În zonele inundate, oamenii își plâng morții și neputința

Update: Încă o persoană a fost identificată decedată, duminică seara, pe raza localităţii Suhurlui din judeţul Galaţi, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza localităţii Suhurlui din judeţul Galaţi a fost identificată o victimă decedată”, a informat IGSU.

Conform sursei citate, numărul total al persoanelor decedate în urma inundaţiilor de zilele trecute a ajuns la şase.

Update: Ciolacu anunță noi măsuri

Premierul  a anunţat că a dispus eliberarea urgentă de la Rezervele Naţionale ale Statului a patru clădiri modulare în care copiii din localităţile din Galaţi afectate de inundaţii pot învăţa temporar până când situaţia revine la normal.

„Astăzi, oamenii cu care am vorbit în localităţile din Galaţi afectate de inundaţii mi-au spus că o mare problemă este şi cu copiii care nu mai au unde merge la şcoală. De aceea, am dispus eliberarea urgentă de la Rezervele Naţionale ale Statului a patru clădiri modulare în care copiii pot învăţa temporar până când situaţia revine la normal. Fiecare clădire are o capacitate de 80-100 de persoane şi este dotată cu grupuri sanitare”, a precizat, duminică, Marcel Ciolacu, pe Facebook.

El a menţionat că preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, se va ocupa de amplasarea rapidă a acestor şcoli temporare. „Copiii trebuie să aibă unde să înveţe!”, a transmis Ciolacu.

Ministerul Educaţiei a informat duminică, într-un comunicat de presă, că având în vedere gradul de afectare în urma inundaţiilor, în judeţul Galaţi este necesară suspendarea cursurilor pentru zilele de 16 şi 17 septembrie în 25 de unităţi de învăţământ.

Update: Încă o persoană a fost descoperită fără viață în urma viiturilor produse în judeţul Galaţi.

Bilanțul a ajuns la la 5 oameni morți, după ce a fost găsită, duminică, în localitatea gălățeană Slobozia Conachi, anunță Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). O altă persoană este dată dispărută.

Județele Galați, Vaslui și Bacău sunt afectate de inundații masive. În mai puţin de 24 de ore au căzut precipitaţii de aproape 200 de litri pe metru pătrat. Oamenii au fugit din calea apelor, nu au apucat să scoată nimic din case și curți, alții au rămas izolați, s-au urcat pe acoperișuri ca să scape cu viață.

Sunt anumite zone în care apa ajunge chiar și la 1,70 înălțime.

”A venit în 1972 apă, dar niciodată în halul ăsta!  „Doamne, Doamne, ce dezastru”, ”S-au ridicat în poduri oamenii,  că pe  geamuri nu au putut să mai iasă, au fost salvați prin tavanul caselor”.

Cea mai dificilă situație este în Galați, unde au fost înregistrate pagube semnificative. Tot în acest județ au fost raportate patru decese, în localitățile Pechea, Drăgușeni, Costache Negri  și Corod.

Erau persoane în vârstă care nu se puteau deplasa, când pompierii au ajuns la ei  i-au găsit fără viață.

Au fost și persoane date dispărute, dar care au fost găsite ulterior în viață.

Mai multe drumuri naţionale şi judeţene au fost închise, iar traficul feroviar a fost dat peste cap, podurile au cedat. Peste 25.000 de case din Galați au rămas fără curent electric.

Oamenii au sunat la 112 pentru a anunța că nu reușesc să ia legătura cu părinții lor din localitățile afectate.

Inundații au mai fost și în 2013, și în 2016, iar oamenii întreabă autoritățile de ce a fost nevoie de trei inundații de asemenea proporții pentru a căuta soluții?

Cinci avertizări de cod roșu de ploi au fost emise într-o singură noapte pentru județul Galați, cel mai grav afectat de ciclonul Boris. S-au acumulat cantități de apă  de trei ori mai mult decât media lunii septembrie.

Cu astfel de fenomene ne vom întâlni tot mai des

Ministrul Mircea Fechet a susținut declarații de presă în localitatea gălățeană Slobozia Conachi, sâmbătă, alături de alți oficiali, și a avertizat că „în contextul schimbărilor climatice cu astfel de fenomene ne vom întâlni din ce în ce mai des și la o intensitate din ce în ce mai mare”.

„Statistic vorbind, astfel de fenomene de asemenea intensitate n-ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la 100 de ani, pe măsurătorile pe care le avem (…). Astfel de situații nu pot fi evitate când avem în 24 de ore 225 de l/mp, cum am avut la Amzacea, în județul Constanța, sau când avem la fel cum am avut aici (…). Inundațiile nu pot fi evitate, însă e adevărat că putem limita pagubele pe care aceste inundații le produc și putem eficientiza modul în care intervenim”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Potrivit meteorologilor, ciclonul Boris aduce prima zăpadă la munte din aceste sezon 

În restul țării vor și ploi și temperaturi scăzute.

În Banat și Crișana, termometrele nu vor indica mai mult de 10 grade Celsius.

Deja există diferențe semnificative de temperatură între vestul și estul țării.

În Arad, Timișoara, zone din Caraș-Severin se înregitrează 8-9 grade Celsius, iar în est, pe litoral, sunt 24 de grade Celsius.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

18 Comentarii

  1. Da, în contextul schimbărilor climatice ați băgat-o repede la înaintare, fără a face nimic preventiv, ministerul mediului(și nu numai)i în RO existînd degeaba, fiind sinecura celor din partide indiferent de culoare !

