Mobilizareaaa: „Fiecare palmă de pământ trebuie lucrată!”

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, îi îndeamnă pe „toţi cei care sunt sănătoşi” să iasă la câmp să-l lucreze pentru că este posibil ca, în toamnă, să consumăm mai multe produse româneşti decât din import.

„Fiecare palmă de pământ trebuie lucrată! Toți cei care sunt sănătoși au acum responsabilitatea de a ieși la câmp. S-ar putea ca în toamnă să consumăm mai multe produse de-ale noastre decât din produsele din import dacă criza se prelungește. Să ne asiguram că producem la noi în țară măcar atât cât să asigurăm securitatea alimentară a românilor!”, a scris ministrul duminică pe pagina sa de Facebook.

Acesta a menţionat, ulterior, la TV că problema producătorilor care stau cu marfa nevândută este una care se repetă în fiecare an şi afectează, în special, producătorii mici, divizaţi. În opinia sa, „singura soluţie pentru a-şi vinde marfa la preţuri competitive şi de a-şi procura inputuri la preţuri foarte bune sunt cooperativele”.

„Acest fenomen se întâmplă în fiecare an. Problema este în primul rând la cei mici care sunt divizaţi, care nu sunt asociaţi şi care în unii ani nu reuşesc să îşi vândă marfa deşi au producţii frumoase. Singura soluţie pentru a-şi vinde marfa la preţuri competitive şi de a-şi procura inputuri la preţuri foarte bune sunt cooperativele. Din fericire există foarte multe cooperative în România. Au rămas foarte mulţi producători mici în afara acestor cooperative din motive pe care nu le discut. Unii nu doresc să intre în aceste cooperative. Anul acesta am făcut apel la administraţia pieţelor să lase pieţele deschise, chiar dacă unii primari au fost tentaţi să închidă pieţele, tocmai pentru ca cei mici care nu reuşesc să vândă prin cooperative să reuşească să îşi vândă marfa în pieţe. Am spus să scoată afară toţi samsarii şi toţi speculanţii din pieţe să încapă aceşti producători”, a declarat ministrul Agriculturii la Digi24.

Adrian Oros consideră că piaţa este un loc mult mai sigur decât un magazin de colţ de stradă, în condiţiile în care sunt respectate măsurile dispuse de autorităţi.

„În opinia mea, într-o piaţă, majoritatea fiind semi-deschise, dacă se respectă măsurile dispuse de autorităţi, se poate face comerţ mult mai sigur decât într-un magazin de colţ de stradă de 10 metri pătraţi”, a mai spus ministrul de resort.

Oros a reamintit că, tot în sprijinul micilor producători de legume, a fost lansată o platformă online unde aceştia vor putea completa cantităţile de legume disponibile, în vederea facilitării unui dialog cu marile lanţuri de retail.

„I-am îndrumat pe retaileri să cumpere de la aceştia cantităţile de legume proaspete care sunt produse acum. Mai ales că aveam informaţii că sunt probleme cu transportul la nivel internaţional şi că unele sortimente care vin din import vor lipsi în această perioadă. I-am îndemnat în mod repetat pe retaileri şi le-am recomandat exact zonele legumicole şi cantităţile şi sortimentele să meargă să le ridice, să le pună pe rafturi. Cu siguranţă că s-a schimbat comportamentul cumpărătorilor, iar lumea cumpără mult mai puţin decât până acum. Avem stocuri la carne de pasăre, de vită, la lactate, peste tot producţia e mult mai mare decât cererea în această perioadă”, a mai spus Adrian Oros.

Cât priveşte acei producători mici care nu se descurcă în mediul online, ministrul Agriculturii consideră că trebuie ajutaţi de autorităţile locale sau de asociaţiile care îi reprezintă să încarce datele pe platformă.

El a subliniat, în context, că legumicultorii au mai multe scheme de sprijin, printre care sprijinul cuplat vegetal, ajutorul naţional tranzitoriu şi plăţile la hectar. Pe de altă parte, însă, Oros a precizat că în vara anului trecut Ministerul Agriculturii a comunicat la Bruxelles sume mai mici pentru legumicultori, iar actuala conducere a instituţiei a notificat Comisia Europeană pentru modificarea sumelor.

