Noua strigare despre energie, salarii şi pensii

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, la Petreşti, judeţul Dâmboviţa, că doreşte în continuare reglementarea pieţei energiei, subliniind că nu neapărat preţul mare în energie deranjează, cât fluctuaţia.

„Vreau să fiu foarte clar: doresc în continuare o reglementare, dacă nu totală, parţială, astfel încât să fie sustenabil atât pentru populaţie, cât şi pentru economie. Cred că nu neapărat preţul mare în energie deranjează, cât fluctuaţia, astfel încât nicio companie mare nu îşi poate face un plan de afaceri pe o perioadă medie, nu mai vorbim de o perioadă lungă. Este evident că pe o perioadă determinată, noi acum trebuie să luăm o decizie corectă şi să venim cu un preţ sustenabil şi previzibil. După ce luăm această hotărâre, apoi vom putea construi exact bugetul de stat pe anul viitor”, a precizat Ciolacu.

Preşedintele PSD a mai spus că este pentru creşterea salariului minim pe economie, el precizând că, la acest moment, sunt mai multe variante luate în calcul.

„O treime dintre români sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. Acest lucru e un pic diferit faţă de ţările economic mai dezvoltate din Europa. Sunt 1,5 – 1,7 milioane de români plătiţi cu salariul minim pe economie. Atât în Italia, cât şi în Germania, în Germania de trei ori, s-a mărit salariul minim pe economie. De ce? Ca să îşi menţină forţa de muncă”, a spus Ciolacu, miercuri, la Petreşti, în judeţul Dâmboviţa, unde a vizitat, alături de premierul Nicolae Ciucă, fabrica IVECO de asamblare a camioanelor pentru Armată.

Acesta a explicat şi de ce trebuie să crească salariul minim pe economie.

„De exemplu în construcţii, Asociaţia Patronatelor din Construcţii a venit şi mi-a spus că este mult prea mic 3.000 de lei pentru construcţii, că ei ar prefera în jur de 4.000 de lei. Aşa se face, în orice economie, dacă vrem să ţinem plusvaloarea în România şi românii în România. Nu există altă abordare economică niciunde în lume. Este normal să se mărească salariul minim în economie. Sunt mai multe variante pe care ni le-au prezentat şi cei de la IMM-uri, şi cei din industrie. Sunt ferm convins că şi cu Ministerul de Finanţe vom lua decizia. Dar este evident că va trebui mărit salariul minim pe economie”, a precizat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în privinţa creşterii pensiilor are aceeaşi abordare ca a premierului Nicolae Ciucă, fiind mai multe variante de lucru, dar a subliniat că el, ca social-democrat, doreşte să fie corect şi cu cei cu pensii mari şi cu cei cu pensii mici.

„La pensii am aceeaşi abordare ca domnul prim-ministru. Sunt mai multe variante de lucru. Normal, reprezint un partid social-democrat, am abordarea în care doresc să fim corecţi cu toată lumea în această perioadă un pic încărcată, pentru noi toţi, şi pentru cei cu venituri mai mari, dar mai ales pentru cei cu venituri mai mici. Mi se pare un pic incorect să măresc o pensie, cum ar fi de 18.000 de lei cu 2.700 de lei, un procent de 15%, şi o pensie până în 2.000 de lei, nominal, chiar dacă e acelaşi procent, foarte puţin. E posibil să găsim şi alte surse să echilibrăm aceste lucruri. Dar sunt ferm convins că vom lua decizia corectă, astfel încât toată lumea să fie ajutată”, a spus Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat miercuri că, potrivit ordonanţei asumate de Guvern, se vor realiza corecţii de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariul.

„Este foarte clar că trebuie să ne asumăm ca prin această ordonanţă să producem acele corecţii de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariul, iar inclusiv partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens. Ca atare, fiecare dintre noi, când ajungem la o anumită vârstă, indiferent unde ne desfăşurăm activitatea, ajungem la un anumit nivel de înţelepciune profesională şi atunci avem această datorie, cel puţin de conştiinţă personală, astfel încât să dăm înapoi unui sistem care ne-a format şi de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viaţă minimum de cunoştinţe profesionale. Şi chestiunea aceasta este foarte simplă într-un sistem, indiferent că este civil sau militar, pentru că trebuie să lăsăm după noi o moştenire. Moştenirea nu poţi s-o laşi decât împărtăşind cu cei care fac parte din generaţia care urmează să ne ia locul mâine sau poimâine”, a spus premierul, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a subliniat că Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală şi că doreşte să reitereze acest mesaj, deoarece „zvonurile” au produs „o serie întreagă de atitudini şi decizii” care nu sunt potrivite cu realitatea.

„Ieri, la Ministerul Apărării Naţionale, la învestirea domnului ministru, am simţit nevoia să comunic cu militarii prezenţi în sală, pentru că au nevoie de acest mesaj. Vedeţi, toate aceste zvonuri se duc şi produc o serie întreagă de atitudini şi decizii care nu sunt tocmai potrivite cu realitatea şi am vrut să combatem aceste zvonuri, pentru că, dincolo de orice, este vorba de o decizie politică în conformitate cu contextul actual şi sunt argumente, nu numai ale noastre, sunt argumente, inclusiv ale studiului Băncii Mondiale prin care păstrează pensiile militare în actuala structură. Cred că acelaşi lucru trebuie spus şi pentru personalul din Ministerul Justiţiei”, menţionat Nicolae Ciucă.

