”Noi”, ”ei” și sutele de miliarde pentru NATO

Summitul NATO ce a început marți  în Marea Britanie va fi un amplu exercițiu internațional de mascare a divergențelor. Aliații îl așteaptă pe impredictibilul președinte Donald Trump. Își va reafirma oare angajamentul pentru respectarea Articolului 5 al Tratatului NATO – apărarea colectivă? Va fi al fel de agresiv cu strategia sa de intimidare a aliaților pentru respectarea pragului de 2% din PIB pentru apărare?

Statele membre NATO care nu alocă suficiente fonduri Apărării, în opinia lui Donald Trump, vor fi pedepsite fie printr-o reducere a nivelului comerţului cu Statele Unite, fie prin impunerea unor taxe vamale, a ameninţat liderul american la Londra, înaintea summitului, relatează The Associated Press.

Dezbaterile pe marginea sutelor de miliarde investite în tehnică militară vor fi cele mai importante și cele mai dificile. Se așteaptă suplimentarea cu 100 de miliarde a bugetelor apărării din statele NATO, până la finalul anului 2020. Iar summitul din Marea Britanie ne va spune și dacă SUA vor reuși să atragă NATO în strategie ”Indo-Pacificului”, mai exact strategia de indiguire a Chinei. Tot summitul acesta va avea un cuvânt greu de spus în eventuala interzicere a rețelelor 5G cu tehnologie chineză în țările europene din NATO. Sunt inițiative de securitate, însă cu un impact financiar uriaș.

Profitul industriei de apărare, obiectiv major în UE și SUA

Încă de la inceputul mandatului său, în toate vizitele întreprinse în statele bogate si cliente ale industriei americane de apărare, Donald Trump a arătat că vânzările de armament sunt una din principalele pârghii pentru reducerea deficitului comercial al SUA, pentru creșterea economiei americane. Iar odată cu acestea poate veni, desigur, și realegerea sa.

În Europa, miza este la fel de mare. Este suficient să redăm declarația Nataliei Loiseau, ”trimisul” președintelui Emmanuel Macron la Bruxelles, adică comisarul francez pentru Apărare și Industria Spațială – un portofoliu nou înființat. ”Trebuie să întărim baza industrială și tehnologică a industriei noastre de apărare; trebuie să ne asigurăm ca avem campioni europeni și că ne putem baza pe companiile europene pentru a ne livra echipamentele necesare”.

Cine sunt acei ”noi” la care se referă Loiseau? Cel mai probabil nu UE, ci Franța, Germania, Italia și alte câteva state cu industrie puternică de aparare. Cine vor fi ”campionii” industriei europene de apărare? Noile conglomerate ce vor apărea prin fuziunea marilor companii franceze și britanice, prin modificarea actualei legislații antitrust din UE, modificare ce va fi o altă misiuhne a comisarului francez de la Bruxelles. Iar apoi va fi modificată și legislatia exportului de arme. ”Până acum a fost o competență națională și trebuie să înțelegem bine că fără export de arme nu va exista o industrie europeană de apărare. Trebuie să fim limpezi”, a spus Loiseau, imediat după preluarea mandatului de comisar. Legislația exportului va fi tot o negociere franco-germană, așa cum arată recentele discuții în care Parisul se pare că a reușit să-i convinga pe liderii de peste Rin că este cazul să renunțe la interdicțiile de export de arme în afara Europei. Până la urma, armele aduc profit uriaș și creșterea economică atât de necesară în țările vest-europene, iar cercul clienților trebuie lărgit cât mai mult. Așa a făcut și Donald Trump, în această vară, când a respins trei legi adoptate în Congres pentru limitarea exporturilor de arme către Arabia Saudită.

Lobbyul industriei militare își freacă palmele

Sutele de miliarde de dolari rezultate din comerțul cu arme sunt mărul discordiei în NATO. SUA nu văd cu ochi buni inițiativa franceză de crearea a unei industrii de europene apărare, cu aceleași legi și standarde. Asta ar însemna ca SUA să aibă un concurent important pentru cele 2% din PIB-ul statelor membre.

