NATO consideră extinderea o „prioritate de vârf”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat reluarea negocierilor cu Turcia privind aderarea Suediei şi a Finlandei, menţionând înregistrarea de progrese în acest dosar blocat de Ankara, informează AFP.

Finalizarea aderării celor două ţări nordice este „o prioritate de vârf, iar noi facem progrese”, a declarat secretarul general al NATO, aflat în vizită în Suedia, în cadrul unei conferinţe de presă cu premierul Ulf Kristersson.

Suedia, asupra căreia se concentrează obiecţiile Turciei,”şi-a respectat angajamentele” adoptate în iunie anul trecut, la Madrid, faţă de Ankara şi „a sosit timpul să se finalizeze procesul de ratificare”, a insistat Jens Stoltenberg.

Din cei 30 de membri ai alianţei nord-atlantice, doar Turcia şi Ungaria nu au ratificat încă aderarea celor două ţări.

În urma unei crize diplomatice cauzate de arderea unui Coran de către un extremist de dreapta anti-islam la Stockholm la începutul lunii ianuarie, Ankara a suspendat negocierile deja complicate. Discuţiile se vor relua joi, la Bruxelles, aşa cum a anunţat Ankara la sfârşitul lunii februarie.

„M-am întâlnit recent cu preşedintele turc Erdogan şi mă bucur că a fost de acord să reia întâlnirile trilaterale” cu Suedia şi Finlanda, a spus Stoltenberg.

În ceea ce priveşte Ungaria, a cărei promisiune de ratificare a stârnit îngrijorări din cauza numeroaselor întârzieri din ultimele luni, dezbaterea a început săptămâna trecută în parlamentul de la Budapesta.”Mă aştept ca procesul să fie finalizat rapid”, a spus secretarul general al NATO.”Întrebarea nu este dacă Suedia va intra în alianţă, ci când”, a asigurat el.

Prim-ministrul suedez a anunţat un vot al Parlamentului pentru a valida în avans intrarea în alianţă.

Marţi, o delegaţie de parlamentari ungari a efectuat o vizită la Stockholm. Budapesta sprijină aderarea Suediei la NATO, dar politicienii suedezi trebuie să înceteze să răspândească „minciuni” despre Ungaria, inclusiv critici „nefondate” asupra eşecurilor statului de drept, a declarat şeful delegaţiei, Csaba Hende, membru al partidului premierului naţionalist Viktor Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Astazi este opt martie, ziua femeii. Nu credeti ca e mai important sa le reamintim, femeilor din jurul nostru ca avem o floare de oferit, un zambet o vorba frumoasa. Voi ii puneti pe tapet pe toti retardatii si frustatii care cred ca vorbesc in numele cetatenilor europeni si ai clicii nato. Rusine sa va fie

  2. Bine-nteles ca extinderea este prioritate NATO. Pai, ce s-ar face ei fara razboaie? Ca nu-s capabili sa traiasca fara sa ucida si sa minta.

  3. Turcii au treaba acum se apuca de reconstruit Turcia nu au timp de Ucraina/nu-i intereseaza.
    Veti vedea ce oua are Erdogan.
    Dulapul e in Japonia deci toti suntem ocupati nu ne intereseaza extinderea Imperiului.Sanatate.

  4. Adică,.. N-am ințeles.. Ce rost are ? De ce e prioritate..? Mie imi pare agresivitate.. De fapt acumulare de mușterii care să dea 2% pentru arme americane ”compatibile NATO”.. Nu cred că o ”organizație defensivă” așa trebuie să se comporte.. mai mult Europa ar trebuie scoasă din socoteli,..fiindcă franța și germania vor s-o pună de o ”forță europeană” care face inutilă prezența NATO in europa..Iar se pare că suedia e interesată de proiect.. Deci ?? Poate in acest caz america nu mai vrea ”statele unite europene”..

  5. „Extindere” NATO = Invazie, ocupatie !

  6. Stoltenberge ati extins otanu pana ati scos ursul din barlog si acum nu mai stiti cum sa-l bagati inapoi.

  7. Imperiul Li?ici s-a umflat ca broscoiul din poveste. Mai bine ar avea grijă de frontiera mexicană a USA decât sa împingă Europa în război. ?

  8. Astia-l critica pe Hitler,dar tot ce fac/planuiesc e acelasi lucru.
    N-au tupeu sa se angajeze direct in lupta dar imping fraierii in fatza???.
    Ei isi duc razboaiele in tarile altora fraierii,cu soldatii fraierilor,sper sa nu intram iar la cafteala cu rusii ca acum nu ne mai iarta ca in ’45.

  9. „Extindere” NATO = „drepturi” lgbt = sodomie = desfrau imoralitate = coruptie = saracie = lacomie = minciuna = teroare = agresivitate….

  10. Extinderea NATO inseamna Holocaust pentru Omenire, extinderea NATO aduce mai aproape Razboiul Mondial….

  11. Poate ca ar trebui discutat foarte serios despre desfiintare, nu despre extindere. Alianta „defensiva” NATO a provocat numai razboaie. Paradoxul NATO: fara alianta este pace iar cu alianta este razboi!

  12. Extinderea NATO este o ofensiva evidenta impotriva Rusiei. Si atunci de ce va mirati de reactia Rusiei la aceste acte fatis agresive fata de Rusia. NATO nu a fost niciodata o organizatie defensiva, a actionat intotdeauna in afara granitelor tarilor membre, nu a fost niciodata in razboi de aparare, deci NATO este o organizatie agresiva. Sa nu ne jucam cu vorbele. NATO a fost anume creata pentru a distruge URSS, iar dupa destramarea URSS scopul principal al NATO este incercuirea si distrugerea Rusiei. Doar niste imbecili nu vad sau sa prefac sa nu vada adevaruri atat de evidente si bine stiute de zeci de ani. In situatia de pericol existential actuala, Rusia reactioneaza in forta asa cum este si firesc, nu va asteptati ca Rusia sa se lase distrusa de lacomia mafiei iudeo-masonice americane care in nebunia lor saliveaza dupa resursele Rusiei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.