Mortalitatea COVID-19 depinde de codurile stabilite de guvern

Pe baza mortalității Covid-19 se decid în acest moment politici cruciale, cu impact pe termen lung. Pe baza statisticilor mortalitățiii se fac studii epidemiologice pentru răspunsul epidemii.

”Specialiștii din sănătate avertizează că numărul deceselor cauzate de Covid-19 în SUA ar putea fi subestimat”, scria CNN pe 7 aprilie. Un motiv precizat de CNN ține de faptul că informațiile de pe certificatele de deces sunt raportate cu o întârziere de 1-2 săptămâni.

Un alt motiv pentru ”subestimarea” mortalității este că decesele Covid-19 ”pot fi catalogate greșit ca fiind din cauza pneumoniei, în absența unui rezultat pozitiv la testare, iar pneumonia poate să apară drept cauza morții pe certificat”, scrie CNN, citând Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. CDC mai adaugă că se fac ”analize pentru o mai buna înțelegere și cuantificare a întârzierilor în raportarea” deceselor de Covid-19 și a ”cauzelor secundare”. Pentru asta, scrie, CNN, Centrul pentru Controlul Bolilor a introdus un nou cod de raportare a deceselor cauzate de Covid 19. Există un cod de raportare a cauzei decesului al National Vital Statistics System din 24 martie si unul din aprilie. CDC, care stabilește codurile de raportare, este o agenție a guvernului federal, sub autoritatea Departamentului Sănătății.

Și apoi CNN îl citează pe doctorul Panagis Galiatsatos, un pneumolog și ATI-ist de la John Hopkins Medicine din Baltimore (din nou aceeași universitate din Baltimore care este citată de toată presa internațională în contextul pandemiei) care spune că, în ce privește decesele,  ”noi vedem doar vârful aisbergului”.

Nu toți medicii din SUA găsesc tribună la CNN. Le-o oferă însă o publicație precum Ricochet, care nu este catalogata”conspiraționistă” pe site-urile de fact checking, ci orientată spre dreapta.

Ricochet ne aduce în atenție opiniile unui medic dintr-un oraș de 25.000 de suflete din statul  Montana. ”Completez certificate de deces de peste 30 de ani. De multe ori, nu știm cu certitudine cauza morții. Așa e viața. Suntem medici, nu Dumnezeu. Autopsii se fac rar și nici chiar când se fac nu se află limpede cauza morții. Medicii fac o presupunere și completează certificatul. Apoi, el intră într-o bancă de date și se fac analize statistice și se ajunge la cifre incorecte. Apoi, aceste procente sunt acceptate ca informație corectă”, spune Annie Bukacek, într-o postare pe Youtube.

”Deci, chiar înainte de a apărea Covid-19, certificatele de deces se bazau pe presupuneri. Când a venit Covid-19, a apărut un nou factor perturbator, pentru că nu există o definiție universală pentru decesul provocat de Covid-19. Codul CDC, care a fost revizuit și în aprilie, spune în continuare că mortalitatea virusului include atât cazurile dovedite, cât și cele prezumptive. Asta scrie pe site-ul lor.

Traducerea? CDC contabilizează la un loc atât cazurile reale de Covid-19, cât și pe cele unde medicii speculează. O numesc moarte din cauza Covid-19. Se supraestimează astfel numărul real al deceselor. Înainte de Covid-19, exista o probabilitate mai mare ca în certificatele oamenilor care mureau în spital să fie trecută cauza reală a morții. De ce? Pentru că, atunci când un pacient moare în spital acolo există laboratoare, studii radiologice, etc, pentru a face o deducție științifica a cauzei morții. Se estimează ca 60% dintre oameni mor în spital. Însă nici aici nu se poate stabili limpede cauza morții, în special la cei care au boli asociate, care pot duce la moarte fiecare”.

”Cauza principală a morții depinde de cum și unde sunt menționate în certificatul de deces condițiile în care survenit decesul. Regulile actuale pentru selectarea cauzei principale a decesului duc la rezultatul că covid-19 mai degrabă a provocat moartea decât că nu a provocat-o”, spune Bukacek.

Iată ce spune codul CDC pentru completarea certificatelor de deces: ”Covid-19 trebuie raportat în certificatul de deces în toate cazurile în care această boală a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Ciutacule de la RTV, nu te mai plange! Ce tot umbli hai-hui noaptea ca hotii pe strazile din Bucale de vreo 7 ani? Organul isi face treaba! Cu ce-i vinovat organul ca ma-ta nu ai trecut scopul si durata vizitei in noapte. Ti-ai ales gresit meseria pentru zilele pe care le traim astazi. Daca plecai spre Cluj cu destinatie finala Germania la munci agricole nu te intreba nimeni de sanatate! Succesuri si fa clanta mai mica!

  2. Asa, colateral la subiect, sa va zic un banc cu umor negru, avand in vedere circumstantele…
    Poate nu stiati, azi 10 aprilie e mare zi aniversara!
    „April 10, 1972 US, USSR & 70 other nations agree to ban biological weapons” — QED! ? ?

  3. SA TERMINAM O DATA CU ACESTI SECURISTI VANDUTI LA RUSI SI LA NEMTI TRANSFORMATI IN PDL SI ACUMA IN PNL.ROMANIA TREBUIE SA SE DESCOTOROSEASCA DE ACESTI TRADATORI DE TARA.VAND TARA SI PUN BIRURI PE TOT CE ESTE ROMANESC,OAMENI,ANTREPENORI SI IMM IAR MULTINATONALELE SI BANCILE SUNT LASTE SA FURE TARA PRIN EXPORTUL DE PROFIT SI EVAZIUNE FISCALA.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.