Muncitorii străini nu mai pot veni în țară  

Lipsa unui contingent aprobat pentru anul în curs a dus la o situație fără precedent pentru piața muncii din România.

Țara noastră a devenit astfel complet inaccesibilă muncitorilor străini care vor să lucreze la noi și ale căror dosare sunt în prezent în totalitate refuzate de către autorități.

Absența contingentului aprobat de muncitori străini pentru anul în curs face imposibilă continuarea procesului de recrutare a forței de muncă necesare în sectoare economice vitale, precum construcțiile, agricultura, industria ospitalității și transporturile. Această situație riscă să genereze blocaje semnificative în economie, în contextul în care deficitul de forță de muncă calificată din România continuă să fie unul acut. Angajatorii români au solicitat de urgență suplimentarea contingentului de muncitori străini, având în vedere că cel stabilit anterior pentru anul 2024 a fost epuizat în totalitate, ceea ce demonstrează necesitatea reală a acestui demers.

 

,,Inspectoratul General pentru Imigrări respinge cererile cu privire la solicitarea angajatorilor de a elibera avizele de muncă, pe motiv că nu avem un contingent aprobat pentru 2025. În mod normal, contingentul pentru anul viitor trebuie să fie aprobat cel târziu în luna octombrie anului în curs”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, managerul unei agenții de recrutare a forței de muncă străine.

 

În condițiile în care într-o singură lună sunt emise în mod normal aproximativ 8000 de avize de muncă, în absența unor cereri de prelungire a acestor soluționări vorbim despre aproape 8000 de muncitori străini care pot rata astfel șansa de a veni să lucreze în România și pentru care întreg procesul birocratic va trebui reluat odată cu aprobarea noului contingent.

Această situație nu doar că blochează accesul acestor muncitori pe piața forței de muncă din România, dar creează și riscul ca mulți dintre ei să opteze pentru alte destinații din Uniunea Europeană, unde procesul de obținere a avizelor de muncă și a vizelor este mult mai eficient.

Mecanismul cunoscut sub denumirea de ,,fast track”, implementat în alte state membre UE, permite procesarea rapidă a documentelor, reducând considerabil timpul de așteptare. În contrast, România rămâne într-un cadru birocratic greoi, care nu doar descurajează muncitorii străini, dar afectează și angajatorii locali, care se confruntă deja cu un deficit semnificativ de forță de muncă.

 

,,În momentul de față contingentul de muncitori străini aprobat pentru anul trecut este în proporție de 100% epuizat, iar faptul că există doar un proiect de lege în momentul de fată care prezintă posibilitatea unui nou contingent de 100.000 de noi muncitori, nu ne ajută cu nimic. Nevoia reală a pieței este cel puțin 200.000 de muncitori, iar lipsa sprijinului autorităților în acest moment îngreunează masiv, dacă nu chiar facă imposibilă aducerea în țară a forței de muncă străine. Sunt mii de dosare refuzate de obținere a avizului de muncă pe acest temei, de la începutul anului până acum”, a completat Yosef Gavriel Peisakh.

 

În continuare, deficitul acut de forță de muncă din România poate fi estompat doar prin recrutarea și aducerea în țara de muncitori străini, fără de care mii de business-uri de la noi vor avea de suferit.

Recomanda 1

19 Comentarii

  1. Nici un strain in plus! Guvernul să facă bine să-i aducă acasă pe pribegii noștri!

  2. sa avem chiar somaj, nu mai este mult. Privatii vor da faliment pe capete iar bugetarilor incepe sa li se arate pisica.
    Polonezii au la 40 milioane 800 000 de bugetari, noi la 17 milioane avem 1,3 milioane de angajati la stat!
    Oricum, 2025 va fi inceputul coborasului…

  3. Minciuni. Asa zisii muncitori straini sunt majoritatea necalificati, urmaresc doar intrarea in UE pe poarta din dos. Daca nu au calificare pentru posturile cerute de angajatori, nu pot fi primiti in tara.

  4. Jumătate din cei care erau aici au plecat deja în Germania și Suedia după primirea statului artificial Rro’ în „Schengen”! De fapt, de asta a și fost primit în „Schengen”: ca să mai fie o „poartă de intrare” în Europa ce să contribuie la aplicarea planului mason „Kalergi”!
    Iar așa-zisele „firme de recrutare a muncitorilor străini necesari” sunt de fapt aspiratoare de BANI NEGRI pe seama sărmanilor care se împrumută de la cămătari în țările lor, cu mii de euro fiecare, ca să spăguiască toată „filiera” pînă la Bucale inclusiv……[Rumburak]

  5. F bine ca nu pot aduce straini.
    Sa acorde aceleasi facilitati, chiar si mai mari romanilor plecati, fugiti inafara care contribuie la bugetele altor tari.
    Sa-i caute si sa-i readuca in tara pe muncitorii romani.
    Tara va iesi in castig.
    Sa acorde facilitati atractive romanului care vrea sa se intoarca in Romania.
    Indiferent pt ce sector de activitate.
    Romanul in loc sa culega capsuni din tari straine ar putea mult mai usor accepta sa lucreze in tara ciar daca va fi nevoie sa le asigure cazare, masa etc…pt deplasare dintr-un colt in altul al tarii.
    Daca guvernantii ar fi interesati s-ar putea gasi solutii.

