Nou jucător în controversata afacere Romprest

După ieșirea din scenă a „băiatului de Monaco“ Dragoș Dobrescu, problematica afacere Romprest, din perspectiva abonamentului la banii publici și a dosarelor penale în care este implicat acționarul majoritar, are un nou jucător.

Este vorba despre Mihai Andrei Dracea, „cetățean român născut la Moscova“, conform datelor din Monitorul Oficial, și important jucător în afacerile din domeniul medical până la momentul intrării în acționariatul Romprest. Dobrescu cesiona în 2015 participația de 99,9% la firma Europrest Invest, care deține 30% din compania de salubritate Romprest, acționarului minoritar al Europrest, firma EnergyMixx Europe, înregistrată în Luxemburg.

În februarie anul acesta, Europrest Invest este preluată de Mihai Andrei Dracea, principalul acționar al Vavian Pharma, care devine acționar Romprest alături de majoritarul Florian Walter, Radu Budeanu – Cancan și Marian Măgureanu, fiul lui Virgil Măgureanu. Vavian Pharma a fost înființată în anul 2001 și, în prezent, este reprezentant al unor firme internaționale de prestigiu, ca Philips AVENT, DHU, Bioclin, Vitabiotics sau Quies.

Surse din rândul oamenilor de afaceri din domeniul medical l-au caracterizat pe Dracea ca fiind „un tip low profile, dar cu afaceri foarte bune, de nivelul milioanelor de euro, care, aparent, nu justifică implicarea într-o afacere cu problemele Romprest“.

În 2016, Mihai Andrei Dracea intră, cu 33 la sută, în acționariatul firmei Raver Creative din Constanța, unde devine partener de afaceri cu Adrian Thiess, fostul consilier al fostului primar Sorin Oprescu. De menționat că cei doi au intrat simultan în acționariatul firmei constănțene, alături și de Adrian Sofronie Neagu. Raver Creative a fost înființată în 2015 și are ca obiect principal de activitate comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate. Partenerul lui Dracea și Thiess, Neagu este una și aceeași persoană cu directorul economic de la SC Smart, societate controlată de compania de stat Transelectrica.

Situația acționarului majoritar, încă încurcată între dosare penale

În tot acest timp, situația acționarului majoritar al SC Romprest, Florian Walter (foto), rămâne neclarificată, în contextul dosarelor penale instrumentate în jurul societății amintite.

Inițial, un dosar pornit de DIICOT Ploiești s-a lăsat cu fuga din țară a acestuia și emiterea unui mandat de arestare în lipsă. Walter a fost extrădat în martie 2016, în cătușe, din Emiratele Arabe Unite. O lună mai târziu, agenția Mediafax anunța că DNA a început urmărirea penală împotriva inspectorilor ANAF care au stabilit prejudiciul de milioane de euro în dosarul Romprest de la DIICOT Ploiești.

Mai exact, procurorii DNA au suspiciunea că inspectorii trimiși în control la Romprest și firmele partenere au umflat prejudiciul tocmai pentru a justifica un dosar penal și arestarea lui Walter și a apropiaților săi. Dosarul de la DNA este în continuare în cercetare.

Inițial, DIICOT Ploiești îl acuza pe Walter de evaziune fiscală și spălare de bani de milioane de euro, însă procurorii DNA au dispus încă de acum un an o expertiză peste raportul de control ANAF, pentru a se lămuri cât de corect a fost stabilit prejudiciul.

Societăți „tip fantomă“

În luna mai 2015, DIICOT Ploiești înainta spre judecată un dosar în care mai multe persoane, coordonate de Florian Walter, erau inculpate pentru tranzacțiile desfășurate de Compania Romprest Service SA cu 3 societăți comerciale. „Există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2013-2014 s-a constituit un grup infracţional organizat, format din 23 de persoane şi coordonat de către suspectul W.F., care a desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor. În scopul reducerii masei de profit şi a TVA de plată, suspectul W.F. a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare, pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi. După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor-fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip «fantomă», fiind retrase în numerar şi preluate de către suspectul W.F., în vederea utilizării în scopuri proprii. S-a constatat că retragerea fondurilor era efectuată de către ceilalţi membri ai grupului, în scopul restituirii lor în numerar, către iniţiatorul acestui circuit fictiv, respectiv suspectului W.F.“, după cum scrie în comunicatul DIICOT.

Direcția Națională Anticorupție îl trimitea în judecată, pe 18 noiembrie 2015, pe fondatorul Cancan, Radu Budeanu (foto), pentru trafic de influență în formă continuată și spălare de bani. Procurorii au dispus atunci și măsura controlului judiciar pe cauțiune, valoarea acestuia ridicându-se la suma de 2 milioane de lei.

„În vara anului 2010, inculpata Udrea Elena Gabriela, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru al Guvernului și de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediul inculpatului Radu Ioan, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA. În același context, la sfârșitul anului 2011, inculpatul Budeanu Radu Ioan a primit de la același om de afaceri o parte din suma de bani pretinsă de inculpată.

La începutul anului 2012, în scopul menționat mai sus, inculpatul Budeanu Radu Ioan i-a remis inculpatei Udrea Elena Gabriela suma de 3.800.000 USD primită de la omul de afaceri și i-a înlesnit preluarea unei creanțe de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass-media.

Pentru a ascunde adevăratul beneficiar al creanței de 900.000 de euro și, implicit, adevăratul proprietar al firmei respective cu activitate în mass-media, inculpatul Budeanu Radu Ioan a facilitat inculpatei Udrea Elena Gabriela încheierea unui contract de novație cu schimbare de creditor, între firma omului de afaceri și o altă societate recomandată de inculpata Udrea Elena Gabriela“, conform prezentării faptelor în comunicatul DNA 1808/2015.

Inculpatul nu avea voie, pe perioada controlului judiciar, să comunice direct ori indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța întocmită de procurori.

Din aberațiile de pe Snagov

Și Dragoș Dobrescu a vrut monstruozitatea lui. După cavourile lui Adriean Videanu și Raul Doicescu, după garajele de barcă pentru parcat camioane și mașini de pompieri (MAI), a venit rîndul ca Dragoș Dobrescu să își arate și el mușchii și puterea. El a preluat terenul de pe strada Sarmizegetusa 50 din Ghermănești, care a fost proprietatea lui Dan Fischer (decedat în urmă cu aproape cinci ani), și a început o construcție monumentală.

Cercetările DNA, dosarele, ieșirea din joc a lui Crin Antonescu, pierderea contractului cu Metrorex (preluarea deratizării din metrou), toate l-au dus pe Dragoș Dobrescu într-o poziție de strîns cureaua și de abandonat proiectul. Așa se face că, pe Lacul Snagov, la Ghermănești, a rămas doar un schelet de construcție, un rest din investiția monumentală a lui Dragoș Dobrescu. Apropo de Romprest. Aproape doi ani, presa din România a bombardat conducerea Metrorex cu o insistență suspectă. În fapt, era vorba despre împărțirea cașcavalului de la Metrou. Firma PD-istului William Brânză încasa milioane de la Metrorex pentru deratizare.

În joc a intrat și Romprest, în speranța adjudecării unui contract de cîteva milioane de euro. S-au declanșat toate opresiunile posibile. Și, astfel, Metrorex a fost bombardată de toate televiziunile și ziarele în care grupul Dobrescu – Budeanu – Măgureanu a avut acces. Supărarea celor de la Romprest a venit de la faptul că deratizarea Metroului a fost cîștigată cu cîteva sute de mii de euro pe an. (V.D.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristi Ciuperca 6 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.