorie. Și a primit-o!!!
Indispensabili sunt spitalul fără Savant și mormântul fără spital. Au apărut împreună și durează împreună. În chilia lui de la etajul 1 bătea o inimă cât un clopot, în mormântul din spatele spitalului vechi, bate un clopot cât o inimă. Totul în taină, totul în surdină…ca să nu deranjeze somnul sau durerea copiilor-părinților. Dar și să cheme pe toți care au urechi de auzit, chemare de întâlnire între ei și savant. Locul de întâlnire era deja stabilit: rezerva-chilie, cabinetul lui și El-Profesorul. Acum este: mormântul, bisericuța și El-Profesorul. El nu lipsește la întâlnire, El așteaptă. Sufletul lui Pesamosca de ieri, duhul lui Pesamosca de azi nu pot fi dărâmate, translatate, ascunse, mutate, distruse, înlăturate…cu macarale. Nici Regii României nu au fost deshumați în epoci ostile lor, precum au fost leaderii comuniști din Mausoleu, nici însemnele regale nu au fost sparte la Cotroceni, Peleș, Ateneu. Filmele cu monarhia s-au păstrat și se difuzează.
Inseparabilitatea dintre Budimex și Tata Pesi e dumnezeire, pentru cine are inimi de simțit, ochi de auzit și urechi de văzut.
Punctez. Ce greu sau deloc este înțeles-neînțeles marele Pesamosca, prin lucrarea sa de viață și de eternitate, de către mai marii spitalului pesamoscian și ai ministerului de resort, de către (culmea!) preotul actual de caritate- trei opozanți sau dușmani asumați ai mormântului, cimitirului și bisericuței pesamosciene- în cei 8 ani, de când le-a eliberat rezerva, pe care nu au translatat-o într-un mini-muzeu, ci au golit-o de obiectele Profesorului, dar nu și de spiritul pesamosciam (cărămizile din Budimex au materie-har-strălucire de măiestrii pesamosciene, de sfințenii pesamosciene și de vindecări pesamosciene).
Asemenea luptători declarați ai mormântului, ai cimitirului parohial din Budimex și ai bisericuței pesamosciene sunt în copărtășie cu cei ce au aprobat, din primării, dărâmări și planuri de construcții în unicul spital cu Biserică și Cimitir parohial cu Ctitor înmormântat, dar și cu șefele asociației binefăcătoare, ce ,,vor reface, de la zero, spitalul vechi, începând cu 10 noiembrie 2019”.
Asociația ,,filantropică”, în poziția de firmă mijlocitoare între donațiile milostivilor și Programul național de Oncologie (,,Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a declarat că instituția pe care o conduce, alături de Ministerul Sănătății, continuă dezvoltarea programului național de oncologie. Pe lângă acest obiectiv, derulează contracte de cost-volum, cost-volum-rezultat și asigurarea tratamentelor de ultimă generație…”/ Ziarul Lumina/ 09 februarie 2018), se simte îndreptățită ca investițiile primite să le distribuie, într-un mod discreționar…
În spatele vechiului spital de copii Marie Curie, nu e un spațiu arid, ci se mai păstrează încă mormântul, cu cruce, de marmură albă al celebrului Academician Prof. Dr. ortoped pediatru Alexandru Pesamosca și bisericuța de cărămidă, proiectată de medic în 1984, apoi ctitorită de el în 1996, cu hramul Sf.Stelian. După ,,curățenia locului de temelie”, până în octombrie-noiembrie 2017, din curtea Spitalului vechi, au dispărut : un drum de circulație (atât pentru mașini, cât și pentru părinții pacienților, dar cel mai necesar menajerelor din unitate, pentru transportul gunoiului către pubele), două trotuare, 5 bănci noi de lemn, copaci, o parcare cu 15 locuri, o clădire de uzină, un suport din cărămidă (de 2 m. înălțime, 1,60 m. lățime, 1 m.grosime) pt o icoană mare a Sf. STELIAN (din curtea bisericii de spital), o parte din gardul curții înjumătățite a bisericuței, precum și jumătate din teritoriul curții de biserică, toate ruinate la început, apoi pustiite de șantierul asociației dornice după avantajele și după șefia unui spital-chiriaș, ci nu după o viață sau o sănătate spirituală din curtea spitalului-gazdă.