  6. Mai bine s-ar spune ca strainii refuza sa mai vina in Romania pt. ca nu li se dau conditiile pe care le pot primiii daca merg in alte tari din Europa sa lucreze.Asa ca lasati vrajeala cu povestile astea ca nu tine.

  7. Păi faceți ceva, că dacă o lălăiți așa, o să vă treziți cu salarii decente la mai toți românii! Ați înebunit?! Asta vreți?!

  8. …de fapt, noi avem surplus de forță de muncă.
    Că uite, aplicând rețeta lu’ Chifu, da’ pă invers, el inclus, numai dându-le câte 35 de ani de căciulă/basma de muncă d-aia, la lopată, lor și odraslelor lor, cât ne-au costat hoții ăștia, la schimb cu 35 de ani trecuți, și la câți sunt ei de mulți, io zîc că om tripla kilometrii de autostradă pă ăst răstimp, dacă stîi ce zic.
    Io zîc doamne ajută să fie așa, deși nu prea crez…

  9. In invatamantul preuniversitar si universitar cat se face practica si ce trebuie, adica nu doar sa le dea la profesori de lucru. Profesorii se fac ca-i invata pe elevii sau studentii cum sa treaca anul. De la PSDista de Abramburica la urmasii Bratienilor si Romania lor educata dezastru national. Si de unde calitatea fortei de munca.

  10. Est europenii construiesc vestul, asiaticii construiesc estul Europei si arabii stau pe beneficii. Vesticii sunt în management și la rândul lor sunt împinși în USA, Australia, Noua Zeelandă și Japonia.

  11. Atenție la nuanță! Nu pot face grup infracțional organizat in tara lor și în Romania au libertatea deplină la infractionalitate începând cu permis fals/fabricat ilegal la purtător pentru conducere auto.

  12. Se pare ca e o mare pacaleala cu salariile asa zis mari oferite si chiar nu vine nimeni, dintre romani. Salariile nu sunt mari, banii ajunsi efectiv la angajati sunt mai putini fata de cum se plang la tv patronii.
    Legat de straini banii in mare parte ii iau niste firme de intermediere. Aceiasi bani sa ajunga la angajati din Europa romani sai rusi, ucrainieni sau moldoveni, cum ar fi. Din Sri Lanka si Bangladea se uita sa evadeze din Romania, ca romanii din comnubism. Scapa de salariile patronilor oferite in Romania, de patroni.

  13. Ha, ha! Ș-așa-s pria mulț’! Să-i mai dia Covrigu’ ș’ la pr’etinu’ lui Orbán…Nghie nu-nghi trăbă să-nghi aducă nime’ pizza di la Tazz la ușe!

  14. tineti cont ca muncitorii astia straini sunt subventionati de la bugetu’ statului, cu tot felul de beneficii… iar in situatia actuala de faliment de tzar. pardon, colonie, regimul nu are bani nici sa plateasca bugetarii care sa se ocupe de evidenta sclavilor straini

  15. “deficitul de forță de muncă calificată din România” se completează cu nepalezi, sirankalezi sau pachistanezi după 10 ani brianți de “România educată” Iohannis? Nu sunt în contra completării forței de muncă, straniu este că tinerii noștri, creștini se duc în țările bogate a UE și noi copletăm cu asiatici.

  16. In fine o masura inteleapta , cu toate ca autorul articolului se da cu ‘turul 2’ de pamant,in mod surprinzator!
    Strainii de alte religii decat crestina,creeaza numai probleme,nimic benefic

  17. Articolul pleacă de la premieze false. Și anume că e lipsă acuta de forță de muncă pe piață.

    De fapt e lipsă făcută. Pentru că dacă angajatorii ar plăti salariul corect atunci n-ar mai fi lipsă.

    Dar angajatorii străini (că despre ei e vorba) nu vor asta pentru că (1) sunt calici și (2) trebuie să respecte ordinele autorităților religioase ce-i ghidează într-u îndeplinirea planului Kalergi.

  18. Sa plătescă românii decent, ca este forță de muncă aici sar nu este respectată și plătită. Românii vor sa muncească aci acasă dar nu in orice condiții sa facă pla mare doar la patronii evazionisti lacomi avari nesimțiți aroganți plini de lovele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.