Multe variante, același rezultat: UE pierde, China câștigă

Ministrul german al Economiei, ecologistul Robert Habeck, a solicitat oficial Comisei Europene să amâne cu trei ani aplicarea regulilor stricte privind țara de origine a pieselor pentru vehiculele electrice. Germania încearcă să obțină amânarea aplicării unei taxe vamale de 10% pentru componentele ce vin din spațiul extracomunitar, taxă ce ar intra în vigoare pe 1 ianuarie 2024 și care s-ar traduce în creșterea prețului vehiculelor electrice produse în Europa cu circa 5000 de euro pe unitate. Motivul solicitării din partea Germaniei este că Europa nu este capabilă în acest moment să asigure fabricarea acestor noi vehicule cu cel puțin 45% din componente produse pe plan intern.

Situația dificilă în care se afla industria europeană a vehiculelor electrice este privită din doua unghiuri. Primul ține de relația cu Marea Britanie de după Brexit, reglementată prin niște aranjamente tranzitoriii care vor expira în 2024. Din acel moment, se a aplică o taxa de 10% pentru comerțul cu componente pentru mașini electrice.

Mai importantă este relația cu China, pentru că lanțurile de producție de care depinde această industrie europeana sunt în China. Europenii încearcă să recupereze terenul pierdut (marii producători mondiali de automobile electrice se concentrează în China, excluzând Tesla, iar UE contează prea puțin în acest moment) construind mari fabrici de acumulatori în UE. Aceste fabrici nu vor putea începe să producă decât peste cel puțin trei ani, Este motivul pentru care Germania, Suedia și Cehia au cerut amânarea aplicării taxei europene, în speranța că răgazul le va permite lor și britanicilor să se pună pe picioare.

Industria este dependentă de bateriile produse in China, care înseamnă circa 40% din costurile unei mașini electrice. Un studiu arată că introducerea taxei vamale amintite ar duce la scăderea producției de mașini electrice în UE cu circa 500.000 de unitati pe an, în perioada 2024-2026.

Există însă o țară care se opune demersului Germaniei. Franța susține că amânarea aplicării taxei ar nărui eforturile UE de a deveni independentă față de China. Comisarul francez Thierry Breton apără poziția țării sale. Comisarul leton Valdis Dombrovskis este de partea Getmaniei și spune că UE și-ar provoca singura pierderi impunând tarifele, iar China ar câștiga.

Cu alte cuvinte, indiferent de decizia pe care UE o va lua, China va câștiga. Motivul este că industria europeană de profil nu mai este stăpână pe lanțurile de producție. Nici fabricile europene de baterii nu vor rezolva problema, pentru că metalele rare care sunt materia prima esențială sunt controlate tot de China, la fel ca și multe dintre alte componente tehnologice.

Aceeași fundătură și aceeași dispută vor apărea în 2024, atunci când UE va trebui să decidă dacă va impune sau nu tarife protecționiste mașinilor electrice din China. La fel pot sta lucrurile și cu industria panourilor fotovoltaice – China controlează lanțurile de producție, iar politicile de mediu impuse de Bruxelles fac ca UE să depindă de aceste lanțuri de producție și să se lupte cu morile de vânt, pentru că Beijingul construiește centrale pe cărbune, produce energie ieftină, se dezvoltă și poluează aceeași planetă. Războiul cu China a fost început de Comisia Europeană în această toamnă, când președinta von der Leyen a anunțat că va lansa o ancheta privind ajutoarele de stat oferite industriei chineze a vehiculelor electrice și va cere intervenția Organizației Mondiale a Comerțului. Unii critici au considerat că von der Leyen urmărește obiective electorale (alegerile europene din 2024) si comite o greșeală lansând acest război comercial, câtă vreme mari producători europeni (Renault este un exemplu, cu modelul Dacia Spring) produc mașinile electrice chiar în China acuzată de Comisia Europeană.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

22 de Comentarii

  1. „Războiul cu China a fost început de Comisia Europeană în această toamnă, când președinta von der Leyen ” (dupa ce) a fost convocata la Washington si i s-a dat lista cu ce are de facut ptr interesele SUA. Ale UE nu conteaza…
    UE nu e decat o unealta a SUA in lupta SUA impotriva Chinei. Iar politicantii EU dar si majoritatea tarilor membre UE doar niste zdrente.

