NATO, îngrijorat de prietenia ruso-chineză și de Iran

 Summitul NATO de la Washington aflat acum în derulare a fost un prilej pentru participanți să ia o serie de decizii și să dezvăluie cum văd ei lucrurile la nivel mondial.  „Rusia rămâne cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților“,  nu ezită să afirme liderii din țările membre NATO care mai spun că:

„Acțiunile destabilizatoare ale Iranului afectează securitatea euro-atlantică. Ambițiile și politicile coercitive ale Republicii Populare Chineze (RPC) continuă să ne provoace interesele, securitatea și valorile. Parteneriatul strategic din ce în ce mai aprofundat dintre Rusia și RPC și încercările lor care se consolidează reciproc de a submina și remodela ordinea internațională bazată pe reguli sunt un motiv de îngrijorare profundă. Ne confruntăm cu amenințări hibride, cibernetice, spațiale și alte activități rău intenționate din partea actorilor statali și nestatali“.

 (…)

Rusia poartă singura responsabilitate pentru războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, o încălcare flagrantă a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU. Nu poate exista impunitate pentru abuzurile și încălcările drepturilor omului, crimele de război și alte încălcări ale dreptului internațional de către forțele și oficialii rusi. Rusia este responsabilă pentru moartea a mii de civili și a provocat daune mari infrastructurii civile. Condamnăm în termeni cât mai puternici atacurile oribile ale Rusiei asupra poporului ucrainean, inclusiv asupra spitalelor, pe 8 iulie. Rusia trebuie să oprească imediat acest război și să-și retragă complet și necondiționat toate forțele din Ucraina, în conformitate cu rezoluțiile Adunării Generale a ONU. Nu vom recunoaște niciodată anexările ilegale de către Rusia a teritoriului ucrainean, inclusiv Crimeea. De asemenea, solicităm Rusiei să-și retragă toate forțele din Republica Moldova și Georgia, staționate acolo fără acordul lor.

Rusia încearcă să reconfigureze în mod fundamental arhitectura de securitate euro-atlantică. Amenințarea pe toate domeniile pe care Rusia o reprezintă NATO va persista pe termen lung. Rusia își reconstruiește și își extinde capacitățile militare și își continuă încălcările spațiului aerian și activitățile provocatoare. Suntem solidari cu toți Aliații afectați de aceste acțiuni. NATO nu caută confruntare și nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia. Rămânem dispuși să menținem canale de comunicare cu Moscova pentru a reduce riscul și a preveni escaladarea.

Condamnăm retorica nucleară iresponsabilă și semnalizarea nucleară coercitivă a Rusiei, inclusiv staționarea anunțată a armelor nucleare în Belarus, care demonstrează o postură de intimidare strategică. Rusia și-a sporit dependența de sistemele de arme nucleare și a continuat să-și diversifice forțele nucleare, inclusiv prin dezvoltarea de noi sisteme nucleare și prin desfășurarea de capacități de lovitură dublă cu rază scurtă și medie de acțiune, toate acestea reprezentând o amenințare tot mai mare pentru Alianță. Rusia a încălcat, implementat selectiv și a renunțat la obligațiile și angajamentele de lungă durată privind controlul armelor, subminând astfel arhitectura globală de control al armelor, dezarmare și neproliferare. Ne opunem oricărei plasări de arme nucleare pe orbită în jurul Pământului, care ar încălca articolul IV din Tratatul privind spațiul cosmic și ar amenința grav securitatea globală. Suntem profund îngrijorați de utilizarea raportată a armelor chimice de către Rusia împotriva forțelor ucrainene.

Documentul integral poate fi citit pe https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_227678.htm

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

50 de Comentarii

 1. America infiltrata prin toate colturile lumii e un mielusel bland iar Rusia e un balaur dupa acesti dezaxati

 2. Au stors din toată lumea cat au putut.! Bălaia trebuie înțărcată..
  Și știu cu toții,vasalii,că SUA e un hoț mondial dar se gudră să aibă și ei bucățele din jaf.. Lipsă totala de morala…Scârbă să privești..Mai ales mobila de Sibiu..Zece ani de rușine..Nici îndoială că stârnește râs și jale printre colegii lui din lume..

