NATO, în încurcătură: „Ne confruntăm cu multe dileme”

Miniştrii Apărării din statele membre NATO nu au luat nicio decizie privind viitorul prezenţei militare în Afganistan, dar au stabilit extinderea misiunii de instruire din Irak, anunţă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„Miniştrii Apărării au avut o discuţie amplă pe tema situaţiei din Afganistan. Ne confruntăm cu multe dileme şi nu există opţiuni simple. În acest moment, nu am luat o decizie finală privind viitorul prezenţei noastre, dar, pe măsură ce se apropie termenul de 1 mai, statele NATO vor continua consultările şi coordonarea”, a afirmat Jens Stoltenberg, conform stenogramei declaraţiilor, publicată pe site-ul NATO.

„NATO susţine puternic procesul de pace şi, în cadrul acestuia, noi am redus semnificativ numărul militarilor. Procesul de pace este cea mai bună şansă de a opri ani de suferinţe şi violenţe, de a aduce o pace durabilă. (…) Dar negocierile sunt fragile şi progresele sunt lente. Deci, este imperativ să fie reenergizat procesul de pace. (…) Talibanii trebuie să negocieze cu bună-credinţă, trebuie să reducă nivelul violenţelor şi să respecte angajamentul de a opri cooperarea cu grupuri teroriste internaţionale. Obiectivul NATO este ca Afganistanul să nu redevină un refugiu pentru teroriştii care ne-ar ataca ţările”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Statele Unite au semnat în 2020 un acord de pace cu Mişcarea talibanilor afgani, dar noua Administraţie Joseph Biden a anunţat că documentul va fi reanalizat. Liderii talibani poartă negocieri de pace cu Administraţia de la Kabul, dar procesul este în impas, pe fondul multiplicării atacurilor teroriste.

„Astăzi, am decis extinderea misiunii NATO de instruire din Irak, pentru susţinerea forţelor irakiene în acţiunile de combatere a terorismului şi de a asigura că nu revine reţeaua teroristă ISIS (Stat Islamic în Irak şi Siria -n.red.). Dimensiunea misiunii noastre va creşte de la 500 de membri la aproximativ 4.000. Iar activităţile de instruire vor include mai multe instituţii de securitate irakiene şi alte zone în afară de Bagdad. (…) Misiunea noastră se desfăşoară la solicitarea Guvernului irakian, prin respectarea în totalitate a severanităţii irakiene şi a integrităţii teritoriale”, a subliniat secretarul general NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Sa trimita tancurile si rachetele in Afganistan. Pai, n-ati vazut cum AMENINTA talibanii ATLANTICUL DE NORD?!? Nici in Internationala Socialista nu se spuneau atatea LOZINCI si MINCIUNI ca in NATO asta.

  2. Ceea ce fac americanii acum in Irak, cam seamana cu ce faceau ei cand ii instruiau si inarmau pe talibani sa lupte cu rusii.
    Se pare ca leguma de la Casa Alba pofteste sa aiba si el razboiul lui.

  3. Cine o fi aceasta malefică persoana care accepta, nedându-și in clar numele ci doar inițialele, și mai sunt ,,curajoși ‘ din ăștia fata de care legea tace in privința lipsei de respect fata de cititori. Mai R.C., câte probleme vitale apasă România , tu accepți sa murdărești hartia cu probleme care nu reprezintă priorități: existenta ,,revoluționarilor”, pensiile speciale, existența in instituțiile statului si parlament a vechilor securiști sau urmașii lor, dezastrul din sănătate, învățământ ,ANAF, poliție, Jandarmerie conduse după regulamente din anii 1960 ca organe represive, prezenta ca ministru al Culturii a unui ciomagar comunist fost la OTV care ar refuza Donația lui Brâncuși ca academicienii comuniști in 1951, distrugerea patrimoniului românesc interbelic , etc. Mai trista figura , sa lăsam NATO sa- și vadă de treaba ca reprezintă o forța inegalabila. Dacă ai cap gândește: SUA , baza NATO , a plusat in cursa cuceririi altor planete, asolizandu- si Roverul pe Marte, cursa din care Rusia a fost scoasă , doar China și Emiratele Arabe Unite rămânând in cursa , dar India tropăie in anticamera. Crezi ca avansul științific al USA nu poate fi folosit și in domeniul militar și in NATO ?

  4. Marea dilema a romanilor e ce cauta americanii in Afganistan si Irak. Dar, mai ales, ce cautam noi acolo. Iar cainele care moare de drum lung o sa moara de prost.

  5. trebuie inteles ca americanii tradatori vinduti israelului biden et co sint bolnavi mintali …fac orice sa ascunda ca isi insceneaza atacuri cu ajutorul israelului impotriva propriilor cetateni ca in 1967 uss liberty si 911 in 2001…razboiul este expresia ce-i caracterizeaza si terorismul jidanesc asigura …necesiattea lui in a-l masca…israelul se extinde in timp ce sua i nato vorbesc de pericole ce ameninta europa…americanii sint cei mai perfizi tradatori pe glob…n-au mama n-au tata …sua este vaca de muls a israelului si magarul de lupta…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.