Naţionaliştii de la Sofia: nu există o minoritate românească pe teritoriul Bulgariei

Grupul parlamentar al partidului de orientare naţionalistă Ataka au redactat o Declaraţie din partea parlamentului de la Sofia împotriva revendicărilor teritoriale ale României pentru revizuirea frontierei în zona platformei continentale a Mării Negre, relatează agentia Focus News.

“Cu privire la declaraţia ministrului român de Externe, Cristian Daconescu, din 21 martie 2012, care a exprimat revendicări teritoriale complet nefondate ale României pentru revizuirea frontierei dintre cele două state pe platforma continentală şi cu privire la declaraţia că există o minoritate românească în Bulgaria, ale cărei drepturi sunt violate, noi, membrii celei de a 41-a legislaturi a Adunării Naţionale, dorim să ne opunem in mod explicit pretenţiilor teritoriale ale României şi afirmaţiilor privind existenţa unei minorităţi româneşti pe teritoriul Bulgariei”, se arată în declaraţie.

Raţiunile din spatele acestei poziţii ţin defaptul că “este clar că România are interese economice în spatele revendicării teritoriale, interese legate de studiile privind existenţa gazelor şi petrolului in Marea Neagră.”

Duminică, circa o sută de simpatizanţi ai partidului naţionalist Ataka, conduşi de liderul Volen Siderov, au protestat în faţa ambasadei României la Sofia împotriva pretenţiilorteritoriale exprimate de ministrul Cristian Diaconescu. Siderov l-a condamnat pe premierul Boyko Borisov că a gestionat prost cazul României.

În cazul comunităţii româneşti, de la 70.000 de români în perioada interbelică s-a ajuns, la recesământul din 2011, la puţin peste o mie. Aceasta în cazul în care din datele neoficiale ale Uniunii Etnicilor Români, în Bulgaria trăiesc 300.000 de romani. Aceştia sunt împărţiţi însă de autorităţi în populaţii distincte (vlahi, români, aromâni, meglenoromani). În spatele acestor politici stă declinul puternic al populaţiei bulgare, care, potrivit presei din Macedonia, nu depăşeşte cu mult 50% din populaţia totală de 7,3 milioane de locuitori. Bulgaria nu recunoaşte minoritatile naţionale, acordând drept de reprezentare parlamentară doar etnicilor turci.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.