Noul an începe fierbinte

Vlad Stănculeasa cântă pe vioara lui Enescu – ”Sanctus Serafin”

Unul dintre muzicienii români care şi-au construit o frumoasă carieră în străinătate, violonistul Vlad Stănculeasa – concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Gothenburg (Suedia) – este invitatul special al Orchestrei de Cameră Radio, în concertul programat miercuri, 20 ianuarie (19.00), la Sala Radio. Tânărul violonist român se bucură de privilegiul de a cânta pe o vioară Sanctus Serafin din 1739, pe care George Enescu a cumpărat-o din economiile lui ca student la Viena şi pe care i-a dăruit-o spre finalul vieţii discipolului său, Yehudi Menuhin.

Evenimentul este cu atât mai special cu cât îl veţi aplauda pe Vlad Stănculeasa într-o dublă ipostază: de solist şi de dirijor, într-un frumos concert Bach/ Dvořák.

Vlad Stănculeasa este foarte legat de creaţia lui George Enescu, căruia i-a şi dedicat primul său album. Violonistul a obţinut Premiul al III-lea şi Premiul Enescu pentru interpretarea lucrării Impresii din copilărie (ce aparţine compozitorului român) la Concursul Internaţional George Enescu (2007). Anterior ocupării poziţiei de concert maestru la Gothenburg, Vlad Stănculeasa s-a bucurat de funcţia de concertmaestru invitat la Orchestra de Cameră din Basel.

Cariera artistică a violonistului a început prin primirea unei burse de studii la Academia de Muzică Menuhin din Gstaad, unde a studiat cu Alberto Lysy şi Liviu Prunaru, urmând apoi cursurile Conservatorului din Lausanne. În calitate de solist, Vlad Stănculeasa a concertat alături de Orchestra de Cameră din Lausanne, Orchestra Simfonică din Gothenburg, Orchestra de Cameră din Basel, Filarmonica George Enescu – Bucureşti.

Vlad Stănculeasa este solist al Cameratei Lysy şi a concertat pe scene de renume, precum Victoria Hall (Geneva) şi Casino (Berna) şi a fost invitat să participe în numeroase festivaluri internaţionale.

Seara va debuta cu una dintre celebrele creaţii ale lui Bach: Concertul brandenburgic nr. 3 – parte a seriei de şase concerte considerate ca unele dintre cele mai valoroase lucrări orchestrale ale epocii baroce.

Veţi asculta apoi Concertul nr. 2 în Mi major pentru vioară şi orchestră de Bach, muzicianul admirat unanim de toţi marii compozitorii ai tuturor timpurilor. Berlioz spunea „Bach este Bach tot aşa cum Dumnezeu este Dumnezeu”, iar Debussy mărturisea despre creatorul german: „Un zeu binevoitor, căruia muzicienii ar trebui să i se roage înainte de a se aşeza la lucru, pentru a fi feriţi de mediocritate”.

A doua parte a concertului de la Sala Radio este concepută în jurul marelui compozitor ceh Antonín Dvořák, reprezentat prin două dintre creaţiile sale: Romanţa în fa minor pentru vioară şi orchestră şi Suita cehă în re major. Născut într-un mic sat din Boemia, pe malurile Vltavei, la nord de Praga, Dvořák a fost puternic influenţat în lucrările sale de folclorul local.

Da Capo ArCuB Chamber Music

Cvartetul Casal

Vineri, 22 ianuarie, de la ora 19.30, ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti inaugurează un nou an în care proiectele frumoase prind viaţă printr-un concert plin de eleganţă şi rafinament din seria Da Capo ArCuB Chamber Music. Iubitorii de muzică clasică sunt invitaţi în ambianţa distinsă şi intimă din Sala Mare a Hanului Gabroveni pentru a se bucura de energia muzicală a unui cvartet de succes, recunoscut la nivel internaţional: Cvartetul Casal (Casal Quartett). În program:

Wolfgang Amadeus MozartAdagio şi Fuga in do minor, KV 546

Joseph HaydnCvartet de coarde în Sol major, op. 76, nr. 1

Jean SibeliusCvartet de coarde în re minor, op. 56, „Voces Intimae”

