NATO, decizie privind prezența sa în Afganistan

NATO a decis vineri prelungirea dincolo de sfârșitul anului 2016 a misiunii sale „Resolute Support” de instruire și consiliere a forțelor armate afgane, confruntate cu „provocări grave de securitate”, a anunțat secretarul general Jens Stoltenberg la Bruxelles, la finalul reuniunii miniștrilor de externe din cele 28 de state aliate, transmite Agerpres, citând AFP.

„Forțele afgane fac dovadă de un curaj adevărat (…) și beneficiază din partea noastră de instruire, consiliere și asistență, dar Afganistanul continuă să se confrunte cu provocări grave de securitate”, a explicat Stoltenberg.

„Acesta este motivul pentru care, astăzi, miniștrii și-au dat acordul pentru a sprijini misiunea ‘Resolute Support’ dincolo de anul 2016”, a adăugat secretarul general. „Autoritățile noastre militare vor studia detaliile misiunii dincolo de 2016, inclusiv în regiunile din Afganistan”, a arătat el, fără a preciza până la ce dată va fi continuată misiunea.

În urmă cu un an, Alianța își anunțase intenția de a transforma această misiune într-una civilă, dacă situația de securitate din Afganistan se va ameliora.

Pe de altă parte, Stoltenberg s-a declarat „încrezător” că, la viitorul summit din 8-9 iulie de la Varșovia, liderii statelor NATO „se vor angaja cu fermitate să continue finanțarea forțelor afgane până în 2020”.

Fondul creat în acest scop dispune în prezent de 1,4 miliarde de dolari, dar sunt necesare cel puțin 5 miliarde pe an.

NATO a încheiat, la 31 decembrie 2014, misiunea de luptă în Afganistan lansată după atentatele din 11 septembrie 2001, pe care a continuat-o cu ‘Resolute Support’, la care participă 13.000 de militari, dintre care aproape 10.000 de americani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.