„Anul trecut, în august, s-au fixat plafoanele pentru sprijinul cuplat vegetal care se va da în această lună. La 1 august, conducerea ministerului de atunci a comunicat sumele la Bruxelles. La legumicultură au schimbat suma diminuând mult ceea ce li se cuvenea legumicultorilor. Anul acesta am încercat să facem o notificare la Bruxelles să corectăm acea eroare de anul trecut. Nu ştiu dacă vom reuşi să rezolvăm această inexactitate, această bâlbă de anul trecut. Mi-ar fi plăcut ca vehemenţa cu care este atacat acum ministerul, într-o situaţie de criză în care trebuie să ne ocupăm de toată lumea, să fi fost anul trecut când se putea corecta. Noi am notificat acum Comisia Europeană deşi nu este un obicei, pentru că toate modificările se puteau face până la sfârşitul anului. Am fi dorit să fi fost sesizaţi măcar în noiembrie când am venit la minister. Cu siguranţă, dacă nu reuşim să modificăm sumele, o să găsim resurse de la bugetul naţional. Este o bâlbă făcută în 1 august 2019”, a arătat ministrul Agriculturii

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8518 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Ati vazut de ce arabii purtau masca …..si ni se parea ciudat…Erea doar de la praful fin de nisip care le intra in plamani.Acum si tractoristii o sa poarte masca…de la virusi.

  2. Recomand utilizarea Jandarmeriei la muncile agricole,data fiind situatia!Se fac si eii utili,ca dupa 15 aprilie incep ploile,acum e totul

    • Serios! Acum trebuia sa fie incoltita mare parte din ceea ce au insamantat in toamna! In afara de balarii, a incoltit si crescut ceva pe camp? Poate viloaie si cazemate? !

  3. Daca nu le da voie sa iasa din case, cum sa lucreze? Sa are pe sub pat?…..[Leo]

    • Alt ministru prafolog? Romanul de la tara stie mai bine ce are de facut decat un ministru de birou, nu are nevoie de indemnuri demagogice. Majoritatea are nevoie de ajutor constand in bani reali acum si nu promisi pe hartie. Iar de politica inepta taranii n-au deloc nevoie.

  4. 1.”Din fericire există foarte multe cooperative în România. Au rămas foarte mulţi producători mici în afara acestor cooperative din motive pe care nu le discut. „-Dar discuta-le,domne, cine nu va lasa ?! CINE A PUS LABA PE ELE, primarii, ministerele, asociatiile mafiote,cine, spuneti si lumii si redresati!
    2.Pietele, din nefericire dle.Oros sunt inchise din cauza de …”Am spus să scoată afară toţi samsarii şi toţi speculanţii din pieţe să încapă aceşti producători”-da, imediat adm.pietelor s-au „supus”, ati fost in control?Colcaie exact astia samsarii si speculantii?COLCAIE!
    3.platformă online unde aceştia vor putea completa cantităţile de legume disponibile, în vederea facilitării unui dialog cu marile lanţuri de retail.DIALOG ??Transmis in „direct”?SA vedem cum dialogati cu retailerii de care va rugati ,umili !
    4.”balbele”din 1 aug.2019,adica ale PSD, „indreptate”de Oros chipurile ,putin infricosat! Dar atunci totul era bine si frumos, acum „dati-i cu pandemia”, nu mai este vreo „balba” ci este corect, cine prevedea ?!Nici dv.ca mafalda ,plin de griji si treburi si ramane ca la inceput, adica NIMIC!…
    PS.SI cu asta am „lucrat”toate parloagele, adica fara nimic, interzisi in case mai ales ca munca o fac la tara cei mai in virsta etc.Vedem un tractor entuziast si festiv din epoci apuse,aflat probabil in parcurile arendasilor bogati,a mosierilor de noua productie ,gen BAselu-Petrov,si altii…Mergeti la culcare, dle Oros, ca „statul si somnul”lucreaza pt.dvs. si „parloagele”taranilor sa va „refaceti” si dvs..si ele…in „starea de urgenta”culcand tara la pamant.

  5. sa le spuneti asta si savantilor din politia locala!
    Apropoo, stiti ce economii s-ar face daca ati da afara toti politaii locali.
    Astia sunt doar garzile de corp ale primarilor. Punct.

  6. In Italia, Germnia sunt chemati sezonierii agricoli romani !
    DE CE ?
    CE ARE DE GAND MINSITRUL AGRICULTURII CU ROMANII< FACE SAU NU LOCURI DE MUNCA IN AGRICULTURA?
    RUSINEEEEE!