Cvartetul Casal este format din Felix Froschhammer (vioară), Rachel Späth (vioară), Markus Fleck (violă) şi Andreas Fleck (violoncel). Grupul a fost înfiinţat în anul 1996 şi este unul dintre cele mai de succes ansambluri elveţiene la nivel internaţional. Cvartetul de corzi a performat în cadrul unor manifestări de profil de renume (Festivalul Beethoven din Bonn, Schleswig Holstein, Budapest Spring Festival şi Lucerne Festival) şi a evoluat pe scena Filarmonicii din Essen, la Laeiszhalle din Hamburg, Konzerthaus din Berlin, Tonhalle din Zurich, precum şi la Concertgebouw din Amsterdam. Susţinând mai mult de 1.400 de concerte în întreaga lume, cvartetul impresionează în primul rând prin diversitatea stilistică pe care o abordează şi prin interpretarea plină de emoţie a muzicii.

Da Capo ArCuB Chamber Music reprezintă prima serie de concerte de muzică de cameră cu participare internaţională din Bucureşti. Programul se va desfăşura până în mai 2016 şi va avea câte o reprezentaţie în fiecare lună.

Blues&Jazz CommUnion

Teatrelli vă invită sâmbătă, 30 ianuarie, ora 19.00 la Blues&Jazz CommUnion, un concert AG Weinberger 4th

Deţinătorul celor 7 selecţii pentru nominalizare la Premiile Grammy, cel ce a introdus muzica Blues cântată live în România, AG Weinberger, vă propune o sesiune muzicală excepţională, o seară de blues şi jazz în spiritul celor mai cuceritoare piese ce au facut deliciul secolului XX: de la Lionel Hampton, T-Bone Walker, The Fabulous Thunderbirds, Benny Golson şi Charlie Parker. Nu va lipsi nici selecţia din ultimul album, Mighty Business, lansat în noiembrie anul trecut, ce redă sunetul crud, sincer şi direct al notelor muzicale care surprind în cel mai autentic mod, poveştile de viaţă ale artistului.

Autenticitate, creativitate, sunet viu şi necompromis, un artist ce aduce melosul şi poveştile secolului trecut, în contemporaneitate.

Muzica bună nu are graniţe, nu are vârstă, ci ne uneşte pe toţi într-un spirit mai bun.

Cel mai bun interpret de blues pe care l-a dat România vreodată, AG Weinberger – Mr Blues, s-a născut la Oradea în anul 1965. Chitarist de excepţie, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi TV, producător de albume, a fost definit ca fiind „întâiul misionar al muzicii Blues”, fiind supranumit de cǎtre critica de specialiate Mr. Blues al României.

În 1998 este invitat la Festivalul Bluestock, fiind singurul artist nonamerican acceptat să participe la celebra manifestare

În mai 2000 pleacă “în exil cultural” în Statele Unite”, intrând astfel în marea competiţie a pieţei muzicale din America.

Nashville Calling, întâiul album american semnat AG Weinberger, a fost înregistrat între noiembrie 2004 şi aprilie 2005, la Nashville, iar în 2006 este propus pentru nominalizare la Premiile Grammy, pentru 7 categorii, fiind singurul artist de blues din România care a atins o astfel de performanţă artistică la nivel mondial.

B.B. King l-a considerat “un chitarist foarte bun, un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă”. Are 9 albume discografice, a scris muzica pentru 18 spectacole de teatru, între 2011 şi 2012 afost realizatorul şi gazda emisiunii Acadeaua – cea mai dulce emisiune difuzată în fiecare duminică seară pe TVR2. În2011 a fost decorat cu „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler” de către Preşedinţia României, ca apreciere pentru cariera muzicală deosebită şi pentru eforturile constante de a descoperi şi de a promova noi talente.

