Mizeria războiului…

…sau mizeriile războaielor, ori mizeriile războiului şi mizeria războaielor, ca jocuri de cuvinte pălind în faţa improvizaţiei cu aparenţă de sintetizare a tuturor nelegiuirilor conflictelor armate, e doar o formulare ce parafrazează „Arta războiului“ a lui Sun Tzu, deşi titlul original al acestei lucrări atât de des citate e oarecum diferit.

De când cavalerismul a pălit în faţa forţei brute şi a instinctelor animalice ale unora dintre cuceritori dincolo de înclinaţia omenească a jafului ordinar, nu prea s-au mai consemnat războaie „curate“. Valurile recente de acuzaţii la adresa atrocităţilor comise de soldaţii ruşi în cursul „operaţiunii militare speciale“ din Ucraina, despre care a susţine că sunt doar puse pe seama lor e invalidat de însăşi prezenţa acestora în acele locuri, ce vor avea, timp de decenii, o sumbră rezonanţă, nu sunt cu nimic mai prejos de blamul istoric aplicat exceselor, de acum multe secole, petrecute în cursul confruntărilor cu caracter etnic şi religios din vestul şi din centrul Europei.

De aproape cinci sute de ani, rămâne nestinsă dezbaterea în jurul implicării ducelui de Alba în pedepsirea unor femei protestante din Ţările de Jos (o insurgenţă contra stăpânirii spaniole) prin turnarea de plumb topit în vagin, la fel cum e improbabil ca preşedintele Putin (ori alţi comandanţi de rang înalt ai trupelor invadatoare ale Rusiei) să fi dat ordine exprese pentru comiterea de acte bestiale în Ucraina. Având în vedere riscul inerent al amplificării mediatice a oricărui comportament inadecvat şi neconform regulilor agreate pe plan internaţional drept cadru al ostilităţilor, este mai uşor să ne împăcăm cu gândul că toate nenorocirile abătute asupra civililor lipsiţi de apărare şi nevinovaţi din diversele localităţi ucrainene aflate temporar sub controlul armatelor ruseşti au fost rodul acţiunii unor descreieraţi. Identificarea şi aducerea acestora în faţa justiţiei nu exclud, însă, şi responsabilitatea şefilor lor ierarhici direcţi.

Aparentul respiro intervenit în cursul acestei confruntări dintre două naţiuni-surori (în care cea agresoare pare a fi mânată în luptă doar de sloganul inexistenţei celei agresate), odată cu concentrarea asaltului Rusiei asupra estului şi sudului Ucrainei, a scos la iveală toată hidoşenia acestui conflict. De asemenea, campania de fake news s-a exacerbat, propaganda rusească citându-l printre cei rămaşi captivi în Mariupol inclusiv pe generalul american Roger L.Cloutier, comandantul forţelor terestre ale NATO [LANDCOM], de unde şi înverşunarea lui Putin de a captura ruinele acelui oraş şi pe toţi combatanţii săi. De partea cealaltă, stupoarea în faţa relatărilor de la Bucha a fost atât de şocantă încât înaltele oficialităţi ucrainene s-au văzut puse în situaţia de a le garanta unor parteneri din UE că toate imaginile apocaliptice, negate de Rusia, nu ar fi o mascaradă. Pentru că, invariabil, partea ce comite vătămarea are, printr-un reflex de apărare, reacţia de a pune în discuţie veridicitatea faptelor comise de soldaţii proprii, mai ales când e vorba de civili lipsiţi de apărare – un subiect cu un larg impact emoţional… Războaiele actuale nu mai pot evita, însă, astfel de evoluţii.

Luni, 12 aprilie 1999, era a doua zi a Sf. Paşti pentru credincioşii ortodocşi. Totodată, era şi a 20-a zi de când avioane de luptă spaniole iniţiaseră „intervenţia umanitară de bombardare“ a R.F. Iugoslavia (entitate statală ce mai includea, la acea dată, două dintre fostele republici din vremea lui Tito – micul Muntenegru şi măreaţa Serbie, cu ale sale două provincii, Vojvodina şi Kosovo, aceasta din urmă aflată într-o luptă de secesiune deschisă, inclusiv cu arma în mână). Scopul declarat al NATO, care mai intervenise, cu patru-cinci ani în urmă, sub mandatul emis de Consiliul de Securitate al ONU de acea dată, pentru bombardarea unor poziţii ale sârbilor din Bosnia şi Herţegovina, era acela de pune capăt acţiunii pacificatoare a Belgradului în provincia rebelă, ce degenerase într-o operaţiune cu vădite accente de epurare etnică şi de maltratare nediferenţiată a unor albanezi kosovari.

