Nicolae Badea: „Totul e o chestiune de zile!“

Meciul de luni dintre FC Dinamo și Gaz Metan Mediaș a avut drept preambul o situație încordată: cu o jumătate de oră înainte de fluierul de start, tribuna oficială și cele două loje erau închise. Mai mult, reprezentanții ACS FC Dinamo, patronată de Nicolae Badea, au interzis accesul și în parcarea arenei. Conflictul s-a aplanat cu câteva minute înaintea începerii meciului, când Marius Bacria a deschis loja oficială.

Acest eveniment a readus în actualitate diferendul iscat în jurul arenei din Ștefan cel Mare. În anul 2000, prin HG 1086/2000, stadionul a trecut din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului. Mai apoi, în 2002, prin HG 207, Guvernul a permis închirierea sau intrarea în asociere cu AFC Dinamo pentru exploatarea bazei sportive. Din 2000 până în prezent, situația a rămas neschimbată în privința situației juridice a bazei sportive Dinamo, iar în toți acești ani, mai mulți acționari au făcut diverse investiții în baza sportivă, printre care montarea lojelor oficiale, a copertinei, demararea lucrărilor de extindere a tribunelor prin introducerea unor piloni în zona dinspre Spitalul Floreasca etc.

În perspectiva Campionatului European, stadionul ar trebui să fie gata în data de 1 martie 2020, iar lucrările de renovare sunt estimate la 30 de milioane de euro.

O scurtă radiografie a situației actuale a făcut-o, pentru Cotidianul, chiar Nicolae Badea, patronul ACS FC Dinamo.

„Toate părțile implicate au o voință convergentă“

Incidentul de la meciul cu Gaz Metan Mediaș, de acum câteva zile, a demonstrat că problema de la Dinamo e încă departe de a fi rezolvată. A existat permanent o tatonare între părțile aflate în litigiu. Dumneavoastră ați afirmat, la un moment dat, că rezolvarea chestiunii nu va dura mai mult de câteva zile. Pe de altă parte, presiunea Campionatului European devine uriașă. Unde se află blocajul?

În primul rând, cred că o arenă nouă în Ștefan cel Mare este meritată. Atât pentru interesul arătat de suporteri, cât și pentru istoria și palmaresul clubului Dinamo. Este o oportunitate organizarea uneia din grupe, cel puțin, și apoi a unor faze ulterioare grupelor Campionatului European în București. Pentru asta, trebuie să avem arene calificabile prin prisma regulamentelor UEFA.

Până aici, părțile au fost de acord. Toate părțile implicate au o voință convergentă: aceea de a se face o arenă nouă, fără piste, așa cum și-o doresc și suporterii echipei Dinamo. Impasul poate fi depășit. Când eu am spus că nu e decât o chestiune de zile, am sperat într-o succesiune de întâlniri prin care să se convină aspecte juridice, economice și financiare. Care presupun acordul pe care noi l-am exprimat, de altfel. Acela de a restrânge obiectul de activitate al contractului de asociere, prin eliminarea din contract a stadionului principal, activ care face obiectul modernizării. În așa fel încât solicitarea Companiei Naționale de Investiții, adică transferul de la Ministerul Administrației și Internelor la Ministerul Dezvoltării, să se facă fără sarcini. Și fără riscul ca, pe parcursul construcției unui nou stadion, să apară aspecte juridice sau de altă natură care să împiedice desfășurarea proiectului și a lucrărilor care vor avea loc. Evident că aspectele de natură financiară dintre părți ar trebui reașezate proporțional cu eliminarea acestui activ din contractul de asociere. Nimic altceva. Spun proporțional, fără ca eu să înțeleg că va fi vorba despre o regulă strict aritmetică. Activul principal este arena din Ștefan cel Mare. Restul terenurilor sunt de pregătire, ajutătoare, subsidiare acestui activ. Disponibilitatea Asociației Fotbal Club Dinamo București de a identifica această soluție rămâne aceeași. Și cred că soluția poate fi identificată dacă fiecare parte își rezolvă problemele pe care le are: Clubul Sportiv are în administrare un activ cu anumite valori de inventar, cu un anumit statut investițional făcut în timp. FC Dinamo are, la rândul său, mijloace fixe sau lucrări încorporate în această arenă. Pentru fiecare dintre aceste aspecte, fiecare parte trebuie să găsească soluțiile financiare și contabile, în așa fel încât transferul activului în ansamblul său să fie făcut fără sarcini, fără îndatorare, fără obligații de amortizare. Deci sunt aspecte financiar-contabile și aspecte juridice. Fiecare listă de asemenea probleme are soluții. Care pot fi convenite de către părți, definite, reglementate, consfințite într-un document, care înseamnă act adițional la contractul de asociere. Deci îmi mențin declarația că totul e o chestiune de zile. Problema e când anume părțile implicate sunt dispuse să dea curs unor întâlniri la care să participe oamenii de specialitate implicați în găsirea de soluții. Dar sunt convins că fiecare parte și-a identificat propriile soluții.

