Norica Nicolai: UE chiar e un colos cu picioare de lut

Uniunea Europeană s-a născut din munți de cărbune și oțel și sucombă, decenii mai tîrziu, pe altarul unui virus microscopic. (editorial de Norica Nicolai)

Yuval Harari are dreptate: întreaga lume va fi altfel după pandemie. Dar, cel mai mult, va suferi, cred, Uniunea Europeană. Visul lui Churchill, Monnet și Schuman, e pe cale să se încheie, pentru că nu a trecut cea mai simplă probă: cea a contactului cu viața reală.

Se spune adesea că trănicia relațiilor se dovedește în momente de criză, nu la bine. UE a clacat la primul test major la care a fost supusă, epidemia de coronavirus.

În fața dezastrului, în primul rînd uman, liderii uniunii au dovedit că le lipsesc trei lucruri: solidaritate, curaj, inițiativă.

Italia a fost lăsată pe cont propriu – și prevăd un Italexit nu foarte tîrziu, pentru că italienii nu uită și nu iartă -, Germania s-a făcut că plouă, liderii europeni au fost ca și inexistenți, iar cetățenii uniunii s-au trezit că nu există mobilizare, politici și inițiative comunitare de prevenire și combatere a crizei. Există, în schimb, o majoră preocupare a leadershipului comunitar pentru fenomenul fake news. Țara piere și baba se coafează.

Pe 11 februarie, eram informați de presa europeană că mecanismul de criză al UE a fost activat complet, toate măsurile europene pentru combaterea coronavirusului urmând să fie coordonate la Bruxelles. Și mai aflam că, în caz de nevoie, fiecare stat care participă la acest mecanism de criză și care e suprasolicitat, poate să ceară ajutor din partea celorlalte state.

Suntem în 20 martie și am ajuns doar în stadiul periculos și inimaginabil, cîndva, în care guvernul francez, prin ministrul de finanţe Bruno Le Maire, avertizează că dacă UE va lăsa Italia să se prăbușească deplin, întreaga Europă nu își va mai reveni.

Nu sunt și nu am fost niciodată eurosceptică. Am crezut în ideea de uniune europeană, de state unite ale Europei, de interese și valori comune, de respect și sprijin reciproc.

Am criticat nu o dată măsurile și dublul limbaj european, pe fundalul clivajului tot mai vizibil între Vest și Est.

Dar nu m-am gîndit că UE chiar e un colos cu picioare de lut.

Acum, o vedem cu toții cu ochiul liber.

Epidemia se va stinge, mai devreme ori mai tîrziu, să sperăm cu cît mai puține pagube.

Dar proiectul european, cel puțin așa cum a fost el gîndit, e cam dus pe aripile vîntului.

Știam cu toții că UE e o piață unică, fără constrîngeri, iar azi auzim sistematic de interziceri de exporturi și importuri. Știam că e un loc al deplasării libere, iar azi mai e puțin și Germania reface Zidul Berlinului, în timp ce țările își închid granițele pe capete. Știam că e un organism care susține solidaritatea cu cei defavorizați, și azi aflăm despre deblocări de fonduri de miliarde de euro, dar numai pentru statele bogate.

„Dacă nu suntem capabili să ne unim, proiectul politic european este cel care va fi doborât de această criză”, mai spune același demnitar francez sus invocat.

E corect și e profund ce spune.

Doar că, din nefericire, e și tardiv.

Covid 19 s-a dovedit copilul andersenian care strigă că împăratul e gol, cînd toți se îmbulzeau să-i laude straiele.

A trebuit să vină o molimă teribilă pentru a înțelege că ani de zile ne-am amăgit cu o formă fără fond.

Greu de uitat recentul discurs antologic și figura prăbușită a președintelui Serbiei, țară care s-a zbătut ani de-a rîndul să fie acceptată în UE, iar azi transmite public că nu prea mai are în ce intra.

Impresia generală, hai să nu ne ascundem după cuvinte, e că statele mari și bogate din Vest și-au făcut socoteli proprii după izbucnirea pandemiei, după principiul vechi, cinic și pragmatic, totodată, ”scapă cine poate”.

Pentru fiecare dintre ele, nu mai există ”noi”, există doar ”eu”.