În urmă cu o lună, în conformitate cu Articolul 10 din Tratatul Atlanticului de Nord, Polonia, Ungaria şi Cehia îşi depuseseră instrumentele oficiale de aderare la NATO, ceea ce crease posibilitatea bombardării Iugoslaviei (în special, a Serbiei, loviturile spre ţinte din Muntenegru fiind extrem de reduse ca număr) şi prin survolarea spaţiului aerian de la nord, inclusiv prin acordul dat, în acest sens, de România, în care unii oameni şi-au văzut liniştiţi, ca un semn de adâncă solidaritate la nivelul celor de rând, de afacerile lor cu produse petroliere. Cu toate acestea, a existat şi o ţară-membră a NATO ce nu s-a alăturat operaţiunilor militare speciale (care au durat 78 de zile şi s-au încheiat cu îngenuncherea Serbiei, urmată şi de înlăturarea preşedintelui Miloşevici) – Grecia, care, consecventă poziţiei adoptate atunci, nu a recunoscut independenţa Kosovo nici până în ziua de azi, ca şi România, de altfel.

Supuse şi tirului rachetelor de croazieră lansate de la bordul unor nave de război din Marea Adriatică, R.F. Iugoslavia şi armata sa au fost copleşite de amploarea campaniei de bombardamente, deşi s-a reuşit performanţa doborârii unui avion F-117 ″Nighthawk″ (stealth) de către un lansator de rachete rusesc S-125, fapt ce a avut loc pe 27 martie 1999. Când s-a încheiat ″Operation Allied Force″, se punea problema unei invazii terestre a Serbiei, iar estimarea franceză era de jumătate de milion de soldaţi necesari pentru cucerirea Iugoslaviei, ce se găsea lipsită de orice asistenţă militară din partea Rusiei.

 

Revenind pe 12 aprilie, în urmă cu douăzeci şi trei de ani, cu puţin timp înainte de ora 6 dimineaţa, din gara centrală a Belgradului a plecat spre sudul ţării trenul internaţional 393, care avea drept destinaţie, conform mersului de tren, capitala Rep. Macedonia (devenită, între timp, a Macedoniei de Nord) – oraşul Skoplje [sau Skopje, în macedoslavă]. În urmă cu un secol, axa feroviară Belgrad-Salonic era cea mai importantă din Balcani, dar după dezmembrarea Iugoslaviei devenise un real simbol al decăderii acesteia. Avusesem prilejul să o parcurg cu câteva luni mai devreme, dar a fost un adevărat coşmar: deşi în întregime electrificată, trenurile rulau între Belgrad şi Niş cu 20-30 km/h. Chiar şi în acea zi fatidică, fără prea mulţi călători la bord, expresul 393 a ajuns la Niş cu un sfert de oră întârziere, după aproape patru ore şi jumătate de agonie.

În continuare, cu cât urca pe valea Moravei Meridionale spre graniţa cu Macedonia, trenul mergea şi mai încet. Din pricina bombardamentelor, urma să fie restricţionat în nodul feroviar Ristovac, nefiind clar dacă va ajunge sau nu până la Skoplje, căci şi traficul transfrontalier era aproape neglijabil. La 11.15, a oprit în gara Leskovac, după care trebuia să treacă prin defileul Grdelica [Gârdeliţa], având la bord, după spusele conductorului de tren, în jur de 50 de pasageri. Alcătuit din locomotiva electrică şi patru vagoane de clasă, expresul 393 s-a apropiat, cu nici 40 km/h, de podul situat lângă satul Bojišina [Boişina], care avea şi câtva case răzleţe prin preajmă.

