Moscova: SUA şi NATO suplimentează capacităţile ofensive în Europa de Est prin dictate

Rusia este forţată să ia măsuri militare din cauza deciziei Statelor Unite şi a NATO de a suplimenta „capacităţile ofensive” în ţări central şi est-europene „prin dictate de ordin economic şi politic”, afirmă ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, denunţând un „război informaţional”, transmite MEDIAFAX.

Alianţa Nord-Atlantică, dirijată de SUA, acumulează „capacităţi ofensive” la frontierele Rusiei şi Belarusului, iar Moscova este forţată să ia măsuri defensive, a declarat Serghei Şoigu, citat de site-ul agenţiei Tass.

„Statele Unite şi alte ţări NATO acumulează potenţial ofensiv la frontierele vestice ale Rusiei şi Belarusului, deschizând noi baze militare şi extinzând infrastructura militară. Există tentative constante de a-şi impune voinţa asupra altor ţări prin dictate economice şi politice, precum şi prin forţă militară. Este în curs un război informaţional”, a subliniat Şoigu.

„Aceste acţiuni subminează stabilitatea strategică şi forţează Rusia să ia contramăsuri de ordin defensiv, inclusiv în direcţia strategică vestică”, a explicat oficialul rus.

“Cooperarea bilaterală este o poziţie firească în ce priveşte marile provocări de securitate la nivel global şi regional”, a spus ministrul rus, care a adăugat că “mecanismele internaţionale de răspuns la criză s-au blocat, în timp ce punctele fierbinţi s-au apropiat de frontierele noastre”.

Site-ul rus RT scrie că aceste declaraţii ale ministrului Apărării vin în contextul celei mai mari concentrări militare a NATO în Europa de Est de după sfârşitul războiului rece. Apoi, ministrul britanic al Apărării, Micheal Fallon, a sugerat într-un editorial “belicos” din The Wall Journal că “Europa este continentul nostru” şi astfel va fi apărat “de o forţa pregătita de luptă”, scrie RT.

Moscova a avertizat de multe ori că aceasta concentrare militară nu va îmbunătăţi securitatea europeană şi nu este altceva decât o “proiectare a forţei”. Statele NATO “îşi pun în practică schemele de planificare militară şi pregătire militară în teritoriile de la graniţele noastre”, a spus luni ambasadorul rus la NATO, Aleksandr Gruşko. “Prin urmare se naşte o întrebare: Ce va urma? Un nou val de speculaţii făcute de NATO despre “ameninţarea rusă” şi o nouă cursă a înarmării. Credem că acest drum nu duce nicăieri”, a spus Gruşko.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.