 3. Iran nu are nici o treaba cu Nato. Nu a amenintat niciodata o tara Nato. El are treaba cu altii. Tocmai de-asta are Nato treaba cu Iranul.

 4. „ordinea internationala bazata pe reguli ” !!! reguli stabilite unilateral in care dublul standard este regula de baza.

 5. De crimele israeliene in Gaza, nu se arata NATO ingrijorat sau face si asta parte din arhitectura de securitate euro-atlantica.

 6. CONTINUA Efectele Destructive ale Acțiunii IDIOTULUI POlITIC – UNIC în Istoria OriCUM MURDARĂ a Lumii – Daniil PREPELEAKOV.
  Mihail Gorbaciov își MERITĂ Numele tras după Personajul lui Ion Creangă.
  Ăla s-s dus la Tărg cu un Car Bine_Intoomit, tras de o Perche de Boi Zdraveni și, după Schimburi Succesive de Tip Capitalist pe Styl NOU, a venit Acasă cu o …TRAISTA (Turbincă_)
  ĂlaCaĂla, dar CE facEM cu Grămezi-Grămezi de Daniili PREPELEAKOVI de Ai Noștri SCOȘI de către Dreaci, din MsDOSul Lui ”NĂSCUȚI”, cum zicea o Cretină EMERITĂ la Strassburg , că se zbat să îi depășească în TEMBELISM Militant …

 7. tocmai de acea rusia va fi impartita intre china si restul tailor foste republici sovietice. cu siberia acasa, china isi va vedea de ale ei prin nord in timp ce golful persic va fi sub stapanirea aliantei plono-ucraniene-israeliene. asa ca dragi lingai luativa vize pentru corea de nord, daca vreti sa traiti in „noua lume”.

 8. Daca se ajunge la boicotul produselor chinezesti,cine pierde?
  China trebuie sa dea dovada de pacifism extrem,sa oblige hanul mongol Putin ,sa faca pace ,degeaba are acces la gazele si petrolul rusesc,nu ajuta,daca 1 miliard de mai consumatori cum sunt occidentalii,vor boicota economia chineza
  Trump e mult mai periculos pentru Putin si Xi decat Biden

 9. Daca se ajunge la boicotul produselor chinezesti,cine pierde?
  China trebuie sa dea dovada de pacifism extrem,sa oblige hanul mongol Putin sa faca pace,degeaba are acces la gazele si petrolul rusesc,nu ajuta,daca 1 miliard de mari consumatori cum sunt occidentalii,vor boicota economia chineza
  Trump e mult mai periculos pentru Putin si Xi decat Biden

 10. Baietii de la SRI, v-ati negociat tradarea?! NATO e gata ba baieti, c’est fini! Romania va trada sau o sa fie tradata si sfartecata? Ce se alege?
  SUA e pa pa si odata cu ea toti catelusii supusi. Rezerva Federala a zis. Nu se mai poate asa! Sanctiunile ce au facut dusmanilor? I-au intarit?:)))
  Bravo America, din prostie si din lacomie te-ai ingenuncheat singura! Cu sclavii tai supusi din Est ce faci? Ii tranzactionezi sau ii arunci direct in transee?
  Bravo SRI, Patria a-Priori! W si cu B au facut razboi fratricid in SRI si s-a ales …

 11. Deciziile luate la aceasta intalnire Satan Nato inseamna in fapt o declaratie de razboi la adresa Rusiei. Din acest moment va urma o cursa accelerata de transformare a razboiului intr-unul mondial care se va incheia cu apasarea Butonului Rosu.

 12. Mă surprinde faptul că la ceas aniversar nu s-a vorbit despre Kosovo. Pentru că eliberarea acestei țări reprezintă cea mai mare realizare a NATO din toate timpurile.

 13. De la înființarea sa NATO nu a făcut decât actiuni teroriste și milioane de crime .Bombardarea Yougoslaviei,Afganistanului ,Iraq,Libia,Vietnam ,Yemen ,Rusia- Nord Sream.Niciodată in scopuri de apărare ci intotdeauna in scop de destindere și acaparare a resurselor . Nato e o organizatie teroristă condusă de CIA si Mossad pentru îmbogățirea super bogaților și distrugerea planetei.Amin.

