
NATO a anunţat vineri că îşi va asuma un rol mai important în coordonarea livrărilor de armament pentru Ucraina, preluând conducerea de la Statele Unite în contextul candidaturii la preşedinţie a republicanului Donald Trump, care are o poziţie critică faţă de Alianţă.
Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a declarat presei, la Bruxelles, că „aceste eforturi nu transformă NATO în parte a conflictului” dintre Ucraina şi Rusia, însă „vor întări sprijinul nostru pentru Ucraina, ca să îşi exercite dreptul la autoapărare”.
Miniştrii apărării din ţările aliate au susţinut vineri planul de coordonare a asistenţei militare de către NATO, informează dpa. „Am convenit asupra unui plan care stabileşte modul în care NATO va conduce coordonarea asistenţei de securitate şi a instruirii”, a spus Stoltenberg.
În acest sens, se va organiza o misiune oficială cu denumirea de NSATU (NATO Security Assistance and Training for Ukraine – Asistenţă de securitate şi instruire NATO pentru Ucraina), cu comandamentul la un complex american din Wiesbaden, în Germania, şi cu noduri logistice în estul teritoriului Alianţei.
Comandantul NSATU va fi un general-locotenent subordonat comandantului suprem din Europa al Alianţei.
Misiunea va avea un efectiv de circa 700 de oameni din state membre şi partenere ale NATO, a precizat Stoltenberg. Aceştia vor superviza instruirea forţelor armate ucrainene în unităţi din statele aliate, vor planifica şi coordona donaţiile pentru Ucraina şi vor ajuta la dezvoltarea pe termen lung a armatei acestei ţări.
Conform surselor dpa, planul fusese aprobat la nivel inferior încă de joi. Oficial, proiectul va fi lansat la summitul NATO de la Washington, din iulie.
Reuters reaminteşte că Ungaria a renunţat miercuri la opoziţia faţă de pachetul de asistenţă pentru Ucraina pe care NATO urmăreşte să îl adopte la summit. În timpul unei vizite a lui Stoltenberg la Budapesta, premierul ungar Viktor Orban a declarat că ţara sa nu va bloca deciziile Alianţei, însă nu se va implica în acţiuni.
Ungaria a făcut opinie separată în NATO privind relaţiile cu Moscova întreţinute în continuare de Orban după invazia rusă în Ucraina şi prin refuzul de a le trimite arme ucrainenilor.
După ce Rusia a declanşat invazia în Ucraina în februarie 2022, Statele Unite au convocat ţările cu poziţii similare la baza aeriană Ramstein din Germania, unde a fost fondat un grup din care fac parte în prezent 50 de state; acestea se reunesc periodic pentru a răspunde cererilor de armament ale Kievului prin angajamente din partea donatorilor.
Aşa-numitul grup de la Ramstein va continua să existe ca un forum politic condus de SUA, însă NATO va prelua nivelul militar inferior, care coordonează livrările de armament şi instruirea militarilor ucraineni.
Conform agenţiei Reuters, coordonarea de către NATO este în general considerată un efort de „protecţie anti-Trump”, prin care alianţa primeşte un rol mai direct în războiul împotriva Rusiei, deşi nu ajunge până la angajarea propriilor sale forţe. Diplomaţii recunosc că efectul va fi limitat, deoarece Statele Unite rămân cea mai mare putere din NATO şi asigură cea mai importantă parte din armamentul pentru Ucraina, deci Washingtonul ar putea în continuare să reducă ajutorul occidental pentru Kiev.
În ceea ce priveşte oferta de negocieri formulată de preşedintele rus Vladimir Putin, Stoltenberg a apreciat că „nu este făcută cu bună-credinţă”. Putin a propus în schimbul încheierii conflictului o retragere a forţelor ucrainene din toate teritoriile ţării lor revendicate de Rusia şi renunţarea oficială a Ucrainei la intenţia de a adera la NATO.
Secretarul general doreşte ca aliaţii să se angajeze şi în privinţa menţinerii nivelului actual al asistenţei pentru Ucraina, estimată la 40 de miliarde de euro anual. Suma ar urma să fie distribuită proporţional cu produsul intern brut al fiecărui stat membru. Acordul privind NSATU nu include niciun angajament financiar.
Miniştrii apărării au discutat la Bruxelles şi despre întărirea descurajării militare şi consolidarea industriei de apărare printr-o „cerere durabilă”, a mai spus Stoltenberg.
