“MUSIC: a Bridge Between People” ajunge la Castelul Peleș

 Programul internațional MUSIC: a Bridge Between People a ajuns anul acesta și în România, promovând schimbul cultural între țările din Europa de Sud – Est prin intermediul muzicii clasice.

Un dialog peste meridiane se desfășoară în această perioadă în România, cu un program dedicat muzicii de cameră și cu participarea artiștilor invitați din Germania, Irlanda, Italia/Japonia, Kosovo, Republica Moldova și România.

Sâmbătă, 4 august, de la ora 16:00, la Sala de Concerte a Castelului Peleș va avea loc un nou concert în cadrul acestui proiect, susținut de NewBorn Quartet. Format din muzicieni de vârf ai tinerei generații de artiști din Kosovo, cvartetul va interpreta sâmbătă lucrări ale compozitorilor W. A. Mozart, Tomor Berisha și Astor Piazzolla.  Alături de ei vor susţine un recital vocal şi trei participanţi ai Academiei ICon Arts Transilvania: Rebecca Germany (SUA), Alexandru Matei și Maria Galațchi (R. Moldova) coordonați de profesorii Annemarie Condacse şi David Malis.

Concertul este organizat de UCIMR, în parteneriat cu Muzeul Național Peleș, un proiect co-finanțat de AFCN.

Datorită activității sale desfășurate de 10 ani în susținerea tinerilor interpreți și urmare a participării sale din 2017, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România a fost invitată să extindă acest proiect și în România, astfel că patru cvartete de coarde au fost selectate, din România, Republica Moldova, Kosovo și unul din Japonia/Italia, pentru a beneficia de acest program.

Music: a Bridge Between People este un proiect de cooperare europeană la care participă asociații din diferite țări (România, Italia și fosta Iugoslavie), cu scopul comun de a facilita experiențe profesionale și artistice comune pentru tinerii muzicieni excepționali din regiune.

De asemenea, tinerii artiști vor beneficia în România de masterclassuri sub îndrumarea profesorilor Adrian Mantu, violoncelist al RTÉ ConTempo – cvartetul reprezentativ al Radioteleviziunii Irlandeze, și Reinbert Evers, chitarist german și specialist în muzică de cameră (Universitatea din Münster).

Recitalul de la Sinaia este organizat prin programul Oportunități la tine acasă dedicat tinerilor muzicieni excepționali care găsesc, astfel, reale oportunități de afirmare aici, acasă, pe scenele din România.

Un prim concert a avut loc pe 17 iulie la Prizren, Kosovo, în cadrul căruia a concertat orchestra formată din tineri artiști invitați din 10 țări din regiune. Iar, pe 27 iulie, Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA din Sibiu a găzduit concertul Moldo Young Quartet din Republica Moldova.

Următorul concert va avea loc luni, 6 august, de la ora 14:00 la Viscri (în incinta fortificață) și va fi susținut de Blanc Quartet (Japonia/Italia), parte dintr-un eveniment mai amplu care promovează, totodată, tradițiile locale și patrimoniul european, biserica fortificată din Viscri fiind inclusă pe lista monumentelor de patrimoniu universal UNESCO.

Proiectul Music: a Bridge Between People marchează un adevărat itinerariu în regiune, astfel că artiștii vor susține concertul final pentru orchestră în această toamnă în Italia, la Festivalul IPSIA Forlì – Cesena.

Evenimentele sunt promovate și prin Festivalul internațional ICon Arts Transilvania.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.