  2. Că de obicei. Doi se bat și al treilea câștigă. Problema grava e că Romania nu mai produce nimic, hotărârea semnată cu ani în urmă și lătrată pe gura plavanului, Romania doar tara de consum, se executa.

  3. Aceasta Comunitate Europeana care este condusa de America ,a nenorocit intreaga Europa .De fapt americanii si-au atins scopul pt. ca ei intotdeauna si-au dorit sa slabeasca Europa.Au inceput cu infiintarea acestui EU care stim si vedem cu totii ce fac ,dupa care au desfintat moneda nationala a tarilor europene, introducind acest nenorocit de euro ,care a saracit de la o zi la alta intreaga populatie .Salariile si pensiile au fost reduse la jumatate ,iar toata marfa din comert, cu toate ca au spus ca preturile vor ramane la fel ca inainte ,stim cu totii cum au crescut si cum cresc incontinuare.

  4. in curind china va mari cimpurile deja pline de autoturisme si va incepe a demola miliardele de apartamente nevindute aidoma masinilor electrice . au bagat banii aiurea . au cumparat armament rusesc de miliarde de dolari si s-au trezit cu falsuri .china este blocata in pacific si rusia in ucraina . ue face ce vrea . este singura entitate care se dezvolta teritorial si militar . china nu are curajul sa atace nici taiwanul .

  5. @s micut, bati campii…China simRusia mai au crestere economica, iar SUA are datorii si este in recesiune tehnica…OE s-a dus naibi din cauza acestei Yrsula, care nu serveste interesele UE,ci ale SUA…este asa de evdent ca trebuie sa fii orb si sa nu vezi.
    Nu purta de grija Chinei si Rusiei ca oricum se descurca destul de bine…mai dificila e soarta Occidentului colectiv….

  6. China nu va repeta greseala rusilor .Rusia a intrat in razboi si acolo a ramas pentru multa vreme .Rusia nu a facut altceva decit sa uneasca intrega Europa in jurul SUA si sa se asigure ca Rusia nu poate cistiga si nici nu poate inainta .In paralel UE si NATO European se dezvolta , se reinarmeaza adaugind noi tehnologii militare pe masura ce vechile capacitati sunt distruse in lupta , UE se decupleaza de Rusia in totalitate .Germania devine coloana vertebrala a armatelor UE .Intreg jocul la nivel universal este parte a deciziilor UE ce ofera SUA imense sume de bani prin cumpararea armamentului necesar si a gazului lichefiat , SUA oferind in contrapartida ajutorul necesar Ucrainei pina in momentul in care UE devine nu numai o forta economica dar si una militara .Putin a jucat cartea tot in favoarea UE.China nu poate pleca intr-o astfel de aventura .Noul NATO din Pacific ii blocheaza toate intentiile .

  7. fortele militare ale chinei au exact acelesi principii si capacitati militare ca cele sovietice . occidentul si in principal germania stie tot ceea ce exista in rusia si china ca armament si ca pozitionare . informatiile oferite de ucraina fac din germania cea mai mare putere din europa . romania si alianta ei cu ucraina se doveste exceptionala . germania trimite avioane in romania .