 14. Ar trebui sa fie ingrijorati si de prietenia Rusia-India. Recenta vizita a lui Modi la Moscova arata multe.Rusia nu are nevoie nici macar de un ac din lumea „Atlantilor”. Eurasia devine centrul economic si tehnologic al Lumii.

 15. Ce să zic, alianța nici usturoi nu a mâncat,nici gura nu-i miroase ! Da, Rusia a atacat Ucraina, după ce Moscova a avertizat timp de 8 ani că va face asta în cazul extinderii NATO în Ucraina sau Georgia. Adică aliații nu au văzut din 2008 că Rusia nu glumește, că a făcut război Georgiei ?
  Mă miră profund faptul că se invocă ” ordinea internațională bazată pe reguli ” ( ghici de cine făcute) și de ONU : în 2001 SUA a atacat Irak – un stat de pe alt continent,cu care nu avea nici în clin, nici în mânecă,care nu amenința securitatea americanilor – fără aprobarea ONU, organizație tot de ei creată. Câtă perversitate, domnule !

 16. Ce-aveți nene ? Ce poate lua Rusia de la orezari și de la ciuhabi ?Bambus pt. sarbacane și nisip pt. ”praf în ochi ? Mai bine beliți ochii aci să vedeți ce zice asta : ”Racheta rusească, care a lovit Spitalul „Ohmatdyt”, avea componente occidentale
  Racheta rusească care a lovit Spitalul de copii „Ohmatdyt” la începutul acestei săptămâni avea componente occidentale, comunică RBK-Ucraina cu referire la Financial Times.” În ce proporție erau ele ocțidentale ? Sub 4 % ca plagiatul KUKUVELEI , restul erau nordice , că una e ocțidentu unghe mai e și lucruri rele și alta e ”țările nordice unde e numai ”lapți și icre – care se mai depun p-alături .

 17. @prostia îngroapă
  Perfect, boicotul produselor chinezești, perfect.

  In loc să cumperi BYD Seagull de 12.000 USD mai bine cumperi VW de aceiași marine și finisare de 40.000 USD.
  De de să cumperi ieftin când poți să cumperi scump, mai ales când poți să-i pui pe alții să cumpere scump de la tine.

  Nu așa ?
  Grijania manei voastre de excroci furăcioși cu tot neamul vostru de hoți cu tot !
  PS FCC extinde cu încă un an excepția aplicabilă furnizorilor MoD de nu folosi echipamente Huawei și ZTE că deh prostimea poate să plătescă taxa de prost șmecherii nu https://youtu.be/XCY4AeP5MB0?si=lQWh6GE6NuA6SCBp

 18. @ Prostia ingroapă Rusia Eu cred ca UE are nevoie de produsele chinezesti…..China poate gasi imediat alte piete de desfacere…

 19. Uite-l pe Orban al Ungariei chiar în spatele turistului român!…
  Oare a avut curaj Mutul să dea mâna cu el?…sau a cerut voie de la stăpân!…

 20. “Trăsniți în NATO”
  Cât de Trăsniți ?
  Vedeți textul comunicatului lor scuipați în sân și făceți-vă cruce

 21. “Trăsniți în NATO”
  Cât de Trăsniți ?
  Vedeți textul comunicatului lor scuipați în sân și făceți-vă cruce.

 22. Cum tot spun, trolii SOV etici Dej jecteaza aceleasi materii feti ide indiferent cum isi zic, rotativ…Textul e zguduitor de adevarat ilustrand o realitate cumplita, noul BLOC BOLSHEVIC in care RP Chineza nu mai joaca teatrul „schismei” de dupa moartea Tatucului din 1953…

 23. Alianta terorista NATO e ingrijorata ca si altii fac aliante pentru protejarea intereselor lor…
  De regula, o alianta se face pentru protejarea intereselor membrilor sai, dar NATO e singura alianta de pe planeta care actioneaza in afara teritoriilor membrilor sai, dupa principiul bolsevic-capialist „cine nu-i cu noi e impotriva noastra”…
  Slava Z !
  Slava BRICS !

