Nemţii de la E.ON, acuzaţi că evaporă profitul din România

Nemţii de la E.ON, care distribuie gaze naturale în jumătatea de nord a ţării şi energie electrică în zona Moldovei, au semnat contracte de consultanţă cu compania mamă, E.ON România SRL, în 2014 în valoare de 34 milioane de lei, echivalentul a 5,6 milioane de lire sterline sau 7,7 milioane de euro. În opinia oficialilor Fondului Proprietatea, entitate care deţine acţiuni la două din subsidiarele locale ale E.ON, nemţii sifonează bani din companie prin încheierea unor contracte între societăţile din acelaşi grup de care nu era absolut nevoie. Astfel, Fondul Proprietatea cere acţionarilor E.ON Distribuţie SA şi E.ON Energie să aprobe acţionarea în instanţă a administratorilor şi directorilor celor două companii, dar şi ai E.ON Moldova Distribuţie, pentru recuperarea daunelor cauzate de semnarea respectivelor contracte cu E.ON România SRL. Aceste propuneri vor fi discutate în cadrul Adunărilor Generale Ordinare a Acţionarilor E.ON Distribuţie România SA şi E.ON Energie România SA, convocate pe 26 mai şi, respectiv, 28 mai 2015.

Totodată, Franklin Templeton susţine că încheierea tranzacţiilor între părţile afiliate încalcă politicile de guvernanţă corporativă. „Fondul consideră că încheierea acestor tranzacţii între părţi afiliate, denumite contracte pentru servicii de consultanţă în domeniul strategiei de afaceri, încheiate cu acţionarul majoritar, nu sunt nici necesare, nici adecvate, întrucât companiile au propriile consilii de administraţiile şi directori, care sunt numiţi pentru a lua decizii strategice şi de management şi pentru a acţiona în interesul şi beneficiul tuturor acţionarilor şi nu în cel al acţionarului majoritar. Fondul Proprietatea consideră că încheierea contractelor privind servicii de consultanţă strategică poate fi considerată un abuz de putere al acţionarului majoritar, E.ON România SRL. Fondul consideră că această situaţie reprezintă un conflict de interese şi o încălcare gravă a principiilor de guvernanţă corporativă şi solicită conducerii din România a companiei E.ON România SRL să analizeze posibilitatea încetării acestor contracte, precum şi de a nu mai încheia contracte similare cu companiile în viitor”, susţin reprezentanţii Fondului.

FP controlează 18% din acţiunile E.ON Distribuţie România, pachet evaluat la 100 milioane de euro. De asemenea, FP deţine şi 13% din E.ON Energie România. Grupul E.ON se află de 10 ani în România şi are activităţi în sectorul de distribuţie şi furnizare de gaze naturale şi electricitate.

E.ON a raportat anul trecut în ţara noastră un profit înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizăari în creştere, chiar dacă grupul german de utilităţi a avut cea mai mare pierdere netă din istorie, de 3,1 miliarde de euro. „Profitul înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) al altor divizii regionale a avansat cu 24 de milioane de euro, în special pe fondul creşterii câştigurilor in Romania, Franţa şi la divizia E.ON Connecting Energies. EBITDA a urcat în România datorită creşterii marjei brute pe sectorul distribuţie (care a fost temeperată de o marjă mai scăzută a diviziei de vânzări) şi a măsurilor luate pentru reducerea costurilor”, anunţa recent un comunicat al E.ON.

Zona de distribuţie din România este principala beneficiară a creşterilor preţurilor la energie şi gaze naturale pentru că distribuţia reprezintă între 40 şi 50% din valoarea facturii.

Reacţia nemţilor a venit prompt. Aceştia resping acuzaţiile şi suţin că E.ON a avut întotdeauna o colaborare instituţională cu Fondul Proprietatea şi a răspuns de fiecare dată tuturor solicitărilor de informaţii suplimentare venite din partea acestei entităţi. Reprezentanţii E.ON susţin că respectivele contracte au fost semnate în deplină legalitate cu aprobarea organelor societare competente şi în condiţiile comerciale de piaţă, certificate de experţi independenţi de renume intenaţional. „Precizăm, de asemenea, că E.ON România SRL este o companie înregistrată în România şi plăteşte toate taxele (inclusiv impozitul pe profit)
către statul român“, susţin oficialii E.ON.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4578 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.