Aleea și Gala Celebrităților, eleganţă, stil şi rafinament                                                         

Celebrul balerin Mikhail Baryshnikov şi George Banu Foto Sebastian Marcovici

În cadrul Galei care a avut loc la Sibiu, în sala Thalia, publicul a avut ocazia să întâlnească o parte din invitaţii speciali ai Festivalului, nume răsunătoare, dar şi numeroşi ambasadori acreditaţi în ţara noastră, precum şi personalităţi care reprezintă România în străinătate. Dar să se bucure şi de întâlnirea cu muzica şi dansul, într-un spectacol de excepţie, să simtă iubirea şi pasiunea cu care aceştia dăruiesc actul artistic.

Prezentatorul spectacolului a fost Cătălin Ştefănescu care, de câţiva ani, a obişnuit publicul cu sobrietatea, eleganţa şi pertinenţa intervenţiilor sale.

 

Ediția aniversară de 25 de ani a FITS a adus șase stele noi pe Aleea Celebrităților din Parcul Cetății din Sibiu. Așa cum afirmă Președintele FITS, Constantin Chiriac, cultura este singura armă care a cucerit cetatea Sibiului, prin stelele personalităților culturale așezate an de an pe alee. Astfel, Isabelle Huppert, Peter Sellars, Hideki Noda, Ioan Holender, Mikhail Baryshnikov și Wajdi Mouwad sunt cei șase care au completat colecția culturală de stele sâmbătă, 16 iunie. Ceremonia a fost urmată de Gala Celebrităților, la Filarmonica de Stat (Sala Thalia).

Constantin Chiriac, Directorul FITS Foto Sebastian Marcovici

Seara de sărbătoare a însemnat și acordarea unor premii speciale, totul contribuind din plin la încheierea festivă a unei ediții care a stat sub semnul pasiunii – tema din acest an.

 

Peter Sellars a devenit cunoscut la nivel internațional pentru interpretările sale inedite ale unor capodopere artistice și pentru proiectele la care a colaborat cu o paletă foarte largă de artiști creatori. Printre proiectele sale recente se numără o producție apreciată după Clemența lui Titus (Festivalul din Salzburg, 2017), concertul Vulpița cea isteață realizat cu Filarmonica din Berlin și premiera spectacolului Girls of the Golden West, pus în scenă în colaborare cu John Adams la Opera din San Francisco.

 

Hideki Noda este dramaturg, regizor, actor. S-a născut în Nagasaki în 1955; în iulie 2009, a fost numit director artistic al Tokyo Metropolitan Theatre, iar în prezent, predă la Tama Art University. Noda a înființat prima sa companie de teatru, Yume no Yuminsha (Dreaming Bohemian), când încă era student la Universitatea din Tokyo, și a produs multe spectacole apreciate. Laudatio a fost adus de Gilda Lazăr, iar premiul a fost ridicat de Hiroshi Takahagi, directorul adjunct al Tokyo Metropolitan Theatre.

 

Wajdi Mouawad și-a petrecut copilăria în Liban, adolescența în Canada, iar în prezent locuiește în Franța.

Wajdi Mouawad, alături de E.S. Rana Mokaddem, ambasadorul Libanului în România Foto Dragoş Dumitru

În 1991, a absolvit Facultatea națională de teatru, iar apoi a adaptat și a pus în scenă piese contemporane și clasice, precum și texte proprii. Între anii 2000 și 2004, a fost directorul artistic al Quat’Sous Theatre, Montreal, apoi al Teatrului francez din cadrul Centrului național de arte din Ottawa până în 2012. Împreună cu companiile sale Abe Carre Ce Carre din Québec și Au Carré de l’Hypotenuse din Franța, Wajdi Mouawad a devenit artist asociat al ediției din 2009 a Festivalului de la Avignon, pentru care a creat Le Sang des Promesses, alcătuit din Littoral, Incendies Forêts și Ciels / Ceruri.

 

“Ce avem nu apreciem, ce au alţii, da, dovadă că notorietatea Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) este poate mai mare în lume decât în România”, a afirmat la primirea unei stele pe Aleea Celebrităţilor fostul director al Operei din Viena Ioan Holender.

„Sibiul şi acest festival de teatru au demonstrat într-adevăr că, prin calitate, prin muncă, prin onestitate, prin modestie, totuşi, în ţara noastră, aşa cum e, mai este posibil ceva. Este cu siguranţă cel mai important eveniment cultural al ţării, prin calitatea, prin mondialitatea, prin personalităţile care sunt aici. (…) Notorietatea acestui festival de teatru sibian este poate mai mare în lume. (…) Că aşa suntem noi, ce avem nu apreciem, ce au alţii apreciem. Ce vine de afară e important, ce facem noi, mai puţin”.