 

Un avion F-15E primise sarcina de a lovi cu proiectile de la bord atât podul de cale ferată, cât şi pe cel de pe şoseaua naţională din apropiere, considerate a fi esenţiale în efortul militar de realimentare a forţelor armate iugoslave angajate în Kosovo. Probabil că planificatorii acţiunii de bombardament primiseră şi mersul trenurilor de călători, dar cum era (şi mai e) firesc în Balcani, acestea aveau, de obicei, şi o oarecare întârziere. După câţiva ani, de la NATO a fost făcut public şi un film al atacului, despre care jurnalişti germani au afirmat că sugerează o viteză prea mare pentru trenul Belgrad-Skoplje.

Incidentul colateral“ (negat iniţial) s-a petrecut cam pe la 11.40. Când a devenit evident că trenul va fi atins la intrarea pe pod, proiectilul nu a mai putut fi distrus în zbor. A fost lovit în plin un vagon din apropierea locomotivei, care s-a decuplat, dar mecanicii au scăpat cu viaţă. Podul fiind mai important decât orice, un al doilea proiectil a fost lansat asupra celuilalt capăt al său, fiind nimerit, de această dată, al treilea vagon al trenului, în timp ce ultimul vagon al garniturii, aflat în autofrânarea automată, s-a înţepenit la mijlocul podului neatins. Podul rutier, lovit de alte două proiectile, a fost deteriorat, dar cel feroviar a rămas aproape intact… Cel puţin nouă cadavre umane au fost recuperate la faţa locului, plus părţi ale altor patru corpuri, resturile fiind, cel mai probabil, luate la vale de apa Moravei.

Podul de la Grdelica a fost considerat o „ţintă militară legitimă“, adică un obiectiv militar care prin poziţionarea, natura şi caracteristicile sale contribuie la potenţarea acţiunilor militare ale părţii adverse. Peste ani, generalul Wesley Clark, ce a deţinut funcţia de comandant suprem al forţelor aliate NATO din Europa [SACEUR] între 1997 şi 2000, avea să declare că organizaţii neguvernamentale din Grecia, ţară în care simpatia faţă de Iugoslavia a îmbrăcat forme dintre cele mai diverse, au fost implicate în asistenţa militară acordată armatei acesteia. Cum legătura Serbiei cu Grecia era asigurată exclusiv prin aceste două poduri, poate fi şi acesta un motiv în plus al bombardării lor, care nu reuşise într-o misiune aviatică desfăşurată cu doar câteva zile mai devreme.

Cât despre victime, unele dintre cele câteva sute de „pierderi colaterale“ ale acelui alt război european nedeclarat, printre care s-a numărat şi un băieţel de numai şase ani, un monument ridicat în apropierea podului (pe care, de câtva timp, nu mai circulă decât trenuri de marfă, întrucât s-a finalizat construirea autostrăzii spre Skoplje şi Salonic) le evocă amintirea.

Durerea din sufletele celor apropiaţi rămaşi să le plângă dorul se îngemănează cu manifestările anuale de comemorare, ce devin, totodată, o sursă de capital politic şi o omagiere a rezistenţei naţionale în faţa unui destin implacabil. Sunt anumite chestiuni pe care unii oameni nu le pot uita chiar niciodată, deşi viaţa merge, cum-necum, mai departe!

Gabriel S. Jivănescu 12 aprilie 2022

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17

18 Comentarii

 1. Razboi, cavalerism ? La razboi poti ucide fara sa fi pedepsit si mai primesti si bani. Altfel, ma topesc sa vad cavalerii croati cum trantesc meciuri de fotbal pentru pariuri.

  • Aceiasi propaganda care ne vorbeste ipocrit de „Diversitate si Incluziune” si sare in sus la orice incalcare a ei i-a durut in cot de abuzurile la care au fost supuse minoritatile din Ucraina. Iar acum instiga la ruso fobie pe tot globul desi multi rusi nu sunt pro-putin sau pro-razboi. Si mai instiga la sanctiuni economice care au sa afecteze in primul rand pe batranii nostrii, pe noi cei care muncim, pe femei pe copii nostrii. Doar ca sa-si faca ei ambitiile nebune si sa vanda arme.

