Moțiunea de cenzură (document)

USR PLUS și AUR au depus vineri seara, la Parlament, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Moțiunea nu poate fi aprobată decât dacă este votată și de parlamentarii PSD. Iată textul, așa cum a fost publicat de agenția Hotnews.ro

MOȚIUNE DE CENZURĂ

Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!

Doamna Președinte a Senatului,

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor Senatori și Deputați,

Domnule Prim-ministru,

Doamnelor și domnilor Miniștri,

România este condusă în acest moment de un guvern, care nu mai are legitimitate politică pentru că îi lipsește susținerea unei majorități parlamentare. Cea mai mare lipsă a guvernului condus de Florin Cîțu este însă lipsa legitimității morale. O persoană care a avut grave probleme cu legea în trecut și care abuzează de ea în prezent, nu prezintă garanțiile minim necesare pentru a conduce puterea executivă din România.

Florin Cîțu a dovedit în ultimele luni că este incapabil să conducă un guvern de coaliție, că este incapabil să iasă din logica unei gândiri înguste de partid. Acest om și cei care îl susțin par hotărâți să sacrifice interesul general, bunăstarea cetățenilor acestei țări, doar pentru a câștiga competiția internă din cadrul partidului lor.

Acest lucru este inadmisibil!

Doamnelor și doamnelor,

România traversează o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic și social. Țara noastră se confruntă cu riscuri și amenințări pe termen scurt și mediu, peste care se suprapun evoluții nefavorabile pe termen lung la care noi, ca societate, nu am găsit încă un răspuns adecvat. Amenințările imediate țin de criza de sănătate publică generată de pandemia de SARS-CoV-2 sau mediul economic instabil supus unor turbulențe semnificative din cauza creșterilor generalizate de prețuri la numeroase produse și servicii de bază, de la energie și până la materialele de construcții. Peste aceste provocări imediate se suprapun probleme structurale vechi: îmbătrânirea populației, descreșterea demografică, exodul forței de muncă, servicii publice deficitare precum sănătatea și educația și un aparat de stat care nu funcționează la nivelul secolului XXI, ci pare capturat de grupuri de interese de clan sau familie politică.

România are o nevoie uriașă de investiții în infrastructură și servicii publice de calitate pentru cetățenii săi. Nu vom opri exodul românilor peste granițe și nu-i vom convinge că pot avea un viitor bun în propria țară, dacă nu le vom oferi motive solide să rămână aici, indiferent că locuiesc la oraș sau în mediul rural.

Aceasta este misiunea oricărui guvern al României, de orice culoare politică: bunăstarea tuturor locuitorilor acestei țări. Nu doar bunăstarea primarilor unui partid, nu doar bunăstarea celor care votează cu un anumit partid, nu doar bunăstarea celor care fac parte din anumite cercuri restrânse de interese.

Dacă nu vom construi o țară pentru toți românii, vom sfârși cu o țară din care toți oamenii onești aflați în afara unor cercuri înguste de interese vor pleca. Aceasta este miza sau obiectivul pe care trebuie să le aibă în vedere orice forță politică și orice om politic care ajunge într-o funcție din statul român.

Din păcate, premierul Florin Cîțu și cei care îl susțin au arătat unei țări întregi că interesele de grup sau de partid sunt mai presus decât interesele țării. Pentru a obține sprijinul necesar alegerii în funcția de președinte al PNL, Florin Cîțu a imaginat și pus în aplicare un plan de finanțare a primarilor liberali cu bani de la bugetul național.

Fără să instituie criterii clare de selecție a proiectelor, de monitorizare și auditare a acestora, Planul național de investiții „Anghel Saligny” este doar o pușculiță de partid. Pentru punerea în aplicare a acestei scheme de influențare a votului la congresul PNL, Florin Cîțu a demis ministrul Justiției și a numit imediat un interimar care să-i execute ordinele. Îl încurcau procedurile legal-administrative ce trebuiau urmate, așa cum se face într-un stat de drept.

Are România nevoie de investiții? Cu siguranță da. Dar la un plan național trebuie să aibă acces orice comunitate locală, indiferent de culoarea politică a primarului. Trebuie să ieșim din logica relațiilor de cumetrie și a baronilor locali pentru a construi o societate și o țară în care să se regăsească fiecare cetățean și în care accesul la sursele publice de investiții să se facă pe bază de merit și competență, nu pe baza carnetului de partid al primarului.