După ce va trece valul, politicienii din toate statele europene va trebui să ne suflecăm mînecile și să refacem proiectul unional, într-o formă nouă, încă neîntrezărită acum, dar sigur foarte diferită de cea veche. Una în care nu va mai exista, spre exemplu, teoria imberbă a lichidării suveranităților naționale pentru simplul fapt că virusul ucigaș tocmai ne-a arătat cum, la vremuri de criză, popoarele se bazează în primul rînd pe ele însele și abia apoi pe mult trîmbițata solidaritate comunitară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

46 de Comentarii

 1. Realitatea de la noi,in mare parte ,nu este cunoscuta de politicieni.EI sunt departe de cei pe care i-au ales.La tara,si chiar la oras,daca Spalatul picioarelor se poate realiza in vazul celorlalti,o baie generala,dupa o posibila expunere la virus,nu se poate face decit untr-o incapere incalzita,separata,pe care cei mai multi nu o au.Voi,care a-ti fost la conducere,ce a-ti facur pina acum ?As putea spune,nenorocitilor,
  inconstientilor ?

 2. ….
  Prezentate drept marile obiective şi realizări naţionale ale clasei politice post-decembriste, aderarea la Uniunea Europeană şi NATO nu numai că nu au adus poporului român prosperitatea, bunăstarea, prestigiul şi siguranţa mult promise, ci mai mult l-au sărăcit atât material, cât şi spiritual şi biologic, în timp ce pe plan extern România e o ţară tot mai dispreţuită şi singură. Sacrificiile făcute de români pentru integrarea în aceste organizaţii globaliste s-au dovedit în mare parte nu numai inutile, ci şi extrem de păguboase, atât Uniunea Europeană, cât şi Organizaţia Nord-Atlantică aflându-se astăzi în pragul dezintegrării, fiind o chestiune de timp până ce vor dispărea. Şi cu toate acestea, clasa politică actuală, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, şi-a fixat drept obiective principale o mai mare integrare în structurile euro-atlantice, aderarea la Spaţiul Shangen şi adoptarea monedei euro, în totală contradicție cu evoluțiile din plan internațional, care ne arată că actuala ordine mondială se clătină din temelii și că tratatele și alinațele se fac și se desfac pentru a răspunde unor nevoi belicoase, de conjunctură, nu pentru a consolida pacea în lume.

 3. Norica Nicolai are dreptate! Virusul va trece, dea Bunul Dumnezeu cat de repede, dar si Uniunea Europeana va trece tot asa de repede! UE va ramine un vis de Natiuni egoiste care in aceste situatii grele nu au facut nimic decat sa-si apere propriul interes! Mult lovita de virus Italia, ce ajutor a primit? Este lasata singura, cautind ajutor la chineji!!!! Dupa „virus” urmeaza faza a doua, se vor bate pentru avantaje economice, iar noi vom fi lasati singuri ca deobicei, ba mai mult vom fi aratati ca deobicei cu degetul, „uite coruptii”! Uniunea Europeana va deveni un banc prost in memoria popoarelor!

 4. Nu poți să creezi un tip de stat multinațional pornind de la structura unei alianțe economice care, în definitiv, înseamna(ă) PROFIT, spre a nu pomenii despre diferențele culturale și, mai ales, despre cele religioase .

 5. In istorie se va scrie: a fost odata o Uniune Europeana……

 6. In afara picioarelor de lut, UE mai are si coltii dictaturii de tip stalinist asupra tarilor satelite. Tendinta de a trece cu nonsalantza peste interesele tarilor mai putin dezvoltate, impunandu-le conditionari si pretentii neconforme cu interesele acestor state este ceva obisnuit la Bruxelles.
  Romania s-a aflat in situtatii umilitoare de care nu a avut parte nici macar in anii negri ai dictaturii blocului sovietic, cand Romania era sub ocupatie militara.
  Nici macar atunci nu ni se impunea de la Moscova pe cine sa numim in functiile de conducere din procuratura, sau sa fim amenintati si supravegheati in domeniul justitiei…..[Leo]

 7. Tocmai ca nu exista un tot unitar este explicatia ca nu avem succes în astfel de situatii. Tocmai pentru ca încă exista guverne, cu puteri depline, și nu subordonate, nu se pot lua decizii dintr-un centru de comanda. Cum altfel sa funcționeze un lanț de comanda, cu „20” capete independente?! Probabil ca autorul RC știe deja aceste lucruri însă… Propaganda, dar pentru ce? Sau doar impuls pentru dezbinare

 8. Am afirmat de-a lungul ultimilor ani că UE nu este decât o mascaradă menită să îmbogățească țările fondatoare pe spatele noilor veniți transformați în colonii. Dacă s-ar fi dorit o adevărată uniune atunci țările membre ar fi trebuit să adopte același Cod Civil, același Cod Penal și același Cod Fiscal, altminteri n-are cum să rezulte cetățeni europeni cu aceleași drepturi și obligații!