Șeful Aerospace Industries Association, adică șeful lobby-ului celor mai importante companii militare americane, nu pare să fie îngrijorat, pentru moment. ”SUA au condus mereu în acest domeniu, iar în alte părți ale lumii oamenii văd asta, vor o parte din asta și încearcă să se dezvolte, în timp ce SUA continuă sa inoveze și să sa se gândească la viitor. Este greu să distingi între ce este american și ce nu este american, pentru că parteneriatele au fost puternice și dureaza de mult timp”, a spus Eric Fanning, în iunie, cu ocazia târgului aerospațial de la Paris. Lobby-istul Fanning a fost secretar al Armatei, unul dintre subalternii șefului Pentagonului, în timpul administrației Obama.

Tot la acel eveniment William Lynn era foarte bucuros ca țările NATO au început să cheltuiască mai mult pentru arme. ”Cred că este o tendință bună că NATO ia în serios nivelul de cheltuieli necesar, cred că sunt axați pe cumpărarea celei mai potrivite tehnologii pentru ei. Ei nu se uită doar la beneficiul economic al țării, ei au în vedere îmbunătățirea securității alianței”, a spus Lynn.

Cine este William Lynn? A fost vicepreședinte pentru operațiuni guvernamentale la compania Raytheon, producătoarea rachetelor Patriot și a interceptorilor antirachetă de la Deveselu, spre exemplu. Apoi, ca și în cazul mai sus citatului Evans, Lynn a fost șef adjunct al Pentagonului în timpul administrației Obama. Iar acum, Lynn este președintele filialei americane a companiei italiene de armament Leonardo (fosta Finmeccanica, al doilea grup industrial din Italia, după Fiat). Și actualul șef al Pentagonului respectă acest „cursus honorum” – Mark Esper, seful Pentagonului, a fost vicepreședinte executiv al amintitei Aerospace Industries Association.

Cine sunt acei ”ei” despre care vorbeste Lynn. Sunt aliații NATO, dar ne-am fi putut aștepta din partea unui fost subsecretar al Pentagonului să vorbească despre ”noi”. Însă industria de armament pare să fie mai presuus de statul american și de cele aliate.

Dacă Armată Europeană nu se poate, atunci măcar profit să iasă

În monarhiile salafiste din Golf se observă o nouă tendință. În Emiratele Arabe Unite a fost înființată o companie de stat, Edge, cu scopul de a ”schimba vechea industrie militară care este asfixiată de birocrație”, dupa cum spune chiar președintele Edge. Edge a devenit mama unor companii militare in care au fost implicate mari firme de profil din SUA (Lockheed Martin, Sikorsky). Pe același model a apărut în Arabia Saudită compania SAMI (Saudi Arabian Military Industries), care vrea să intre în primele 25 de companii de apărare din lume. Pe același model au apărut companii în Turcia, Africa de Sud sau Coreea de Sud. Scopul lor este același: să forțeze un quid pro quo – în schimbul sumelor uriașe pentru contracte militare cu SUA, aceste companii vor acces la tehnologia americană și un loc fruntaș printre marii constructori de armaent din lume, scrie Defensenews.com.

Acum, aliații europeni din NATO vor același lucru – să ofere companiilor europene o felie cât mai mare din tortul industriei militare globale. Europenii, scrie defensenews.com, le pun americanilor următoare întrebare: ”Cumpărăm de la voi, de ce nu cumpărați și voi mai mult de la noi? Iar apoi, strict politic vorbind, suntem destul de importanți”.

O dispută care mocnea în timpul administrației Obama este pe cale să erupă în mandatul lui Donald Trump. Franța și Germania vor aloca 2% din PIB pentru înarmare, însă vor lupta pentru ca sumele suplimentare să meargă în primul rând către propria industrie de apărare, nu către cea americană. Asta nu se va putea face prin crearea unei Armate Europene, așa cum ar dori președintele Emmanuel Macron. Un editorial publicat de The Washington Post chiar în prima zi a Summitului NATO se intitulează limpede ”O armată europeană? Asta nu se va întâmpla niciodată”. Motivele țin de discrepanța dintre politica intervenționistă postcolonială a Franței și politica la polul opus a Berlinului. Apoi, Jan Techau, de la German Marshall Fund, vorbește despre lipsa de încredere dintre aliații europeni: ”Francezii și germanii nu au încredere totală unii în ceilalți, italienii nu au încredere în francezi și nici in germani, germanii nu au încredere nici măcar în ei înșiși, polonezii nu au încredere în Germania, Bucureștiul și Budapesta nu au încredere unii în ceilalți, popoarele din Balcani nu au încredere în nimeni și a așa mai departe”.