Mormântul Doctorului Pesamosca, aflat în curtea din spatele Spitalului său de viață, de muncă, de rugă și de moarte-Marie Curie-1, este în prezent, încă din august 2017, amenințat cu mutarea, datorită unui Șantier, pentru ridicarea unui bloc spitalicesc cu 8 niveluri. Unii au treabă pe acel loc, prin pledoarii televizate, mediatizându-și galopant campania de promovare și de strângere de fonduri pentru fantomatica zidire, iar somnul savantului Pesamosca îi încurcă, împiedicându-le, parcă, termenii grabnici…impuși de o nerăbdare dubioasă, pentru a ajunge cât mai repede la dovada reușitelor lor difuzate recent, precum și la gloria ,,palatului virtual”. Atenție mare: din filmulețul, asociației respective, de prezentare online a ,,palatului medical”, lipsesc bisericuța spitalului actual și curtea ei, aferentă, cu mormântul academicianului profesor doctor … !!!
Celui, renumit internațional, poreclit într-o epocă atee, de părinții minipacienților săi Îngerul Copiilor Români, ce și-a dăruit triplu timpul (al vieții sale, al familiei și al profesiei) numai pacienților (mutându-se de acasă, pentru a fi, nonstop, în spital ), dedicându-și sănătatea și priceperea menirii sale de apostol medical [prin medicina științifică, prin metodele sale salvatoare, prin tehnica degetelor sale chirurgicale, prin pedagogia sa universitară, prin ortodoxia medicinii sale pastorale]… i se răspunde, în al șaselea-șaptelea-optulea an al adormirii sale, cu neodihnă, cu dezonoare, cu amenințarea mutării sale din mormânt (criteriile de deshumare și de reînhumare sunt stabilite în Regulamentul cimitirelor umane civile, capitolul III, articolul 26) și cu ,,translația,, de tip ceaușist a bisericii sale postdecembriste. Este moral ???
Obiectivul, emisiunilor radio-TV, în cauză, este ascuns de zidurile Spitalului vechi, de ochii lumii și ai străzii, deci de ochii opiniei publice. Locul unde se desfășoară acțiunile cu pricina, din spatele clădirilor actuale ale Spitalului Marie Curie este devastat de un șantier imoral pentru memoria DR. PESAMOSCA. Medicul șade în mormântul lui de acolo, mormânt peste care a trecut o țeavă de gaze, din noiembrie 2017, mormânt care, timp de peste 10 luni, datorită șantierului,a fost străjuit la capete, în dreptul crucii și în dreptul picioarelor, de doi stâlpi susținători de țeava cu gaze…Pe partea stângă, cum privim mormântul dinspre cruce, a fost flancat, în aceeași perioadă, de un gard colțuros, adică Profesorul este pus la gard, gard, lipit de mormânt, inexistent înainte și după înmormântarea din 3 septembrie 2011, când primarul Capitalei, Prof.dr.Sorin Oprescu afirma, ziariștilor prezenți:,,Ce să vă spun mai mult, a fost cel mai mare chirurg român, în viață !,,
Deci, mormântul Pesamoscian devenise un abracadabrant postament al unor stâlpi solizi de susținere a țevilor și al unei țevi de gaze (oxigen), țeavă ce a brăzdat, pe deasupra, lespedea și crucea de marmură albă. În prezent este este izolat de publicul credincios și de preotul bisericii sale, nimeni nu-i poate aprinde o lumânare sau să-i tămâie mormăntul, căci de 15 luni, de la conferința de presă a asociației dintr-o toamnă, mormântul ctitorului este închis, cu un gard înalt, cu șanțuri ce împiedică accesul la el, dar este acoperit cu plăci de lemn și cu o prelată de plastic albastră…Sfidător! Jignitor !! Umilitor !!!
Conform canoanelor ( juridice și de disciplină) ortodoxe ale Departamentului Cimitire-Monumente-Servicii funerare din cadrul Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, prin Regulamentul pentru organizarea și funcționarea cimitirelor parohiale și mănăstirești din cuprinsul eparhiilor B.O.R., există specificată o distanță standard a spațiului ce trebuie să înconjoare un mormânt făță de elementele vecine lui, atât în adâncul pâmântului, cât și la suprafață.
Nu se vede, cu ochiul liber, determinarea acelui spațiu, de jur împrejur, având în vedere că de o parte și de alta a mormântului au fost depozitate teancuri de pavimente, mormane de bare metalice cilindrice, stive de dale de piatră, maldăre de lemne, moloz, o movilă de pământ, betoniere parcate etc. Insuportabil ! Umilitor !! Jignitor !!! Pozele timpului vorbesc detaliat despre toate cele scrise!