 2. daca te omoara NATO ai meritat-o, fiindca esti un iliberal; daca te omoara rusii esti victima unui genocid comis de orcii lui Putin; cam la asta se reduce propaganda occidentala, preluata si de cozile de topor din Est

 3. Credeti ca veti scapa de spanzuratoare ?
  De la 1 Mai incepe sarabanda catuselor pentru criminali, tradatori si ajutoarele de criminali.
  Pregatiti-va sapunul pentru spanzuratoare, retardatilor !

  ,,Sub zona industrială AzovStal există 24 de Km de tuneluri la 30 de metri adâncime. Acolo se află un obiectiv secret NATO – PIT-404 – și biolaboratorul secret NATO de arme biologice. Acolo sunt ofițeri NATO blocați de trupele ruse…Cu cât Rusia se apropie mai tare de biolaborator, cu atât este mai mare furia globaliștilor, sancțiuni, amenințări, isterie media și izolarea și discreditarea Rusiei. Biolaboratorul de sub uzina Azovstal din Mariupol, a fost construit și exploatat de societatea Metabiota cu legături la fiul lui Biden, Hunter Biden, Rinat Ahmetov și Zelensky…Trupele ruse si cecene au arestat ultimii 23 de conducatori ai Batalionului Azov din regiunile Mariupol, Kharkov si Kherson..Din cei 23 de comandanti, nici unul nu era ucrainean de origine astfel conform legitimării cu cărtile de identitate 8 erau cetațeni SUA, 6 cetățeni germani, 6 cetățeni britanici si 3 cetățeni francezi …Sunt informații că s-ar pregăti un atac cu bombă în New York pe 18 aprilie, apoi să se dea vina pe Rusia, fosila Biden prezentând niște dovezi false, pentru ca apoi să ordone un atac direct asupra avanposturilor Rusiei dinafara granițelor. Va urma un al doilea atac cu eliberarea de Antrax în DC pus în scenă tot de cabală…’’

 4. Jigodiile din guvern nu știu cât costă pâinea și uleiul. Ăștia care plătesc o armata de funcționari din subordine ii doare in spate de amărâți. Ciuca nu poate să dea un ordin cs în mapa profesionala zilnica sa fie trecute preturile din ziua trecută la 20 de produse de baza. Jigodiile cu salarii de zeci de mii de lei confunda suta de lei cu mia de lei. Traiesc în sfere inalte și nu știu cât costa un ou. Citu nu mananca pâine ca prostește,mănâncă moca!

 5. Cand omoara nato se numeste paguba colaterala
  Cand omoara Putin se numeste crima de razboi
  Dubla masura „civilizata” cu „valori” occidentale si cu „drepturi” ale omului…

 6. Pentru a evita dezertările în masă, în contractul militar al armatei ruse a fost adăugată o prevedere care vizează consimțământul pentru îndeplinirea sarcinilor în zonele ostilităților, indiferent de locația acestora.
  Nemulțumirea militarilor ruși este legată și de faptul că nu au primit veniturile suplimentare promise.

  Spre exemplu, ultimele venituri suplimentare primite de militarii din Divizia 47 Panzer au fost doar 2% din salariu pentru antrenamentul efectuat înainte de război.

 7. NATO , in fapt interesele americane 99,99% „are voie sa ucida”!! ati auzit macar o fraza sau ati vazut macar o imagine cu distrugerile si pierderile de vieti omenesti din acel „razboi legitim” in care NATO=america „are voie sa ucida ”
  Acum in Ucraina SUA se lupta cu |Rusia pana la ultimul ucrainean ,au cumparat Ucraina cu ajutorul saltimbancului evreu jelenski si gasca lui si nu vor sa scape prada din mana !!

 8. Ca sa omori de pasti, decat in religia editatilor este trecut sa versi sange ca ofranda. Asta arata ca America a intrat pe mana edditatilor.
  Observati acum de pasti cum vor fi bombardati palestinieni ca ofranda de sange.