Ioan Holender s-a născut în Timişoara. A fost student al Politehnicii din Timişoara, fiind exmatriculat în timpul celui de-al treilea an de studiu, pentru că a participat la revolta studenţilor din Timişoara din 1956. Din 1959, Ioan Holender s-a stabilit în Austria, unde a studiat canto la Conservatorul din Viena şi a absolvit studiile universitare în 1962. Între 1962 şi 1966, a fost angajat ca prim-bariton la Teatrul de Operă din Klagenfurt. În 1966 a devenit agent de impresariat artistic şi manager muzical şi a creat ulterior Agenţia de impresariat artistic Holender, devenită faimoasă în lumea artistică şi contribuind la carierele muzicale internaţionale ale multor artişti din România. În anul 1988 a fost numit secretar general al Operei de Stat din Viena şi al Volksoper Viena, iar începând cu 1 aprilie 1992 a fost numit director al ambelor instituţii.

 

„Vă mulţumim mult că aţi dat ocazia Comisiei Europene să fie pe această scenă a emoţiilor, cum a fost numită, într-un an special, Anul European al Patrimoniului Cultural, într-un oraş de patrimoniu, Sibiu, care a fost Capitală culturală europeană în 2007 şi care anul viitor va fi pentru o zi capitala politică a UE”, a declarat şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Cristea, la Gala Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).

Aceasta a înmânat premiul acordat lui Ioan Holender de către FITS.

Ioan Holender, pe scena Galei FITS Foto Dragos Dumitru

 

Unul dintre cei mai mari dansatori ai lumii, Mikhail Baryshnikov, premiat cu o stea pe Aleea Celebrităţilor, a declarat că a fost în acest an spectator, alături de fiul său, la una dintre piesele puse în scenă de Gregory Maqoma, coregraf renumit pe plan mondial şi dansator.

„Vă mulţumesc. (…) Este o mare onoare să o cunosc pe Isabelle Huppert, nu doar să primesc o placă pe un pavaj. (…) Arta este foarte importantă. (…) A fost o adevărată plăcere să fiu alături de fiul meu în sală, care mi-a spus: «Tată, ce frumos este la Sibiu!»”, a spus Baryshnikov, în timpul Galei Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).

Mikhail Baryshnikov a vizionat două spectacole: Ravel – Bolero: Cântecul dansului şi Bunicuţe dansatoare.

Mikhail Baryshnikov este considerat unul dintre cei mai importanţi dansatori ai secolului XX, uimind publicul cu aptitudinile sale fizice şi tehnice şi cu expresivitatea sa. Cunoscând faima ca dansator de balet clasic, Baryshnikov şi-a urmat pasiunea pentru dans timp de peste 50 de ani, lucrând cu diverse discipline ale dansului. În continuare atinge cele mai înalte niveluri de excelenţă artistică în multiple domenii – teatru, televiziune, film şi fotografie. În prezent, realizează un turneu cu producţia Brodsky/Baryshnikov, one-man show regizat de Alvis Hermanis, prezentat cu un mare succes şi la FITS 2017.

 

În cadrul Galei au fost acordate şi Premiile Festivalului

 

Premiul „Iulian Vișa” care i-a revenit dramaturgului Alexandra Badea, stabilită în Franţa, pentru vocea unică de artist a tinerei generații.

Premiul „Virgil Flonda” a mers către actriţa Alexandra Maria Lara, stabilită în Germania, pentru contribuția excepțională în dezvoltarea artei interpretării. Ea este fiica omului de teatru Valentin Plătăreanu. Laudatio a fost rostit de E.S. Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania.

E.S. Emil Hurezeanu, ridicand Premiul acordat actritei Alexandra Maria Lara, alături de Jonathan Mills Foto Dragoş Dumitru

Premiul pentru un parteneriat de excepție a fost acordat criticului de teatru George Banu. Laudatio a fost rostit de prietenul lui de-o viaţă, dramaturgul Eugenio Barba, director al Odin Teatret din Norvegia. Un moment emoţionant a fost acela în care întreaga sală a cântat “La Mulţi Ani!” pentru aniversarea celor 75 de ani pe care îi va împlini George Banu.

