Nadia Comăneci a spart gheața

Nadia Comăneci, zeița de la Montreal, a ajuns la vârsta de 62 de ani. Pentru ea, este evident faptul că filmul evenimentelor extraordinare de la acele Jocuri Olimpice va rula permanent în subconștient, fiind unul dintre cele mai frumoase momente din cariera uluitoare. Atunci, a fost pentru prima dată când tehnologia de afișare a notelor a oferit celor prezenți un ciudat 1.00, nemaintâlnit până atunci la nici un concurs. A fost singurul mod în care a putut fi afișată cât mai aproape de adevăr nota 10, acordată în premieră în istoria all time a gimnasticii. Tocmai acest moment unic a decis Nadia să îl reprezinte pe glezna piciorului drept sub forma cercurilor olimpice și a acelui stilizat cum s-a putut 1.00.

 „Am spart gheața. Perseverență, muncă asiduă, abilitatea de a fi unic. Comemorez primul 10 perfect din istoria Jocurilor Olimpice. Pornește în căutarea propriei note de 10!”, a scris Nadia pe Instagram.

Fosta campioană a detaliat mai pe larg pentru Orange Sport: „Este un design creat special pentru mine. Este permanent. Eu mi-am dorit un astfel de tatuaj de multă vreme, ceva care să reprezinte toate lucrurile importante care se regăsesc în acest tatuaj: Girl Power, Break the ice, Hard work, Be unique etc.

Eu deja l-am făcut ieri şi pot spune că îl port cu foarte mare mândrie. Este un trend al campionilor olimpici să-şi facă cercurile olimpice tatuate. Eu mi-am dorit ceva unic, ceva care să spună povestea primului 1.00”.

Pe 18 iulie 1976, în sala Forum din Montreal, Nadia Comăneci primea pentru exercițiul de la paralele nota 1.00 pentru că nimeni nu credea că o asemenea notă este posibilă într-un concurs olimpic.

„Exercițiul n-a fost perfect, l-am făcut mai bine la antrenament. Mă gândeam uneori că arbitrii voiau doar să mă facă să mă simt bine”, a spus Nadia pentru „The Times”.

A fost prima notă de zece dintr-o serie de șapte, Nadia aducând cinci medalii de la JO 1976. Nu a fost prima notă maximă din cariera ei și nici din istoria gimnasticii, însă a rămas reperul pentru Jocurile Olimpice și pentru istoria acestui sport.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

8 Comentarii

 1. Dacǎ “ a spart gheața” o putem numi spǎrgǎtor atomic? Cam prea multǎ zarvǎ în jurul Nadiei, o gimnastǎ excepționalǎ, dar și una ceva lǎsat România pentru un loc cǎlduț în America. A lǎsat România dar nu și renta viagerǎ plǎtitǎ din banii noștri. La asta nu a renunțat!

 2. Cineva o sfătuiește rău!
  Iar treaba cu fugitul din țară miroase urît. Fie a fost parte a înscenării (n-a fost nici o fugă) fie a fost prostită (totul a fost aranjat iar ea a crezut că chiar trece granița ilegal).
  În rest, întradevăr, a fost o gimnastă fără pereche. Revedeți înregistrările de la Montreal sau altele cu Nadia și imediat ale campioanelor actuale. De la cer la pămînt. Că n-ar lua medalii azi, se prea poate. De prin 200 au nenorocit gimnastica feminină cu noile reguli de arbitraj și punctare ce slujesc urîtul și tumbele.

 3. Vorba aia : Baba frumoasa, tatuata la 62 de ani, si copil cuminte, dracu’ a mai vazut ! … Hai, pa, ma duc si eu sa-mi fac un tatuaj la vedere cu „24 cm”, ca sa ma laud la parasute (sper ca ala de ma tatueaza sa nu-mi scrie, ca „zeitei de la Montreal”, „2.4 cm” …) si dupa aia sa umblu pe strada, la -20°, in pantaloni scurti, ca sa se vada tatuajul !

 4. In vara lu’ ’89, ramas la Budapesta unde am ajuns cu o excursie de grup, am luat 6 luni de zile suturi in cur de la ambasadele si consulatele franceze si americane, cerind sa am viza pentru State (Doamne, bine ca nu mi s-a dat !!) sau Franta, tari unde aveam rude si de unde mi se trimisesera „sponsorizari” (pina la urma, dupa trei incercari, am ajuns de capul meu, cu traista in spate, in trei zile si mai ales in trei nopti, in Franta) … „Zeita” a trecut ca acceleratul prin gara Budapesta si dupa aia in zbor, ca doar de aia e „zeita”, peste ocean … ma rog, la paralele „ilegale” recunosc ca sint mai slab ca ea …

 5. vor apare poze
  reale sau artificiale ca nu mai conteaza:
  – „s-a spart” demult.
  ASA E IN AMERICA!!!!!
  (mami,
  droguri ceva?)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.