
America PAC, comitetul de acţiune politică finanţat de miliardarul Elon Musk pentru a sprijini realegerea fostului preşedinte american Donald Trump, ajunge în fața instanței. Grupul este acuzat că nu și-a respectat promisiunea de a plăti alegătorii din statele indecise care au semnat o petiție pro-Trump înainte de alegerile din 2024 și care au îndemnat și alții să facă același lucru.
Cazul, o acțiune colectivă națională propusă, a fost intentat săptămâna trecută la o instanță federală din districtul estic al Pennsylvaniei, un stat considerat esențial pentru efortul lui Donald Trump de a reveni la Casa Albă.
Un caz similar a fost intentat în aprilie și se aplica doar rezidenților din Pennsylvania.
Principalii reclamanți sunt trei persoane care au participat la inițiativa America PAC în timp ce locuiau în Pennsylvania, Nevada și Georgia. Una dintre ele a lucrat oficial ca agent electoral pentru America PAC în Michigan și în Georgia, se arată în plângere.
În eforturile sale de a-l propulsa pe Trump spre victorie, Musk a cheltuit aproximativ 300 de milioane de dolari, participând și la mitinguri și online pentru candidatul său preferat. Musk, cea mai bogată persoană din lume, oferise plăți – inițial 47 de dolari și ulterior 100 de dolari – celor care semnau o petiție care susținea PAC-ul său pro-Trump. Plăți suplimentare au fost oferite pentru fiecare persoană eligibilă pe care a recomandat-o și care a semnat petiția.
Musk a declarat că petițiile arătau susținere pentru Primul Amendament și al Doilea Amendament. PAC-ul considera premiile ca o modalitate de a stimula înregistrarea și prezența la vot în statele indecise.
Plângerea spune că reclamanții sunt „în comunicare cu numeroși alții care au recomandat alegători să semneze petiția America PAC, care sunt, de asemenea, frustrați că nu au primit plăți integrale pentru recomandările lor”. Grupul, reprezentat de firma de avocatură Lichten & Liss-Riordan, se așteaptă să fie „peste 100 de membri ai grupului”, plățile datorate fiind „așteptate să depășească 5.000.000 de dolari”, se arată în dosar.
„Acest caz este despre o promisiune încălcată: Elon Musk le-a promis susținătorilor că vor fi plătiți pentru semnarea unei petiții și pentru recomandarea altora să facă același lucru”, a declarat Shannon Liss-Riordan, co-fondatoare a firmei, într-un e-mail. „Clienții noștri s-au bazat pe această promisiune pentru că au crezut în Elon, dar, din păcate, această promisiune nu a fost respectată. Se pare că promisiunea a fost încălcată și pentru mulți alții.”
În octombrie, pe măsură ce se apropia ziua alegerilor, Musk și comitetul său au început să ofere premii asemănătoare loteriei de 1 milion de dolari pe zi alegătorilor înregistrați din statele indecise care semnaseră. Schema a ridicat îngrijorări juridice, legiuitorii solicitând Departamentului de Justiție să investigheze inițiativele pentru posibile încălcări ale legii electorale.
Un purtător de cuvânt al America PAC nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Musk, de asemenea, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
America PAC a declarat pentru CNN luna trecută, cu privire la un proces conex, că grupul „se angajează să plătească pentru fiecare semnatar legitim al petiției, ceea ce este demonstrat de faptul că am plătit zeci de milioane de dolari unor organizații de recrutare pentru munca lor asiduă în sprijinul misiunii noastre”.
Lichten & Liss-Riordan reprezintă peste 2.000 de foști angajați Twitter într-o varietate de procese și în arbitraj împotriva afacerii de social media a lui Musk, care acum face parte din xAI. Angajații au lucrat pentru Twitter în timpul achiziției companiei de către Musk în 2022 și au fost tentați să rămână cu oferte de plată compensatorie, dar au spus că nu au primit plățile promise.
Asta e ca aia cu casele de 35000 de euro.