 9. Nu ,domnilor ,acelea erau victime colaterale ,o regretabila eroare.Criminal e doar Putin.Iti vine sa versi,nu alta.

 10. SUA ARE UN LUNG SIR DE CRIME DE RAZBOI. Bombardamentul asupra Dresdei, efectuat între 13 și 15 februarie 1945 de către forțele aeriene americane (USAF) și britanice (RAF), cu 12 săptămâni înainte de capitularea necondiționată a Germaniei Naziste în al Doilea Război Mondial, rămâne una din cele mai controversate acțiuni aliate din timpul războiuluiOrasul era declarata ?oras deschis” si in el erau numai civili, locuitori ai orasului si refugiati din zona de lupte. In 23 de minute de bombardament au fost ucisi 40.000 de civili – copii, femei, batrani.Acțiunea a fost efectuată de 1300 bombardiere grele, care au aruncat 3900 de tone de bombe, inclusiv incendiare, în 4 raiduri succesive. Nimeni nu a fost condamnat pentrucrima de razboi, iar comandantului eneglez Harris i s-a facut o statuie la dezvelirea careia a participat insasi Regina. Cand votr arunca rusii aceeasi cantitate de bomne si va ucide macar ataia civili ii las pe americani sa maraie impotriva lui Putin si a Rusiei. De celelate crime de razboi comise de SUA dupa al doilea razboi mondial in Vietnam, Panama, Irak, Afganistan, Yugoslavia, numeroasele lovituri militare snageroase dirijate din umbra de SUA nu mai are rost sa detaliezi, ca sunt recente si cunoscute.

 11. e o aiureala
  daca zice Cotidianul ca e rau, pai asa e!
  nici un cuvant despre sionism la vecinul de la nord, despre impartirea lumii intre Rothschild si alti grei din lumea nevazuta. Zelenski, un saltimbanc porno, e marele erou, ca asa zice cine zice.
  parca suntem tristi, nu e asa? ia mai si ganditi si lasati razboiul media!

 12. Razboiul din Iugoslavia de atunci si dezmembrarea ei au fost premizele razboiului de acum si a sfartecarii Ucrainei. Putin a si invocat precedentul invadarii Iugoslaviei, ptr a-si justifica invadarea Ucrainei.

 13. Ilenutzo, citeste si stiri care nu apar la tv, ca o sa faci spume la gura dehgeaba, injurandu-l pe Putin.
  ,,NATO și SUA au realizat: 14.500 de morți în Libia; 165.000 de morți în Afganistan; 224.000 de morți în Siria; 1.200.000 de morți în Irak; 100.000 de morți în Palestina (din 1948); 15.000 morti in Serbia Fără motiv…’’
  ,, La 13 martie 2022, armata rusă a nivelat tabăra militară de antrenament Yavorov din vestul Ucrainei, cea mai mare din Europa…NATO l-a folosit timp de opt ani pentru a antrena soldați ai Apărării Teritoriale Ucrainene, adică pe banderiți (adepții lui Bandera sau „neo-naziști. De la începutul conflictului, tabăra devenise centrul de aprovizionare cu oameni și echipamente pentru armata ucraineană. O livrare gigantică, pe 12 martie, tocmai a avut loc din Polonia și România. Potrivit armatei ruse, cel puțin 180 de mercenari străini au fost uciși, ceea ce guvernul ucrainean a negat în mod neconvingător…’’
  ,,Forțele ruse au descoperit peste 30 de laboratoare de arme biologice deținute de SUA și conduse de CIA în Ucraina gata să elibereze viruși asupra poporului rus. În tunelurile subterane de sub Cernobîl (un sistem care rula sub proprietatea deținută de Biden) au fost găsiți copii mutilați și morți în lanțuri. Putin: Salvăm victimele lui Biden: https://beforeitsnews.com/v3/r2/?url=https://bestnewshere.com/putin-we-arerescuing-bidens-victims-must-video/
  https://www.romaniareala.com/2022/03/01/ancheta-laboratoarele-militare-de-biocercetare-din-ucraina-conspiratie-sau-realitate/
  https://www.youtube.com/watch?v=SMR5XsiSsfs&t=134s
  https://ok.ru/video/3943487769196 Dumbas 2014 Documentar francez