  8. Germanica scade spre 40% PMI de vreo 4 luni, adica productia industriala e in kko, MARE. Iar Carnatul Ofensat vorbea azi ca armata sa se pregateasca de un razboi lung in Nulandistan, si ca o sa cheltuie de acuma 2% din PIB pe armament (dupa ce ani de zile au dat sub 0.8%)… ca sa punem in context pentru rromani, 2% din PIB-ul Germaniei inseamna vreo 88 miliarde pe an, plus s-au angajat sa le regimului Zeli vreo 5 miliarde in bani pe an, plus alti bani. Cum poti sa sustii economic asa ceva in conditiile in care industrial te duci in freza?

  9. Mă mir că sunt atât de mulți susținători ai UE și SUA.cred că românilor încă nu le-a ajuns cuțitul la os. Dar momentul nu este departe. Singura șansă a României este să întoarcă dosul occidentului și să pună mâna pe treabă . Este nevoie de capital romanesc și de disciplină chinezeasca plus intrarea în brics . Orice alta variantă înseamnă dezastru pentru noi pe termen mediu și lung. Toată treabă este să înlăturăm de la conducerea țării pe acești călăi și asasini economici care sunt de fapt khazari mascați.altfel nu mai merge.

  10. tipicul egoism si fariseism..
    baietii tin Romania in afara coloniei schenghen , au manipulat piata noastra si au inlaturat taranul,muribund,roman prin monopol de pret scazut.(musterii se inghesuie la black friday si accelereaza orice tip de monopol: producatorul roman ,sarac,inapoiat nu poate face reduceri ptr ceea ce a creat cu bani multi,intr-o economie inapoiata)..
    iar cand va mai ganditi (din saracie = nu cred ca va inghesuiti toti pe o Tesla ,60000$ + )la vreo chinezarie inre 5000$ si 60000 vin astia repede sa-si protejeze industria lor,in timp ce noi si Bulgaria avem „handicap” de 11 ani de transport.
    nazism? JA !!!

  11. E limpede pentru toată Planeta, Sistemul Solar, ba chiar și întreaga Cale Lactee:
    Fără gazul moca Rusesc, industria Europeană e pe butuci.
    ȘI NU ARE SOLUȚIE !
    Eu vă tot spun, da’ voi nu vreți să mă credeți: cea mai mare t.â.m.p.e.n.i.e a Li🌈icilor DemonRați Belicoși a fost întărirea Alianței Ruso-Chineze.
    China a MUTAT DECISIV accesând resursele naturale Rusești și Africane, dar și tehnologia militară de top a Rusiei (avioane, rachete hipersonice etc).
    Iar Rusia a MUTAT DECISIV spre tehnologia civilă a Chinei.
    BRICS e viitorul !
    România a pierdut trenul, măRog…😪

  12. china e in deflatie si isi numara inca miliardul de masini electrice si de locuinte ce nu mai pot fi vindute .â

  13. @ esop…Problema din Ucraina se poate rezolva in 6 luni daca Rusia transforma operatiunea Speciala in Razboi….In Razboi, Rusia poate provoca 10.000 de victime civile la un singur atac aerian cu Bombe planate, imposibil de interceptat dupa lansare…Dupa cateva astfel de lovituri Ucraina capituleaza…

  14. Caline, una este realitatea si alta ce iti doresti tu sa transmiti putinului. O analiza prosteasca.Cu scopul de a mangaia orgoliul auristilor.

  15. Observator De ce esti prostut ? Fa o analiza a ta,nu mai citi toate tampeniile calinului trol. Care este alternativa la UE ? Hai,spune-ti tie in gand. Esti liber? Esti.Ai drepturi si libertati? Ai.Poti sa te exprimi liber fara sa fii arestat,batut sau ucis? Poti. Poti calatori oriunde in Europa si chiar mai departe fara sa fii oprit la granita? Poti. Stii ce-ti lipseste tie? Educatia. Daca ai fi avut un pic mai multa scoala nu ai pune botul la ce zice acest cacalin.Ai net tovarase.Nu mai astepta sa-ti dea altul o analiza manipulata.Fa-ti nene propria analiza punand in balanta lucruri diferite.

