Palmaresul Festivalului Orădean de Teatru

Cea de-a XIX-a ediţie a “Festivalului de Teatru Scurt” de la Oradea, ce s-a defăşurat între 20 şi 29 septembrie, şi-a desemnat laureaţii.

La categoria “Cea mai bună actriţă”, juriul a reţinut trei interpretări:

Tokai Andrea pentru rolul Femeia I din “Gardenia”, de Elzbieta Chowaniec, în regia lui Koltai M. Gabor, producţie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, din Timişoara;

Borbely B. Emilia, pentru rolul Femeia II din acelaşi spectacol;

Lorincz Rita pentru rolul Femeia III din “Gardenia.

Premiul a revenit actriţei Lorincz Rita pentru rolul Femeia III.

Cea mai buna actriţă, Lorincz Rita

La categoria “Cel mai bun actor”, au fost nominalizaţi:

Anton Tauf pentru rolul Barrymore din piesa cu acelaşi nume de William Luce, pusă în scenă de Tudor Lucanu, la Teatrul Naţional „Lucian Blaga”, din Cluj-Napoca;

Richard Balint pentru rolul Paul din “Tăietura” de Mark Ravenhill, montat de Alexandru Mihăiescu la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, din Arad;

Constantin Cojocaru pentru rolul Sheffler din “Urâtul” de Marius von Mayenburg, regia artistică Vlad Cristache, Teatrul de Comedie Bucureşti.

Premiul i-a revenit lui Anton Tauf.

Cea mai bună regie – Leonida Gem Session

La categoria “Cea mai bună scenografie” a fost distinsă Alina Herescu pentru “Tăietura” de Mark Ravenhill, regia artistică Alexandru Mihăiescu, spectacol al Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, Arad. Ea le-a surclasat pe Iuliana Vîlsan pentru spectacolul “Gardenia” al Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, Timişoara, şi Carmencita Brojboiu pentru “Leonida Gem Session” (adaptare după Caragiale, versiunea scenică de Gabor Tompa şi Andras Visky, regia artistică Gabor Tompa) – Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

La categoria “Cea mai bună regie”, au existat, de asemenea, trei nominalizări:

Gabor Tompa pentru regia spectacolului “Leonida Gem Sesion” (adaptare după Caragiale, versiunea scenică de Gabor Tompa şi Andras Visky) – Teatrul Maghiar de Stat Cluj;

Mihai Măniuţiu pentru regia spectacolului “Domnul Swedenborg vrea să viseze” (scenariul dramatic Mihai Măniuţiu) – Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Iaşi;

Alexandru Mihăescu pentru regia spectacolului “Tăietura” de Mark Ravenhill.

Cea mai bună scenografie – Alina Herescu

Premiul a fost acordat regizorului Gabor Tompa pentru “Leonida Gem Sesion”.

“Premiul Special al Juriului”, instituit după vizionarea tuturor spectacolelor din festival, a fost conferit, pentru originalitate şi oportunitate, spectacolului “Cei ce nu uită”, pe scenariul şi în regia lui Gavriil Pinte, producţie a Teatrului “Regina Maria”, din Oradea.

În sfârşit, la categoria “Cel mai bun spectacol”, fost distins “Domnul Swedenborg vrea să viseze”, semnat de Mihai Măniuţiu.

Au mai fost nominalizate la această categorie “Leonida Gem Session”, pus în scenă de Tompa Gabor, şi “Contra progresului” de Esteve Soler, în regia lui Bobi Pricop, spectacol al Teatrului “Bulandra”, din Bucureşti.

Premiul Special al Juriului – Cei ce nu uită

La Secţiunea “Concurs”, Juriul a fost alcătuit din Florica Ichim – critic de teatru, redactor şef al Revistei “Teatrul AZI”, Ioana Moldovan – critic de teatru, asistent universitar UNATC, Mircea Diaconu – actor, Zeno Fodor – teatrolog şi Doru Mareş – critic de teatru, scriitor.

Elisabeta Pop (critic de teatru), Ioan Moldovan (poet, directorul Revistei Familia) şi Traian Ştef (scriitor, redactor la Revista “Familia”) au decis acordarea premiului piesei “Goi spre Paradis”, scrisă de Ion Bogdan Martin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.