 9. Doamna Nicolai, nu va este frica de un dosar penal , credeti ca binomul doarme? cum sa afirmati asa ceva, ca ue nu functioneaza decat cu declaratii fara acoperire si amenintari tip mcv ? care sunt printre altele la cheremul lui Iohanis , cand vrea el sunt simple recomandari si viceversa cand nu vrea, sunt obligatorii .(sceptic la publicarea acestui post)

 10. Europa a fost visul marilor corporatii de a-si vinde marfa liber fara taxe vamale….de a exploata resurse fara ingradire….De soarta popoarelor nici vorba daca o duc bine sau rau. Europa poate ramane doar ca UNIUNE economica DE STATE INDEPENDENTE. Pentru combaterea virusului s-a acordat Romaniei 1 miliard si frantei si germanioei de la TREI SUTE de miliarde in sus. Adica poporul roman condamnat la moarte. De murit n-o sa murim da le vom da …UIE…Toti sorosistii si globalistii din politica si structuri ARESTATI SI AVEREA CONFISCATA…SI MULTI TRADATORI DEGRADATI LA GRADUL DE SUB-SOLDAT.

 11. Da,d-na NORICA,aveti perfecta dreptate,dar este prea tarziu pentru acest popor.Am fost transformati in COLONIE.Majoritatea politicienilor veniti la putere dupa LOVITURA DE STAT din 1989,au fost vanduti puterilor straine si au distrus totul in aceasta tara.Unii au neobrazarea sa spuna ca ne-au dus in UE,ca ne-au bagat in NATO,ca o sa intram in Spatiul Shangen (dupa ce am investit enorm in securizarea frontierelor,dar nu am dat inca portul CONSTANTA OLANDEI),ca o sa adoptam moneda euro,etc.,dar cu ce rezultate pentru aceasta tara.Care prim-ministrii au facut ceva bun?Oare PETRE ROMAN.TEODOR STOLOJAN,ADRIAN NASTASE sau acum acest SOMER LUDOVIC ORBAN?Tarile vestice au avut nevoie de noi sa ne distruga economia,sa ne acapareze bogatiile naturale,sa exportam forta de munca bina pregatita in ROMANIA,sa devenim piata de desfacere pentru produsele lor alimentare si terminand cu tehnica militara invechita,sa ne impuna prin cozile de topor ce presedinti sa alegem,etc.Ce o sa lasam in urma noastra copiilor,nepotilor si stranepotilor,avand in frunte asemenea specimene de conducatori?Serviciile secrete nu mai lucreaza in interesul acestei COLONII,justitia a fost subordonata intereselor de CLAN,promovarea oamenilor nu se mai face pe competenta.Solidaritate europeana in aceasta situatie de criza nu exista,lucru observat intr-o interventie televizata si de PRESEDINTELE SERBIEI ALEKSANDAR VUCIC,cand a vrut sa achizitioneze materiale necesare combaterii acestei epidemii.Ajutorul a venit de la COMUNISTII CHINEZI,ca si la noi si in ITALIA.Noi tarile care am aderat la UE suntem CENUSERESELE EUROPEI,mai ales daca avem conducatori ca ai nostrii,fara coloana vertrebrala.Da,suntem GROAPA DE GUNOI A EUROPEI.Credeti ca nu sestia de gunoaiele aduse in tara?Serviciile secrete nu stiau?Ba da dar sunt puse sa taca de acesti politicieni.

 12. O analiza pertinenta a ceea ce este si va fi UE.
  Un colos care inghite coloniile gen Romania, impunandu-le printr-o dictatura burgheza politicile publice si econonmice.
  Incepand cu prima zi a Revolutiei din decembrie 1989, toti cei care sau perindat la putere ar trebui trasi la raspundere, mai ales cei care au acceptat sa se vanda tot ce inseamna avutie subterana si terestra, pentru a intra, chipurile, in aceasta uniune de carton!!!

