Motivarea arestării în cazul Apostu: Primarul pregătea noi infracţiuni

Curtea de Apel Cluj a dat publicităţi miercuri motivarea în cazul arestării lui Sorin Apostu. Potrivit motivării, primarul Clujului a fost arestat pentru că existau indicii că se pregătea să săvârşească şi alte infracţiuni şi urma să distrugă probe.

Potrivit documentului citat, Apostu a utilizat „un număr impresionant de aparate telefonice mobile, la care schimba cartelele cu mare frecvenţă”, la domiciliul şi la biroul primarului fiind descoperite, în urma percheziţiilor, 17 telefoane mobile.

De asemenea, se precizează că Sorin Apostu a stabilit „întâlniri conspirative cu învinuiţii din dosar”, acestea având loc în parking-ul Primăriei municipiului Cluj Napoca, la etajul 5, locaţie aflată în afara oricărui control al autorităţilor, iar pentru emiterea ordinelor de începere a lucrărilor de reabilitări de drumuri solicita prezenţa administratorului societăţii Kiat Group (cea care realizează lucrările în baza contractului încheiat cu Primăria Cluj Napoca) la domiciliul său, întâlniri la fel de „conspirate”.

Potrivit motivării, Apostu mergea în vacanţe exotice împreună cu oameni de afaceri care au în derulare contracte cu primăria, deplasări pe care încerca să le ascundă, plecând separat de membrii familiei sale, cu avioane diferite, fără bagaje, pentru a nu atrage atenţia, cum a fost vacanţa în Dubai din perioada 20-25 octombrie 2011, petrecută cu familia lui Simion Mureşan, patronul Electrogrup SA, societate care derulează cu Primăria un contract încheiat în anul 2010, în valoare de 1.000.000 de euro.

Totodată, primarul din Cluj-Napoca ţinea legătura cu unii oameni de afaceri, învinuiţi şi ei în acest dosar, numai pe anumite cartele telefonice, toţi având interese legate de Primăria municipiului Cluj-Napoca, şi încerca, prin soţia sa, să ascundă urmele „faptelor ilicite”, mai spun procurorii în propunerea de arestare preventivă a lui Sorin Apostu, conţinută în motivarea Curţii de Apel Cluj care a decis arestarea primarului clujean.

Fragmente din motivarea deciziei de arestare:

– Inculpatul A. S (…) a încercat să disimuleze actele de corupţie săvârşite, prin crearea unei aparenţe de legalitate sub forma unor contracte de consultanţă juridică, încercând astfel să zădărnicească aflarea adevărului.

– Semnificativ din punct de vedere penal este faptul că, deşi învinuita A. M. (soţia primarului) prin Cabinetul său de avocatură obţine constant venituri substanţiale, din analiza activităţii zilnice a acesteia rezultă că nu are nicio activitate juridică şi nicio altă îndeletnicire lucrativă de natură să-i justifice veniturile, nici măcar la un nivel minim.

– Inculpatul a acţionat, din lipsa de responsabilitate de care a dat dovadă prin desconsiderarea a ceea ce înseamnă actul de management al instituţiei Primăriei Municipiului Cluj Napoca, din scopul urmărit, respectiv, obţinerea unor sume însemnate de bani.

Apostu condiţiona semnarea actelor de la primărie de plata tranşelor în contul nevestei

Din motivarea arestării primarului Clujului reiese că acesta condiţiona semnarea de acte ale municipalităţii de plata unor tranşe în conturile firmei de avocatură ale soţiei sale.

Astfel, potrivit motivării de arestare din discuţiile telefonice purtate între cei doi inculpaţi la datele de 2-5 august 2011, rezultă că, inculpatul A. S. (primarul) îi cere explicaţii inculpatului S.C.pentru că „nu s-a prezentat la întâlnire”, reacţia imediată a inculpatului S.C., a fost aceea de a efectua, succesiv, două plăţi către Cabinetul de avocatură A. M.(soţia primarului) în datele de 5 şi 12 august 2011.

Stenograme din dosar

Unul din inculpaţii din dosarul Sorin Apostu, omul de afaceri Călin Stoia, arestat şi el împreună cu primarul se laudă unui om de afaceri că va interveni pe lângă cineva din Guvernul României pentru alocarea unor bani din fondul de rezervă a Guvernului. Omul de afaceri vroia un comision de 10%.