 14. Crimele amerloce sunt frumoase, că sunt în sprijinul „Drepturilor Omului” și „Democrației”, nu-i așa?!
  Pot confirma zecile de milioane (estimare amerlocă: 20) de amerindieni masacrați de viteaza Armată a Statelor Unite.
  La fel pot confirma milionul de iraqieni morți în urma invaziei S.U.A. (plus deținuții de la Abu-Ghraib), și sutele de mii (cifra rămîne necunoscută, pentru 18 ani de campanie militară) de afghani morți, „vinovați” în satele lor din mijlocu’ pietrilor dă prăbușirea turnurilor jămiene dă la Neviorc…
  La fel, borbandamentele amerloce în Sîrbija cu proiectile cu DEPLETED PLUTONIUM (jegul Milikă – Constantinescu – să-și aducă-aminte pînă la moarte, de asta!) au crescut doar cu 1000% numărul cazurilor de copii cu cancer în Sîrbija, Vojvodina și Banatul românesc (caută datele pentru Timișoara, Jivănescule, pentru după anul 2000!)
  Crime ale soldaților ruși la Bucea, Mariupol și altele? Mai va !

 15. @salvamar Wiki minte grosier ca de obicei. 700.000 de bombe cu fosfor au fost aruncate peste Dresda, Florenţa Nordului. În acest timp erau peste 1,2 milioane de oameni în Dresda, 600.000 de cetăţeni ai Dresdei, plus 600.000 de refugiaţi din Breslau. O bombă la fiecare 2 persoane. Nici o unitate militară, nici o baterie antiaeriană nu a fost desfășurată în oraș. Churchill a cerut „sugestii cum să aprindă 600.000 de oameni”. Nu era interesat cum să țintească instalațiile militare aflate la 100 de km în afara Dresdei. Temperatura în centrul orașului a ajuns la 1600 de grade. Au fost numărate peste 260.000 de cadavre și reziduuri de cadavre. Cei care au pierit în centrul orașului s-au vaporizat. Aproape jumatate de milion de copii, femei, bătrâni, soldați răniți și animalele grădinii zoologice au pierit într-o singură noapte. Urletele apocaliptice ale victimelor i-au traumatizat pe puținii supraviețuitori pentru vecie. Au avut nevoie de săptămâni să îngroape cadavrele, pentru că nu mai era cine.

 16. Războiul este sacrificiu uman, iar sacrificiul prin foc, satanic în esență. Molech a fost o zeitate străveche a focului, de tip comun, adorată în toată Canaanul, în general, și în special în Fenicia. Sub diferite nume, în funcție de oraș sau țară, Molech este în esență identic cu Chemosh din Moab și probabil cu Melqart din Tyr. Numele general pentru acest tip de zeu al focului folosit în toată Palestina a fost Baal, însemnând „domn”. Molech era zeitatea națională a țării lui Amon, la est de Iordan, sau amoniților. Baal este un demon iudeo-creștin. În ritualul masonic al gradului Arcului Regal (gradul 13 în ritul scoțian) zeul sacru al Francmasoneriei este revelat ca Jah-Bal-On sau Jahbuhlun. Michael Harner, în articolul său din 1997 ,,The Enigma of Aztec Sacrifice”, estimează că numărul de persoane sacrificate în centrul Mexicului în secolul al XV-lea era de peste 250.000 pe an. Holocaust. Dicționarele dinainte de 1960 defineau cuvântul holocaust drept sacrificiu uman, de obicei prin sângerare, apoi prin foc. Acum înseamnă altceva. Aceste holocausturi/genociduri/masacre au fost făcute în serviciul lui Baal, Molech, Baphomet, Tezcatlipoca, Lucifer, Satan așa cum este definit de nenumăratele înregistrări istorice. Asta se întâmplă și astăzi. Este mai mult o chestie canaanită, o chestie cu Zeii Întunecați, decât orice altceva.

 17. Bey putzulica @ Salvamar,ce legatura este intre faptul ca Criminalul de Razboi Putina si criminalii lui au ivadat fara niciun motiv si ucid mii de civili in Ucraina care nu a bombardat pe nimeni in Rusia,si nici la Drezda,si ce au bombardat inglejii la nemtzoteii higleristi care ii bombardase intai aia pe inglejii de le-au distrus orase si omorat gramada de civili in Londra si in alte orase si normal ca si inglejii sa se razbune cand s-a intors roata,plus ca nemtzoteii erau criminalii invadatori care au inceput razboiul ucigand civili peste tot la fel cum face acum Macelaru Putina si criminalii lui.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.