Noul concept strategic al NATO

Ministrul nostru de externe a anunţat că NATO îşi elaborează un nou concept strategic. Cel anterior a fost elaborat după Nine-Eleven şi a definit terorismul ca inamic al Alianţei. Cel de dinainte de Nine-Eleven data de pe vremea Războiului Rece.

Aşadar, vom avea a treia elaborare a conceptului strategic al NATO. Centrul unei asemenea elaborări este definirea inamicului. După opinia mea, acest al treilea concept strategic nu va pune China în poziţia inamicului, ci, va pune acolo forţele antiglobaliste din lumea actuală şi pe cele ce vor o retuşare a actualului globalism. Rusia vrea o astfel de retuşare. China nu vrea aşa ceva. Foştii finanţatori ai terorismului par să fi acceptat logica globalismului actual.

Trumpismul, aşadar, cu diversele sale forme de suveranism local, are a fi considerat inamicul ideologic numărul 1 al NATO. Prima întrebare este, desigur, în ce măsură acest inamic ideologic reprezintă şi un pericol militar. Potenţialmente, NATO ar putea considera că mai multe victorii electorale ale suveranismelor ar putea conduce şi către o organizare militară a lor. Teoretic, ar fi vorba de o organizare militară condusă de SUA în versiunea lor trumpistă.

A doua întrebare vine pe linia modalităţilor prin care NATO ar putea descuraja eventualele evoluţii suveraniste în ţările Alianţei. Răspunsul ar fi că această alianţă militaro-politică are a deveni una politico-militară.

În cele mai recente documente NATO apare conceptul de rezilienţă. Conţinutul său explicit este următorul: capacitatea de rezistenţă a sistemului globalist actual faţă de factorii subversivi din interiorul său. Prin urmare, componenta politică a NATO are a creşte în anii ce vin. Documentele prezintă un orizont de timp până în 2030, ceea ce ar putea să însemne că, până atunci, subversiunea antiglobalistă are să fie eliminată ori drastic diminuată.

În concret, avem a ne aştepta ca NATO să devină cel mai puternic influencer politic de pe scena globală. Ce ar putea însemna asta pe scenele politice naţionale din ţările membre ale Alianţei? O mai aspră cenzurare a libertăţii de gândire şi de expresie? O mai dură juridicizare a vieţii politice (modelul DNA-Kovesi)? Intervenţii frauduloase, greu de dovedit, asupra proceselor electorale?

Toate la un loc, ar putea spune cineva mai pesimist. Mai realist, de fapt? În opinia mea, acest pesimism are a fi realismul de mâine. Miza ce se află în joc este chiar puterea globală. Or, e clar că această putere nu se află în situaţia în care s-a aflat URSS în toamna anului 1991, când forţa sovietelor s-a autodizolvat prin retragerea Rusiei între limitele naţionalismului său. Ceea ce, totuşi, este încă în joc dacă Donald Trump ar mai avea un mandat prezidenţial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Problema este ce apara NATO:tari si popoare libere,democrate sau apara „interese”???
    NATO apara un regim de mana forte islamic tip Erdogan,apara o monarhie saudita depasita de timp,apara o tara ca Israel care nu e in Europa si nu va fi niciodata,sau apara un ansamblu de tari europene si SUA majoritar crestine si cu valori similare, de vreun potential inamic?
    China vrea comert ,India vrea comert, Rusia vrea comert,Iranul vrea comert,unde e dusmanul?

  2. Nu vede cineva „baba” ca cel mai mare inamic NATO ? Pana intr-o zi …

  3. „Noul Concept Strategic al NATO ” … lupta cu NIMENI … lupta cu NIMICUL … lupta cu non-VIATA … lupta cu VIDUL …

    GRAV NATO … GREA LUPTA … cu IMPOSIBILUL !!!

  4. Noul concept NATO este chiar desfiintarea acestuia…de fapt asta a vrut Trump…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.