 13. N.Nicolay nu asa ca asa cum lucreaza activistii neocominternisti comunisti ti-a convenit de minune malaiul dat de UE?
  Dai lectii poporului ca sa parazitezi in continuare pentru ce presupui, poate la ordin sau frica,la ce urmeaza.
  Toti se dau mari dupa aceasta democratie originala, profitori ca dupa razboi, pentru ca aceasta criza pe care politrucii nostri o arunca pe altii, fara simt de raspundere, fata de poporul pe care zic ca il reprezinta. Ma intreb ce mare lucru ai facut la UE, ca sa nu spun mai pe sleau ca si UE, ca si poporul roman, este asa cum sunt reprezentantii ce se dau a fi acreditati. Se pare ca pentru tine era mai bine sau mai sigur cu URSS, care poate nu sti ca nu mai este de mult, iar UE, ca orice poate sa dispara, ca si altii, dar oricum nu reprezinta poporul roman.Decipe cine reprezinti, daca tot te raportezi la altii, dar nu la amaritul popor roman, care de 30 de anii este in suferinta, celor care ne-au vindut de atunci.
  O zi buna.
  Con
  P.S.Puteai sa spui ce au facut colegii tai cu banii primiti de la UE.Romanii plecati la UE au avut o sansa, si au ajutat economic prin banii trimisi chiar si tara. Grija politrucilor din care faci parte a fost sa isi faca salarii nesimtite si pensii speciale, nu spitale si infrastructura, care acum erau mai mult decit necesare, dar voi emanatii, a-ti avut grija
  sa credeti ca prin doctorate copy-paste si alte imposturi intelectuale, chiar reprezentati ceva pe planete, ce mai popoor ales, nu?…

 14. „Vulpea cand nu mai ajunge la struguri,spune ca sunt acri!”Intelept popor,bocitoare procuroarea…

 15. „Vulpea cand nu mai ajunge la struguri,spune ca sunt acri!”Intelept popor,bocitoare procuroarea…
  Ramasa fara slujba la Imparatu,abia tarandu-si zilele cu o pensioara UE,e firesc sa se ratoiasca…

 16. Despre viitorul It-Exit, în termeni aspri de „vafanculo”, am scris amu ceva zile.
  Despre admirabilul exemplu al chinezilor de la momentul de importanță ZERO, în care Italia țipa iar șobolanii și pițipoancele hexagenare se ascundeau pe sub birourile de la Briusel, am scris tot amu ceva timp în urmă.

  Despre această construcție distopică – UE – o veritabilă abureală ideologică menită să asigure profitul unor Kamarile și al unor Oligarhii, am scris.

  Azi nu mai rămâne decât să postulăm:
  NIMIC DIN CE A FOST NU VA MAI FI LA FEL!

  Xiàng yòu kàn, tovarăși comunitari ( = maidanezi) de mucava și tinichea !

 17. De data asta ma abtin sa comentez (probabil ca multe din cele spuse in articol sint adevarate), nu pot decit sa recomand inca o data „Monologue du virus”. Chiar daca pe alocuri dur, revoltator sau lugubru, cred ca trebuie macar citit. Ca un semnal de alarma, care ar trebui sa-i trezeasca pe multi.

 18. „Țara piere și baba se coafează”.

  Păi, cam așa se alintă babornițele sclifosite, pițipoance hexagenare din tagma merkeliței, leydenei sau lagardei: când lumea stă pe un poloboc cu pulbere, cu fitilul scurt deja fâsâind, momâia obsoletă descalecă de pe mătura turbopropulsată, ca să-și facă „pregnancy test” să vadă dacă a fost cu ceva izbândă și folos repriza de taharruș comunitar.

  O lume, nebună, nebună, nebună.
  O lume de babornițe scelerate și sclifosite!

