Mugur Isărescu are o bucurie

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, care ar ţinti un nou mandat. a invocat constatările Băncii Europene de Investiţii conform cărora imaginea generală a investiţiilor în România s-a îmbunătăţit, iar aşteptările legate de climatul economic au crescut substanţial.

„Ca şi în trecut, acest eveniment se concentrează pe Studiul BEI privind investiţiile, o analiză de ţară foarte utilă realizată de BEI. Ediţia din 2023 este concentrată pe cele mai importante probleme cu care se confruntă firmele româneşti astăzi, cum ar fi costurile energiei, schimbările climatice şi tranziţia verde. Ne bucurăm să vedem că, potrivit constatărilor BEI, imaginea generală a investiţiilor în România s-a îmbunătăţit faţă de ediţia anterioară. De exemplu, aşteptările legate de climatul economic au crescut substanţial în România. De asemenea, conform Sondajului, firmele româneşti manifestă un nivel mai ridicat de optimism decât media UE atunci când sunt întrebate despre disponibilitatea finanţării interne şi externe”, a spus Isărescu, la conferinţa „Transforming for Competitiveness”, organizată de Banca Naţională a României şi Banca Europeană de Investiţii.

Potrivit guvernatorului BNR, concluziile sondajului reprezintă o completare binevenită la cele ale sondajului propriu al băncii centrale din România privind accesul la finanţare al corporaţiilor nefinanciare din România.

„Sondajul nostru surprinde opiniile sectorului real cu privire la: cele mai stringente probleme cu care s-au confruntat firmele în activitatea lor; costul finanţării; implicaţiile unei posibile aprecieri/deprecieri a monedei naţionale şi impactul schimbărilor climatice. Luând în considerare preocupările tot mai mari cu privire la schimbările climatice şi impactul politicilor de atenuare asupra sectorului bancar, Banca Naţională a României a demarat, de asemenea, în 2021, un sondaj care surprinde principalele evoluţii în materie de schimbări climatice şi finanţare verde prin mai multe indicatori din cinci categorii: economie reală, risc fizic, risc de tranziţie, finanţare ecologică şi politici guvernamentale”, a mai spus Isărescu.

Conform Sondajului BEI privind investiţiile 2023, companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice şi prioritizează extinderea capacităţii de producţie.

Întreprinderile româneşti (72%) au fost afectate în mod deosebit de şocul energetic, similar întreprinderilor din UE (68%). Firmele româneşti au avut aceeaşi probabilitate precum cele din UE în ansamblu (94% faţă de 95%) de a fi răspuns la şocul energetic prin adoptarea uneia sau mai multor strategii relevante. Strategiile cel mai frecvent citate de firmele româneşti au fost căutarea de economii/eficienţă energetică (83%), renegocierea contractului de energie (65%) sau modificarea mixului energetic (64%). De asemenea, o treime dintre companiile româneşti (35%) menţionează ca strategie sau prioritate oprirea sau reducerea producţiei anumitor bunuri, peste media UE (24%).

În ceea ce priveşte barierele în calea comerţului internaţional, întreruperile în lanţul de aprovizionare global (61%) şi respectarea noilor reglementări/standarde/certificări (58%) sunt principalele obstacole cu care se confruntă firmele româneşti. Ca răspuns la aceste dificultăţi, şase din zece firme româneşti (62%) şi-au schimbat sau intenţionează să-şi schimbe strategia de aprovizionare, o proporţie mai mare decât în cazul firmelor din UE în ansamblu (49%). Companiile româneşti au fost mult mai înclinate decât cele din UE să investească în stocuri digitale şi în monitorizarea operaţiunilor (46% faţă de 20%). Importatorii români au fost mai predispuşi decât cei din întreaga UE să-şi reducă ponderea bunurilor şi serviciilor importate (20% faţă de 10% în UE) şi să-şi diversifice lista de ţări ori să crească numărul ţărilor din care au importat (42% faţă de 24%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

17 Comentarii

  1. B.E.I. e dă minimum 10 ani împănată cu aghienți „în adormire” ai Rro’! Întrebați-l amănunte pă Tănăsescu……[Rumburak]

  2. Va salut ! Chiar nu se găsește în toată România cineva capabil sa_i ia locul ? Dureros sa vezi ca sta la cârma BNR mai mult decât a domnit în România Carol I. Dar totul se plateste și sa speram ca va fii sănătos și va avea parte în viata numai de oameni ca domnia sa. Zi perfecta tuturor !