  16. europa va fi califat. apoi va fi sub apa. toata. hai la nani, inapoi, acum.

  17. Lui un choi..2’44’
    Pai Observatorul chear și și-a expus părerea sa pentru România..e clar-drumul spre BRICS.Romana in decursul istoriei mereu dădea gres cu alegerea aliaților..Da,fosta Europa colonială care sa îmbogățit și să îngrășat din jaful de sute de ani ai Africii și Asiei este frumoasă și bogată.Poti călători(daca ai cu ce)admirand Amsterdamul si Parisul.Dar cine își mai amintește de războiul dezastruos a drogurilor din China sau exploatarea nemiloasă de către belgieni s.a. a popoarelor africane ..Posibil că ai o deosebită plăcere citind istoria hasburgilor și rolul lor in istoria României..
    Sau mai doriti un „Nolentes,volentes,proteget vas Sua Magestas” dacă știi cine a pronunțat aceasta frază și cand.

  18. @ s -” meri ma la culcare” !!!!!!!!!Si ce” frumos ” folosesti cuvinte esopului si boului samaritean. 3 in unul sau mai multi ? Va multiplicati ca euglenele , dar limba de lemn e la fel la toti . Hai , chiar : ” meri de te culca ” .

  19. Grohăilă, puterea unei economii nu este dată de capacitățile sale de PRODUCȚIE, ci de nivelul de absorbție al produselor și serviciilor! Prostiile care v-au îmbîcsit capul în comunism, cu plusvaloarea și capitalismul pe ducă, cu importanța producției intr-o economie sînt nu doar idioate, ci și periculoase, și v-au transformat în legume politice incapabile să gîndească corect.
    Dacă nu vinzi producția într-un anumit termen și la cel puțin un preț care să asigure acoperirea cheltuielilor și un profit cit de mic, producția aia se numește RISIPĂ DE MATERII PRIME!
    Voi încă vă minunați în fața capacităților cuiva de a căca materii prime și de a umple depozite uriașe cu produse fără nicio cerere, și vi se pare că acesta e un semn de valoare economica și putere financiară! Aveți impresia că vremea cînd slugoii comuniști obligau oamenii să.lucreze în gigantice uzine- pușcării era o epoca de dezvoltare! Și ii dați mereu drept exemplu pe puturoșii și netrebnicii care se strecurau în Partid pentru ciolane, și pe lingăii ce stăteau de pomană pe munca altora drept victime ale economiei de piață!
    Germanii au o economie mult mai dezvoltată decit a Chinei, care produce doar mult și prost, dar nu consumă la același nivel, pe cap de locuitor! Doar mărimea populației chineze face ca economia ei să fie importantă, căci altfel China e un soi de Albanie sau Pakistan de proporții gigantice!

  20. 2: Capacitățile de producție ale unei țări nu reflecta și gradul ei de dezvoltare. De exemplu, Rusia, Niger și Argentina au mari capacități de producție. Rusia în petrol și gaz, mai ales, Nigerul în uraniu și aur iar Argentina în carne de vită. Astea fiind principalele. Dar sînt ele țări dezvoltate? Deși produc enorm, populațiile lor trăiesc în sărăcie iar investițiile interne sînt foarte mici . Degeaba trimiți oameni în Cosmos și construiești sedii faraonice pentru ștabi: țări mult mai mici și cu resurse foarte puține sînt țări dezvoltate economic, pentru ca populația lor își permite să achiziționeze produse și servicii înalte calitativ, iar economiile lor utilizează tocmai materiile prime ieftine pe care ești tu obligat să le vinzi lor la prețuri foarte mici!
    De aceea, România „Socialistă ” era o țară subdezvoltată ,cu toate resursele ei, în vreme ce micuțele Belgia, Olanda sau Austria erau țări bogate și dezvoltate, care puteau acorda ajutoare inclusiv unor state „socialiste ” pline de resurse, că România, Cuba sau Mongolia!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.