 19. Și cât stă babornița comunitară să-i iasă testul de sarcină Covi, se holbează în oglinda-oglinjoara Vrăjitoarei din „Cenuăreasa”, își chituiește fața cu straturi consistente de fard Ceresit pentru exterior și îngână un cânticel catchy dar devenit frivol prin însăși împrejurarea nepotrivită:

  „I want your ugly, I want your disease
  I want your everything as long as it’s free
  I want your love
  Love, love, love, I want your love, hey
  I want your drama, the touch of your hand (hey)
  I want your leather-studded kiss in the sand
  I want your love
  Love, love, love, I want your love…”

 20. UE ? O idee cel putin buna, daca nu chiar mareata, intrata pe mîna unor oligofreni combinati cu niste mari tîlhari care „lucreaza” in grup de crima organizata si care au adus-o la stadiul de utopie, pentru a termina apoteotic in mare fîsîiala ! Conform uneia din „teoriile” lui Murphy, „Orice incepe rau nu se poate termina decit si mai rau” ! Uniunea Europeana a devenit un fel de „Pluta a Meduzei”, cu o Italie eroica dar deja cazuta peste bord (abandonata) si alte state care (inca) mai reusesc sa se agate disperate, inainte de scufundarea finala ! Din pacate, nici un vas de salvare nu se vede la orizont …

 21. Apropo de Serbia , Rusia , China . Tot respectul pentru popoarele respective şi eu personal le mulțumesc celor care au oferit o mână de ajutor în această situație . Nu trebuie totuşi să „sărim calul” . Cine doreşte poate să se mute la dânşii şi să beneficieze de traiul / libertățile de acolo . Nu doresc să jignesc pe nimeni .
  O întrebare : Credeți că cei care ajută o fac că le „place de noi” sau italieni ? Cu siguranță cunoaşteți răspunsul foarte bine .
  Am postat câteva linkuri şi în comentariul din acest articol ……… cotidianul.ro/politica-romaniei-la-testul-ajutorului-chinezesc/

  Apropo de …..”Pentru fiecare dintre ele, nu mai există ”noi”, există doar ”eu”.” Bănuiesc că aici este vorba şi de foşti / actuali politicieni .

  În rest … s’auzim numai de bine şi în ziua votului să ne amintim spusele lui Orson Welles : „Simpatia n-ar trebui să fie un criteriu de alegere a unui politician. Dacă ar fi vorba de popularitate, Donald Duck si Muppets ar fi fost demult aleşi în senat.”

  PS. Dacă nu este absolut necesar să ieşiti din locuință ……. youtube.com/watch?v=wk5oOIvuS20

 22. MADAM NICOLAI ,TI-a fost bine ,ai supt cat ai putut si de la UE ,azi ai deschis ochii ??,azi te-ai trezit ??.
  Cand romanilor ramasi pe drumuri dupa intrarea in UE le era greu ,TU ERAI PE CAI MARI ,ITI ERA BINE ,CIOLANUL IL AVEAI SUB NAS !!.
  AZI SE VEDE DE ORCINE CA UE ESTE O GAURA NEAGRA CU PRINCIPII DE RAHAT .

 23. Poate n-a înţeles lumea dar UE a fost făcută ca o afacere a statelor mari care se luptă pentru pieţe.
  De unde solidaritate socială cu pigmeii?

 24. Se pare că postările nu „apar” aşa cum ar trebui .

  Partea 1 :
  E bună … nu e bună Uniunea pentru noi cetățenii Patriei Mamă ?
  Depinde de unde privim ….. din „dreapta sau din stânga” .

  Cred că am putea începe cu clasa politică ( „internă” şî cea pentu UE ) pe care o „tât alegem şi dregem” de după ’89 . Avem ce am votat . Punct . Va mai „exploda mămăliga” ? Hmmmm ….. eu zic că NU .
  Apropo …. Eu sunt convins că marea majoritate dintre D-voastră ați fost conştienți că atunci când „vom paşi în Uniune” nu va curge lapte şi miere , ci va fi şi o „luptă economică” şi că va trebui să ne adaptăm / să supraviețuim. Cum am reuşit ….. altă poveste ….. o ştiți , cu siguranță mai bine decât umila mea persoană .

  Bun. Avem această pandemie şi o Uniune în care fiecare țară are o conducere proprie / legi diferite .
  Haideți să ne „comparăm” cu „graba pentru aprovizionare” . Prima dată ne gândim la noi şi pe urmă mai vdem „ce şi cum” cu vecinu’ care ar avea nevoie de ajutor . Poate că nu este cea mai bună comparație , dar sigur ați înteles ideea . ….. Ce se-ntâmplă acum este o situație atipică şi totodată o lecție pentru UE . Cum se va proceda ulterior ? Om vedea .