Dacă nu se poate crea o armată europeană, Parisul si Berlinul au în vedere un alt vehicul pentru a-și atinge unul dintre obiectivele principale – profitul. Iar acest vehicul se numește piața comună pentru achiziția de armament. Iar primii pași se numesc Fondul European pentru Apărare și Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), lansată în 2018, din care lipsesc Marea Britanie și Danemarca. PESCO vrea să coordoneze achiziția de corvete, de elicoptere, drone și altă tehnică militară în întreaga UE. Desigur, scrie The Washington Post, a confunda piața armamentului cu puterea militară este o naivitate și asta pare să-l facă să râdă pe Vladimir Putin. Însa, pe timp de pace, piața aceasta a armamentului va aduce miliarde la bugetele Germaniei, Franței.

Un subiect tabu

Pe lângă mari clienți precum monarhiile din Golf, puterile europene vor să-și mai asigure o piață – cea din Estul Europei, acum un client al SUA:  românii, lituanienii, estonienii, polonezii. În aceste state nu există politicieni, cu atât mai puțin politicieni aflați la guvernare, care să pună la îndoială oportunitatea înarmării, a depășirii cotei de 300 de miliarde de dolari pe an pentru apărare până în 2021, în intreaga UE, așa cum estimează Jane’s Defence. Țările est-europene sunt prea dependente de SUA pentru a se opune unei inițiative americane sau, mai nou, europene, chiar dacă asta vine cu sacrificii sociale mari. Și sunt state care mai toate au avut câte o ”afacere Skoda” precum cea din România interbelică. În Letonia, bugetul nu a mai prevăzut majorarea salariilor medicilor și profesorilor, însă majorarea cheltuielilor pentru apărare este un tabu. ”În Letonia se duc sume uriașe pentru apărare, pentru ca generalii NATO să nu-i reproșeze guvernului că a cheltuit puțin. Este un subiect tabu, nu se discută”, scrie publicația Neatkariga, citată de Modern Diplomacy.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

12 Comentarii

  1. Mr. Klaus Iohannis – El Lider Maximo of Romania – was selected as One the NATO’s Best Buy Clients this morning in London UK. President Trump Himself admitted that he is almost pleased with the amount of Brand New Old Weaponry bought by Romania in order to prove its commitment to regional security in East Europe. Although the other NATO’s members refused to increase their GDP spending up to 2% for the Military, Mr. Trump managed to scare the shit out of them by using old American Real Estate Tricks totally unknown in the Old Europe. Therefore many European „partners” reluctantly signed the New Treaty obliged to Buy American for the next 50 years. Even Mr. Putin said on Russian TV that Trump is the Best Salesman of the World. Sleep well Comrade, Nato is always Awaken for Ya !

  2. … si, bineinteles, toti cei care iau pozitie impotriva acestor criminali care distrug tari si popoare, vinzind la coltul strazii moarte, alaturi de niste politicieni slugarnici, tradatori si corupti si la fel de criminali, sint „oamenii Rusiei” si „primesc ordine direct de la Putin” ! Ia hai Lili, Nasty, Tica, Gollum si restul canaliilor, ia sariti voi din boscheti, cu „cooperativa Kopeika gaurita, stevia murata la borcan” si alte idiotenii de oligofreni !

  3. Si SUA si UE pot sta linistite. Le salveaza Romania. Isi vinde si izmenele de pe ea, si le cumpara alora tot FIERUL VECHI vopsit in kaki.

  4. Multumesc, „Aici sunt…”, comentariul tau inteligent, real si potrivit m-a „racorit” ?! Simt ca-mi plesnesc cercurile vazand atata nedreptate si ingratitudine, ura, dusmanie si nemernicie voita .

  5. „În Letonia, bugetul nu a mai prevăzut majorarea salariilor medicilor și profesorilor”
    Pai nu asta viseaza, spune Lepra galbena ptr Romania?! Plus inghetarea pensiilor, sa aiba „partenerii” din ce sa creasca salariile si pensiile ptr cetatenii lor.

  6. NATO? Deja devine o structură anacronică. Motivul înființării sale era URSS. Acum, chiar dacă unii cred că pericolul vine de la Putin, scopul, mascat al NATO, este de a facilita politica de hegemonie a SUA în lume. Ce caută NATO în țările arabe? Este prevăzut în Tratatul Alianței așa ceva? Acum se dorește angrenarea NATO într-un conflict fabricat cu China, concurenta puternică la economia americană. Unde sunt, aici, interesele europenilor, care în mare parte au relații economice foarte bune atât cu China cât și cu Rusia?