Actualul stadion Dinamo şi macheta celui care trebuie să fie gata pe 1 martie 2020, pentru Campionatul European de fotbal

Timpul nu mai are răbdare

Așadar, e nevoie doar de puțină bunăvoință între părţi, chiar dacă regulile juridice și financiare sunt foarte stricte. Fiindcă miza este foarte mare. Este, în primul rând, o miză de prestigiu.

Cadrul legal care este oferit de acest subiect există. Nu trebuie creat unul suplimentar. Iar transferul activului de la Ministerul Administrației și Internelor la Ministerul Dezvoltării se face prin ordin al ministrului de Interne. Care va fi urmat de procedurile de inventariere a acestor bunuri. Fiindcă nu se transferă o hârtie, ci niște bunuri care au un statut contabil și juridic. Ele trebuie predate într-o manieră calificată. Nu altfel.

Totuși, timpul e scurt și, cu cât acest diferend se prelungește, devine tot mai scurt.

Aveți dreptate. Timpul este foarte scurt. Cu atât mai scurt, față de ritmul lent în care evoluăm noi.

„Vrem stadion!“

Ieri, în jurul prânzului, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, pe fondul unei demonstrații spontane, organizată de suporterii „câinilor“, care au scandat „Vrem stadion!“, a avut loc întâlnirea dintre ministrul Carmen Dan și Adrian Mutu, directorul general al Dinamo, Monica Iagăr, președinte CS Dinamo, și Ionuț Negoiță, finanțatorul echipei de fotbal, în cadrul căreia s-a discutat despre situația stadionului din Ștefan cel Mare. Nicolae Badea nu a fost prezent la această întrevedere. În urma dezbaterilor, protagoniștii s-au declarat optimiști: stadionul va fi modernizat cu siguranță pentru Campionatul European, fără a se apela la varianta B, care consta în construirea unei noi arene, în spatele arenei actuale, în zona velodromului din Complexul „Ștefan cel Mare“.

Carmen Dan, ministru de Interne: „Se modernizează Stadionul Dinamo pe un proiect pe care îl are Compania Națională de Investiții. Am făcut toate demersurile, administrativ, legal, penal, pentru a preda stadionul. Noi spunem că va fi gata pentru EURO 2020. Azi s-a lărgit echipa, care este foarte determinată să își atingă obiectivul, acela de a pune stadionul la dispoziție Companiei Naționale de Investiții. Vreau să le mulțumesc domnului Mutu și domnului Negoiță“.

Adrian Mutu, director general Dinamo: „Noi ne-am dat seama că trebuie să avem încăpățânare și să facem acest stadion. Sunt soluții. O să vedeți. Se poate face stadionul în altă parte, chiar și în complexul nostru. Sunt bucuros. Fanii să aibă încredere. Dinamo va avea stadion“.

Monica Iagăr, președinte CS Dinamo: „Vom face stadion, în Complexul Dinamo vom face stadion cu siguranță. Stadionul Dinamo va fi modernizat“.

Ionuț Negoiță, finanțatorul echipei Dinamo: „Mă bucur că suntem o echipă și că sunt oameni bine intenționați. Din păcate, trebuie să luptăm pentru lucruri normale. Noi vom plăti chiria la noul stadion, așa cum plătim și acum. Sunt și alte variante, avem soluții. Suntem mai determinați. Luptăm pentru normalitate. Este în interesul fanilor“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ciprian Chirvasiu 2 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.