Revolta sindicaliștilor: De ce vor să protesteze la… CCR

imunitate judecatori CCR

Reprezentanții BNS au anunțat că vor organiza miercuri dimineaţa un protest în faţa Curţii Constituţionale, nemulţumiţi că CCR nu a luat deocamdată în discuţie sesizările prin care se invocă excepţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte OUG 79/2017, care vizează transferul de taxe de la angajator la angajat.

Anunţul a fost făcut de către liderul BNS, Dumitru Costin, în cadrul reuniunii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pe tema salariului minim, la care au fost prezenţi premierul Ludovic Orban şi ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

„Ţin să vă informez că de mâine dimineaţă Blocul Naţional Sindical se va afla în protest, în faţa Curţii Constituţionale a României. Reamintesc că în noiembrie 2017 Guvernul a adoptat această ordonanţă 79 care a bulversat efectiv piaţa muncii, mediul de afaceri, dar şi impactul asupra sistemului de securitate socială din România. Aşa cum spunea şi colegul meu, Bogdan Hossu, a distorsionat masiv inclusiv raportările de salarii brute pe care le facem la nivel european. De aici şi creşteri de astea spectaculoase, pe care unii comentează. Noi – patru din cinci confederaţii sindicale – la fel ca şi domniile voastre, am sesizat în noiembrie 2017 Avocatul Poporului. Avocatul Poporului de la vremea respectivă – genunchii cam moi… probabil şi presiunea politică asupra lui… – a refuzat să dea curs sesizării noastre”, a spus Costin, citat de Agerpres.

El a menţionat că, în acest context, BNS a ales să deschidă procese în instanţă referitoare la cazuri concrete.

„Lucru care s-a întâmplat şi avem dosare care au fost strămutate la Curtea Constituţională din noiembrie 2018. Avem un an de zile de când Curtea Constituţională a României stă cu dosarele acolo şi nu judecă constituţionalitatea. Suplimentar, ordonanţa 79 a fost introdusă în noiembrie 2017 în Parlament, în procedură de urgenţă. Suntem în decembrie 2019. Ce procedură de urgenţă a avut Parlamentul României, că astăzi, după doi ani şi o lună, ordonanţa se află în continuare în Parlament? Este un element de instabilitate pentru orice act de guvernare serios şi responsabil”, a precizat liderul sindical.

De asemenea, Dumitru Costin a recomandat ca în perioada următoare să fie încheiat un acord tripartit Guvern – patronate – sindicate, în cadrul căruia să fie analizate inclusiv soluţii alternative de politică fiscală, care să substituie Ordonanţa 79.

„Ar fi bine să luăm în calcul să lucrăm împreună în situaţia în care Curtea Constituţională – pentru că nu are cum să amâne la nesfârşit judecarea acestor speţe de neconstituţionalitate – va veni cu o anumită hotărâre. Atunci va trebui să fim pregătiţi şi voi, ca Guvern, şi noi, ca parteneri sociali, pe nişte soluţii alternative”, a mai declarat el

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

  1. Nov. 2018?
    Sunteți mici, sindicaliștilor!
    Io* am cerere de sesizare a CCR admisă de CA încă din mai 2017 și ajunsă pe pupitrul CCR încă din data de 7 iunie 2017 și… este dosar încă ÎN FAZA DE RAPORT.
    Dosarul are 2 ani și jumătate vechime și nu s-a mișcat un pai în el.

  2. Ce rost mai are BNS,in afar de a tine pe bani grei niste securisti in campul tactic”sindicate si organizatii profesionale”?

  3. Cimpanzeul Pupincurist Ludovic Orban – asistat social 30 de ani – va Emite OUG conforma cu Doleantele lui Klaus Iohannis – El Lider Maximo – care Declara Sindicatele Ilegale in Romania Normala. Cotizatiile sindicalistilor vor fi alocate cetatenilor defavorizati cu Pensii Speciale.

  4. Sindicalistii fac jocul lui Ludovic Orban care nu vrea cresteri de venit, Ati inteles gresit nu sunt impotriva lui L Orban. Cat de simpli sunt cotizantii BNS, iar reprezentantii lor traiesc bine pe bani multi fara nici un efort…