În cimitirele umane civile, regulamentele impun (capitol II, articol 8), între mormintele individuale, un interval aerisit sau un ,,gol” de 0,30 m.de alee pentru acces și pentru îngrijirea-cosmetizarea mormântului respectiv. Dacă așa ceva se întâmplă firesc la un oarecare mort (un mort de rând), cum să nu fie respectate, dimensiunile corespunzătoare, la o personalitate medical-academică de talia Profesorului Pesamosca, dintr-un cimitir confesional, după canoanele cultului deținător ?
Contravențiile (constatările și sancționările) pentru faptele de depozitare a unor materiale de construcții (chiar și țigări, produse alimentare etc.) în zona mormintelor, se întâlnesc în capitolul VII, articolele 57-60, din Regulamentul cimitirelor publice.
Regulamentele Cimitirelor parohiale, în baza Hotărârii nr.943/17 februarie 2012 a Sfântului Sinod al B.O.R., au principii-cadru, ce anunță ( vezi punctele 6-7):,,În scopul sprijinirii eparhiilor şi unităţilor bisericeşti, Cancelaria Sfântului Sinod va elabora un GHID ÎNDRUMĂTOR privind tipurile de încălcări de către autorităţile publice locale sau terţi a drepturilor unităților de cult asupra cimitirelor bisericești, precum și măsurile care trebuie luate, în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod și prevederile legale în vigoare./ Centrele eparhialevor continuă demersurile la autoritățile locale în drept pentru anularea certificatelor de urbanism eliberate pentru amenajarea cimitirelor private.”
În iunie-septembrie 2017, șantierul s-a întins până la curtea veche a cimitirului parohial (doar cu un mormânt) și al bisericuței de spital. Apoi, dărâmând gardul cimitirului bisericesc, șantierul s-a extins până la Suportul mare din cărămidă al icoanei Sfântului Stelian, suport plasat lângă mormântul Profesorului Pesamosca. Dărâmând și acest Suport de icoană, șantierul a triumfat până la bordura mormântului, unde a ridicat un gard îndoliat. Astfel, mormântul ședea în coasta șantierului, la propriu, ținându-i piept acestuia, în avalanșa lui cavalcadă spre bisericuța de cărămidă, bisericuță și mormânt ce nu apar în filmul de promovare, al asociației, pe internet-semn că, precum suportul de cărămidă al icoanei Sfăntului Stelian ce a rămas uitat, va deveni legendă și mormântul, ca piatră de poticneală. Se zvonește că bisericuța pesamosciană va avea aceeași soartă.
Mormântul era situat în 2010, in curtea bisericutei Spitalului, din curtea Spitalului, bisericuta era ctitoria Profesorului Pesamosca. Bisericuța cu mormânt formează un CIMITIR PAROHIAL, unde mormântul devine BUN SACRU FUNERAR.
Cu ocazia șantierului, curtea bisericutei a fost scurtată (vezi foto 1) și apoi distrusă total (vezi foto 4).
În aceste conditii de distrugere, mormântul DR. PESAMOSCA a fost sechestrat cu un gard opac de tablă, pentru a nu se vedea jalnica lui situație din pozele 1-2-3, fotografii făcute, cu telefonul mobil, de mine, din poarta și de deasupra gardului sechestrator…
Repet: într-o emisiune radio România Actualități-Serviciul de Noapte, cele 2 șefe ale Fundației de construcție șantier și de distrugere mormânt, recunoșteau ca nu sunt doctorite si nu cunosc istoricul spitalului si nici date despre Profesor cu mormânt cu tot. În aceeași emisiune, dar din altă noapte, doamna Ministru, susținea că stie despre necazurile mormântului… Conform Regulamentelor Administrației Cimitirelor Parohiale, nu e voie ca lângă morminte să existe gunoaie, dale de piatră, moloz, pământ, fiare etc
Dar acest șantier nu se oprește la drama mormântului, în culise se zvonește că se dorește scoaterea Profesorului din mormânt, distrugerea mormântului, mutarea osemintelor în pridvorul bisericii și translatarea bisericii la stradă, cu acordul preotului actual, în speranța unei noi biserici mai mari, promise de constructori… Zvonuri doar ????.