Doamnelor și domnilor,

În orice guvernare, persoana care ocupă funcția de prim-ministru e foarte importantă. Această persoană dă tonul guvernării și de aceea trebuie să fie cineva cu un caracter exemplar, situat deasupra oricăror suspiciuni de corupție sau comportament imoral. Îndeplinește domnul Florin Cîțu aceste condiții? Categoric, NU!

Acest om a avut grave probleme cu justiția din Statele Unite ale Americii. Pentru infracțiunile sale a fost încarcerat. De alte obligații, precum restituirea unor sume de bani împrumutate, s-a eschivat.

În România este acuzat că și-a favorizat familia în cazul unei împroprietăriri cu păduri și că, odată intrat în posesia acestor păduri, le-a ras.

De când este în funcția de prim-ministru a acționat de cele mai multe ori doar în interes personal sau de partid.

Merită România să aibă un prim-ministru precum Florin Cîțu? Merită românii să fie conduși de un infractor care a fost încarcerat pentru faptele sale? Categoric, NU!

Cum poate un individ cu asemenea profil moral, sau mai bine zis cu un asemenea profil infracțional, să mai fie prim-ministrul acestei țări?

Doamnelor și domnilor,

Guvernarea nu este despre partide, despre împărțirea ministerelor și a bugetului, ci este despre oameni. Guvernarea trebuie să răspundă la întrebarea „cum să facem mai bună viața locuitorilor acestei țări?”. Acest lucru nu se poate face fără respectarea principiilor democratice și ale statului de drept.

Un guvern, orice guvern, care nu poate sau nu vrea să lucreze în interesul tuturor cetățenilor acestei țări este un guvern ilegitim, care trebuie demis.

Este evident că bunăstarea românilor nu contează pentru Florin Cîțu și guvernul pe care îl conduce. Ceea ce pare să conteze pentru acesta este doar lupta de putere din PNL. Pentru a se putea dedica competiției interne din partid, considerăm că este mai bine să îl degrevăm de responsabilitatea guvernării.

Guvernul condus de Florin Cîțu trebuie demis! România are nevoie de o nouă guvernare, legitimată prin votul Parlamentului și în a cărui componență să nu se regăsească persoane cu un trecut penal.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Fiți de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor și a „băieților deștepți”!

Votați pentru demiterea guvernului Cîțu!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

9 Comentarii

  1. asta sen tampla da pa vreamea lu besescu petrov1, si ceilalti tatari de dinanintea lui, arhitecti la inmormantarea tarii, infometarea si tranformarea cetatenilor in sclavi. Batjocorirea tari in fata strainilor, ce acum va jefuiesc legal tara, sub ocrotirea parinteasca a capitalistului iohannu, catzu, DNA etc.

    vati trezit la sfarsitu lui, bai tatucilor. Auz la ei, sau ginit ca pleaca omu depacolo. SI catzu, a furat paduri, propietatea poporului, pa care lea taiat si vandut. Ce panarame pacatoase voi tatarii. Voi naveti rusine si nici mnezau, ba scarbelor.

  2. ROMÂNIA MERITĂ UN PREMIER CA CACÂȚU.ȘTIȚI DE CE?DOAMNE CÂT O DISCREDITA PE VEORICA.ȘI LA ORA ACTUALĂ HULA ÎI MARE PE DRAGNIA.NU MA CĂ DRAGNIA CÎND ERA LA GUVERNARE NU FĂCUSE O ZI DE PUȘCĂRIE,NU VIZITASE BULĂUL.ÎN SCHIMB AȘCHIMODIA DE LA GUWERMERIZARE A FĂCUT BĂHAUȚ.DECI CACÂȚU ESTE APRECIAT DE GAȘCA WERMER,CHIAR DACĂ O AVUT GRAVE PROBLEME CU JUSTIȚIA AMERICANĂ.DA MERITĂ ROMÂNIA,DAR NU TOȚI ROMÂNII.NU MA CĂ JAVRELE PENEDELEPRE IOHANISTE AVEAU SPUME LA GURĂ IN PERIOADA GUVERNĂRII DĂNCILĂ.NU CĂ PEZEDOCI NU AU GREȘIT ȘI GREȘESC ȘI LA ORA ACTUALĂ AVÎNDUL PE JEGUL DE LA FRUNTEA PARTIDULUI SĂU.ȘI DA NU CRED CĂ VA SEMNA PEZEDOCII MOȚIUNEA DEPUSĂ DE USERIȘTI,MAȘ MIRA.PE SPURCATU DE LA PSD NU TE POȚI BAZA,MARMOTA PEZEDOACĂ VA ARE ALTE OCUPAȚII CU (IBOVNICA)LA CE ÎL ȚIN PEZEDOCII ÎN FRUNTEA PSD,NU MA EI ȘTIU.DAR NU VĂD CUM VA TRECE MOȚIUNEA LA CĂDEREA LU CACÂȚU.PRADA ÎI PREA MARE ,CÂINII DIN GAȘCA IOHANIS NU SE VOR DUCE DE LA MĂCELĂRIE.DAR DACĂ VA CĂDEA CACÂȚU OARE VA FII CERCETAT PENTRU FĂRĂDELEGILE FĂCUTE?

