OMV Petrom raportează o scădere semnificativă a profitului net și a veniturilor în 2023

Grupul OMV Petrom a raportat, în 2023, un profit net atribuibil acționarilor societății-mamă de 4,030 miliarde de lei, în scădere cu 61,7% față de anul precedent, când a înregistrat un profit de 10,301 miliarde de lei.

Veniturile din vânzări consolidate au scăzut cu 36,8%, de la 61,344 miliarde de lei în 2022 la 38,808 miliarde de lei în 2023.

Principalele cauze ale scăderii profitului net și a veniturilor ar fi fost:

– Scăderea prețurilor la petrol și gaze naturale la nivel global, care a afectat atât segmentul de explorare și producție, cât și segmentul de rafinare și marketing;
– Revizia generală a rafinariei Petrobrazi, care a dus la o reducere a ratei de utilizare a rafinăriei și, implicit, a marjelor de rafinare;
– Contribuția de solidaritate pe titeiul rafinat, o taxă introdusă de guvernul român în 2023, care a dus la o creștere a cheltuielilor cu impozitele.

În ciuda scăderii profitului net, OMV Petrom a continuat să investească în proiecte de viitor. Investițiile în 2023 au fost de 4,704 miliarde de lei, cu 32% mai mult decât în 2022. Cele mai multe investiții au fost direcționate către segmentul de explorare și producție, care a primit 2,584 miliarde de lei.

La 31 decembrie 2023, Grupul OMV Petrom avea o poziție netă de numerar incluzând leasing în valoare de 12,551 miliarde de lei, mai mică comparativ cu cea din 2022, de 13,463 miliarde de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4489 Articole
Author

21 de Comentarii

 1. la acest profit net atribuibil acționarilor societății-mamă de 4,030 cautati actionarii romani si veti intelege de ce avem preturi de UE si salarii de romanica!

 2. Tot la înțelegere cu MOL Ungaria ale căror profituri au crescut tot cu atât. Să nu creadă liberalul de alianță Ciolacu-PSD că capătă de la OMV câți bani a calculat pentru bugetul 2024. Și nici că pupă Schengen Area pănă ține ce slăvește, războiul din granița cu Ucraina.

 3. Un embargou tacit al romanilor asupra alimentarii cu carburanti de la benzinariile OMV , oare va coduce la scaderea profitului acestei companii ?

 4. Și mai dau și bani sub formă de reclamă la televiziunile private patriotice mioritice unele asociate CNN (vai mama lor) unele mai tâmpite ca altele

 5. Bună !
  Cedarea prin jaf si spaga de sute de milioane de dolari a petrolului, gazelor,rafinarii, combinate,statii de carburanți,etc către minusculul austriac OMV a fost si este un act de TRĂDARE A ROMANIEI pentru care vinovații (se stie cine sunt) trebuia să-i gasim condamnati pe viata si confiscarea extinsa a averilor!
  Năstase sustine GOGORIȚA ca a fost o conditie pt intrarea in UE. De ce nu a privatizat vanzand actiuni PETROM pe bursă si pastrand pachet majoritar pt statul roman așa cum au procedat ungurii cu MOL? SIMPLU!
  LA VÂNZAREA PE BURSĂ CARE E CINSTITA SI TRANSPATENTA NU SE POATE LUA ȘPAGĂ! NU AI CUM SA IEI ȘPAGĂ!
  CONTRACTUL CU OMV ESTE TRĂDARE DE ȚARĂ SI JAF !
  Niciun guvern nu are curajul de a rascumpara actiunile de la OMV.
  SUNTEM O MARE RUSINE! NE EXPLOATEAZĂ
  AUSTRIECII CA PE O COLONIE DE SECOL 19. CORUPȚI, LAȘI SI TRĂDĂTORI!
  PĂDURILE LA JAF TOT CU AUDTRIECI!
  Ce țară mai este ROMÂNIA?
  O COLONIE DEVALIZATA!

 6. . . . . si eu raportez ce vreau, cum vreau si cind vreau daca nu ma controleaza nimeni sau daca am intelegere cu controlorul, sau daca este la mina mea prin alte mijloace de constringere ajutat de sistem.

 7. Si-au pus pina si statuie cu vaca de muls chiar in fata sediului nou din Bucuresti.

 8. …a existat un colonel de contrainformatii economice, rizea marian, obiect de activitate resurse naturale, petrol si gaze…pentru a nu pati ce a patit un acoperit care activa in aceeasi directie, crivat sorin, incarcerat si asasinat in inchisoare pentru ca ajunsese prea sus cu descoperirile lui, a devoalat exact, intr-o conferinta organizata, culmea!, de omv metodele prin care acestia fura atat statul roman cat si actionarii…daca stati prost cu corasonul, nu o faceti…daca vreti sa aflati dimensiunile jafului, dati o cautare pe net…nici macar nu banuiti, veti fi stupefiati!…omul este doctor in petrol si gaze, facut pe bune, la scoala veche, a profesat…a facut parte din cadrele care erau recrutate din randul sefilor de promotie, oameni inteligenti si patrioti…

 9. Când aveau profituri de miliarde de euro, klau și mafia PSDnl – Virgil omul OMV i-au scutit de la plata taxei de solidaritate

 10. Bună!
  Las-o baltă! O mare RUȘINE pt România! Vezi si problema Schengen !
  O mizerie ! O mare UMILINȚĂ! Austria probabil e un pion care are niste stapani in spate.
  Dai tare in potaie, javră si vei vedea care-i sunt stăpânii! Care sunt cei care vor marai la tine .O fi Rusia? O fi Germsnia? Sau o fi si partenerul strategic? O fi combinatii de cate doua din cele de mai sus? Sau toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.