NATO a stabilit de mai multă vreme un obiectiv de 2% din PIB pentru bugetele naţionale de apărare; nivelul fusese atins doar de câteva ţări înainte de invazia rusă în Ucraina, reaminteşte dpa.
La sosirea la Bruxelles, ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, a afirmat însă că procentajul de 2% este insuficient şi a propus ridicarea obiectivului la 2,5%; Estonia a alocat deja anul acesta 3,4% şi intenţionează să se menţină la peste 3% din PIB pentru apărare şi anul viitor.
Pevkur a menţionat că Rusia alocă sectorului militar aproape 9% din PIB, faţă de 3-3,5% în cele trei republici baltice şi în Polonia.
@Marele Urs (de fapt un mare mincinos, cu urechi lungi, din caleafara de incapatinat):
Daca NATO este o organizatie asa de criminala, de ce Ungaria nu se cere afara? Putin abia o asteapta in Uniunea euroasiatica, mult mai potrivita pentru ea, ca origini si naravuri.
Absurdistan și imbecilitate..NATO este o organizație defensivă.. Deci NATO apără state cele doar din organizație. In plus deciziile trebuie să fie unanime..Deci de un stat membru NATO nu dorește implicarea in vre-o acțiune, categoric nu se mai face..In acest moment NATO e o organizație ofensivă, teroristă, agresiv-belicoasă și nu reprezintă de fapt voința majorității membrilor. In acest caz cum se explică un cornut despre valabilitatea măsurilor luate ??
Este o etapa noua a conflictului SUA-Rusia! Inseamna ca termenii intelegerii CIA-FSB au fost depasiti si CIA este retrasa din acivitatea logistica (se pare ca nu mai face fata). Se apropie cu repeziciune etapa trimiterii de trupe in Ucraina iar romanii vor fi fraierii de serviciu. Acum a fost operationalizat al doilea Patriot si veti afla joi ca va fi trimis in Ucraina.
NATO este portavocea, brațul înarmat al SUA. Trecerea responsabilității in cârcă organizație seamănă mai mult cu aruncarea pisicii in curtea altora, nu eu, ei sunt de vina
Nato la comanda proprietarilor sua adica familia Rockefeller si ue familia Rothschild. Restul e palavrajeala.
Foarte bine ca NATO se implica mai mult. Piticul botoxat si complexat trebuie pus cu botul pe labe..
Chiar ma ingrijoreaza eventuala implicare directa a Romaniei in acest conflict, care nu-i al nostru! Poate cineva sa-mi confirme/infirme informatia cum ca avioanele f16 (viitoare) ucrainiene ar urma sa foloseasca aeropoturile din Romania? Rog serviciile de serviciu sa-mi ia IP-ul si-apoi sa confirme ca eu am fost unul dintre cei multi care-au incercat sa saboteze f16 ucrainiene in Romania! Bai johanishilor, va ma’nca-n scula de-o noua revolutie? Bagati-ne in mizeria asta din Ucraina si-apoi va bagam si noi in gaura mica din care-ati iesit originar!
si rusii la fel : Yasen Kazan a disparut si reaparut apoi hocus-pocus , scos din palarie !
carnea de tun Urcacă…
Iar mercenarii nu se inghesuie să ia la trântă bombele FAB 500, 1500, ba chiar si 3000 măR🤣g…
● [RumburKK- StatMajoriZdu’ GărZilor Patriotice Tulcene -RumburKK] ●
Vă mira că încet, încet recunosc agresiunea? Pe mine nu mă miră.
Occidentul face tot ce poate ca să demonstreze şi celor mai sceptici cine este adevăratul agresor.
Cu ce drept „isi asuma”? Nu i-a solicitat nimeni, mandatul lui demensky s-a terminat de mult, hunter urmeaza sa ajunga acolo unde ii este locul , etc.
@gelu;
Anul trecut, spuneai ca butonul rosu se va apasa in august. Ce ti-a mai soptit iar baba Vanga in asternut? Adica in vis, ca sa nu crezi alte blestematii.
Nato este 99% SUA, cine crede ca nato hotaraste de capul lui peste sua se insala amarnic. La fel si cele doua paiațe care dau din mâini ca doi roboti trasi cu cheia Jens si Jonel care chipurile conduc nato.
Pas cu pas Satan Nato impinge lumea spre razboi termonuclear.Clipa cand se va apasa pe Butonul Rosu se aproprie. Scapa doar cei pe care Sfantul Dumnezeu doreste sa-i scape iar de Satan Nato se va alege praful si pulberea. Aliluia.