George Banu, distins cu un Premiu Special, alături de Eugenio Barba Foto Dragoş Dumitru

„Vocaţia mea a fost de a fi un bun acompaniator. Cioran a scris Exerciţii de admiraţie, eu am încercat să scriu exerciţii de acompaniament. Am încercat să fiu acompaniatorul unor mari artişti, pe care i-am iubit, cu care m-am întâlnit. (…) Ca să închei, aş răspunde din nou la o întrebare care mi s-a pus recent: care ar fi rolul, personajul din teatru care v-ar fi plăcut să fiţi? O întrebare esenţială şi am răspuns că aş fi vrut să fiu Horaţio, pentru că a fi Horaţio înseamnă că ţi-ai găsit un Hamlet. Şi eu nu am avut un Hamlet, am avut mai mulţi Hamleţi şi Eugenio (Eugenio Barba – n.r.) face parte dintre ei şi acum, la o vârstă legată de Centenar, aş spune că împlinirea mea vine tocmai din faptul că am fost alături de prieteni şi că împreună am reuşit să facem din teatru mai mult decât o simplă activitate culturală (…), să facem din teatru un loc al căldurii”, a declarat George Banu, în cadrul Galei FITS.

Eugenio Barba şi profesorul Nicola Savarese au dialogat despre teatru în cadrul unei conferinţe care a avut loc la FITS, moderată de George Banu.

 Premiul pentru o colaborare și un parteneriat de excepție revine Băncii Transilvania.

FITS 2018 s-a încheiat cu teatru, dans, spectacole de stradă de excepție și două evenimente speciale programate la Filarmonica de Stat Sibiu (Sala Thalia): Cristian Mungiu în dialog cu Isabelle Huppert și Isabelle Huppert citește „Amantul”. De la publicare, în 1984, romanul Amantul s-a vândut în mii de exemplare, fiind apreciat de public și câștigând un Premiu Goncourt. Este un roman fermecător, ce capturează experiența unei vieți întregi într-o formă simplă și emoționantă. În cazul lui Marguerite Duras, viața și scriitura se învârt una în jurul celeilalte, ambele bântuite de tinerețea autoarei, petrecută în Indochina. În Amantul, avem senzația că scriitoarea, ajunsă la capătul vieții, răsfoiește un vechi album cu poze. Aproape că îi putem auzi vocea comentând fotografiile, amintindu-și un peisaj îndepărtat. Forme neclare se prefigurează, completând priveliștea. Printre ele se află și amantul, căruia niciodată nu i se spune pe nume.

“Teatrul este ţara mea, o ţară imensă, fără frontiere, fără prejudecăţi”, a spus Isabelle Huppert, care a fost prezentată de E.S. Michèle Ramis, ambasadorul Franţei la Bucureşti.

„Sunt mişcată. Sunt onorată. Vă mulţumesc. (…) Sunt atât de mişcată că mă aflu azi, la Sibiu! (…) Cred că asta e forţa teatrului. Teatrul creează o lume. (…) Ce înseamnă teatrul pentru mine? Celălalt. Dialogul cu celălalt. (…) Teatrul ne dă puterea de a ne imagina lucruri. (…) Vă mulţumesc mult. Sunt emoţionată.. Să trăiască teatrul!”, a afirmat Isabelle Huppert.

Actriţa franceză a fost vedeta care a marcat ultimele două zile ale FITS.

Isabelle Huppert a dialogat cu regizorul Cristian Mungiu despre actorie şi filme. Cu acest prilej, actriţa şi-a exprimat convingerea că filmele ar trebui prezentate în limba originală.

Actrita Isabelle Huppert între E.S. Michele Ramis şi George Banu Foto Sebastian Marcovici

„Sunt întotdeauna de acord cu regizorul, nu îmi amintesc să fi existat vreun moment în care să se fi întâmplat altfel. (…) Ştiu că există actori care rămân în personaj şi după terminarea filmărilor, însă mie nu mi s-a întâmplat niciodată. După ce se trage ultimul cadru, nu-mi mai pasă de acel rol. (…) Cred foarte tare că filmele trebuie prezentate în limba originală – folosindu-se subtitrări -, nu dublate”.

„Gerard Depardieu este unul dintre actorii cu care am improvizat cel mai mult până acum. Îmi place să improvizez, şi nu să învăţ totul mot-à-mot, de aceea uneori mă emoţionam în faţa camerei dacă nu aveam voie să improvizez. (…) Îmi este dificil să răspund la curiozităţi despre firea mea; nu pot să spun dacă sunt sau nu introvertită, de exemplu”, a mai declarat Isabelle Huppert.

Isabelle Huppert a jucat în peste 100 de filme şi în numeroase producţii. A câştigat multiple premii pentru cea mai bună actriţă: la Festivalul de film de la Cannes pentru Violette Noziere şi Pianista, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova pentru Madame Bovary, la Festivalul de Film de la Veneţia pentru Une affaire de femmes şi La Ceremonie, care i-a adus şi Premiul Cesar. În 2017, Isabelle Huppert a câştigat un Glob de Aur, Premiul European pentru Teatru şi a fost nominalizată la Oscar.

