Noutăţi estivale la Teatrul Maghiar din Cluj

Foto Biro Istvan

Microstagiune – Andrei Șerban 75

Teatrul Maghiar de Stat Cluj organizează, în perioada 21–23 iunie, o microstagiune care va cuprinde cele trei spectacole montate de Andrei Șerban. Regizorul împlinește anul acesta 75 de ani.

În timpul repetiţiilor la teatrul clujean

Personalitate de excepție a teatrului românesc și mondial, Andrei Şerban este în același timp și un prieten apropiat al trupei Teatrului Maghiar. După legendara  Trilogie antică montată în anii ‘90 la Teatrul Național din București, compania a avut fericita ocazie de a lucra la propria trilogie.

În deschiderea microstagiunii, joi 21 iunie, la ora 14.00, în foaierul de la etaj, va avea loc o discuție moderată de criticii de teatru Doina Modola și Roxana Croitoru, în prezența actorilor din distribuția celor trei spectacole.

Unchiul Vania de A.P. Cehov, care a avut premiera în 2007, se apropie de cea de-a 150-a reprezentație cu casa închisă. Spectacolul este programat vineri, 22 iunie, ora 19.00, în Sala Mare în format studio.

Strigăte și șoapte de Ingmar Bergman a avut premiera în ianuarie 2010 și are ca punct de plecare filmul omonim al cunoscutului regizor suedez. Spectacolul a fost prezentat în țări precum Serbia, Cehia sau Coreea de Sud și este programat joi, 21 iunie, ora 20.00, în Sala Studio.

Scena din Strigăte şi şoapte

 

 

 

Hedda Gabler de H. Ibsen se află în programul Teatrului Maghiar din anul 2012. Întrebarea pe care spectacolul o pune este: se poate trăi fără idealuri? Reprezentația are loc sâmbătă, 23 iunie, ora 19.00, în Sala Studio.

Scena din Hedda Gabler Foto Biro Istvan

Trei premii importante pentru spectacolul „Rosmersholm” la Festivalul de la Pécs!

Spectacolul Rosmersholm de Henrik Ibsen, pus în scenă de regizorul Andriy Zholdak, a câștigat, la Festivalul Național de Teatru de la Pécs (Ungaria), premiile pentru: Cel mai bun spectacol, Cea mai bună actriță în rol principal (Imre Éva) și Cel mai bun decor (Andriy Zholdak și Daniel Zholdak).

Rosmersholm

 

Artiştii din Rosmersholm la Pecs

 

Cea de-a XVIII-a ediție a celui mai important eveniment teatral din Ungaria a avut în competiție 14 spectacole. Selecția a fost realizată de un juriu format din: János Térey (scriitor, dramaturg) și János Regős (dramaturg, actor și regizor).

În cadrul Galei de decernare a premiilor, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Gábor Tompa, a declarat că Rosmersholm reprezintă un punct de reper în parcursul artistic al trupei, iar procesul de creație a fost unul complex și le-a dat actorilor ocazia de a-și reînoi resursele artistice. Rosmersholm este un spectacol tulburător și incomod, care vorbește despre complexitatea sufletului uman. De asemenea, Gábor Tompa a subliniat faptul că, la întâlnirea avută cu oamenii de teatru de la Pecs, pentru prima oară nu s-a mai discutat despre context, ci despre spectacolul propriu-zis. În acest fel, acesta a reintrat în drepturile sale estetico-artistice.

Actrița Éva Imre a precizat că premiul înseamnă recunoașterea unui proces de creație lung și intens.

Premiile festivalului au fost acordate de către un juriu format din opt membri: Zsófia Szamosi (actriță), Péter Trokán (actor), Lilla Falussy (dramaturg), Judit Csanádi (scenograf), Zoltán Rockenbauer (scriitor), István Szabó K. (regizor), Gábor Bóta (critic de teatru) și Zoltán Zsuráfszky (coregraf).

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.