  7. NATO, la urma are un cerc numit O sau zero. Pe limba ghetoistilor inseamna teapa de milioane certa. Gaura e sau ramane tot gaura!

  8. Nimic nou sub soare,iar se aud zanganit de arme si miros de praf de pusca…Marii producatori si exportatori de arme,vor fi iar cei „imbogatitii de razboi”,iar prostimea aceeasi „carne de tun”,care in speranta ca vor supravietui,fie si in alta viata,vor fi serviti la meniu dupa care vor fi „sarbatoriti” ca eroi probabil in ritualuri de mascarada…Singura necunoscuta e „pretextul” declansarii macelului si mai ales locatia,care se invarte din ce in ce mai mult cam in zona noastra,dupa cat noroc avem…Unica speranta va fi,daca ne sare in ajutor vreo farfurie zburatoare aparuta in „gradina Maicii Domnului”…sau daca migram ca ingeri diasporeni in univers…

  9. Spirala inarmarilor ajunge la un nivel mult mai inalt decat in vremea razboiului rece, lupii tineri Macrou si ENGIE, care si-a plasat special in acest scop la varful Colhozului Bolsevic european pe agenta care proaspat si-a depus mandatul de ministru al apararii, UrSula von der Laie Balaie, fac eforturi uriase sa inarmeze Colhozul si sa-l doteze cu o armata!!!
    Noroc cu Trump ca le mai da bobarnace, constient ca-l ating si pe Rasputin prin simpatie! Daca vanzarile de armament SUA
    alimenteaza bugetul reflectandu-se si in buzunarele cetatenilor, in schimb in Colhoz beneficiarii sunt pe cai directe oligarhii bolsevici occidentali si pe cai ocolite oligarhii kgb-isti in frunte cu Rasputin…Popoarele europene urmaresc
    cu sufletul la gura si stomacul gol cursa inarmarilor, fericite ca Securitatea le este asigurata, putand adormi linistite in somnul cel de moarte…

  10. nato este o organizatie terorista in 1999 al quaida era alaturi de nato in bosnia …brigazile rosii proxiul nato au rapit si asasinat pe aldo moro prenierul italiei…

  11. Cu ceva timp in urma, scriati despre conflictul macronel si trumparel, am scris destule in timpul trecut despre aceste manevre gretoase pentru naivi sau ingenuncheati ori,viitori ingenuncheati. Hamarlicanii urla de zeci de ani despre „isis, si, hamas+ destule sigle(tot de ei inscriptionate dupa antrenamente pe diferite teritorii ale tarilor mintite doar pentru a ucide la comanda marilor asociati ca putere mondiala)”! Ce sa auzim acum din gura marelui blond? Citez:”ar fi bine ca toate tarile sa isi retraga luptatori ISIS din toate tarile! Asta ii spusese lui macronel! Acum dupa atatea actiuni, fonduri alocate armatei,politiei,sri+, despre care nu da facturi privind cheltuielile, si fupa atatia ani de razboi pe glob, sa intelegem ca adevaratii eroi straini morti pe campurile de lupta in alte tari, cum se numesc sau in ce butoi pot fi incadrati? Dar fiecare mare cap al tarilor contributoare ii declara eroi! Cu scuzele de rigoare, eroi pot fi doar cetatenii care isi apara propria tara si nu „adunatura comuna din cateva tari”! Este strict opinia mea din ceea ce am citit online ani de zile din mai multe surse si discursul marelui trumpel din ultimele zile!

  12. Poate se trezesc din letargia hastagista si formatorii de opinie, intelectualii din romania , dupa ce vad ce relateaza si presa internationala referitor la faptul ca Iohanis cu aliatul sau Orban au fost pusi in functie tocmai pentru a le oferi „stapanilor ” ezterni sute de milioane de euro (asa cum au facut si luna aceasta) pentru armament depasit , chiar daca tara este saraca , economia este distrusa iar pensiile si salariile majoritatii populatiei sunt in jur de 300 euro iar preturile bunurilor de consum sunt la fel ca in occident unde au un nivel ala salariilor si pensiiloe in jur de 3000 de euro , asta dac ne gandim la un principiu de echitate intr-o uniune economica europeana …….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.