Noi amenzi pentru fumat în spații închise

Persoanele fizice care fumează în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, cu excepţia spaţiilor în care sunt cazate persoanele private de libertate, riscă amenzi de la 100 de lei la 500 de lei, prevede un amendament la un proiect ce vizează prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor de tutun, adoptat luni de Senat.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi a Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost iniţiată de deputaţii PSD, susţinuţi de un senator USR.

Aceleaşi amenzi sunt prevăzute şi în cazul elevilor care fumează în şcoală sau în cazul produselor din tutun care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat şi care trebuie să aibă tipărit pe colet, „în mod cât mai lizibil, mesajul – Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină”.

„Se interzice pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului”, prevede un amendament admis la comisia de specialitate.

În cazul persoanelor juridice, amenda este de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pe o perioadă de 30 de zile, dacă nu se respectă o serie de prevederi din lege, modificări la proiectul de act normativ, adoptate de Comisia juridică: „Se interzice comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului; se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani; se interzice vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului”, se arată în propunerea legislativă .

Pentru o nouă contravenţie, persoanele juridice vor fi amendate cu 20.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

Potrivit iniţiatorului, propunerea a apărut ca urmare a nevoii de a reduce expunerea minorilor la produsele ce le pot afecta sănătatea, cum ar fi tutunul.

„În vederea reducerii expunerii copiilor şi tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru: ţigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru ţigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului. Totodată, se stabileşte implicarea şcolilor în procesul de prevenire şi control a acestui comportament, prin prevederea care stipulează că instituţiile de învăţământ au obligaţia de a introduce în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice şi dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta acestora”, se precizează în expunerea de motive.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

 1. Av. Chitic acuză: Vaccinul mi-a omorât fratele!
  -parca spunea la un moment dat,acu 2 ani
  ca l-a luat smurdu pa vecinu lui la 2 noaptea,vaccinat si ala….NU MAI BAGTI PORCARII IN VOI,
  ca va ia hahamu Yuval Noah Harari
  si va face ca in Gaza!

  Yuval Noah Harari este un istoric israelian, profesor titular la departamentul de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim.

 2. evident:
  „problema fumatului” e o aberatzie inventata,
  au vazut americanii in anii’30, acum 100 de ani!
  ravagiile produse de NOx.ele auto,
  au dat vina pe fumu de tzigara-covid-19 nu a fost prima tzeapa mondiala!

  Planeta are alte probleme,
  vi le anuntza chiar Harari*…..

  *e „casatorit”
  cu un barbat si asteapta si 1 copil mic,
  probabil.

 3. „riscă amenzi de la 100 de lei la 500 de lei”
  -stim,
  au concretizat riscu.
  (numa la Inalta nu au aplicat sanctiunea,
  pareau doar iritati ca wc.ul e de unica folosinta….)

 4. Nu se pune, Bro! De maine imi duc la munca, o punga din fanul ce l-am strans pt Caini! E gratis! Calitate garantata: bio! Am si hartie , gratis! Cu scuipatul nu prea imi iese. Rezolv dimineata: O privesc pe Distinsa Duoana Manager!

 5. legi la legi neconstitutionale, totul pentru restrangerea drepturilor individuale, OMULE. se pregateste, o societate mao chinezeasca si turnatorie si amenzi aberante din orice, in asa fel incat tu, OMULE, sa devii sclavul perfect. la romani este natural. ei deja se „descurca”, refuzand sa gandeasca. descurcareala voastra, draaagi rumaaaanisi rumaaaaniii mi-e-iii, nu face decat sa stranga latul pierderii drepturilor fundamentale in jurul propriilor voastre gaturi. de oi ce sunteti. le bese efectiv mintea, pentru a-si justifica BANII NESIMTITI, PLATITI DE NOI, PENTRU CA MAJORITATEA ADORMITA ACCEPTA ORICE ABERATIE NECONSTITUTIONALA!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.