  5. @de ce comentati negativ?: Habar NU ai ce spui, vai de tine!
    O sa ramai surprins, dar Ludovic Orban NU vrea ca OUG 79/2017 sa fie Anulata!(Guvernul are nevoie da BANI MULTI pentru Pensii!)
    Stii de ce?! NU, evident!
    OUG 79/2017 a transferat Contributiile de la Angajator la Angajat si a MARIT SUMA Totala adusa de Contributuiile la Pensii de TOTI cei care Contribuie cu CASul!
    In final, scopul urmarit si DECLARAT de PSD(OLguta s-a laudat de multe ori cu asta!) era ca Deficitul la Bugetul de Pensii sa SCADA!
    Si a SCAZUT, intr-adevar!
    Dar NU atat cat sa fie pe EXECEDNT, cum a pus PSD in Bugetul de pensii pe 2019!
    De ce NU a scazut MAI MULT acest Deficit la Pensii prin Trecerea Contributiilor?
    Pentru ca MULTE Companii NU au MARIT salariile BRUTE ale Angajatilor incat sa COMPENSEZE transferul sarcinii contributiilor sociale de la angajator la angajat.
    De ce NU au facut-o?!
    NU sunt obligate de LEGE!
    Doar la Stat, Salariile brute ale bugetarilor s-au marit, compensand Transferul sarcinii contributiilor sociale de la angajator la angajat!
    Mai mult, de aproape 2 ANI PSD nu are curaj sa o puna in dezbatere in Parlament, de FRICA sa nu fie declarata NECONSTITUTIONALA:

    https://legislatiamuncii.manager.ro/a/25086/adoptarea-oug-79_2017-si-inexistenta-obligatiei-angajatorului-de-a-majora-salariile-de-baza.html

    http://www.ziare.com/impozit/contributii/revolutia-fiscala-zace-de-7-luni-in-parlament-se-evita-votarea-legii-de-frica-ccr-1522200

    https://www.economica.net/ministrul-muncii-deficitul-pe-fondul-de-pensii-se-va-reduce-masiv-anul-viitor-dupa-transferul-platii-contributiilor-la-angajat_145982.html

  6. 22 Iulie 2018: „Revolutia fiscala” zace de 7 luni in Parlament. Se evita votarea legii de frica CCR?
    S-au implinit 7 luni de cand OUG 79/2017 zace in Parlament, iar alesii NU au fost interesati sa voteze in sesiunea care abia s-a incheiat Legea privind aprobarea OUG.
    Guvernul a tot carpit in acest timp „revolutia fiscala” prin mai multe OUG.
    Cu toate acestea, oamenii de afaceri au atras atentia ca inca mai sunt multe probleme care trebuie rezolvate in OUG 79/2017.

    „Parlamentarii nu voteaza, de frica atacarii la CCR”
    De ce amana insa parlamentarii de 7 luni de zile votarea Legii de adoptare a ordonantei privind „revolutia fiscala”? De teama faptului ca va fi atacata la CCR, pentru ca stiu ca e neconstitutionala, a declarat pentru Ziare.com presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin.
    De frica atacarii la CCR(nu este votata legea!). Noi am sesizat imediat Avocatul Poporului, in 15 noiembrie, in saptamana imediat urmatoare dupa ce s-a publicat in MO. Am Inregistrat Sesizarea, Avocatul Poporului e insa anesteziat, i s-a cerut discret sa nu apere poporul, desi se numeste Avocat al poporului. In schimb, i-au promis ca ii cresc pensia. Si i-au facut o pensie speciala. Acum numai Avocatul Poporului poate ataca OUG sau daca o instanta de judecata stabileste la un moment dat o exceptie de neconstitutionalitate si trimite un dosar pe rol la CCR. Altminteri NU o putem ataca. Daca se transforma in Lege, poate sa fie atacata de Opozitie, noi o putem ataca, presedintele poate sa o atace la CCR. De aia au si tinut-o acolo la naftalina”, a declarat D. Costin.
    Peste 1 milion de salariati s-au ales cu salariile scazute.”
    http://www.ziare.com/impozit/contributii/revolutia-fiscala-zace-de-7-luni-in-parlament-se-evita-votarea-legii-de-frica-ccr-1522200

  7. 31.08.2017: „Olguta Vasilescu confirma ca trecerea contributiilor de la angajator la angajat va duce la SCADEREA Salariilor Nete. In mediul privat, patronii vor decide DACA pastreaza castigul sau il impart cu angajatii.
    Olguta a declarat joi ca a discutat cu sindicatele despre trecerea contributiilor de la angajator la salariat din ianuarie 2018 si a confirmat indirect ca aceasta trecere va insemna scaderea salariilor nete. Ea a anuntat ca guvernul va creste salariul brut al profesorilor cu 25% din ianuarie, iar cand a fost intrebata care va fi cresterea salariului net, a spus ca va fi de 4%.

    „A fost si o discutie inclusiv daca vor trece contributiile pe angajat, au fost si ei de acord ca este cea mai buna varianta sa treaca aceste contributii pe angajat, pentru ca le creste pensia automat. Sunt situatii, nu e cazul la stat, dar sunt unii angajati care nu pot sa beneficieze, din pacate, de drepturi de pensie sau asigurari medicale pentru ca firmele la care sunt angajati nu platesc aceste contributii in numele lor”, a declarat Olguta la Antena 3.
    Editat

    • Astia de la bns au idei putine si fixe. Din pacate au ajuns doar o anexa a oricaror alte interese decat a membrilor de sindicat.