  3. Români,nu disperați.Urmează GUWERMERUL meu(CACÂȚU DOI)Explozia de la jafu cu,curentul continuă.Urmează jaful la gaz.CACÂȚU LU WERMER ARE SCOPURI PRDCISE,DICTATE.Dacă Românii cred că WERMER va renunța la CĂTELU CACÂȚU SE ÎNȘALĂ.URMEAZĂ GUWERMERUL MEU ,,,CACÂȚU DOI.PUNCT.OPOZIȚIA PEZEDOACĂ DOARME.

  4. Bai lichelelor penale, duceti-va toti la un loc ca destul ati furat!

  5. Ce text oligofren, impiedicat si plangaret.
    Nu asa se face o miscare atat de importanta. Nu trecutul de betiv la volan al premierului trebuie scos in evidenta, cat faptul evident ca drumul pe care merge tara este unul prost, o fundatura. Dar asta ar fi insemnat ca USR sa recunoasca ca a facut parte din echipa de praduitori ai Romaniei.
    Foarte probabil, Ciolacii nu vor vota in cuantumul necesar asa ceva, acuzand lipsa coeziunii intre semnatarii motiunii. Un nonsens asadar acest demers.
    Cumva, statul trebuie reformat in asa fel incat tot acest circ fara paine care este Parlamentul fie sa devina eficient din punct de vedere legislativ, a se citi coerent, fie sa dispara. Asemenea putere insa nu are nimeni, nici macar Iohannis sau oricine ar fi in locul lui.
    Proiectantii sistemului numit actualmente „democratie” si „lume libera” au stiut ce au facut, de doua secole incoace. E un sistem care, fortat si matematic calculat, duce la dezastru si la evaporarea sau diluarea raspunderii pentru decizii.
    Toata lumea vede in ce hal a ajuns aceasta tara, si toata lumea poate usor constata ca nu se poate condamna nici macar o singura persoana pentru aceasta debandada programata.
    Asta inseamna ca defectul este in proiectul insusi, ab initio.

  6. nu imi suna deloc bine….singurul beneficiu observat rapid in urma acestui circ este amutitul brusc al sirenelor pLandemice arahatice hahahaha!! covrigu’ se ascunde odata cu guwernerul in criza :)))) vorba D-lui Piperea: sa-i tina cel putin pana la Craciun! Amin!

  7. Mă,. Pentru mine tare incepe să miroase că ”el prezidente” a făcut o răsucire,.. A pus ceva strâmbe pe foc,..iar niște din cei de la butoane supărați, fac o altă rânduială și au pus acești mizerabili, neisprăviți la treabă..

  8. Ce parere aveti de situatia in care motiunea nu va fi votata de PSD , dar va trece cu votul PNL-stilor orbanieni , cei exclusi din „echipa castigatoare”?

  9. Textul moţiunii de cenzură este un mixt de adevăr şi minciună într-un ambalaj de tinichea patriotard, sumbru. Dar, sunt unele aserţiuni care mi-au stârnit râsul, o desigur, unul nervos, revoltat, pentru că-mi sugerează mecanica repetitivă a celor de USR-PLUS intraţi în politică agresiv pe bază de lozinci:
    „accesul la sursele publice de investiţii să se facă pe bază de merit şi competenţă”,
    MNT: Nu pe bază de nevoi ale comunităţilor????
    [Fiţi de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor şi a „băieţilor deştepţi”!]
    MNT: Infractorii, politrucii şi „Băieţii deştepţi” nu sunt români????
    PS: Înclin să cred că ciorna de moţiune provine de la „Aur” pe care s-au grefat lozincile neoliberalilor progresişti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.