    • Orosh asta sau cum l-o fi chemand, o fi roman curat? Precis este urmas de get.

  7. Cred ca trebuie sa adaptati putin titlul : „Ultima palmă de pământ ramasa romanilor trebuie lucrată!”. La cite sute de mii de hectare detin in Romania ciuhapii, evreii si italienii, ca sa dau doar cele mai cunoscute exemple, asteptam cu interes culesul viilor la toamna cind probabil ca, asa cum Zaharia Stancu povestea, romanii vor fi bagati cu botnite la cules !

  8. Dincolo de aceste indemnuri heirupist-stahanoviste si vazind haosul care domneste in Romania, cu niste imbecili incompetenti si hoti la „butoane”, cred ca la toamna se va minca taman ceea ce cultiva taranul lui Creanga, cel din „Povestea pu..i” !

  9. Se poate ca domnul ministru sa aiba dreptate privind acele sume pentru legumicultura. Vom vedea raspunsul celor implicati. Domnul ministru nu a vorbit nimic despre extinderea sistemelor de irigatii , despre punerea la dispozitia agricultorilor a apei pentru irigat in mod gratuit , despre subventia pentru motorina , despre sistemele antigrindina , despre asigurarea ingrasamintelor si substatelor chimice necesare pentru tratamente etc. ,etc..Este usor sa dai vina pe tarani . Ce ai facut tu , ca ministru , de sase luni, ca sa ajuti agricultura si zootehnia romaneasca ?

    • Nu cunosc ce a facut guvernul PSD cu acel canal Siret-Baragan. A fost gandit, proiectat si inceput de specialistii adevarati ai lui Ceausescu, apoi Roman si cei care au urmat la guvernare l-au abandonat din ura sau la ordin. Era prioritate si a ramas o prioritate nationala. Nici macar nu ar costa atat de multi bani comparativ cu sumele ce se arunca iresponsabil pe pensii nesimtite.

    • Amice, chiar ca vreau sa te intreb ceva … sistemele astea de irigatii (care de bine de rau fusesera puse in functiune in „epoca de aur” si care serveau niste suprafete agricole aflate IN PROPRIETATEA STATULUI, dupa care au fost, cum stim, devalizate) acum se cere ca tot statul, de la buget (deci din banul public !) sa fie refacute ca sa serveasca niste PROPRIETATI AGRICOLE PRIVATE ??? Ca ce chestie ? Pentru ca productiile sa plece apoi la export ? Da’ nu ti se pare mai logic si chiar moral ca niste baieti care s-au imbogatit de multe ori ilegal si care au avut bani sa cumpere (de multe ori pe nimic) suprafete agricole imense, sau niste straini care sigur au bani, sa-si construiasca PE BANII LOR si sistemele de irigatii ?

    • Apa trebuie adusa de stat fiind necesara in cantitati mari si investitii ce vor ramane statului. Iar utilizatorilor li se va impune o suma in functie de consum.

  10. Chiar așa, mobilizareaaaa! Au venit diasporezii acasă, stau prin curțile palatelor, fac foamea și n-au ce culege de prin grădinile oamenilor. Bine zic cei de la Digi 2 și 1/4, n-avem grijă deloc de clasa de mijloc.

  11. Apel catre Ministrul Agriculturii,Premierul si Presedintele Romaniei , SA DISPUNA APLICAREA PREVEDERILOR OM nr. 6/2020, art.3.b) , respectiv la faptul ca „in zona carantinata ( SUCEAVA )este permisa intrarea ,respectiv iesirea pentru persoanele care desfasoara activitati in domeniul …..,agriculturii….”.
    Persoane cu domiciluil in Suceava care detin in proprietate terenuri agricole,livezi, case ,dependinte in imediata apropiere a zonei carantinate (Suceava) SI AU DEPUS ACUM SOLICITARE LA PREFECTURA SUCEAVA PENTRU A SE PERMITE DEPLASARE LA CASELE SI TERENURILE DIN PROPRIETATE PETRU A EFECTUA LUCRARILE AGRICOLE URGENTE DE SEZON , AU PRIMIT RASPUNS DE R E F U Z !!!!!
    De precizat ca aceasta deplasare si activitatile agricole efectuate sunt verificabile si NU PRESUPUNE INTERACTIONAREA CU ALTE PERSOANE si prin aceste activitati isi asigura o parte din produsele de alimentatie proprie .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.