  „Chestia „ cu miliardele de fonduri alocate (la care se face aluzie) pentru unii …. Mi-am spus părerea (citând surse) acum câteva zile . Am o rugăminte către cei care mai fac asemena afirmații „ Va rog frumos să citați o sursă în care spune cu subiect şi predicat că „X” țară a primit DE LA UE „Y” miliarde de Euro . Mulțumesc .
  Articolul unde am comentat …….cotidianul.ro/asta-este-solidaritatea-europeana-despre-care-ni-se-tot-vorbeste/

 25. Iar ca să corelez ultimele 2 comentarii cu postulatul „Nimic nu va mai fi ca înainte”, s-ar putea spune astfel (direct, în termeni fără echivoc, chiar dacă risc ca adminul să nu-mi admită commentul în pagină)

  Panarame dintr-astea din tagma pițipoancelor hexagenare alintate și bețivani andropauzați cu mințile a la „Agamiță Dandanache”, ce au reușit să distrugă DEFINITIV proiectul politic și economic comunitar, ar fi timpul să-și primească o binemeritată cizmă-n kur și să fie trimise acolo unde este îndătinat locul istoric al ciurucurilor: la lada de gunoi a istoriei, în secțiunea umoristică a satirei și pamfletului.

  Viitorul va fi al leaderilor iluminați și mai ales responsabili în procentaj maxim asupra rolului asumat.
  Conducători care să nu mai aibă „amprenta” de caricatură amuzantă și ale căror uriașe disparități comportamentale și aptitudinale să fie ascunse sun țol prin acea nefastă „political correctness”.
  STOP JOC.
  În viitor corect politic va fi ca panarama și marțafoiul cocoțat în funcții DE DECIZIE cu impact asupra comunităților, să le poată fi apreciată liber activitatea și prestația și imediat să li se opună un ferm „VETO” atunci când acțiunile lor pun în pericol stabilitatea socială.
  Viitorul va fi al liderilor care vor emana prin toți porii persoanei lor competență, profesionalism, seriozitate.
  Timpul panaramelor, al pițipoancelor, al marțafoilor, al trepădușilor, al găgăuților A APUS.
  A apus definitiv odată cu prăbușirea la nivel european al acestui proiect distopic denumit UE și la nivel mondial, odată cu confirmarea caracterului utopic al conceptelor de mondializare – globalizare.

 26. LUCRU AMESTECAT….ESTE UN MARE COLOS DE ARRAHAT….SI mai si miroase.

 27. UE e munte de incompententa craaasa, condusa de unii ca noii membrii alesi pe corectitudine politica ai partidului democrat din SUA. Sexul, culoarea pielii, etnia nu te fac un politician mai competent, cel mult politruci ordinar.
  UE n-ar industrie proprie, cercetare, servicii, competitie cum ar fi colosi mondiali ca Google, Apple, Amazon, Microsoft etc
  Tot ce exista nu e datorita UE, e multumita a ceea ce s-a intalmplat in interiorul statelor nationale, Nokia, Erricson, Airbus etc
  Cote refugiati si teroristi ascunsi, piata de desfacere pentru produse cu dublu standard, mai slabe in est decat in vest, mana de lucru cat mai ieftina altfel se supara multinationala, daca Dragnea sau altul creste salariul minim, isi face bagajele se muta in Asia sau Africa, sclavi destul se gasesc acolo.

  UE cu gasca lui Merkel si Junket, Soros intra cand vrea muschiul lui sa le dea lista de ordine si sa-i lumineze? Acum nu mai vine sa-i ilumineaza?

  UE arunca cu gramezi de bani pe migranti analfabeti, din tari fara razboi, care cine stie cand se vor integra, dacs se vor integra vreodsta.
  Politrucii de la Bruxelles, pentru cercetare medicala cat or fi dat? Majoritatea europarlamentarilor asculta de niste ordine politici, nu fac ei cum cred ei ca mai bine pentru UE. Tot ca in comunism in loc de URSS si partidul comunist, e altceva si altcineva care sa spuna cum sa gandesti, ce sa faci. Alta parare in UE decat are Baba Merkle e strict interzisa. Chiar la ea acasa se poate termina cu inchisoarea daca critica cineva ce fac refugiatii adusi de ea.
  La bine cu cotele de refugiati, la rau descurcativa italienilor. UE re-vine cand se termina criza cu ce stie ea mai bine. Vapoare pline cu refugiati, purtatori de cine stie ce boli. Coronavirusul nu e de ajuns. Mai trebuie si ebola. Atata pot eurocratii. Ajutorul material sau uman nu e trimis de Bruxelles, in caz de necesitate. Ei inunda cu refugiati.