DECI, CTITORUL VA DISPĂREA DIN ZONĂ! E MORAL CE FACE ACEST ȘANTIER??? FĂRĂ VALOAREA DOCTORULUI PESAMOSCA, NICOLAE CEAUȘESCU NU APROBA LOCUL, IAR POLONEZII NU CONSTRUIAU GRATUIT CASTELUL DE SĂNĂTATE PEDIATRICĂ-BUDIMEX, O ADEVĂRATĂ CATEDRALĂ A VINDECĂRII NEAMULUI…
DOVADĂ a celor din culise este în filmulețul Fundației în care nu apare deloc MORMÂNTUL ȘI BISERICUȚA EXISTENTE ÎNCĂ… VEDEȚI POZELE GRĂITOARE!!! Conform Regulamentelor Administrației Cimitirelor Parohiale, nu e voie ca lângă morminte să existe gunoaie, pământ, dale de piatră, moloz, fiare etc.
Adică, după 7 ani, moaștele savantului pot fi îndesate în pridvorul bisericuței și bisericuța glisată la stradă. Cu posibile promisiuni tainice, bisericuța din 1996 va fi înlocuită cu una mare (căci se poartă moda grandomaniei arhitecturale…), iar noul preot va avea vedere la stradă…
Poate că, așteptarea datei de 1 septembrie 2018, ca împlinire a 7 ani de la decesul Profesorului, va da, echipei de antreprenori ai constucției uriașe, speranță în deshumare și în dislocarea ,,pietrei funerare de poticneală” a șantierului nărăvaș. Dar, doctorul Pesamosca nu e indiferent de ce se întâmplă cu spitalul lui și cu viața lui veșnică.
Iată, pentru echipa de șantieriști, o dublă veste tristă: a) unii administratori de cimitire propun deshumarea după un deceniu de la moarte, având în vedere efectul prelungit al tratamentelor moderne de îmbălsămare; b) foarte puțini sunt informați, că reglementările pentru cimitirele parohiale, consideră un mormânt, ca pe un ,,Bun Sacru funerar” (fapt, subliniat și de Ziarul Lumina, din 21 mai 2010, referitor la umblarea, prin săpare-deshumare, la un asemenea Bun Sacru funerar:,,După tradiţia Bisericii, morţii nu se dezgroapă niciodată. De asemenea, nu există nici o dispoziţie canonică pentru dezgroparea morţilor.”).
Dacă, după sursele canonice citate mai sus, pentru amenajarea cimitirelor private se poate anula un certificat de urbanism, atunci pentru o distrugere de cimitir bisericesc de spital (prin înjumătățirea perimetrului, prin spargerea unui suport de icoană, prin depozitarea de materiale în incinta curții cimitirului), dar și prin situația creată, ce transmite presiuni atât defunctului (luându-i, parcă,,,aerul”), cât și familiei sale vii (ce trece prin stări de conflict tacit, neexprimat) chiar nu se anulează nimic din ceea ce a dăunat istoriei acestui loc, dosnic de ochii publici ? Lui nu i se aplică măsuri de stopare grabnică, a gravelor încălcări, de către autoritățile publice locale ???
Reprezentanții asociației constructoare subliniau, în emisiunile tv. și radio, faptul că sunt ctitori ai Spitalului viitor. Referitor la ctitorie, îi contrazic, știind, că în Spitalul vechi, se cunoștea, de foarte mult timp, existența unui plan de construcție a unei secții sau clinici noi de oncologie la Budimex sau a unei aripi de clădire cu profil oncologic pentru acest spital de copii, plan elaborat și desenat chiar de Prof.Dr.Pesamosca, care prevăzuse importanța acestui subiect, necesar și prea puțin dezvoltat în spitalul său. Planul vechi de clinică oncologică nouă sau de spital oncologic nou, prin hârtiile cu îndrumările notate și cu schițele desenate de către Profesor, trăiește și azi la un fost student al său (șef de clinică în același spital), înspre încredințarea autorului, că visul său vizionar se va împlini.
Mă repet înadins: Nicolae Ceaușescu a ales, în 1977, terenul din Cartierul Berceni, pe care se află și azi spitalul, a aprobat planul de construcție al polonezilor, ce-l divinizau pe doctorul fără de arginți Alexandru Pesamosca și a vernisat Spitalul de copii Budimex. Începând cu 1978, se implinesc 4 decenii de la nașterea spitalului, datorită rezultatelor chirurgicale minunate ale Profesorului.