Anul viitor Sibiul va fi pentru o zi, în 9 mai, capitala politică a Uniunii Europene, după ce în 2007 a fost primul oraş românesc cu statut de Capitală Culturală Europeană.

Preşedintele FITS, Constantin Chiriac, a anunţat în timpul aceleiaşi gale că pregăteşte o primire cu evenimente culturale a tuturor şefilor de state care vor fi prezenţi în 9 mai 2019 la Sibiu, când va avea loc primul summit UE după Brexit. Chiriac a propus Ministerelor Culturii şi Afacerilor Externe un program artistic pentru reuniunea de anul viitor, evaluat la suma de 2,5 milioane de euro.

„Răspund de ceea ce va însemna, anul viitor, partea culturală a summitului. Fiţi convinşi că dacă liderii europeni vor simţi calitatea actului cultural care va fi etalat pe scenele de la Sibiu, vor înţelege de ce neamul acesta este special şi că i se pot ierta uneori unele păcate, dar că trebuie stimulat uneori în ceea ce înseamnă zonă de creativitate. Va fi un mare moment al summitului. (…) Festivalul se va desfăşura între 14 şi 23 iunie 2019. (…) Eu am propus un lucru care să uimească Europa şi lumea. E normal să gândim pentru cei 27 de şefi de stat un lucru unic din punctul nostru de vedere. (…)”, mărturisea Constantin Chiriac.

Practic, înaintea Festivalului Internaţional de Teatru, care este programat în luna iunie, Sibiul va găzdui un alt minifestival în luna mai.

Ambasadorul Marii Britanii în România, E.S.Paul Brummell, i-a impresionat pe artiştii prezenţi la Gala Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), fiind aplaudat după ce a recitat versuri dintr-o poezie de Vasile Alecsandri şi a spus că va rămâne un prieten al festivalului de la Sibiu şi al României şi după ce îşi termină misiunea diplomatică la Bucureşti.

„Este o mare plăcere să fiu la acest festival absolut minunat. Din păcate, este ultima dată când particip ca ambasador al Marii Britanii, pentru că mandatul meu se termină într-o lună. Cuvintele lui Vasile Alecsandri cred că sunt potrivite: ‘Doină, doină, cântec dulce/Când te-aud nu m-aş mai duce/Doină, doină, viers cu foc/Când răsuni eu stau în loc’. Din păcate, nu pot să stau în loc, dar o să rămân un prieten al României, un prieten al festivalului”, a spus ambasadorul Paul Brummell.

Diplomatul a citit mesajul prinţului Charles adresat FITS, un festival pe care îl patronează în acest an.

„La aniversarea a 25 de ani de ani a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu vă doresc la fel de mult succes pentru cel puţin încă 25 de ani de acum înainte. Marea Britanie este mândră de tot ce aţi obţinut şi de contribuţia ei modestă în călătoria dumneavoastră impresionantă”, a transmis Prinţul de Wales, în mesajul său.

„Acum 25 de ani au fost trei ţări şi opt spectacole. La 25 de ani de la acel eveniment sunt 525 de spectacole din 73 de ţări ale lumii. Sunt 3.300 de artişti care au jucat (…) în 73 de spaţii de joc, estimând în jur de 70.000 de spectatori pe zi. Sigur am depăşit această cifră. Ce bucurie mai mare decât să poţi să aduci în faţa unei comunităţi atât de mult frumos! Sibiul este unul din puţinele oraşe din lume care a dezvoltat o agendă culturală prin competiţie. (…) Aş vrea să mulţumesc tuturor celor care au pus umărul la dezvoltarea acestui miracol”.

Constantin Chiriac, directorul festivalului a vorbit şi despre cultura care, la Sibiu, înseamnă şi profit economic.

„Sibiul este oraşul care investeşte în cultură 12% din bugetul local şi prin agenda culturală pe care o dezvoltă pe parcursul unui an (…) reuşeşte să aducă înapoi, bugetului, 16%. Este un exemplu care arată că, dincolo de frumos, (…) poţi să aduci câştig economic”, a precizat Constantin Chiriac.

Hiroshi Takahagi, directorul adjunct al Tokyo Metropolitan Theatre si Gilda Lazar

Hiroshi Takahagi, directorul adjunct al Tokyo Metropolitan Theatre si Gilda Lazar

E.S. Hans Klemm, Ambasadorul SUA la Bucuresti, alături de Octavian Saiu-Foto Dragoş Dumitru

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.