Noi presiuni din direcţia PSD pentru aprobarea proiectului de la Roşia Montană

Dacă nu se aprobă proiectul de la Roşia Montană, vine „prăpădul” peste România, statul român nu prea are de ales, acesta este mesajul rezumat pe care încearcă în continuare social-democraţii, cu Ponta în frunte, să-l inoculeze, unul după altul, în această perioadă.

După ce Victor Ponta a declarat recent că România ar putea plăti 2 miliarde de dolari dacă nu va fi realizat proiectul de la Roşia Montană – riscând astfel ca declaraţiile lui să fie folosite în instanţă de compania canadiană împotriva statului român – a venit rândul lui Şova să fluture aşa-zisele riscuri pe sub ochii românilor.

Dan Şova a declarat, luni, în cadrul audierilor de la Comisia pentru Roşia Montană, că RMGC ar putea acţiona statul român în judecată la o Curte de Arbitraj pentru a cere ca România să fie obligată să elibereze avizul pentru începerea exploatării.

Mai mult acesta a spus că nu este exclus ca RMGC să câştige la o astfel de instanţă arbitrală.

„Nu este exclus să câştige acest lucru. Dacă, Doamne fereşte, s-ar întâmpla aşa ceva, şi eu sunt obligat să trag acest semnal de alarmă, ne-am trezi în situaţia în care RMGC ar putea începe exploatarea la Roşia Montană în condiţiile de astăzi, adică foarte favorabile lor şi foarte defavorabile nouă”, a spus Şova.

Alte ziceri ale lui Şova

Şova a precizat că respingerea proiectului de lege nu va determina RMGC să renunţe la exploatarea minieră pentru care deţine licenţă, spunând că RMGC ar putea obţine avizul de mediu necesar exploatării în instanţă, respectiv la Curtea de Arbitraj.

Şova a mai precizat că în licenţa de exploatare pe care RMGC deja o deţine şi pe care o poate prelungi în 2019 pe încă 5 ani nu sunt specificate prevederi în avantajul statului român.

„S-a spus foarte mult că Guvernul român ar fi făcut o lege pentru a servi interesele unei societăţi private. Acordul anexă la lege care se propune a fi aprobat prin lege are 12 articole toate integral fiind pentru interesele statului român. Nu există în acord nicio prevedere în favoarea investitorului privat. Acordul conţine numai prevederi în favoarea statului român”, a spus Şova, citat de Mediafax.

Social-democratul a mai declarat că proiectul de lege, aşa cum a fost el conceput, ar face ca exploatarea minieră de la Roşia Montană să fie cea mai modernă exploatare din Europa şi cea mai dură din punct de vedere a condiţiilor impuse titularului licenţei.

„Negocierea a fost făcută la sânge pentru interesele statului român”, a spus Şova.

„Până la punerea în discuţie a acestui proiect (de lege – n.r.), situaţia concretă a statului român în proiectul Roşia Montană este următoarea: în licenţa de exploatare nu există garanţii de mediu; proiectul, aşa cum l-a moştenit Guvernul Ponta, nu presupune nicio protecţie şi nici o investiţie în patrimoniul cultural; nu presupune niciun fel de avantaje pentru comunitatea de la Roşia Montană; nu există niciun fel de obligaţie cu privire la refacerea poluării istorice de către RMGC pe banii ei; nu există nicio garanţie cu privire la păstrarea cotei de participare la capitalul social – am introdus-o noi, nu există nicio garanţie cu privire la încasarea dividendelor – am introdus-o noi, nu există nicio prevedere cu privire la existenţa şi exploatarea altor metale rare – am introdus-o noi”, a mai spus Şova.

Riscurile enumerate de Şova mai sus sau de Ponta, reale sau nu, nu au cum să ajute România: ele pot pune presiune asupra celor care decid asupra proiectului sau îi pot încuraja pe canadieni într-un eventual demers în instanţă. Cert este că în acest caz, cel puţin la nivel oficial, al declaraţiilor, canadienii nu se hazardează în „previziuni” de acest gen, precum oficialii români.

Ce spunea directorul executiv al Gabriel Resources Ltd, Jonathan Henry recent. „Doar românii şi România vor decide ce este în interesul ţării. Desi este firesc pentru orice companie să facă ceea ce este necesar pentru a-şi proteja interesele – şi nici Gabriel Resources nu face excepţie – vom lua act de orice decizie luată de Guvernul sau Parlamentul României. Compania va furniza toate informaţiile necesare pentru ca oamenii să poata lua o decizie în deplină cunostinţă de cauză. Decizia finală va aparţine, fără discuţie, Guvernului şi Parlamentului României şi, în ultima instanţă, cetăţenilor României”, spunea Jonathan Henry într-un comunicat transmis recent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8543 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.