Deci, întâietate la ctitoria construirii Spitalului vechi și a bisericuței de spital, la creștinarea spitalului, prin slujbele preotului de caritate al bisericuței, la transformarea unei rezerve de spital într-o chilie de găzduire-rugăciune-cercetare, la înmormântarea unui medic ca primul ctitor în curtea bisericuței de spital-creștin, la apariția unică a primului cimitir parohial/ bisericesc creștin de spital și la proiectarea desenată cu indicații inedite a planului construirii Spitalului nou de oncologie, toate la un loc, îi revin numai Profesorului Alexandru Pesamosca, cu drepturile de autor cuvenite. Incredibil, dar adevărat pentru câte a gândit și a înfăptuit extramedical!
Se aflase, încă din 2015, faptul că urma să se ridice, în curtea din spate a Spitalului vechi, un edificiu în vecinătatea mormântului pesamoscian, situație care putea conduce și chiar conduce, în prezent, la pericolul degradării extrem de grave a mormântului Profesorului-ctitor. În condițiile date, apar, în mod firesc, următoarele întrebări:
Până unde pot merge oare atât lipsa de recunoștiință, de respect față de personalitatea inegalabilă a Profesorului Pesamosca, cît și indiferența extrem de dăunătoare a antreprenorilor actualului proiect ?
De ce spitalele din țară și din București, unde asociația respectivă a donat bani mulți (după cum relata la televiziuni) și unde nu există nici-un mormânt de ctitor, nu au aprobat o asemenea construcție? Dr.Pesamosca este unicul medic îngropat în spațiul public, la locul de muncă, lângă bisericuța sa de ctitorie. Dr. Victor Babeș e îngropat în spațiul privat, fără biserică ctitorită în spitalul Cantacuzino. Nici regii României nu odihnesc în palatele lor
De ce antreprenorii actualului proiect nu s-au implicat în căutarea unor terenuri virane și defrișabile din curți spațioase de spitale (Institutul Național de Ftizio-Pneumologie ,,Prof.Dr.Marius Nasta”, strada Viilor 90, sector 5) sau în renovarea-consolidarea unor spitale mai vechi, aflate în zone centrale, situate la stradă-la vedere, dar în pericol avansat de degradare (Spitalul clinic Caritas, strada Traian 29, sector 3 și o aripă din Spitalul clinic Filantropia, bd.Ion Mihalache 11, sector 1), spitale deteriorate cu clădiri semețe, impunătoare și libere pentru ridicarea spitalului lor oncologic (nici pe acele locuri, ca și la Budimex, nu puteau să se laude că sunt ctitori), ca să nu ajungă la stadiul de a sufoca-amenința un mormânt de savant și de ctitor (al cărui nume îl poartă Clinica de ortopedie și traumatologie pediatrică din actualul spital), ca să nu deranjeze devastator, din temelii, o uzină, un drum de acces, o parcare, un suport-zid pentru icoană, un gard și o curte de biserică etc. ?
Întotdeauna, drumul spre Iad este pavat numai cu intenții bune…dar implementările lor se deosebesc, în funcție de condițiile contextului…și de caracterele drumarilor.
Prof. Dan Marian Țăpligă-Dăneț
(expacient al Acad.Prof.Dr.Alexandru Pesamosca, operat de acesta in 1961)
Romania ,,tara lucrului bine facut,,! Simbolul oamenilor de valoare ii cam deranjeaza,pe medicii de acum,pe politicienii de acum.Nu se va sti nimic ceea ce a fost intrecut,nici de industrie,nici de personalitati,se va sterge tot,pe NET nu se va gasii decat ,,realizarile,,contemporanilor,nemaiavand posibilitatea de a mai face comparatii . Tinerii vor stii,numai ce trebuie stiut si acceptat de cei care ne conduc. UNDE esti CORIU<sa-ti aperi medicii de valoare? UNDE este ,,RETEAUA DE SOLIDARITATE?
o parte din comentarii si vad urmasii damelor ce strigau, nu vrem bani, nu vrem valuta.
Fratilor, nu ne mai vindecam, ba din contra…
Din așa-zisele realizări ale epocii de aur iohanniSS&PNL&PeeSeeDee
Cand „progresismul” woke, neo-marxist, e promovat agresiv și tenace de catre Li?ici și de Bruxelles, nu prea mai e mare lucru de făcut la nivel național. ?