Astfel, în cadrul discuţiilor telefonice purtate la datele 25 şi 28 august 2011 cu un cunoscut al său, om de afaceri din judeţul Argeş, inculpatul S.C.M. (Călin Stoia) îi promite acestuia că va interveni la persoane din anturajul Guvernului României, pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al Guvernului, în favoarea unei societăţi de construcţii de drumuri. Pentru această intervenţie, inculpatul S.C.M. pretinde remiterea unui procent de 10% din suma alocată de la Guvern, împrejurare care rezultă din procesul verbal de redare a convorbirilor telefonice din data de , după cum urmează.

„S.C.M.: Hai zi cumetre.

B.: Fii atent cum e treaba, deci e totul OK, legal, frumos, e adresă făcută de prefect preşedintelui Consiliului Judeţean, înţelegi? E lucrarea din 2009 la nişte drumuri, când au fost calamităţile alea, înţelegi?

S.C.M.: Da.

B.: Şi de, oamenii au un milion de euro de recuperat, şi acuma, în prima tranşă, e făcut scrisoarea de ăştia, ţi-am zis…

S.C.M.: De firma care o făcut lucrările?

B.: Da, dar pe primărie, e făcută adresa pe primăria respectivă.

S.C.M.: Deci primăria o avut contract, firma respectivă cu primăria.

B.: Da, deci nu apare firma, ştii? Doar primăria apare.

S.C.M.: Am înţeles.

B.: Înţelegi? Şi în prima tranşă ar fi vrut 500.000 euro, 540.000…

S.C.M.: Stai puţin, e foarte important cine trebuie să plătească banii ăştia. Primăria care trebuie să-i primească de unde?

B.: De la Guvern.

S.C.M.: De la Guvern ce? De la Fondul de rezervă?

B.: Da, Fondul de rezervă.

S.C.M.: Ăla-i la dispoziţia primului ministru.

B.: Da, păi asta ţi-am zis, că ăla merge…

S.C.M.: Şi de ce nu-i dă?

B.: Păi se face o listă acuma, că de aia e urgenţă, cică se face o listă acuma în care să se dea la mai mulţi şi ştii cum e, care intră pe listă. Asta ne trebuie.

……

S.C.M.: Măi frate, îţi spun sincer şi să nu mă înţelegi greşit, dar suma e prea mică ca să pot să declanşez o chestie de genul ăsta, bă, haide, daţi-le la ăia un milion de euro. Înţelegi? Adică eu am nişte mecanisme prin care pot să declanşez o operaţiune de genul ăsta, dar toate astea au nişte costuri.

B.: Păi normal că oamenii…

S.C.M.: Îs oameni serioşi, dacă spun ajutaţi-mă şi pe mine să ia ăla un milion …pentru o sută de mii nu mă dau jos din pat.

B.: Da, da, atunci da, prima tranşă e de 500 mii, următoarea e de 500, înţelegi?

S.C.M.: Înţeleg, de asta încerc să-ţi spun, ca să ajungi acolo în preajma lu number one trebuie să ajungi prin nişte oameni care au şi ei anumite valori, înţelegi? Şi ăsta vine şi spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O sută de mii? Sau 50 mii cum zici tu? Păi pentru 50 mii nu mă dau jos din pat, frate.

B.: Da.

S.C.M.: Cam aşa funcţionează. Adică afacerea trebuie să fie suficient de interesantă ca să-i …

B.: Dar normal, e normal. Deci nu e pe ochi frumoşi.

S.C.M.: Am înţeles. Dar sunt nişte costuri, asta încerc eu să-ţi explic ţie, că-s nişte sume la care băieţii care-i ştiu eu, care pot să influenţeze chestia asta nu se deranjează.

B.: Da, asta e.

S.C.M.: Eu o să pun o întrebare.

B.: Pune-i o întrebare şi zi care ar fi costul. Ca să ştim.

S.C.M.: Îţi spun acuma, 10% e întotdeauna. Ăsta-i costul.

………………………

B.: Da, un 10% asta e, dar no, ştiu eu, nu e o problemă, dar problema…….

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, acuzat de luare de mită, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, săptămâna trecută.

Conform procurorilor, Apostu a primit, în perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj. Banii au fost încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale, Monica Apostu, susţin anchetatorii.

Soţia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este şi ea învinuită în acest dosar.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.