  3. Așaa cevaaaa, la vîrsta lui,. Minune..ortodoxă. Și,.. se bucură singur ??

  4. Am si eu o bucurie. Isarescu ramane.. pai ce ne-am putea dori altceva??. sa ramana totul asa..inflatie la cer, nivel de trai in scadere, datorie externa in crestere, bucurie nemarginita a romanilor ca pe vremea lui Catzu!!. Si occidentul sta in fund si se mira de cum merge , dar mai mult sta, Romanica!!. Si investitiile straine sunt exagerat de mari, mai ales datorita cheltuielilor pe care le realizeaza militarii straini stationati pe la noi. In plus sunt si multe fete dragute care abia asteapta un mariaj de succes. Suntem tari pe mai multe planuri…nici nu ne dam seamaca suntem inca bine!!

  5. Al doilea soț al prințesei Ileana, fata mai mică a lui Ferdinand, sora lui Carol al 2-lea, a fost Eugen Issărescu, cu doi de s. Undeva se zice că era fiu de boier din Drobeta. Supraviețuitor al lagărelor naziste, aterizat în State la Newton Massachusetts, lîngă Boston. (Lumea exilului, Constantin ERETESCU)
    Încă o dovadă că Isărescu e fenician?

  6. Probabil ca necajitul de Isarescu se bucura ca a venit postasul cu pensia.

  7. Acest Ițikrescu şi-a bătut joc de români şi încă mai este tolerat ?, am avut şi vom mai avea cele mai mari dobânzi din Europa şi nunumai, pupincuriştii ,, puterii”de ieri şi de azi au fost şi sunt slugi credincioase acestor cămătari alogeni, aceşti paraziți vicleni care au înpânzit mapamondul,SICTIR MANOLICĂ ßI CELOR DE TEAPA TA!!!

  8. Pe toată lumea a afectat băncile în 2023 -2024 numai pe Isărescu și Dăianu,nu! Doi securiști notorii.

  9. Stimata redactzie: va rog respectos sa afishatzi macar unul din comentariile mele, pentru ca shi eu sunt cetatzean roman ca shi dvs., shi ca totzi din Romania am drept la opinie necenzurat, asha cum prevede Constitutzia pentru noi totzi. Va doresc mult noroc shi realizari in munca pe care o ducetzi.
    O zi buna.
    Con
    P.S. La ce comentarii sunt, al meu nu este diferit, decat daca ave-tzi ceva personal, dar nu cred ca este cazul.