 24. Urmatoarea mare putere a Asiei si lumii va fi India.

  China si-a cam pierdut din avantul economic, dar India in cadrul BRICS+ va aveau un cuvant greu de spus impreuna cu alte tari.

 25. Doamna redactor sef, care semnati acest articol, de ce imi sint respinse automat comentariile, fara ca macar sa fie supuse moderarii? Pe de alta parte, comentariile proruse au libera trecere. Am comentat spusele lui Akornion, fara a uza de expresii derogatorii sau chiar exprimari acide. De ce atunci comentariile mele sint respinse sitematic?

 26. @D. Costin/Nu a fost racheta ruseasca ci occidentala. Sau cu alte cuvinte satanistii occidentali au lovit spitalul
  in mod intentionat pentru a da vina pe rusi chiar in ziua intalnirii criminalilor din Nato. Tinta fiind babuinii #rezistenti care inghit tot ce mass-media occidentala le serveste pe tava. Satan Nato e expert vechi in asemenea operatiuni sub Steag Fals. https://www.activenews.ro/externe/Celebru-blogger-american-O-racheta-americana-PATRIOT-a-lovit-spitalul-de-copii-din-Kiev-FOTO-VIDEO-190490 https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Gladio

 27. @gelu:

  Sursa pe care o dai nu este de incredere ci notoriu partizana. Ce legatura are Operatia Gladio din timpul Razboiului Rece cu ce se petrece acum in Ucraina?

 28. N-am ințeles.. De ce sunt de fapt ei ingrijorați ??? O reuniune politico-econmică numită BRICS, nu amenință nici pe NATO nici pe america,..Deci care-i teama ? Nu pot ei impune, nu pot globaliza și dezvolta o ”societate de consum” care consumă arme, evident americane ??

 29. @Marele Urs:

  Atunci, de ce Ungaria nu iese din UE si NATO? Comunitatea Euroasiatica, pastorita de Putin, o asteapta cu bratele deschise. Acolo ii este si locul, de altfel.

 30. Cum ar vrea NATO să fie: Rusia fără aliați să o terminăm, dezmembrăm.
  Apoi ne ocupăm de China,apoi de Iran..
  Între timp anexăm Moldova,Georgia, Armenia la NATO.
  Apoi punem mâna pe republicile mici rusești nou create , încet încet și pas cu pas, până ajungem la granița cu China.
  Ce a ieșit în realitate: un bloc unit Rusia -china – iran- Coreea de Nord,care au resurse aproape inepuizabile de oameni,metale, armament etc

 31. De ce blochezi comentariile inconvenabile? Apropo, titlul corect este: „NATO ‘ingrijoratA’ de prietenia RUSO-CHINEZO-IRANIANA”!!!

 32. @Gicu:

  Sarmana Rusie, cum este ea amenintata cu incercuirea, cind ataca Republica Moldova, Georgia, Ucraina… Cine urmeaza, Romania, Balticele, Finlanda, ca in 1939-1940?

 33. Sistemul de influenta euro-atlantic are efect intre euro-atlantici, nu in orice tara an lumii. Capitala Lumii nu este la Washington si nici la Bruxelles. Nu exista doar o singura alianta. Lumea nu are o capitala e multipolara.

 34. @Charlie:

  Pentru ca aceasta publicatie, prin grija moderatorilor, adevarati agenti de coloana a 5-a, a devenit fieful propagandei ruse in media romaneasca.

 35. @Charlie spune:
  11 iul. 2024 la 11:44

  „De ce blochezi comentariile inconvenabile?”
  Ptr ca obrazul subtire cu multa cenzura se tine. N-as fi crezut ca si Cotidianul e doar o platforma de propaganda.
  Si eu am incercat sa postez si nu s-a publicat de si postarea a fost decenta. Doar ca nu era conforma cu ce sugereaza articolul. Am inteles, libertatea de opinie e un moft ptr majoritate si exista doar cat spui ce ti se permite. Cotidianului cine-i spune ce-i este permis sa publice?
  Si noi ne-am suparat pe Ceasca… azi facem la fel ca natie.

