MS Regele Mihai I a predat ştafeta

În epoca modernă, într-o monarhie constituţională, regele domneşte, dar nu guvernează. De asemenea, într-o monarhie constituţională, regele este un factor de echilibru în societate şi totodată un element de prestigiu. Chiar dacă în România, comuniştii au curmat brutal în 30 decembrie 1947 monarhia constituţională, MS Regele Mihai I a îndeplinit cele două roluri, şi chiar mai mult decât atât. În timpul regimului comunist, simpla existenţă fizică (în exil) a Regelui Mihai a reprezentat pentru românii care nu se împăcau cu „noile realităţi” un generator de speranţă pentru vremuri mai bune. Luările de poziţie (în presa occidentală, la Europa Liberă etc.) ale Regelui Mihai faţă de abuzurile regimului comunist au contribuit şi ele la devoalarea a ceea ce se întâmpla în România, mai ales în ultimii ani ai deceniului 8. Nu în ultimă instanţă, mesajele către popor rostite la Europa Liberă cu ocazia trecerii într-un an nou, tot în ultimii ani ai deceniului 8, i-au făcut pe români să nu se simtă singuri. Pentru că ştiau că Regele Mihai se bucură de mult respect în rândul Caselor regale europene. Imediat după căderea regimului comunist, dar nu şi a tuturor comuniştilor şi a mentalităţilor comuniste, a început o campanie furibundă împotriva Regelui Mihai, purtată de mai-marii zilei. O campanie de neînţeles şi care a făcut foarte mult rău imaginii României. Nu cred că neocomuniştii aflaţi atunci la putere s-au temut că îşi pot pierde fotoliiile de orchestră şi accesul la butoane. După 45 de ani de comunism şi cu constituţii total nepermisive, era imposibilă restaurarea monarhiei în 1990 sau1991. Adoua gonire a regelui, alături de mineriade, a tras mult, mult înapoi România. În sfârşit, în timpul regimului Constantinescu i s-a făcut dreptate Regelui Mihai şi Casei regale. Atunci România a intrat din anumite puncte de vedere în normalite. În ultimii 20 de ani, Regele Mihai, alături de ceilalţi membri ai Casei Regale, a devenit un ambasador al intereselor ţării pe care a reprezentat-o. Orice român – inclusiv cei mai înfocaţi republicani – sunt de acord că, în România postdecembristă, două dintre evenimentele majore l-au avut în centru pe Regele Mihai: uriaşa participare populară – în jur de 1,5 milioane de români – la primirea Majestăţii Sale de Paşte, în 1992, şi discursul din Parlament din 25 octombrie 2011.

Din păcate a venit şi momentul de care ne-am temut cu toţii: cel în care vârsta înaintată îşi cere tributul. A venit intempestiv, într-o după-amiază de început de martie. MS Regele Mihai a anunţat că se retrage din viaţa publică şi a transferat atribuţiile sale pe linie de Casă regală Alteţei Sale Principesa Margareta.

Toată lumea întreabă ce se va întâmpla după această retragere. Răspunsul este unul singur: va exista şi îşi ca continua activitatea, ca şi până acum, Casa Regală a României. Poate unii nu ştiu: în toate ţările, inclusiv în cele în care republica este forma de guvernământ, există case regale. Care sunt formate din descendenţi ai ultimului rege care a domnit, chiar dacă ultima domnie a avut loc cu foarte, foarte mult timp în urmă. Şi peste tot – evident, ne referim la ţările civilizate, unde democraţia este consolidată – casele regale se bucură de mult prestigiu. Dar, spre deosebire de alte case regale, Casa Regală din România a avut, până pe 2 martie 2016, un mare plus: l-a avut în componenţă chiar pe ultimul ocupant al tronului Regatului României. Legat de acest aspect, am şi eu o întrebare. S-a „profitat” oare din punct de vedere istoric de Regele Mihai? Şi nu mă refer la interviurile care i s-au luat sau la unele cărţi care au apărut. Mă refer la o „exploatare” strict istorică a unei personalităţi care a fost în centrul evenimentelor României între anii 1930 şi 1947. Nu ştiu câţi cercetători, câţi istorici din alte ţări au mai avut privilegiul să stea cu „istoria” la masă. Poate voi avea în curând un răspuns la această întrebare. În ceea ce priveşte Casa Regală a României – nu se ştie, dacă într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat se va pune pe tapet reinstaurarea monarhiei, o întrebare pe buzele tuturor la mai toate televiziunile de ştiri -, repet, şi fără MS Regele Mihai, ea merge înainte, va fi în continuare acelaşi ambasador al intereselor României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.