Doar rezistenta la nivelul familiei și prietenilor, educarea copiilor și a nepotilor.
Imi aduc aminte de ongul asta politic progresisto-rahatesc. Cand adunau donatii pentru spital, au refuzat zece mii de euro de la Bitman, bani castigati in urma unui concert stradal organizat de o primarie de sector. Motivul refuzului a fost ca la finalul concertului, artistul a multumit primarului, care ce sa vezi, era psdist. De atunci m-am jurat sa nu mai donez 1 leu niciui ong, indiferent cat de bine intentionat este si pentru ce cauze lupta.
Se lucrează din greu la distrugerea identitată a României: demolarea statuii lui Mihai Viteazu la Oradea, mutarea într-un loc dosnic a statuii lui Avram Iancu la Turda, vandalizarea statuilor lui Iuliu Maniu și Baba Novac la Cluj-Napoca etc.
Nu medicul care vindeca/salveaza vieti este o valoare, ci…aceia care au produs un soc in masele populare, li se mai spune ”monstri sacri”…in fond nu conteaza suntem toti suntem trecatori ca florile, rasarim si intr-o zi ne ofilim, unii sunt pusi in sera si adorati altii raman undeva batuti de vant si soare ceea ce ii face mai puternici si cu radacini adanci…asa unii dainuie precum stejarii prin umbra pe care o fac pe Pamant.
Acu, sa stăm strimb și să încercăm să judecăm drept. Nu au ce căuta morminte in incinta unui spital modern. Iar răposatul medic, a fost cel puțin excentric cu dorința sa de a „veghea” blocul operator…și în general de a locui în spital Forever, cred că un psihiatru bun ar putea face un studiu. Nu contest excepționalitatea sa profesională și dăruirea pentru meserie, dar ..e o dileală aici…a fost.
Putini romani au auzit de dr. Pesamosca.
Si mai putini cunosc realizarile lui.
Nu caut acum pe net, imi amintesc numai una din miile de operatii „fantastice”:
a facut unui copil esofag dintr-o bucata de intestin !!!
Isi mai amintesc de el zecile de mii de copii, azi maturi, care au avut anumite defecte si pe care Pesamosca i-a facut oameni intregi.
Azi, acest „Sfant intre Sfinti”, e batjocorit de o adunatura de nulitati.
E specific acestui popor sa isi bata joc de fiecare om de valoare?
Va rog sa va amintiti ‘pereoada’ decanului politic basescian, da, a turnatorului etrov betivanul, se inchideau spitale pe banda rulanta desi puteau fi curatate de-a fir’a par, nu au facut-o! Spitale noi nu s-au construit, dar, amintiti-va ca in aceeasi perioada de 10 ani, se importa sau cumpara aparatura medicala despre care, nimeni nu stie unde a ajuns! Se pune cel putin o intrebare daca niciun spital nu s-a construit din bugetul statului roman:
– Cum de sunt spitale si clinici private daca nu s-a construit nici o asemenea cladire din bugetul statului, dar sunt clinici si spitale private care te storc de bani? Nu cumva aceste cladiri inchise au fost transformate in spitale sau clinici private dupa varuit?
Ce Valori ne trebuie noua ? Progresismul neo-marxist e la putere !
Multumim Cotidianului ca ne mai aduce aminte din cand in cand . „Novus-Hommo-Europeus” invinge si impinge istoria Romaniei in derizoriu. Este plin centru Bucurestiului de terenuri virane „private” sa nu mai pomenim de „darapanaturile” tot private cu curtile pline de gunoaie. Daca se dorea gasea omu’ asta nou un spatiu pentru noul spital, dar este mai important pentru „imagine” sa il asezi langa „vechiul” spital , da bine la media , in plus distrugi un mormant si o biserica. Din cate am inteles Omul acesta a avut si titlu de academicianian iar Academia noastra doarme, nu reactioneaza , cum nu a reactionat la nici o distrugere din ’89 si pana astazi.
Diavolul lucreaza subtil si tocmai am aflat de una din multele sale „lucrari”.
Textul exagerat de lung si lipsa fotografiilor de la fata locului fac greu de citit acest articol. Mai concis si mai explicit era ok dar asa am abandonat lectura desi il iubesc pe acest doctor trimis de Dumnezeu, Alexandru Pesamosca