Despre AG Weinberger s-a scris mult atât în presa din România, dar şi în publicaţii din SUA, precum “Big City Blues Magazine”, cotidianul “Las Vegas Review Journal”, ”The Jonesboro Sun”. După întoarcerea din Statele Unite, el şi-a continuat misiunea cu acelaşi zel, cu aceeaşi pasiune şi credinţă pentru a impune muzica bună în viaţa culturală din România.

”Viţa de Vie” sărbătoreşte 20 de ani de carieră!

Viţa de Vie

Pe 20 februarie, la ora 16.00, Viţa de Vie va susţine un concert incendiar la Arenele Romane (cort încălzit) din Bucureşti, prin care marchează 20 de ani de activitate muzicală.

„Matematic, 20 de ani de Viţa de Vie înseamnă jumătate din viaţa mea. Sunt 20 de ani trăiţi la intensitate maximă şi scurşi parcă într-o clipă. Cu multele bune şi inevitabilele rele, uitându-mă înapoi, n-aş schimba aproape nimic, pentru că am făcut asta din pasiune şi ne-am bucurat de fiecare secundă. Fiecare obstacol ne-a făcut mai îndârjiţi şi mai puternici. În loc să abandonăm sau să dăm înapoi, am reuşit mereu să mergem mai departe, strângând rândurile şi inventându-ne propriile drumuri acolo unde acestea nu existau. Realizările, mult prea multe pentru a le enumera, cad în derizoriu atunci când mă gândesc la «vârsta» noastră de trupă. Faptul că încă suntem pe scenă după 20 de ani, iar piesele nostre sunt cântate cu aceeaşi bucurie, atât de noi, cât mai ales de public, este mai mult decât am visat vreodată. Am avut nişte prieteni extraordinari care ne-au fost alături în această călătorie şi au crezut în noi necondiţionat, amortizându-ne căderile şi împingându-ne mereu înainte. Sunt fanii noştri, cărora le datorăm «vârsta» la care am ajuns. Am crescut, practic, împreună şi am avut grijă unii de ceilalţi. Pentru ei, am încercat să ţinem mereu ştacheta ridicată, iar asta ne-a adus în locul pe care îl ocupăm azi”, mărturisea Adrian Despot.

Pentru a marca cu adevărat aniversarea de 20 de ani a trupei vor fi incluse în playlist atât piese de pe primul album, cât şi demo-urile din 1996 care l-au precedat, dar şi piese noi, în primă audiţie, de pe albumul preconizat să apară în toamna lui 2016. Vor mai fi şi alte surprize, însă toate la timpul lor.

Invitaţie la Ateneul Român

Marţi, 19 ianuarie, la ora 19.00, la Sala mică, în cadrul Stagiunii de marţi seara, violonceliştii Adrian Precup şi Radu Croitoru şi pianistul Iulian Ochescu vă invită la un program rafinat:

Edvard GriegSonata pentru violoncel şi pian, în la minor, op.36

Dmitri ŞostakoviciSonata pentru violoncel şi pian, în re minor, op. 40

Luigi BoccheriniSonata pentru două violoncele, în la major, G13

Concert simfonic

Dirijorul Andrea Sanguineti

Joi, 21 şi vineri, 22 ianuarie 2016, la ora 19.00, la Sala Mare, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Andrea Sanguineti, oferă un Concert Simfonic.

Pianistul Constantin Filipoiu

În program:

Ludwig van BeethovenUvertura Coriolan

Wolfgang Amadeus MozartConcertul nr. 20, în re minor, pentru pian şi orchestră, KV 466

Franz SchubertSimfonia nr. 9

Solist: Costin Filipoiu

Clasic e fantastic – Cum să înţelegem muzica

Irina Sârbu

Duminică, 24 ianuarie 2016, orele 10.30 şi 12.30, Sala Mare, Lecţia de jazz. În dulcea limbă românească…

Irina Sârbu – voce

Cezar Căzănoiu – flaut, caval şi fluier

Capriel Dedeian – chitară

Anatol Căzănoi – ţambal şi clape

Laurenţiu Horjea – chitară bas

Dragoş Mihu – tobe

Comentează: Cristina Sârbu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.