Ciucă a declarat că la nivelul actualei guvernări se doreşte o creştere a salariului minim, însă valoarea cuantumului cu care va creşte acesta va depinde de cifrele care se vor regăsi în proiectul de buget pentru viitor.

„Sigur, ne dorim ca salariul minim să crească şi de fiecare dată când am avut această posibilitate am şi discutat şi despre salarii şi despre pensii, reprezintă obiectivul nostru, astfel încât să-i sprijinim pe oameni să nu suporte întreaga povară a tot ceea ce înseamnă creşterea preţurilor şi, bineînţeles, efectele pe care le produce inflaţia, doar că, până în acest moment, până când nu vom avea o analiză pe buget, pe cifrele concrete, nu doresc să fac niciun fel de referire la cuantumul cu care va creşte salariul minim. Valoarea va depinde de cifrele care sunt reflectate în proiectul de buget”, a declarat Ciucă.

Premierul a subliniat că, dincolo de limita de jos a salariului minim, fiecare angajator poate stabili salariul în funcţie de valoarea muncii prestată de un angajat.

„Atunci când vorbim de creşterea salariului minim este vorba despre o limită de la care fiecare dintre cei care au angajaţi pot să îi remunereze în funcţie de activitatea pe care o desfăşoară. Este la îndemâna oricărui manager, la îndemâna oricărui conducător de astfel de companie să stabilească salariul în funcţie de valoare muncii prestate de fiecare angajat în parte”, a declarat Ciucă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Nu doar Ciucă’al nostru este omul statului paralel ci și Ciolacu – o dronă securistă cu sprijinul careia Johannis si-a instalat „guvernul său” de slugi

  2. Referitor la cresterea pensiilor, l-as ruga pe dl Ciolacu să răspundă d-lui Ghinea care susține că pensiile pot fi mărite cu 27 % încadrânduse în cei 9,4 procente din proiect.Și ca cacealmaua cu cresteri de 10 -15 % e doar pentru proștii contribuabili !

  3. „Mi se pare un pic incorect să măresc o pensie, cum ar fi de 18.000 de lei cu 2.700 de lei, un procent de 15%, şi o pensie până în 2.000 de lei, nominal, chiar dacă e acelaşi procent, foarte puţin.”
    Nu pensia este problema ci cat a contribuit fiecare in suma si ani. Daca la acelasi stagiu complet rezulta 18.000 foarte bine, daca „doar” 2000, la fel de bine. Totusi nu putem anula CONTRIBUTIVITATEA din motive politicianist-populiste. Celor cu 18000 li s-a tras multa contributie din salar, celor cu 2000 li s-a tras mai putin. Poate a lucrat la „gri”, e la moda. Iei mult in mana multi ani si contribui putin (daca se poate la salariul minim) iar cand vine pensia tipi ca ai pensie mica.
    Nu putem tipa impotriva pensiilor „speciale” care nu au la baza contributia dar sa cream alte categorii de „speciali” carora la fel sa nu se stabileasca pensia pe contributivitate.

  4. Ce vad eu: pare ca au pedepsit categoria „pensionari in saracie” folosind santajul tacit, deoarece, copii acestor pensionari nu mai trimit bani in tara ca in anii anteriori sa aiba hoiturile puturoase din ce sa traiasca imbelsugat! Metoda garantata pentru a-i obliga pe romanii care muncesc in strainatate sa trimita bani pentru a putea supravetui parintii si bunicii lor! Si cum salariile in strainatate au stagnat ca suma lunar de vreo 2-3 ani, nu mai au ce trimite! In plus, cu si de ce sunt obligati copii si nepotii sa intretina financiar pensionarii care au cotizat 35-40-45 ani la propria pensie conform codului muncii si legislatiei in vigoare? Au cotizat, guvernul e OBLIGAT SA! LE ASIGURE TRAIUL DECENT CONFORM STANDARDELOR ACTUALE si NU CAND sau CAT sau CUM AU CHEF POLITICIENII!

  5. Va dați seama ca dacă ar fi reală povestea cu PINOCCHIO, parlamentul si guvernul României, ar trebui sa fie lipsite de acoperiș pentru a încăpea nasurile nu mcinosilor care conduc Romania.

  6. „contribuitivitatea” se aplica pana la o anumita limita „rezonabila”, ce trece peste se numeste „desfarau” ori asta nu se poate sustine din impozitele platite de „pulime”. Si ca fie mai clar, poti sa ai contribuitate de pana la un milion de euro pensie lunara, ei bine statul iti da pana la doumiicinsute de euro lunar pensie, diferenta daca ai fost atata de bine platit insemana ca ai consumat resurse gen:politie, aramata, juridice, infrastructura, ect… ect.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.