  8. 24.11.2017: „O. Vasilescu: „NU vor scadea salariile din CAUZA transferului contributiilor sociale la angajat.
    Transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat ii ingrijoreaza atat pe cei din mediul privat cat si pe bugetari.

    Concret, bugetarii nu vor mai primi majorarea salariala de 25%, dar odata cu transferul contributiilor va fi vorba de o majorare de aproximativ 4%.

    Olguta a mentionat la TVR: „NU scad salariile, in niciun caz din aceasta cauza. Noi am spus de nu stiu cate ori si am facut 1 miliard de calcule cu liderii de sindicat. Am avut o intalnire cu liderii de sindicat, aproape toti liderii de sindicat din judetul Dolj, au participat 57. Si dupa ce am mers cu creionul la tabla si le-am explicat, intrebau: Bun, dar de ce ne cheama strada, atunci? Cei de la Bucuresti? Si am spus: Fie nu au inteles, fie sunt rau intentionati, pentru ca altfel nu am reusit sa ne explicam. Atentie! Noi n-am spus niciodata ca prin acest transfer de contributii cresc salariile, pentru ca noi avem alte pargii sa crestem salariile: prin Legea salarizarii, prin HG de crestere a salariului minim pe economie, prin mai multe beneficii pe care le dam firmelor.”
    „Pentru toti bugetarii sunt cresteri de 25% pe brut, asta inseamna 4% pe NET, dar la persoanele cu handicap, la IT-isti, la cei care erau scutiti de impozit pana acum cresterile vor fi de 29% tocmai ca sa acopere aceasta diferenta. Nu va fi o scadere” – Olguta.
    https://legislatiamuncii.manager.ro/a/24557/olguta-vasilescu-nu-vor-scadea-salariile-din-cauza-transferului-contributiilor-sociale-la-angajat.html

    Legea Salarizarii unitare a COMPENSAT la bugetari, dar de cei angajati la privat, NU spune NIMIC Olguta!
    Si din acest motiv NU vor sa o voteze, le e FRICA ca vor SCADEA Salariile NETE in privat, unde NETul e oricum MULT mai mic decat la Bugetari!
    PATRONII vor pot fi obliggati de LEGE sa creasca Salariile brute, desi INITIAL Olguta si Dragnea au PROMIS ca ii vor OBLIGA!
    E NECONSTITUTIONAL!

  9. Iar vor sa ajungem cu un deficit la pensii de peste 20 miliarde de euro. Iarr vor sa rastoarne totul cu curu in sus spre o rata a inflatiei de 160% cat a fost in anii 1997/1999 sau de 11-15 % cat a fost in anii 2005/2012. Iar vor sa readuca perioada „guvernarilor” apocaliptice din anii 1997-2000 si 2005/2012 si 2016. Cine mai poate opri aceste „forte” fascisto-naziste romanesti ale anarhiei si dezordinii sociale si nationale…?!

  10. Rectific: Patronii NU pot fi obligati de LEGE sa creasca Salariile brute, desi INITIAL Olguta si Dragnea au PROMIS ca ii vor OBLIGA!
    E NECONSTITUTIONAL!

  11. Pentru toti harbarnistii care își dau cu părerea pe aici, salariile au fost compensate dupa trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat astfel încât nu au scazut retribuțiile nete! Din toate mediile private cu sute sau cu mii de angajați cu care am avut tangență, nu am gasit un caz de scădere a salariilor! Voi care va dati cu parerea pe aici, ori sunteti farsori ori trăiți din alte „venituri”….

  12. Și cu asta acoperă necesitatea luptei specific sindicale pentru egalitatea dintre salariul minim și coșul zilnic?

    • Costin o fi muncit macar o zi in acesti 30 de ani? Intreb din curiozitate. Bine ca platesc sindicalistii cotizatii.

  13. BNS face ”valuri” pt ca reprezinta asa zisele sindicate din mediul privat, unii din multinationale care nu-si platesc darile conform statului de plata i-au pus sa faca galagie. Doamna Vasilescu spune ca trebuie o lege pt sancitionarea patronilor care nu ”varsa” contributiile. Sindicalistii nu ”joaca” pt membri de sindicat ci in favoarea patronilor ca si Orban, el/liberal reprezinta capitalul mai ales strain care in unele cazuri sau poate in toate cazurile cam isi repatriaza profitul, fara sa-si plateasca toate angajamentele si ca si in cazul supermarketurilor, nimeni nu vede carnea ”invinetita”, etc. ca „ne pleaca investitorii”…Statistic numai firmele romanesti au contributii substantiale la Buget…restul la ”repatriere”…totul este protectionism pt straini, pe o veche vorba ardeleneasca:”Supus austriac”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.