 28. In acest context, prevăd că următorul pas pe care-l va face Norica va fi să renunțe la pensia de fost europarlamentar.
  P.S. Norica, cum e până la urmă cu cei 300 mld de euro pe care spuneai ca UE îi dă Franței?

 29. Sorosh a fost destept cand a incropit uniunea….a dat bani multi si privilegii cozilor tradatoare de popor. D….aia numai are Romania padure….si va ramane si fara multa populatie…

 30. Cetatenii Europeni ar trebui sa vada acum unde ne-a dus conducerea PE de catre un partid asa zis democrat numit PPE. S-au dovedit incompetenta si dezinteresul pentru unele țări.

 31. Fac un pariu. Se incheie criza si prima tara care spune pa-pa UE, e Italia. Ciao, arrivederci!!
  ITXIT pentru lipsa de sprijin cand inca se putea, pentru ca nu s-au trimis medici si asistente, ventilatoare, etc, etc…

 32. @Smarandache: Intr-un comentariu de acum citeva zile, am spus ca EU este o schema Ponzi. Daca ar fi fost altfel, trebuiau ajutate tarile defavorizate. Or, ele au fost doar jefuite prin tot felul de tertipuri pretins legale. Culmea bataii de joc fata de Romania a fost nealocarea de fonduri pentru constructia autostrazii Pitesti – Sibiu din cauza unui gindac. Al dracului gindac sta doar pe banda de 20-30 de metri necesara pentru autostrada. Solutia: parteneriat cu China si Roexit. China a fost / este singura mare putere care a respectat Romania dupa acordurile de la Malta.

 33. Nu UE este colosul cu picioare de lut. Colosul din visul lui Nabuco (Daniel cap. 2) inseamna umanitatea ca intreg, cu toate formele de organizare statala de la inceputuri pana astazi.

  „Regatul” reprezentat de picioarele cu degetele parte din fier, parte din lut va fi urmatoarea (ultima) forma statala globala – aparent bipolara – care va fi guvernata cu ajutorul AI-ului (inteligenta artificiala) si a unui terracomputer. Adica, cu ajutorul unui „hardware” si a unui aferent „software”.

  Textul (in română, in latina si celelalte limbi romanice) din Daniel spune clar: „degete”, „parte tare” si „parte șubredă”. Trimiterea este, repet, la digital, hardware si software, pe de-o parte, dar si la faptul ca acea guvernare va fi aparent tare ca fierul dar de fapt este vulnerabila precum un vas de lut (e specificat in text ca e vorba despre lut de olar, adica ceramica, iar ceramica inseamna dioxid de siliciu/silicati).

  „Si degetele picioarelor, unele de fier si altele de lut, inseamna ca regatul va fi parte tare, parte subred”. (Daniel cap. 2, vers. 42)

  Deci, este de stat cu ochii pe cum se va incerca implementarea tehnologiei AI (in China deja s-a implementat masiv).

 34. Inca de cand ai aparut primele cazuri si criza in Wuhan-China, Merkel ar fi putut sa directioneza capacitatile industriale germane, sa produca contracost, ventilatoare si alte produse de prima necesitate cat sa ajunga pentru toata Europa.
  Macron la fel in Franta.

  Dar acum e deja prea tarziu, in haosul de acum nu mai exista creier capabil sa coordoneza si sa gandeasca logic criza. Ce mai exista, reflexe spasmodice muribunde.

 35. Iohanis a anuntat ca masura suplimentara pentru reducerea raspandirii virusului… SUPRAVEGHEREA ELECTRONICA a celor in carantina. Apropo de ce spuneam mai sus.