 36. @ Anonim.. Și de ce crezi că Ungaria nu e de UE sau NATO ?? Ce crezi azi despr UE, despre NATO, Cum e azi și cum era atunci cînd ai aderat, ai devenit membru, in urma unor sacrificii naționale ?? De ce crezi că nu cei din UE sau NATO greșesc ?? Ești convins că tu ca romîn, urmezi o cale corectă ?? Ai convingerea că cei de azi sunt exact de ce ai nevoie ?? Dacă ești partenere și nu slugă, nu ai de fapt un cuvințel de spus, nu doar o poziție a ghiocelului ?

 37. Toate tarile care au fost pacalite de americani sa intre in NATO,vor regreta pasul asta facut in foarte putin timp .

 38. @Anonim spune:
  11 iul. 2024 la 11:49

  „Pentru ca aceasta publicatie, prin grija moderatorilor, adevarati agenti de coloana a 5-a, a devenit fieful propagandei ruse in media romaneasca.
  Iar tu pari a fi in serviciul de propaganda a NATO. Sau doar spalat pe creier de A3 si expertii cu ochelari de cal de acolo.
  Eu ma scris ca NATO este o amenintare ptr restul daca a ajuns sa spuna ca Coreea de Nord e o amenintare ptr NATO. Coreea de Nord ameninta Europa? China ameninta Europa? Sau hegemonia SUA pe care unii considera ca trebuie si noi s-o aparam?
  Si am facut trimitere la Udo Ulfkotte si cartea sa „Jurnalisti cumparati” in care explica frumos si documnetat ca un insider ce a fost cum spala pe creier, manipuleaza NATO opinia publica, cum pregateste bobru’ NATO in vederea razboaielor viitoare (deci deja PLANIFICATE).
  Culmea articolul respectiv despre carte in Cotidianul l-am citit. Dar pe vremea cand Cotidianul inca avea curajul sa spuna adevarul si nu pozitia oficiala a stapanilor romaniei.
  https://www.cotidianul.ro/jurnalisti-cumparati-cum-actioneaza-propaganda-nato-si-lobby-ul-sua/

 39. „there is nothing like the sight of an amputated spirit”
  Așa a ajuns NATO astăzi: un ambalaj lipsit de orice principiu de drept.

 40. @deeper:

  Am fost iar cenzurat in 2 incercari de a-ti raspunde. Dar poate tu reusesti sa-mi arati cum am sustinut eu NATO si SUA.

 41. @deeper:

  Esti de acord cu moderarea selectiva a comentariilor, cu favorizarea celor antiromanesti produse de ics, axon, Marele Urs?

 42. Campul tactic al cui a fost cu tot statul mafiot instalat de Basescu incepand cu 2004 si odata cu NATO.

  Si oamenii lui Kovesi, Coldea, Dumbrava, Macovei etc in interesul or fi paradit. Si ce ambasadori sustineau pe fata si cu indarjire paraditorii.

 43. @ Anonim 13:35
  VeZi câte comentarii ai poZtat tu și câte au poZtat alții.
  Te creZi perZecutat, măR😜g
  ●RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor PATRIOTice Tulcene -RumburKK●

 44. @Marele Urs: daca ai atit de multe de reprosat, de ce Ungaria nu pleaca din NATO si UE? Cind a fost iertata de datoria sa imensa, cea mai mare din Europa si una din cele mai mari din lume, si admisa peste rind, a fost bine. Zcum musca mina care a mingiiat-o pe crestetul ei plin de fumuri.

 45. Vezi ce li s-a permis altora si ce nu mi s-a acceptat mie.

  Esti de acord cu ce spune ics: ca moldovenii nu sint romani, ci alt popor anexat si oprimat de ‘valahi’, cum ii numeste el in bataie de joc pe romani? Esti de acord cu ce spune axon, ca Romania este vinovata pentru izbucnirea WWII si a razboiului din Ucraina?

 46. Mincinos ordinar, eu n-am scris și nu voi scrie nici măcar un singur comentariu antinațional – indiferent la care naționalitate ne-am referi și indiferent ce părere am despre acțiunile guvernelor care le conduc.
  N-am spus, mincinosule, nici că moldovenii n-ar fi romani, am spus doar că sunt un grup etnic diferit de grupul etnic al muntenilor/valahilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.