  10. Con spune:
    20 MART. 2024 LA 9:09
    20 MART. 2024 LA 2:08
    Era bucuros de cand profesorii alogeni de la ASE, l-au propus la securici pe Manoli=Isarion=Isarescu sa fie in control la cashcavalul pe care mai tarziu Corbii lor nu il vor scapa ca sa-l hapleasca. Asta a fost facut de tov.Iulian Vlad, securiciul sef, cand shi-a dat seama ca in lipsa Elitei romaneshti, ucisa la Canal, samd, era nevoie de una noua, creatzie a acelorashi tortzionari khazari. Nu a fost singurul racolat, ex.khazarul Dumitrascu Paul ajuns direct (repartitzii neafishate) la biroul de la BCR care se ocupa cu speculatziile la Bursa, shi care dupa o specializare in Frantza a ramas in Vest. Acum l-a o economie de stat in stat, stat eshuat shi mafiot, cum nu poate Manoli sa se bucurie la avantajele kamunizste. Acum avem miliardari, ex.generalul Tziriac, ce a dat averea nu la stat sau manastiri, doar la o fund atzie, asta precum magraonii de interlopi, ca sa nu mai plateasca impozite (ex.de moshtenire, de lux, de reevaluare a aseturilor, cum fac tzarile normale, ca sa se intoarca banul la stat). Deci shi altzi alogenii au facut fund-atzii: ex. Bombonel Nastase cu banii de la”matusha” Tamara, chiorul Petrov, cu banii de pe vapoare shi de la Mondialu, mankurtul calmuc Tzapul multzumit numai cu Levantzica, rromica Ylici Y., mai rasist cu WeiSSel shi cu cei 2 reguletzi shi un imparat cu ale lor coroane din aurul ramas pe la BNR, shi multzi altzii. Deci kakaia economia=avem ca shi la cultura moshita de Zoe Petre, pupola Tzapului, o adevarata ghettouizare a economiei, mai ceva ca altceva. Ceva asemanator a fost inainte de WW1 cand alogenii din Germania controland total, economic, nemaiavand incredere in hartie=moneda, doar faceau troc intre ei: ex eu i-tzi dau o sticla de vin pe un kg de branza.
    O zi buna.
    Con
    P.S. Spuma kamunizmului=oligarhii rushi, sunt fara fund atzii, ei trebuind din profit sa sustzina raz belirea. La noi, daca vine, cu ce sustzinem Romania???, cu fund atzii alogne=stat in stat???

  11. Pai avem un rege, pe Isarescu si regii sunt normal pe viata. Binecuvantat de „Biserica Oligarhica Mondiala”!

  12. Au apărut stații de benzină ale statului România, sau proprietar român în România? că de MOL-urile Ungariei și OMV-urile Austriei au ocupat autostrăzile și șoselele țării noastre de te tot întrebi prin a cui țară circuli. Am reajuns să ne producem singuri mâncare și să nu mai importă 80% din alimente de-a așa bucurie? Ne fabricăm singuri hainele și încălțămintea pentru copii și adulți? că în magazine e numai din Polonia, Turcia, China, India, Bangladesh? Avem din nou fabrici românești de săpun, detergenți, hârtie igienică, pamperși, prosoape, pânzeturi, stofe de-i așa voioșie? Cimentul, fier beton, profile metalice, sârmă, șine de cale ferată, produse chimice, îngrășăminte se fabrică în România? Ce noroc că BNR a participat obținerea Rezoluției UE pentru returnarea a ce a rămas bunurile trimise în Rusia Țaristă la 1917! Chiar nu le este Rușine?

  13. -BEI privind investiţiile 2023, companiile româneşti au manifestat o –

    -rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice şi
    -prioritizează extinderea capacităţii de producţie.

    -o treime dintre companiile româneşti (35%) menţionează ca strategie sau prioritate oprirea sau reducerea producţiei anumitor bunuri, peste media UE (24%).
    adica,ori ati „extins „cap.de productie,ori ati oprit/redus productia anumitor bunuri din 2 una!
    V-ati incurcat in minciuni gogonate varsate de peste 3o de ani din gura „fluturelui cap de mort/monark „Isaresku ?
    Un nou”mandat”la Jilava nu vrea?
    A trimis BEI prin ursula fonduri o CIOZVÂRTĂ pt.”crestere ec.”adica miliarde pt companiile straine ce vin aici si fac profituri si figuratie doar in cifre,si Manole face „veselie”cu tot grupul de seuristi ce pina si lor le este rusine trasi in poza aia linga „guvernatorul”obraznic?
    fara piata de concurenta,deci fara preturi concurentiale de care raspunde Isarescu-infractorul cu infractorii „comertului international” au mers de aruncat banii pe importuri de „digitale,monitorizare”,au marit imp.si au „diversificat”partenerii adica au luat din china si au vindut scump aici!
    Dam griul,porumbul,lemnul,petrolul,gazele,lemnul,sarea pe ce apa nu curge si importam marar,patrunjel,ceapa si fasole, monitoare si dracii inutile,de catre slugile tembele ale BEI si BNR si de sleahta iudeilor si iezuitilor care se lauda mintind si rinjind in fata !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.