 36. Doamna Nicolai, acum cateva zile ati dat o „stire” conform careia Romania primeste de la UE 1 miliard de euro, iar Franta primeste 300 de miliarde… Aceasta este o neadevar grosolan. Jenant pentru un fost europarlamentar. Mai sustineti acest fake news pe care l-ati produs, sau mergeti mai departe cu scenarita?…

 37. Acesta este textul ce ar fi trebuit sa apara mai sus.

  Nu UE este colosul cu picioare de lut. Colosul din visul lui Nabuco (Daniel cap. 2) inseamna umanitatea ca intreg, cu toate formele de organizare statala de la inceputuri pana astazi.

  „Regatul” reprezentat de picioarele cu degetele parte din fier, parte din lut va fi urmatoarea (ultima) forma statala globala – aparent bipolara – care va fi guvernata cu ajutorul AI-ului (inteligenta artificiala) si a unui terracomputer. Adica, cu ajutorul unui „hardware” si a unui aferent „software”.

  Textul (in română, in latina si celelalte limbi romanice) din Daniel spune clar: „degete”, „parte tare” si „parte șubredă”. Trimiterea este, repet, la digital, hardware si software, pe de-o parte, dar si la faptul ca acea guvernare va fi aparent tare ca fierul dar de fapt este vulnerabila precum un vas de lut (e specificat in text ca e vorba despre lut de olar, adica ceramica, iar ceramica inseamna dioxid de siliciu/silicati).

  „Si degetele picioarelor, unele de fier si altele de lut, inseamna ca regatul va fi parte tare, parte subred”. (Daniel cap. 2, vers. 42)

  Deci, este de stat cu ochii pe cum se va incerca implementarea tehnologiei AI (in China deja s-a implementat masiv).

 38. Pe la sfarsitul crizei, care cine stie cand va veni tarile UE, se vor duce in sapa de lemn, sau pe aproape, multe sectoare economice prabusindu-se ca in anii 1930. Nici restul Lumii nu e garantat ca a fi scutit de coronavirus sau de o criza generala. Sau de ambele. Exporturile germane, franceze afectate direct.

 39. UE e doar o afacere. Restul sunt vorbe goale jurnalistice, pe care oricum majoritatea francezilor, italienilor, germanilor, englezilor, suedezilor etc. nu le-au luat niciodată în serios. Doar românii vor să fie ”europeni”, fiindcă speră mereu să le pice ceva pomană de la masa bogaților.
  (A, mai e și legenda păcii europene, păstrate cică de UE. Dar de fapt pacea a impus-o SUA.)

 40. „Madam Nikolai prin ramanerea in continuare in partidul de buzunar al Securitatii s-a descalificat. Declaratia retorica nu se sustine, de aceea ii fac corectura necesara: ” UE chiar e un Col(hoz)os cu piciare zdravene”, aparenta deruta fiind impusa de necesitatea asigurarii extinderii virusului bolsevic chinez,ca si de modificarea strategiei care a dat faliment,
  a bolsevizarii de sus in jos, unii vasali jucand in front. Prin redarea libertatii de miscare micilor despoti regionali acestia se transforma in despoti cu puteri depline, discretionare, valul despotic urcand spre Colhozul care astfel trece
  la o noua calitate, isi insuteste forta si prerogativele. Daca stau bine sa ma gandesc, „virusii”, externi, au rolul jucat de „teroristii ceausisti”, tot externi, rolul fortarii amarastenilor din toate tarile conduse de ILEGALI sa stea in casa, la fel ca in 1989, cominternistii facandu-si mendrele politic, economic, financiar etc…

 41. Acum, pentru ca nu mai joaca, Norica a trecut la chibitzareala. Dar cat de bine i-a prins familiei ei perioada de inflorire „UE”! Mai un teren in buricul targului, mai un bloc de locuinte…Felix, sotzul, a fost imbarligat cu Paul Tudor fost samsar de fier beton si bun preten al Roxanei Bichel fosta sefa la „privatizari” (AVAS) in perioada cand s-au dat tunurile din industria grea dar si cand s-a vandut BCR-ul. Bichel, nora unui amploaiat al DIE (retras la vatra pe post de reprezentant al unei fake companii germane), fata din casa a Danei Nastase, a coordonat destructurarea economiei Romaniei, de care au profitat securistii care au proptit-o acolo.
  Mare ghinion a avut natia cu astfel de farisei, care nu se lasa si tot scot capul. Poate o fac pentru ca sa nu fie uitati la judecata care se apropie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.