Moody’s a luat pulsul marilor bănci: Ce diagnostic a pus

Este puţin probabil ca marile bănci europene să se confrunte cu spirala descrescătoare care a aruncat banca elveţiană Credit Suisse Group AG în braţele rivalei UBS Group AG, estimează agenţia de evaluare Moody’s Investors Service, transmite Bloomberg.

Niciuna din restul celor 11 mega-bănci europene, printre care se regăsesc Deutsche Bank AG şi BNP Paribas SA, „nu arată slăbiciunile din profilul de credit care au condus la pierderea încrederii investitorilor şi deponenţilor” în Credit Suisse, slăbiciuni care s-au acumulat pe parcursul a aproximativ doi ani, susţine Moody’s într-un raport publicat miercuri.

În ultimele săptămâni, acţiunile şi obligaţiunile băncilor europene au înregistrat fluctuaţii mari, în contextul în care problemele de la Credit Suisse şi prăbuşirea mai multor bănci regionale din SUA au agravat volatilitatea creată de majorarea dramatică a dobânzilor de referinţă. Bancherii şi organismele de reglementare au încercat să îi convingă pe investitori că băncile europene nu sunt comparabile cu acele instituţii care au dat faliment, pentru că şi-au restructurat afacerile şi au îmbunătăţit procedurile de management al riscului.

„Acele bănci au început un proces amplu şi costisitor de restructurare şi, în mare parte, l-au şi finalizat”, susţine o echipă de analişti de la Moody’s condusă de Michael Rohr, într-un raport care se concentrează pe cele 12 bănci europene care sunt suficient de mari pentru a fi considerate de importante pentru sistemul financiar global.

Potrivit Moody’s, cel mai probabil depozitele din băncile europene sunt mai stabile decât în SUA. În plus, marile bănci europene tind să profite de pe urma accentului pus pe depozitele de retail asigurate şi a ponderii mai mici pe care o au lichidităţile, „sensibile la încredere”, depozitate de marile companii sau persoanele fizice înstărite, adaugă agenţia de evaluare.

„Aceasta va ajuta marile bănci europene să îşi protejeze mai bine bazele de finanţare, în perioade de stres şi tensiuni pe pieţele de capital, ceea ce va susţine stabilitatea bilanţurilor contabile ale acestor bănci”, susţine Moody’s.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Parcă și Lehman Brothers avea rating AAA+++ în 2008.
    Nu zic, doamne ferește, că ceva, doar îmi amintesc de excelenta analiză a acestor firme de rating și de maxima încredere pe care trebuie să le-o arătăm.
    /sarcasm

  2. Acu vreo 20 de ani, o bancă pe nume Barrings dădea ratinguri sfinte de țară respectate cu pioșenie de toate celelalte bănci. E ceva vreme de când Barrings a răposat de mâna unui directoraș propriu și de când marile înșelătorii financiare instituționalizate numite”bănci” se făceau că nici n-au auzit de ea.A urmat un mare reset în 2008 când, cu lecția învățată, băncile au cooptat partidele pentru o figură asemănătoare și și-au procopsit directorii cu prime de milioane pentru reușita falimentului ce a îmbogățit o haită politică întreagă pe banii săracului, pus să astupe și hăurile subsecvente.Și dacă figura a ținut atunci, de ce nu și acum? Ați auzit ceva despre scumpiri și creșterea vârstei de pensionare?

  3. Blocarea conturilor si activelor rusesti au facut pe multi deponenti din terte tari au devenit suspiciosi. Probabil retrageri masive de capital si transferarea lor in alte tari, nu face decat sa grabeasca colapsul unor institutii bancare

  4. De urmărit filmul „Brokerii apocalipsei” pentru a înțelege cât valorează evaluarea agențiilor abilitate.

  5. La SVB bank run-ul a inceput dupa degradarea ratingului de catre Moody’s. Pe net multi se-ntreaba cum s-au putut retrage 42B in cateva ore, ca sunt limite clare. Unii zic ca doar la crypto nu sunt limite. Aveau crypto? La banca din poza poti transfera in alt cont de ex max 2.5k pe zi si 1k de la bancomat. Daca faci solicitare, poti transfera 15k, dar raspunsul vine dupa o zi.deci in cateva ore n-ai cum. Poti mai mult, dar trebuie vorbit intai cu un angajat al bancii, iar dac-ar fi o situatie ca la svb, nu cred ca aproba nimeni. Deci ‘normal’ dintr-un click poti transfera doar 2.5k sau 15k/zi. Cum si-au golit aia la SVB depozitele de cate 7-8-9 cifre in 1/2 ore? mister. Normal iti trebuie luni de zile. Oricum, unii zic ca cica numai prostii se agita. Cei care au bani nu tin mai mult de 100k (cat e asigurata) intr-un cont, fac split, sau tin banii investiti, iar cei care n-au bani nu au 100k. Atunci de ce agitatia? E un fel de pandemic pt banci, care are ‘istoric de boli’, investitii aiurea etc poate sa cada, restul n-au treaba. Ps. Chief investment officer (cine a hotarat sa bage banii din depozite pe termen scurt in bond treasuries pe termen lung, greseala elementara)la svb era gagica, cu toata echipa de gagici. Au facut si ele ce pot face si baietii: au facut kk praf si cand a colapsat sandramaua si-au dat bonusuri.

  6. Asistăm la faza finală a acestei ere financiare, care a început odată cu formarea Fed-ului în 1913 și se va încheia în următorii câțiva ani, sau mult mai devreme, cu moartea banilor, ceea ce înseamnă prăbușirea completă și definitivă a acestui sistem financiar.

    Tranziția va fi dramatică și va aduce multă suferință pentru majoritatea oamenilor. Dar nu există altă cale. Vom vedea nu doar sărăcia, foamea, ci și multe tragedii umane. Riscul de tulburări sociale sau război civil este foarte mare, plus riscul de război global.

    CBDC-urile (monede digitale – n.red.) sunt doar o altă formă de bani fiat care nu va face decât să agraveze problema cu un rezultat și mai serios în cele din urmă.

    UE va suferi o presiune enormă, în parte din cauza sancțiunilor SUA împotriva Rusiei. Aproape fiecare economie majoră din lume are probleme.

    În 1971, când Nixon a închis fereastra de aur, lumea avea datorii de 4 trilioane de dolari. Deoarece aurul nu a susținut o monedă, a devenit o modalitate gratuită pentru toată lumea de a imprima sume nelimitate de bani. Până în 2021, datoriile au crescut de 75 de ori, la 300 de trilioane de dolari.

    În acest ritm, datoria globală va crește la 3 cvadrilioane USD până în 2030…

    Acest lucru va duce evident la hiperinflație și apoi la o explozie depresivă…

    Acesta este sfârșitul celei mai mari bule de credit din istorie.

  7. Uiti ceva … majoritatea clientilor erau FIRME (start-up-uri) nu privati ca Mr Smith 🙂 …
    deci regandeste limita ! FIRMELE pot transfera altfel decat privatii banii din conturi 😉 ! Cred ca sti de ce …
    Daca insa vrei sa afli adevarul roaga-te ferumos de mishteuax ce-si-cum
    poate se risca 🙁 si-ti spune printre randuri 😉 !
    PS: cica multi din cei care si-au scos in fereastra aia de timp banii … au aflat mai tarziu ca le sunt transferati … la alta banca 🙂 ! 😛

  8. @XL,
    Poți face oricâte transferuri de orice valoare atât timp cât ai bani în conturi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.