  2. Întrebați-o pe tatoiu….ea știe precis de unde au venit ploile…

  3. ”A venit în 1972 apă, dar niciodată în halul ăsta! ”
    Ce dezastru !

    A fost si in 1972, bietii oameni au uitat. Noroc ca timpul mai sterge din urmele acestor drame si intervine cunva uitarea. Cred ca cele mai mari inundatii au fost cele din 1970.

  4. ” ne vom întâlni tot mai des” – de unde știți?
    Citiți Viitorul ?
    Oamenii lacomi și prosti care își construiesc case fără a tine cont de zonele prezumtiv inundabile ale râurilor și piriurilor având în vedere doar distanta cit mai apropiata de strada și apa vor fi inundați mereu.
    Circuitul apei în Natura – se preda cineva la clasa a 3-a acum nu se învață nici la Academii.

  5. Cotidianul,
    Aveti probleme de comportament impreuna cu MYSEBI. Mai lipseste sa luati pusca sa vanati sinistratii.

  6. Nu zice nimeni ca Johanis sa fie in teren (ar fi inutul) dar la birou poate ca da. Ar fi dat un exemplu puturosilor din guvern care isi vad linistiti de ‘weekend’. Oamenii aia incercati ar fi simtit o atentie din partea celor mari.

  7. Vorbiti si faceti plecaciuni firmei prietene a lui Iohanis – Schweighoffer – sa taie tot ce este Copac din Carpati – inca a mai ramas ceva . Un arbore adult inmagazineaza pe an peste 1000 de Litri de apa . Faceti socoteala mai dragi ” Rumani ” din judetele cu mult Deal si Campie . Iar Iohanis este solidar – Ipocritul ,si mincinosul .
    Dar ” Rumanii ” inghit orice Gogonea ,chiar si cand isi pierd vietile .

  8. esti tu „Totusi”, ELECTORAL si Ciolacu ”pe jos” si Ciuca din elicopter au fost in teren.

    Insa fenomenul era previzibil dupa seceta vine compensari care pot fi violente, asa cum media anuala a precipitatiilor si temperaturilor este ACEEASI chiar daca apare peste 20 de grade iarna si scade brusc in septembrie cu potential du bruma timpurie.

    Istoria recenta ne arata ca in anii ’70 a fost o mare viitura, ca in timpul PD-L-ului lui Basescu a fost tot in Moldova si mai ales in jud Galati o viitura, dar parca si in Oltenia ministru era Sulfina Barbu…

  9. Sunteti siguri ca nu e la mijloc si un pic de razboi meteorlogic si ca nu ne-au dat rusii un pic de lucru dupa ce am donat Patriot si am promis sa vanam drone rusesti?

    Sa asteptam sa ne dea si un pic de cutremur cum le-au dat americanii turcilor in anul alegerilor prezidentiale?

  10. … pe langa problemele reale vis-a-vis de aceste inundatii, nu inteleg cum tot acest „EXTRAORDINAR” sistem RO-alert nu a putut sa-i anunte pe necajitii aia, macar cu 5 ore inainte, ca vine puhoiul peste ei si sa ia autoritatile masuri.Mie imi pare ca suntem intr-un banc cu prosti in care Bula e seful, SERIOS; despre ce dreaku vorbim?

  11. Sinistra campania electorala pe care si-o fac corbii politici pe suferinta oamenilor…Dar, oricata empatie ai avea, nu poti sa nu observi ca e si mult ‘artizanat’ in nenorocirea asta…In Romania, cand ploua sunt inundatii, cand nu, e seceta…acum o saptamana se rugau de ploaie…pai, nu vreau sa par cinic (desi sunt), dar, daca te rogi sa ploua, ai credinta ca Dumnezeu iti va asculta ruga si decolmateaza paraurile, curata rigolelele, verifica peretii barajelor, mergi la privilegiatii politicului si avertizeaza-i sa nu deverseze iazurile artificial create, cand vine ploaia.. Eu sunt e acord sa se ‘dea’ bani de la stat (ca oricum nu ma intreaba nimeni cum sa se utilizeze banii din taxele mele), dar, sa si plateasca cineva, ca aici nu e vorba despre ‘soartqa’ e urgia imposturii si hotiei altoite pe multa nesimtire si prostie

  12. Mă,.. Vezi un pic la televiziunile austriacă sau maghiară de cum se așteaptă organizat, fără victime și mari pagube materiale o inundație istorică.. Ai de invățat multe,.. de poți..

  13. Pe unde umbla Simion, e o paine buna de mancat acum,cu ceva pachetele,imbratisari,bla-bla-uri, TV-uri…

  14. Ba ciolacu ,ba Moldovene,ce făcuși ba ,că mor oamenii la inundații din cauza barajelor făcute de mântuială,cine a construit și a furat fierul și cimentul?!???și a încasat banii???

  15. @Marele Urs
    -sau in Lombardia camioanele cu coshciuge…
    (neamu Germanic sta disciplinat la coada la pomana,
    ce chestie)

  16. Eu nu pricep de ce ești neputincios .. De ce nu te poți organiza de la construcții, la albii de rîuri și păraie, la modalități de captare a surplusului de ape , la situații de urhență altfel decît procedezi azi in mod tembel..Aici in zonele inundate, prefectul, primarii, arhitecții, secretarii și mai toți implicați sunt de dat afară din fotolii in șuturi. Categoric..Nu ai un PUG , sau măcar un PUZ de respectat. Nu ai intreținere sistemică,. Nu ai o concepție pe termen lung. De fapt ești un mizer neputincios.. Ce puii mei cauți in funcție ??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.